Langweekend i Europa – spennende byer litt utenfor allfarvei

av | Nye reisemål, Storbyopplevelser

Langweekend i Europa – spennende byer litt utenfor allfarvei

Har du vært i de fleste populære storbyene for weekendreiser i Europa? Gjerne på tide å tenke nytt og oppleve andre kulturer, smaker og land. Her er 5 storbyer i Europa, litt utenfor allfarvei, som er verdt å vurdere for en reise med venner, kjæresten eller familien for en langweekend i Europa.

Hvor ligger Bologna

Bologna ligger sentralt til i den nordlige delen av Italia, og fungerer som hovedsete i Emilia Romagna regionen. Byen har ca. 375.000 innbyggere og har Europas eldste universitet grunnlagt i 1088.

Hva er karakteristisk med Bologna

Bologna er en universitetsby med hele 100.000 studenter, og har et ungt og hipt miljø. Likevel fremstår byen som utrolig sjarmerende med en historisk bykjerne med gatestruktur fra middelalderen. Byen har historisk mange kanaler på kryss og tvers av byen, men mange av disse er nå overbygget.

Topp attraksjoner i Bologna

De to skjeve middelalder tårnene er ett av Bolognas aller største attraksjoner. Ta også turen over den store plassen Piazza Maggiore og sjekk ut Neptun fontenen. Bolognas mange og vakre kanaler er også noe du bør legge inn på et besøk i byen, selv om mange av dem nå ligger under bakkenivå. Helt uunngåelig er det å sjekke ut det historiske sentrum av byen med sine labyrintlignende gater, og alle bygningene med arker og buer som beskyttelse fra vær og vind. En utrolig sjarmerende by perfekt for en langweekend i Europa! Les mer om attraksjoner i Bologna her

Anbefalte aktiviteter og utflukter i Bologna

Bologna er sentralt plassert i et område med lange tradisjoner for førsteklasses og verdenskjent matproduksjon. Ta en utflukt til Parma for å smake på den berømte parmaskinken eller til en av gårdene som produserer den ekte parmesanosten. Bologna har også verdens eneste Gelato universitet og her kan du besøke museum og spise deilig gelato i lange baner. Liker du raske biler? Ta en tur til Motor Valley og sjekk ut hvor fartsvidunderne Ducati, Ferrari, Maserati og Lamborghini kommer fra.

Dette bør du spise i Bologna

Lokal ost og skinke er et must å spise i Bologna. Bologna ligger i en av de mest spennende matregionene og har et rikt utvalg av både lokale og internasjonalt annerkjente matvarer. Les mer om matregionen Emilia Romagna her. Mange av restaurantene serverer aperitivo, det vil si at du får med gratis småretter som følge til drikken om ettermiddagen. En annen rett som bare må prøves er den originale Tagliatelle Ragu. Bestill gjerne et glass med Lambusco (perlende rødvin) som følge til denne retten, de fungerer helt utmerket sammen! Glem heller ikke å smake på det lokale brødet Piadina og den deilige italienske iskremen Gelato!

Hvordan komme seg til Bologna

Bologna har flyplass som du kan ankomme direkte til, men her er noe begrensede avganger. Ta gjerne fly til Milano og tog videre til Bologna. Toget fra Milano til Bologna tar kun litt over en time.

Riga – Latvia

Hvor ligger Riga

Riga er hovedstaden i Latvia og ligger lokalisert ved Østersjøen på vestsiden av landet. Byen har over 700.000 innbyggere og er den største i Latvia.

Hva er karakteritisk med Riga

Riga er delt i to av elven Daugava, og består av tre hovedområder; Gamlebyen, Sentrum og Pardaugava. I Gamlebyen finnes det mange bygninger som stammer fra middelalderen og i sentrumskjernen finnes mange bygninger i art nouveau-stil. Drabantbyene rundt Riga er dominert av boligblokker som stammer fra Sovjet tiden.

Topp attraksjoner i Riga

Rigas topp attraksjoner er helt klart Gamlebyen med sine middelalderkonstruksjoner, og den UNESCO listede sentrumskjernen med sine mange og vakre art nouveau bygninger. TV-tårnet, som er Europas tredje høyeste og den berømte mathallen Central Market, som er det største matmarkedet i Europa.

Anbefalte aktiviteter og utflukter i Riga

På din langweekend i Europa til Riga kan du besøke mange spennende museer om du vil holde deg i byen, men områdene rundt har også utallige spennende aktiviteter. Liker du natur og kulturopplevelser anbefaler jeg en tur til Gauja Nasjonalpark, og er du interessert i de mer uoppdagede delene av Latvia, ta en tur til Latgale som ligger helt øst i landet, og opplev autentisk kultur, mat og tradisjoner.

Dette bør du spise i Riga

Riga har et stort utvalg av spennende restaurantkonsepter med både lokale og internasjonale retter på menyen. Vil du smake på typiske Latviske råvarer anbefaler jeg en tur på Grand Market. De fleste salgsbodene byr villig på smaksprøver av lokal ost, kjøtt og grønnsaker. Sørg for å prøve de syltede grønnsakene! For en god kopp kaffe finnes mange ulike hipster kafeer i Miera gaten og sidegatene i dette området. Les mer om kulinariske høydepunkter i Riga her

Hvordan komme seg til Riga

Riga har flyplass med daglige og ukentlige avganger til flere norske byer. Du kan også komme deg til Riga med ferge fra Stockholm med selskapet Tallink, og med gode og hurtige togforbindelser fra Oslo til Stockholm er det mulig å besøke Riga også uten å fly over en langhelg.

Brno – Tsjekkia

Hvor ligger Brno

Brno er Tsjekkias nest største by og ligger lokalisert i regionen Sør Moravia kun en drøy time med tog sør for Praha. Byen har i underkant av 400.000 innbyggere og det nest største Universitetet i landet er lokalisert her.

Hva er karakteristisk med Brno

Brno er viktig by når det gjelder kultur og historie i Tsjekkia. Byen er også viktig for turisme til landet, men er heldigvis ikke så tettpakket som Praha i høysesongen. Brno har også vært er sentrum for dukketeater i Tsjekkia siden andre verdenskrig. Praha og Brno er kjent for å ha en vennligsinnet bykrangel seg imellom, ikke ulikt «kranglingen» mellom Bergen og Oslo her i Norge.

Topp attraksjoner i Brno

Praha er populært som reisemål for en langweekend i Europa og mange har sett byens historiske astronomiske klokke. Det mange ikke vet er at Brno faktisk også har sin egen astronomiske klokke, om enn i en mye mer moderne utgave. Klokkene er en sentral del av bykrangelen mellom Praha og Brno og det verserer flere vitser og morsomheter om klokken som er plassert i Brno. Der er også et middelalderslott, Spielberk Slott, som troner over byen som er vel verdt et besøk i Brno. Du kan også oppleve de mer skulte delene av Brno, gjennom tre ulike aktiviteter kalt Brno Underground. Her kan du gå ned i labyrintlignende korridorer under bygningene i sentrum samt besøke Europas nest største Ossuarium, etter katakombene i Paris, som er lokalisert under St. James kirken i byen. Her finnes skjelettene etter over 50.000 mennesker og det er tilrettelagt for publikumsbesøk. Ta gjerne også en tur inn i den atskillig lysere og triveligere St. James kirken. Les mer om Brno og Moravia her.

Anbefalte aktiviteter og utflukter i Brno

Moravia er et distrikt rik på aristokratisk historie og har produsert vin i århundrer. Aktiviteter og utflukter knyttet til vin og slott er det derfor mange tilbud om. Slottene Mikulov, Lednice og Vranov nad Dyji er alle vakre bygninger i vakre omgivelser som er vel verdt et besøk, og om du virkelig setter pris på god vin kan du ta deg en utflukt til vinslottet i Valtice hvor de 100 beste vinene fra Tsjekkia kan prøvesmakes for en billig penge.

Dette bør du spise i Brno

I Brno kan du finne mange restauranter med tradisjonsrik Tsjekkisk mat på menyen. Kokte kjøttretter, rike sauser og dumplings står ofte på menyen, og husk at et ekte Tsjekkisk måltid alltid starter med suppe! Prøv også mengder av den deilige Moraviske vinen og selvsagt finner du også et stort utvalg av Tsjekkisk øl de fleste stedene.

Hvordan komme seg til Brno

For å komme deg til Brno kan du ta fly til Praha og så ta toget videre sørover til Brno. Du kan også fly til Wien eller Bratislava og ta tog eller buss nordover for å komme til Brno.

Ljubljana – Slovenia

Hvor ligger Ljubljana

Ljubljana er Slovenias hovedstad og ligger plassert omtrent midt i landet, mellom kysten i sør og alpene i nord. Byen har i underkant av 300.000 innbyggere og rundt 65.000 studenter, noe som preger byen med et ungt og urbant miljø.

Hva er karakteristisk med Ljubljana

Elven Ljubljanica renner gjennom den historiske delen av sentrum, og langs elvebredden er det mye liv og røre og satt av plasser for rekreasjon og naturopplevelser. Byen har vært rammet av jordskjelv en rekke ganger, og dermed er også arkitekturen en god blanding av renessanse, nyklassisisme og jugend stil. Arkitekten Jože Plečnik har spilt en stor rolle for hvordan byen fremstår visuelt i dag.

Topp attraksjoner i Ljubljana

Det over 900 år gamle Ljubljana Slott som troner på en høyde over byen, er en av hovedattraksjonene i Ljubljana. For å komme opp kan du enten ta beina fatt eller ta banen opp. Glem ikke å vandre langs elvebredden og opplev de mange kule kafeene og stedene som er tilrettelagt for å slappe av. Utendørsopplevelser er et must på en langweekend i Europa og den store parken kalt Tivoli i Ljubljana er også et flott sted for rekreasjon og oppdagelsesferd, med utendørs kunstgalleri og bibliotek, vakre dammer og flotte vandrestier.

Anbefalte aktiviteter og utflukter i Ljubljana

Ljubljana ligger perfekt lokalisert sentralt i Slovenia, og der er mange muligheter for utflukter og aktiviteter også utenfor storbyen. Ta en dagstur til den berømte Lake Bled eller reis mot kysten og opplev de koselige kystlandsbyene. Slovenia har også massevis av dryppsteinsgrotter og spennende fjellborger som du kan besøke, for eksempel Postojna grotten og Predjama Slottet. Eventyrlandskapet på Velika Planina er også anbefalt for en utflukt, både vinter som sommer.

Dette bør du spise i Ljubljana

Ljubljana og Slovenia har noen karakteristiske retter du bare må prøve. Pražen krompir, eller ovnsbakte poteter, er en av de mest karakteristiske, og består av poteter, løk, baconfett og baconterninger blandet sammen til en slags løs potetkake. Denne retten serveres både som siderett og hovedrett. Som siderett kan du forsøke den sammen med den berømte pølsen Kranjska, en grov pølse laget på svinekjøtt. Strukli, en slags deig som er rullet sammen med fyll inni, er også en klassiker som du bør smake på i Ljubljana. Denne tradisjonsrike retten lages med både søte og salte fyll og serveres både som hovedrett og dessert, avhengig av fyllet.

Hvordan komme seg til Ljubljana

Du kan fly til Ljubljana med ulike selskap, men der er ikke direkteflyvninger fra Norge, så regn med en mellomlanding et sted i Europa. Du kan også fly til Zagreb og hoppe på en buss til Ljubljana.

Zagreb – Kroatia

Hvor ligger Zagreb

Zagreb er hovedstaden i Kroatia og ligger lokalisert i innlandet ikke så langt fra den Slovenske grensen. Byen har litt over 800.000 innbyggere.

Hva er karakteristisk med Zagreb

Zagreb sentrum har to ulike deler med sin egen karakteristikk. Gamlebyen, eller Gornij Grad som den heter lokalt, ligger på en høyde og inneholder mange gamle bygninger og holder opprinnelig gatestruktur. Byen deles også i to av Savaelven. Også Zagreb har vært rammet av flere jordskjelv, det siste store skjedde i 1880 og dette ødela store deler av byen.

Topp attraksjoner i Zagreb

Gamlebyen Gornij Grad er en av de mest populære turistattraksjonene i Zagreb. Her kan du vandre mellom historiske hus og monumenter og lære mer om byens utvikling. Et besøk til Zagreb katedral, en domkirke i gotisk stil er også populært for besøkende til byen. I sentrum finner du også et stort og livlig markedstorg som er vel verdt et besøk. Her kan du kjøpe et stort utvalg av lokalt produsert matprodukter. I Tkalciceva gaten finner du også et stort utvalg kafeer, restauranter og barer, og dette området er også svært populært både for turister og lokale.

Anbefalte aktiviteter og utflukter i Zagreb

Zagreb er perfekt som utgangspunkt for utflukter og aktiviteter i de omkringliggende områdene. Ta en tur til Slavonia, regionen som ligger lengst øst i landet, for storslagen natur, vandreturer og utendørs aktiviteter. Eller hva med å besøke noen av de gamle slottene som ligger lokalisert i det kuperte landområdene som ligger like nord for Zagreb? Her finner du majestetiske Trakoscan Slott med tilhørende friluftsområde og en liten innsjø, eller Veliki Tabor, et vakkert slott på toppen av et fjell med kunstutstilling på innsiden. Medvednica naturpark ligger også kun en kort kjøretur fra Zagreb.

Dette bør du spise i Zagreb

Du bør prøve den klassiske Zagreb frokosten som består av brød toppet med cottage cheese, rømme, bacon eller stekt skinke, innbakte posjerte egg, salat, pepperrotkrem og vårløk. Frokosten er basert på lokale råvarer som du også kan få fatt i på markedet som ligger like i nærheten. Zagreb Biff, lokalt kalt Zagrebacki odrezak, er også noe du bør prøve. Dette lages av kalv-, kylling- eller svinekjøtt som bankes flatt og fylles med ost og skinke før den rulles i grilljermel og stekes. Den tidligere nevnte Strukli som du finner i Ljubljana er også populær i Zagreb, men her serveres den nesten alltid fylt med rømme og cottage cheese. Tar du turen ut av storbyen på din langweekend i Europa bør du også teste ut all den gode, tradisjonelle og lokale maten som er karakteristisk for hvert enkelt område av Kroatia.

Hvordan komme seg til Zagreb

Der er i høysesongen om sommeren noen direktefly fra Oslo til Zagreb, men resten av året må du belage deg på en mellomlanding et sted i Europa.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)