Reiseguide for en oppdagelsestur i Poznan, Polen

av | Storbyopplevelser

Reiseguide for en oppdagelsestur i Poznan, Polen

Fargerike rekker av historiske hus, en opprinnelses beskyttet Croissant og særegne attraksjoner. Denne reiseguiden gir deg gode tips til ting å gjøre i Poznan, steder å oppleve og delikatesser å smake på.

Legg storbyturen til sjarmerende Poznan

Om du tenker på å ta en weekendreise til Polen er kanskje ikke Poznan den byen som først faller deg inn. Selv om byen er mindre kjent enn andre byer i Polen er det ingen grunn til å ikke se nærmere på denne sjarmerende storbyen når du planlegger storbyferien. Poznan byr på spennende historie, massevis av opplevelser og en matscene som virkelig får tennene til å løpe i vann.

Før jeg planla å besøke Poznan hadde jeg ikke så mye kunnskap om byen. Jeg hadde selvsagt hørt om Poznan fra venner og gode bransjekolleger i reiselivsverden, og jeg hadde sett bilder blant annet av den gamle og sjarmerende markedsplassen med rekker av fargerike hus. For å få en optimal opplevelse trengte jeg mer kunnskap. Etter å ha lest meg litt mer opp på byen ble det klart for meg at her var det mye spennende opplevelser i vente, både for den kulturhistoriske delen av meg og ikke minst den matinteresserte delen. At jeg også skulle besøke byen mens det var nasjonaldag og ikke minst St. Martins Croissant festival gjorde det ekstra spennende.

Reisen til Poznan ble gjort i samarbeid med Poznan Travel og Polen Travel for å skape reiselyst gjennom å sette søkelys på den rike historien, kulturopplevelsene og matopplevelsene Poznan byr på. Jeg håper du lar deg inspirere!

Den gamle markedsplassen i Poznan

Besøke Poznan – hva trenger du å vite

Hvor ligger Poznan

Selv om Poznan er den femte største byen i Polen, er den kanskje mindre kjent blant nordmenn enn andre polske storbyer som Warszawa, Krakow og Gdansk. Noe av årsaken til dette kan være fordi det ikke finnes så mange direkte flyruter til Poznan fra Norge, i motsetning til de andre storbyene. Betydningen Poznan har i Polen er likevel sterk, ettersom byen er det stedet der Polen som stat oppstod for snart 1100 år siden. Poznan er også hovedstad i Wielkopolska regionen, en av de viktigste regionene i landet. Poznan ligger langs elven Warta, omtrent midt mellom Warszawa og Berlin.

Komme seg til Poznan.

Det finnes mange ulike måter å komme seg til Poznan på. Velg transportmåte etter hva du foretrekker, og hvor lang tid du har til rådighet.

Med utgangspunkt i Oslo kan du kjøre til Poznan enten via Sverige og Tyskland (med fergekryssing over Østersjøen fra Ystad til Sassnitz) og videre nedover i Polen, eller med ferge fra Larvik til Hirtshals, kjøre videre nedover gjennom Danmark, inn i Tyskland og videre østover til Polen. Du kan selvsagt også velge å reise med ferge fra Oslo til Kiel eller København og fortsette reisen med bil til Poznan derfra.

Tog er også en aktuell måte å reise til Poznan fra Norge på. Velg kun togreiser fra Oslo, via Sverige, Danmark og Tyskland, eller kombiner reisen med buss og tog. Fra Oslo kan du f.eks. ta buss til København via Sverige, og deretter ta tog via Hamburg og Berlin for å komme til Poznan.

Velger du å fly til Poznan går det noen få direkteruter fra Oslo og Sandefjord til byen. Klarer du en mellomlanding eller to i Europa kan du velge blant mange ulike reiseruter, f.eks. med Lufthansa fra flere byer i Norge. Vanlige mellomlandinger er i Frankfurt og/eller München for videre fly til Poznan.

Komme seg rundt i Poznan

Poznan er en by som det er enkelt å orientere seg i til fots. Beste måten å utforske byen på, er å få på deg gode sko og legge i vei. Det aller meste av både attraksjoner og aktiviteter finnes innen gåavstand. Vil du litt lenger ut i distriktene eller foretrekker å komme deg rundt med kollektivtransport er det et godt utbygget trikk- og bussnettverk i og rundt Poznan. Med Poznan City Card er det også inkludert offentlig transport, enkelt og greit. Poznan er også veldig sykkelvennlig og flere hoteller har sykler til gratis utlån for sine gjester.

Utforsk Poznan til fots

Livlige Poznan

Poznan har rundt 565 000 innbyggere, inklusiv hele 133 000 studenter. Det store antallet studenter gjør byen til et pulserende og levende sted hvor det alltid ser ut til å skje noe.

Poznan er også en by som huser utallige messer hvert år. I Poznan internasjonale messesenter arrangeres det hvert år både toppmøter, bilmesser, fashionmesser og bransjemesser av alle slag.

Historiske Poznan

Mieszko I var grunnleggeren av hertugdømmet Polen på midten av 900 tallet, og hans sønn Bolesław I var den første kronede konge av Polen. Dette foregikk i området som i dag er Poznan, og derfor regnes byen som stedet hvor Polen oppstod som stat. Både disse, og flere av de tidligere herskerne har sitt siste hvilested i Poznan, nærmere bestemt i Poznan katedralen på Katedraløyen (Ostrów Tumski).

Etter 1. verdenskrig gjenoppstod Polen som selvstendig stat, etter århundrer med konflikter, allianser og kriger, og Poznan som hadde vært residens for det tyske riket, ble hovedstad i Polen. Sporene etter denne tiden kan fremdeles oppleves. I sentrum av byen ligger blant annet kongens Residential Palace, Keiserpalasset, som stod ferdig i 1910 og opprinnelig var bygget som residensen til den tyske Keiser Wilhelm II. Keiser Wilhelm var også kjent som en norgesvenn og reiste langs vestlandskysten og i de norske fjordene i en årrekke på hans årlige Nordlandfahrt.

Myter om Poznans innbyggere

Innbyggerne i Poznan har ord på seg for å være forsiktige med penger, og i noen tilfeller rett og slett litt gnien, og der verserer mange ulike fortellinger om deres sparsommelige livsstil. Kommer du i snakk med de lokale deler de sikkert noen gode historier med deg.

Mytene og historiene har nok rot i virkeligheten for enkelte ting, noe vi ser på historien bak den opprinnelsesbeskyttede St. Martins Croissanten og ikke minst innblikk i den overdådige men illusjonsbaserte arkitekturen i St. Stanislaus kirken.

Ting å se og gjøre i Poznan

Poznan er en fotovennlig by, og det er masse flotte steder å ta bilde av for å bevare dine reiseminner. En av de mest populære fotomotivene er rekken av gamle og fargerike hus på markedsplassen i gamlebyen, men også katedral øyen, flotte veggmalerier og massevis av vakre, historiske bygninger er yndede motiver.

Byen har også et knippe spennende museer, utstillinger og parker som er verdt et besøk, og det holdes utallige konserter, messer og utstillinger hvert år, så det er alltid noe å forevige i Poznan.

Markedsplassen i gamlebyen, Stary Rynek

Markedsplassen I gamlebyen, Stary Rynek, er selve hjertet av Poznan. Plassen, som ble konstruert I 1253, er fylt med vakker arkitektur og historiske monumenter, og er en samlingsplass både for byens befolkning og besøkende. Markedsplassen er konstruert som et kvadrat hvor alle de fire sidene er 141 meter lang. Størrelsen gjør den til Polens tredje største markedsplass, etter Krakow og Wroclaw.

Hovedattraksjonen på den gamle markedsplassen er det gamle rådhuset i rennesansestil,og ikke minst raden av fargerike handelshus fra 1500-tallet. I hvert hjørne av markedsplassen står det i dag også en fontene prydet med hver av de mytologiske figurene Apollo, Mars, Neptun og Prosperpina. I tillegg til å være et dekorativt element fungerer de som møteplass for både lokalbefolkningen og turister.

Den gamle markedsplassen har vært i kontant endring og utvikling gjennom århundrene, og har vært gjennom store arkitektoniske forandringer. I starten var plassen omkranset av trehusbebyggelse, men etter en stor bybrann i 1471 ble det satt fart i bygging av murhus rundt og på markedsplassen.

Også på lokasjonen for de 4 fontenene, som opprinnelig hadde treskulpturer av blant annet en løve og et dådyr, har det skjedd en utvikling. På 1600-tallet ble det bestemt at man skulle gå for en mer Romersk stil og inkluderte de mytologiske figurene. Først ble de laget i tre, og senere erstattet av lignende skulpturer i stein. Det er kun Prosperpina, datert til 1766, som er igjen av de originale steinskulpturene. De øvrige 3 skulpturene ble gjenkonstruert og plassert på sine historisk korrekte steder på begynnelsen av 2000-tallet.

Markedsplassens bygninger huser mange restauranter, butikker og barer og i sommermånedene er det masse uteservering, markeder og arrangementer. Med andre ord, det syder av liv og røre her gjennom hele dagen.

Den gamle markedsplassen i Poznan

De gamle handelshusene

De gamle handelshusene på markedsplassen i gamlebyen er unike monumenter med lang historie. På 1200-tallet var her kun enkle treskur som fungerte som sildeboder, i tillegg til at ble solgt både salt, stearinlys og fakler, samt mer hverdagslige varer. På slutten av 1400- og 1500-tallet ble treskurene erstattet med smale, murhus som hadde butikker i underetasjen og boliger i etasjene over.

De karakteristiske arkadene i front av butikkene ble senere murt igjen. Under 2. verdenskrig ble markedsplassen og de gamle handelshusene sterkt skadet. Hele 60% av bygningsmassen ble ødelagt under krigsherjingene.

Under gjenoppbyggingen ble de gamle markedshusene restaurert til sin opprinnelige form og arkadene ble igjen avdekket. Arkadene er støttet av små sandsteinsøyler, og de fleste av disse er faktisk originale. Man kan se datering på noen av dem, blant annet har hus nummer 11 en søyle med datering fra 1535.

Selv om tiden med salg av sild, salt og stearinlys fra butikkene er over, er det fremdeles stor aktivitet i butikklokalene. Du finner ulike suvenirbutikker og små gallerier hvor kunstnere selger sine malerier. I etasjene over butikkene er det i dag en blanding av leiligheter og kontorlokaler.

De gamle handelshusene i Poznan

Det gamle rådhuset

Det gamle rådhuset, Ratusz, som ligger på markedsplassen er regnet som en av de mest verdifulle arkitektoniske monumentene i Rennesansestil i Sentral-Europa. De tidligste opptegningene om det gamle rådhuset dateres faktisk tilbake til 1310, da som en toetasjes bygning i Gotisk stil, uten tårn. Først tidlig på 1500-tallet ble mest sannsynlig tårnet lagt til bygningen.

Fra 1550 ble bygningen rekonstruert i Rennesansestil, og det ble også utvidet på grunnplan og det ble tillagt en etasje. Fasaden ble bygget om med søyler, buer og dekor. I 1780-årene ble det lagt til en kuppel på tårnet. Enda en etasje ble lagt til under en renovering på tidlig 1900-tallet.

Rådhusets tårn har blitt ødelagt flere ganger, første gang på grunn av lynnedslag, andre gang på grunn av sterk vind og tredje gang grunnet bombing under 2. verdenskrig. Siste gangen ble også de to øverste etasjene av bygningen helt utbrent.

Etter krigen ble det gamle rådhuset renovert tilbake til sin opprinnelige prakt. Rådhuset har mange flotte og historiske bygningsdetaljer. På toppen av kuppelen står blant annet en1,8 meter stor ørn med vingespenn på 2 meter.

Det gamle rådhuset i Poznan

De stangende geitene

Den største attraksjonen på det gamle rådhuset, og markedsplassen generellt, er de to små, mekaniske geitene som kommer ut av en luke over klokken i fronten hver dag klokken 12. Store menneskemasser samles hver dag for å få med seg, og forevige, forestillingen. De to geitene stanger hodene sammen 12 ganger mens en trompetist spiller en fanfare i hvert av de fire hjørnene fra tårnet.

Forklaringen på denne merkelige forestillingen har bakgrunn i flere myter. Den mest kjente av disse handler om at der skulle være en tilstelning for å avduke den nye klokken i tårnet på rådhuset på begynnelsen av 1500 tallet. Den unge kokken Pietrek, som skulle tilberede hovedretten, gikk under tilberedningen av maten ut for å se på den nye klokken. Da han kom inn igjen oppdaget han at kjøttet hadde falt ned i flammene og blitt så brent at det ikke kunne serveres.

I desperasjon gikk kokken til et nærliggende beiteområde og stjal to geiter som han tok med seg tilbake til rådhusets kjøkken, men akkurat da de ankom der slet geitene seg og rømte opp i tårnet. Forsamlingen på torget fikk med seg geitene som sloss og stanget hverandre høyt der oppe og fant det svært så underholdende. Borgermesteren bestemte deretter at det skulle legges til en mekanisk effekt ved klokken i tårnet for å minnes hendelsen.

De mekaniske geitene ble installert i 1551 og var operative frem til en stor skade på tårnet på slutten av 1600-tallet. De stangende geitene ble restaurert og satt i drift igjen i 1913.

De stangende geitene på det gamle rådhuset i Poznan
Folkemengde samlet for å se de stangende geitene i Poznan

St. Stanislaus kirken

St. Stanislaus kirken er monumental barokk-kirke bygget på 1600 tallet. Den ligger i en av de 12 sidegatene som springer ut fra den gamle markedsplassen.

Hele kirken fremstår som imponerende og overdådig, bade fra utsiden og innsiden, men mye er bygget på illusjoner. Den imponerende fasaden er forlenget I høyden med en enkel vegg for å få den til å se større ut, og selve plasseringen i enden av en trang gate hjelper på inntrykket.

Den overdådige dekoren og massive søyler inni kirken gjør også sitt til at den fremstår som mektig. Selv om der er mange flotte detaljer og dekor er ikke alt hva det ser ut som. Blant annet er de store søylene laget av kunstig marmor og der er malt en imponerende illusjon av en kuppel i taket over hovedalteret. Dette ble blant annet gjort for at kirken skulle fremstå større og mer kostbar enn hva den var. Kirkens store orgel med over 2600 piper er derimot ikke en illusjon, og er rett og slett bare vakkert å se og høre på.

St. Stanislauskirken i Poznan
St. Stanislauskirken i Poznan
St. Stanislauskirken i Poznan
St. Stanislauskirken i Poznan

Katedraløyen

Katedraløyen (Ostrów Tumski) er et must når du besøker Poznan. Her ligger den imponerende Poznankatedralen og det var med utgangspunkt i denne øyen at Polen ble kristnet.

Polens første hersker Mieszko I lot seg kristne her i 966, og gjorde deretter kristendommen til rikets offisielle religion. På katedraløyen finner du blant annet den mektige Poznan Katedralen, den hellige Jomfru Maria kirken fra 1400-tallet og erkebispepalasset og andre kirkebygg.

Når du vandrer rundt på øyen vil du også kunne se markeringer over hvor de gamle bymurene på øyen var plassert, og ser du nøye på bakken vil du finne noe som ligner på mynter i noen av brosteinene. Disse myntene viser de tre ringene som bymurene ble bygget som, fra fugleperspektiv.

Plakett som viser bymurene på Katedraløyen i Poznan

Jomfru Maria kirken

Start gjerne din utforsking av Katedraløyen ved den lille gotiske Jomfru Maria kirken. Kirken er plassert på samme sted som det opprinnelige kapellet, den første kristne bygningen, på øyen var. Utenfor Jomfru Maria kirken vil du kunne se markeringer over hvordan det gamle kapellet lå plassert, levendegjort gjennom store lysegrønne glassblokker.

Kapellet var opprinnelig en førromansk steinbygning bygget i andre halvdel av 900-tallet. Kapellet ble stående slik frem til 1430, da den ble revet og erstattet med kirken som står der i dag, Jomfru Maria kirken. De arkeologiske utgravingene som førte til oppdagelsen startet i 1999.

Jomfru Mariakirken på Katedraløyen i Poznan
Det gamle kapellet på Katedraløyen i Poznan

Poznan katedralen

Poznan katedralen har også en lang historie bak seg. Også der hvor katedralen er plassert i dag har det vært tidligere kirkebygg, men oppigjennom århundrene har katedralen vært utsatt for mange uhell og ødeleggelser. Hver gang den ble gjenoppbygget ble nye stiler og elementer lagt til.

Det opprinnelige kirkebygget fra 968 i førromansk stil ble revet på midten av 1000-tallet og erstattet av et bygg i romansk stil, som igjen ble erstattet av et gotisk bygg på 13-1400 tallet. Siden fulgte to branner på 1600 og 1700-tallet, som endte med at katedralen fikk ny fasade og interiør i nyklassisistisk stil. Denne ble stående frem til slutten av 2. verdenskrig hvor kampene førte til ny ødeleggelse og brann som skadet 65% av katedralen. Gjenoppbyggingen etter siste ødeleggelse førte til at mye av katedralen ble tilbakeført til sin gotiske stil.

Rester etter grunnmurene fra de førromanske og romanske byggene kan fremdeles sees i katedralens krypt, og her finner du også relikvier og gravene til de tidligere Poznan-erkebiskopene. Inni katedralen er det et utall mektige inntrykk som venter, blant annet det massive hovedalteret og det gyldne kapell, som er selve juvelen av de 12 kapellene som finnes i katedralen.

Det gyldne kapellet er et kongelig mausole for de første polske herskerne og monarkene og er et mektig syn. Vakkert dekorert med relieffer, gull, malerier og annen dekor stråler hele rommet hvor sarkofagene til blant annet Miesko I og Kong Boleslaw den modige . Kapellet er steng for besøkende med en stor jernport, og er kun opplyst av naturlig lys fra vinduene. For å nyte synet av kapellet i sin fullhet kan man legge på en mynt i boksen ved porten, og kapellet vil bli opplyst en kort stund.

Poznan katedralen
Det gyldne kapell i Poznan katedralen
Poznan katedralen
Krypten i Poznan katedralen

Jordanbroen

Fra katedraløyen kan man krysse elven til Sródka distriktet over en svært så karakteristisk, rød bro. Dette er Jordanbroen, oppkalt etter den første biskopen i Poznan. På broen finnes utallige love-locks, hengelåser som forelskede par henger opp for å symbolisere deres kjærlighet til hverandre. Låsene har gjerne inskripsjoner med navnene på de forelskede, og tradisjonen tro skal nøkkelen kastes i elven for å sikre evig kjærlighet.

Jordanbroen i Poznan

Veggmaleriet “Śródka Tale with Trumpeter on the Roof and Cat in the Background.”.

I Sródka distriktet er det koselig å vandre, og små kafeer, butikker og barer ligger spredd utover det litt hipsteraktige boligområdet. Det er også i dette området du finner et av de mest kjente veggmaleriene fra Poznan, “Śródka Tale with Trumpeter on the Roof and Cat in the Background.”

Veggmaleriet har en 3D effekt som gjør at det nærmest kommer ut av veggen og er malt for å hylle den lange historien om Śródka distriktet som en uavhengig by fra 1400 tallet og frem til det ble innlemmet som en del av Poznan i 1800. Veggmaleriet stod ferdig i 2015.

Veggmaleriet “Śródka Tale with Trumpeter on the Roof and Cat in the Background" i Poznan

Rogalowe Croissant museum

Poznan er berømt for sine opprinnelsesbeskyttede St. Martins Croissanter, og denne lokale delikatessen har også sitt helt eget museum verdt et besøk. St. Martin’s Croissant, eller Rogal świętomarciński som den kalles lokalt, har lange tradisjoner og en spennende historie som du kan lære mer om på museet. Og bare for å presisere, St. Martins Croissanten må ikke forveksles med «vanlige» croissanter som vi kjenner dem fra andre steder. Dette er et kompakt og svært så næringsrikt bakverk. Les mer om St. Martins Croissanten og museet her. 

St. Martin's Croissant Museum i Poznan, Polen

Keiserslottet, Imperial Castle

En av Poznans mektige bygninger er Keiserslottet, palasset som opprinnelig ble bygget for den tyske Keiser Wilhelm II i 1910. Palasset har hatt mange ulike bruksområder oppigjennom tidene, og har blant annet huset Poznans matematiske fakultet i tiden etter 1. verdenskrig, noe som blant annet førte til at den tyske Enigmakoden ble knekt på 1930-tallet. Bygningen var også under Hitlers styre under 2. verdenskrig, og ble ombygget i Det tredje rikets arkitektoniske stil. Det ble for eksempel bygget en enorm balkong hvor Hitler kunne holde sine taler, og kapellet ble omgjort til Hitlers kontor. En av etasjene i bygningen ble også omgjort til bolig for nazi-guvernøren i området på den tiden, Arthurs Greiser.

Keiserslottet, og spesielt tårnet, ble sterkt skadet da russeren tok over byen mot slutten av 2. verdenskrig, men fungerte en kort periode som fangeleir for tyske krigsfanger. Senere overtok den polske folkehæren bygningen og under denne perioden ble det diskutert å rive bygget siden man mente det symboliserte den tyske okkupasjon. Mangel på penger gjorde at kun en del av de tyske symboler ble fjernet, og den ødelagte delen av tårnet ble fjernet.

I dag fungerer Keiserslottet som et kultursenter under navnet Zamek og har utstillinger, kino, teater og konserter. Det er også mulig å vandre i slottet og titte på alle de ulike rommene og lære mer om Poznans historie, enten på egen hånd eller med en guide.

Keiserslottet i Poznan

Enigmamuseet

Like ved siden av Keiserslottet ligger det nyåpnede Enigmamuseet. Her kan du lære alt du trenger å vite om koder og kodeknekking helt fra den spede begynnelse og opp til i dag, hvor koding benyttes i moderne teknologi. Sentralt i utstillingen er selvsagt Enigmakoden, som det matematiske fakultetet i Poznan klarte å knekke i 1930. Museet er lagt opp med masse interaktive stasjoner hvor man kan lære om, og selv prøve seg på kodeknekking.

Enigmamuseet i Poznan
Enigmamuseet i Poznan

Shopping i Poznan

Der er mange muligheter for shopping i Poznan, enten du er på jakt etter merkevarer, internasjonale kjedevarer, kunst, smykker eller suvenirer.

Handlegaten ul. Półwiejska

Poznans lange, bilfrie, handlegate er ul. Półwiejska hvor store og små butikker, kafeer og restauranter ligger side om side. Gågaten strekker seg over en avstand på rundt en halv kilometer, og enden lengst fra den gamle markedsplassen ligger et av byens, og Polens, flotteste kjøpesenter, Stary Browar.

Shoppinggate i Poznan

Stary Browar (gammelt bryggeri)

Beliggende i en gammel bryggeribygning ligger altså et av Poznans kjøpesentrene, i direkte tilknytning til gågaten ul. Półwiejska. Senteret har over 200 butikker, masse restauranter og kafeer, teater, konsertsal, kinosaler og gallerier. I bakkant av kjøpesenteret ligger også et historisk parkområde. Masse av bygningsdetaljene og interiøret fra tiden som bryggeri er bevart i bygget og brukt som dekorelementer. Man kan se blant annet gamle ølkorker felt inn mursteinene. Det er mulig å bestille en guidet tur i senteret for å få med seg alle de skjulte bryggerielementene og høre historien om bryggeriet.

Stary Bowar i Poznan
Ølkork i Stary Browar i Poznan

Wozna

Er du på jakt etter håndverksprodukter er Wozna gaten du bør oppsøke. Gaten ligger i direkte tilknytning til den gamle markedsplassen.

Utendørsmarkeder

Utendørsmarkeder er absolutt en ting du bør få med deg når du besøker Poznan. Der er flere koselige markeder, blant annet Bernardynski markedet og Wielkopolski markedet som begge ligger i gåavstand fra den gamle markedsplassen. Her selges i hovedsak blomster, frukt og grønnsaker, og bare det å gå mellom alle de fargerike bodene og kjenne på dufter og stemningen er absolutt verdt et besøk. Kjøp gjerne med deg sesongens frukt og nyt på din vandretur i Poznan.

Utendørsmarked i Poznan

Suvenirer

Er du på jakt etter suvenirer fra ditt besøk i Poznan finner du massevis av både masseproduserte og mer unike varer i de gamle handelshusene på den gamle markedsplassen.

De gamle handelshusene i Poznan

Lokale og regionale mat og smaksopplevelser i Poznan

Poznan er kjent for både sin gode, varierte og tradisjonelle matscene. I tillegg til å ha mange spisesteder med et stort utvalg av tradisjonelle polske retter tilpasset sesongen, har byen også mange «fine dining» spisesteder som kombinerer moderne og tradisjonell matlaging. Der er også mange kulinariske innslag som viser påvirkning oppigjennom tidene fra landene rundt Polen og Poznan, og selvsagt spisesteder med internasjonal mat.

Merket for lokal og regional mat i Poznan

Tradisjonell, regional mat fra Poznan

Ønsker du å oppleve den tradisjonelle regionale maten kan du se etter restauranter med merking som vist over på utsiden. Merket er et bevis på at de serverer regionale delikatesser og er mer i et samarbeid om å promotere dette. En av disse restaurantene er Bamberka som ligger midt på den gamle markedsplassen i Poznan. Her serverer de noen av de mest tradisjonelle rettene fra det polske og regionale kjøkkenet fra Poznań.

Noen av rettene du kan finne her hele året er żurek , en syrnet rugsuppe servert i brød, blodsuppe som lokalt heter ślepe ryby, og den berømte retten pyry z gzikiem som er kokte poteter med cottage cheese, samt den tradisjonelle matretten gåsekjøtt med dampede dumplings. Du finner også grå dumplings som er tradisjonell for Wielkopolska-regionen. De har selvsagt også mange retter som varierer etter sesongen.

Tradisjonsrik mat fra Poznan
Tradisjonsrik mat fra Poznan
Tradisjonsrik mat fra Poznan

Smak på sesongens råvarer og spesialiteter i Poznan

Uansett når du velger å besøke Poznan bør du prøve ut sesongens spesialiteter på restaurantene. Den kulinariske kalenderen gjenspeiler seg nemlig på matscenen, og restaurantene benytter de beste av sesongens smaker og råvarer for å trylle frem delikatesser på tallerkenen.

Gjennom vintersesongen benyttes mye kjøtt, gryn, rotgrønnsaker og syltede grønnsaker på restaurantene, og for november og desember er det spesielt and som er i sesong. Utover våren glir menyene over i lettere og friskere mat med massevis av vårgrønnsaker. For mai er det spesielt asparges og rabarbra du bør se opp for. Spesielt asparges vil du mest sannsynlig finne på hver eneste meny i mai. Enten som en selvstendig forrett, eller som følge til fisk, pasta eller i risotto.

Sommermenyene er også mer preget av friske smaker, og i juni bør du ikke gå glipp av de søte polske jordbærene. Nypoteter, sommergrønnsaker, frukt, erter og bønner er også sentrale innslag. Mot sensommeren dukker det opp tidligepler, stikkelsbær og massevis av rabarbra.

Med høsten kommer de rike og fyldige rettene tilbake igjen for fullt. Poteter, kål, gresskar, hjort, fasan, gås og vill sopp bare for å nevne noe. Høstens frukter kommer også på menyen og epler og plommer er klare favoritter.

Noe du absolutt ikke må gå glipp av når du besøker Poznan er det opprinnelsesbeskyttede bakverket St. Martins Croissant som er helt sentral for byen. Det er mulig å kjøpe hele året, men 11. november, som også er Polens nasjonaldag, markeres med Croissantfestival over hele byen. Les mer om St. Martins Croissantene her. 

St. Martin's Croissant i Poznan, Polen

Opplev mer av Poznan med Poznan City Card

Vil du oppleve mye av Poznan kan det være lurt å investere i et Poznan City Card. Med dette kortet får du gratis eller rabattert inngang på mange av byens museer og attraksjoner, samt gratis kollektivtransport. Sjekk ut Poznań City Card her.

Reisen til Poznan ble gjort som et kampanjesamarbeid mellom NordicTB, Polska Statens Turistbyrå og Poznan, for å sette søkelys på de rike mattradisjonene området har. Alle meninger og betraktninger er som alltid helt og holdent mine egne. #NordicTBinPoland2021 

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)