Har du noen gang tenkt på hvordan Gelato, eller italiensk iskrem, lages? Eller hva som gjør at Gelato stiller i en helt annen klasse enn vanlig iskrem både når det gjelder smak, konsistens og lidenskap? På min tur til Bologna fikk jeg et lite innblikk i Gelato-makerens hemmeligheter når jeg deltok i undervisningen på verdens eneste Gelato Universitet!
![]() |
Ivrige studenter lærer kunsten å lage ekte Gelato! |
Og dette er slettes ikke tull! Like utenfor Bologna ligger verdens eneste Gelato Universitet hvor mennesker fra hele verden lærer kunsten å lage ekte Gelato!
Et fullt kurs går over 4 uker, og kan tas enten som en og en uke eller som 4 uker sammenhengende. Her lærer studentene alt fra hygiene, økonomi, oppskrifter, butikkdrift og ledelse, og kursene tar sikte på å gi studentene all den kunnskapen de trenger for å starte opp sin egen Gelato shop i sitt hjemland. Undervisningen foregår på flere språk i tillegg til italiensk, bl.a. engelsk, tysk, fransk og kinesisk.
![]() |
Undervisningen foregår både i klasserom, på kjøkken og i en ekte Gelato-shop. |
Det å lage en perfekt gelato er så mye mer enn bare å måle opp ingredienser. Der er mange faktorer som må tas hensyn til for å få riktig smak og ikke minst sukkerinnhold, og der er derfor mange kompliserte utregningssteg for å komme frem til riktig sammensetning av ingrediensene for hver porsjon med Gelato og Sorbet som lages
![]() |
Det måles og veies slik at ingrediensene til slutt blir til en perfekt Gelato |
Ofte brukes fersk frukt i oppskriftene, og siden sukker- og syrenivået i frukt er svært ulikt må dette måles for hver enkelt porsjon. Deretter sammenstilles sukker- og syrenivå i frukten opp mot de øvrige ingrediensene, og mengden hvitt sukker som skal tilsettes regnes ut på bakgrunn av resultatet. Her går med andre ord ingenting på slump!
![]() |
Deilige ferske jordbær! Som god Geloatomaker utnytter man sesongens råvarer på best mulig måte. |
Stoltheten over å servere en perfekt Gelato er selvsagt mer enn smak. Både konsistens og utseende er svært viktig. Etter at alle ingrediensene er målt opp og blitt blandet helles de i gelatomaskinen. (Siden det benyttes ferske egg i gelato må disse gjennom en pasteuriseringsprosess, der dette er påkrevet av myndighetene) Maskinen rører og kjøler ned blandingen, og etter 8-10 minutter kan Gelatoen trekkes ut av maskinen. Dette skal selvsagt også gjøres på en spesiell måte for å få Gelatoen lekkert dandert i beholderen.
![]() |
Gelatoen trekkes ut av maskinen på en spesiell måte med en slikkepott, og plasseres i beholderne. |
Det er mange maskiner som trengs for å få den riktige kvaliteten på Gelatoen og ikke minst looken en skikkelig Gelato shop skal ha. Fullfører man kursene og i tillegg kjøper maskinene av Carpigiani, som er både maskinprodusent og driver Gelato-universitetet, får man rabatt tilsvarende studiepengene. Dermed er det en vinn-vinn situasjon for både Carpigiani og studentene. Maskinprodusenten sikrer seg at utstyret blir benyttet og behandlet på best mulig måte for å lage den perfekte Gelato, og studentene får masse kunnskap
Oppstarten på en Gelatomakers dag er å lage de lyseste og minst smakssterke variantene først. Man starter dagen med vanilje og andre lyse varianter, så fruktvariantene i mørkere og mørkere farger, og avslutningsvis lages variantene med sjokolade. Har man nøtter i noen varianter lages disse som regel helt til slutt for å unngå at noen med nøtteallergi får spor av dette i sin Gelato. På denne måten unngår man mye ekstra tid i å rengjøre maskinen fullstendig mellom hver porsjon samt at kundene får uønskede allergireaksjoner.
![]() |
Nylaget Gelato i lange baner! Siste uke i studieopplegget driver studentene denne Gelatoshoppen like utenfor Carpigiani Gelatouniversitetet. |
I en gelato shop har man ofte 12-16 ulike smaker hver dag. Gelato er ferskvare, noe som betyr at en porsjon må brukes innen ca. 4 dager, ellers vil gelatoen bli full av krystaller. Det er derfor viktig at man som produserer riktige mengde Gelato i forhold til kundemassen for at ikke masse skal gå til spille. «Gammel» Gelato kan benyttes i iskaker e.l. og mikses med andre ingredienser etter at den har startet krystalliseringen, men også her er levetiden begrenset.
Vi fikk selvsagt også prøve oss som Gelato-makere. Sjekk ut vår lille video fra en superkort karriere som Gelatomaker på Carpigianis Gelato Universitet i Bologna:
Vil du vite mer om Carpigianis Gelato Universitet finner du mer informasjon her.
Omvisningen på Carpigiani universitetet var en del av BlogVille programmet mitt når jeg besøkte Bologna i juni 2014. Alle betraktninger er mine egne og er helt uavhengig av det omtalte selskapet.