Oppdag Sør Moravia i Tsjekkia

av | Adventure, Reiseguider, Roadtrip, Rundreiser

Oppdag Sør Moravia i Tsjekkia

Like sør for Praha ligger regionen Moravia, et spennende og variert område med pittoreske landsbyer, vingårder, slott og muligheter for lange sykkel- og vandreturer. At området også byr på smakfulle kulinariske overraskelser og en rik og levende kultur burde inspirere eventyreren i noen og enhver. Bli med å utforske og oppdage Sør Moravia i Tsjekkia!

Promosamarbeid

Tsjekkias to hovedregioner: Bohemia og Moravia

Tsjekkia har to store hovedregioner, Bohemia og Moravia, som igjen er delt inn i subregioner. Bohemia er den nordvestlige delen av Tsjekkia og omkranser Praha. Området er velkjent for bl.a. lange tradisjoner med ølbrygging. Moravia derimot har lange tradisjoner med vinproduksjon, og da spesielt hvite viner, og min rundreise i Tsjekkia gikk til vindistrikt nr. 1 som ligger i den sørøstligste delen av Movaria, også kalt Sør Moravia.

Det er forholdsvis enkelt å komme seg til Tsjekkia og Sør Moravia fra Norge. Der finnes daglige flytilbud til Praha fra de fleste store byene og derfra tar det ca. 2,5 timer med tog eller bil for å komme til regionens hovedstad Brno. Det var også her mitt første stoppested på reisen var.

 

Bli kjent med Moraviaregionens hovedstad Brno

Jeg ankom Brno med RegioJet, et selskap som har både buss og togforbindelser i området, og hadde billett på business klasse hvor der var store, komfortable seter, lukkbare 4 seters kupeer, servering av både kald og varm drikke samt salg av enkle matretter til en svært så billig penge. Billetten jeg hadde kostet ca. 100 NOK men det var mulig å få reisen for ca. 50 NOK på vanlig togbillett. Togturen var komfortabel og det var flott utsikt der toget slynget seg mellom store grønne åkre og tok oss gjennom små landsbyer på vei sørover.

Brno er en by med ca. 400.000 innbyggere og av disse er 40.000 studenter, så byen har en livlig og urban vibe over seg. Mange tiltrekkes av de mange unike kafe- og restaurantkonseptene og byen er generelt litt rimeligere enn Praha både når det gjelder servering og overnatting. Jeg tilbrakte nettene på Hotel Royal Ricc sentralt plassert like ved Grønnsaksmarkedet i sentrum av byen. Et flott hotell med historiske preferanser og store, romslige rom.

Spielberk Slott

Brno har også et slott, Spielberk Slott opprinnelig fra 1300-tallet, med fantastisk utsikt over byen. Slottet ligger på en høyde og det er en liten spasertur fra sentrum av byen og gjennom et parkanlegg for å komme seg opp. Fra toppen av tårnet finner du den beste utsikten.

Spielberk Slott sett fra sentrum av Brno

Utsikt fra Spielberk Slott til sentrum av Brno 

Brno Sentrum 

Den astronomiske klokken i Brno

Der er en vennskapelig by-feide mellom Prahas borgere og innbyggerne i Brno, nesten som en søskenrivalisering, og snakker du med de lokale i Brno har de mange historier og eksempler på dette. Både Praha og Brno har en astronomisk klokke. Den forseggjorte og kompliserte astronomiske klokken i Praha er viden kjent og en av byens aller største turistattraksjoner. Den astronomiske klokken i Brno er, i forhold, hypermoderne og ikke fullt så populær. 

Brno’s astronomiske klokke er veldig annerledes enn den man finner i Praha. Det var litt komplisert å finne ut hvordan man kunne se hva klokken var og der er mye humor i byen rundt fasongen på klokken. 

Brno er en enkel by å orientere seg i og ta gjerne beina fatt for å komme deg rundt og oppleve mest mulig. Der er flere åpne plasser, grønne lunger og mange skulpturer og kunstinstallasjoner spredd rundt i byen.

Gjemte skatter under Brno

Vil du oppleve de mer gjemte sidene av Brno kan du delta på en Underground tur. Der er tre ulike lokasjoner som er mulig å besøke. Labyrint er en samling ganger og kjellerrom som er bundet sammen under husene. Rommene ble opprinnelig brukt til å oppbevare mat, vin og andre gjenstander og har nå blitt åpnet for publikum med utstillinger av hvordan kjellerne så ut når de var i bruk. Som navnet tilsier kan det være vanskelig å finne frem, så en guide er helt nødvendig for at man ikke skal gå seg helt vill der nede.

Det andre «gjemte» området man kan besøke er de kjellerrommene som ble benyttet til å lage mynter og det siste og kanskje mest spennende er Europas nest største Ossuarium, etter katakombene i Paris, som er lokalisert under St. James kirken i byen. Knokkelrommene ble oppdaget i 2001 da en massiv restaurering av området rundt kirken skulle påbegynnes. Flere rom under kirken var fylt til randen med skjelett og man antar at det er rester av over 50.000 mennesker der.

Ta gjerne også en tur inn i kirken om du er i området. Det lyse og åpne kirkerommet er en stor kontrast til Ossuariumet under.

Besøk Sør-Moravias mange fantastiske slott

 

Mikulov Slott

Fra Brno reiste jeg videre på en road trip til hjertet av den vinproduserende delen av regionen. Første stopp var Mikulov som lå ca. 45 milometer sør for Brno, helt mot grensen til Østerrike. Gjennom byen går den 65 kilometer lange vinruten, kalt Mikulov vinrute, og denne er svært populært for besøkende og turister. Området rundt byen består stort sett av dyrket mark og små gårder. Om du besøker Mikulov kan du ta turen opp på det hellige fjellet og besøke St. Sebastian kapellet. På veien opp til kapellet som ligger helt oppå toppen av fjellet, passerer du også en rekke små kapeller og turstien er koselig og enkel å gå for både store og små. Fra toppen av fjellet har du fantastisk utsikt til Mikulov Slott, det absolutte landemerket i Mikulov, så husk å ta med deg kamera eller mobiltelefon for å forevige utsikten.

Mikulov Slott er et barokkinspirert slott lokalisert like over gamlebyen i Mikulov. Området slottet står ble opprinnelig bebygget iløpet av 1200-tallet men en stor ombygging på 1700-tallet resulterte slottet slik det fremstår idag. Slutten på 2. verdenskrig ble katastrofal for bygningen og alt i den,da de tyske troppene satte fyr på slottet da de trakk seg tilbake. Etter en omfattende rekonstruksjon på 1950-tallet fremstår slottet i sin fordums prakt og inneholder idag det regionale museumet, bl.a. med en stor kolleksjon av gjenstander knyttet til den lokale vinproduksjonen.

Besøk gjerne slottet og den flotte hagen fylt med fargerike blomster etter du har vært oppå fjellet. Mikulov er vel verdt et halvdagsstopp eller mer for selve sentrum er svært koselig med små kafeer og butikker, et livlig markedstorg og hyggelige mennesker. Vandre gatelangs på kryss og tvers i den lille byen for å utforske og oppdage.

Les også om vinlandet Tsjekkia her: Vin i lange baner i Tsjekkia

Lednice Slott og Lednice-Valtice kulturlandskap

Lednice var neste stopp på reisen og også her fant vi også et vakkert barokkslott som vi besøkte. Lednice Slott er en del av Lednice-Valtice kulturlandskap og er innlemmet i UNESCO listen for sitt enestående designede parklandskap. Området rundt Lednice Slott har nemlig et av de største menneskeformede landskapene i Europa og er også Tsjekkias største park. Det dekker et område på 200 kvadratkilometer og har blant annet store avenyer, veier og ridestier samt et parkannelgg i nyrennesansestil.Der er også en park i engelsk stil. Det store arbeidet med å omforme natur til kulturpark startet på 1600-tallet og hele arbeidet ble foretatt i flere stadier til utpå 1900-tallet. Slottet har et museum og det er mulig å få guidede omvisninger der til faste tider. Ta også en tur i den enorme parken for rekreasjon og grønn glede. 

Valtice Slott

Etter en spasertur i Lednice parken tok vi oss videre til den lille byen Valtice som symboliserer selve hjertet av Sør-Moravia som vindistrikt. I Valtice Slott finnes nemlig Tsjekkias nasjonale vinsenter som har en årlig vinutstilling og tilbyr smakinger og salg av Tsjekkias aller beste viner resten av året.

Les mer om Tsjekkias nasjonale vinsenter her: Ett vinglass – 100 viner 

Vranov nad Dyji slott

Siste slott som ble besøkt på min roadtrip mellom vingårder, slott og vakker natur i Sør-Moravia var slottet Vranov nad Dyji. Slottet ligger plassert høyt på toppen av en fjellklippe og troner over landsbyen nedenfor.

Her kan du lese mer om dette fantastiske slottet: På slottsbesøk i Tsjekkia 

Gå ikke glipp av det Sør Moraviske landskapet

I tillegg til å besøke vakre slott, koselige landsbyer, flotte vingårder og frodige nasjonalparker fikk jeg også nyte landskapet mellom landsbyene og severdighetene i området, massevis av nydelig mat og ikke minst herlig lokal vin. Sør Moravia er absolutt et sted du bør vurdere å utforske om du er opptatt av historie, slott, god mat, vakkert landskap og god vin.

Sjekk ut flere bilder fra reisen ved å søke opp hashtaggen #MyCzechia på  FacebookTwitter og Instagram 

På reisen min i Sør Moravia var også to gode Nordiske kolleger fra NordicTB.com, Svenskene Helena fra Oh darling, let’s be adventurers og Sofija fra I huvudet på ElvaElva, så følg gjerne historiene deres også.

#MyCzechia er en markedskampanje produsert som et samarbeid mellom NordicTB og Czech Tourist Authority. Alle meninger er som alltid helt og holdent mine egne. 

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)