På Let’s get lost skriver vi om adventure opplevelser.

Der finnes mange ulike måter å reise på og utallige formål for en reise. Her på Let’s get lost fokuserer vi på adventure turisme og opplevelser, og formidler våre adventure opplevelser fra hele verden til deg. Lurer du på hvilke aktiviteter og opplevelser som kan kalles adventure? Her er en oversikt over hva adventure turisme er, og hva vi legger i begrepet når vi velger våre reisemål og hvilke historier vi formidler til dere.

Hva er adventure turisme?

Adventure turisme, også kalt opplevelsesturisme, er den formen for turisme som kombinerer minst to av de følgende elementene: fysisk aktivitet, kulturell utforsking eller utveksling og naturopplevelser. En adventure turist søker derfor mot unike og nye destinasjoner og aktiviteter, og opplevelser utenfor allfarvei. Mainstream destinasjoner kan også fungere godt som en destinasjon for en adventure turist, men man søker da gjerne de litt mer gjemte og unike opplevelsene på stedet.

Se for eksempel denne artikkelen fra en oppdagelsestur i Berlin

Eksempler på adventure turisme er mindre grupper på kultur- og opplevelsesreiser, reiser med fokus på natur og dyreliv, vandring, sykling, trekking, rundreise over lengre distanser, adrenalinopplevelser og polaropplevelser. Adventure turisme innbefatter reiser og opplevelser både i eget land og i utlandet, og er således ikke begrenset av hvor man har opplevelsene.

Vårt fokus er på både naturbasert og kulturbaserte opplevelser

Vårt fokus på adventure turisme er fordelt på både naturbaserte og kulturbaserte opplevelser og vi søker ofte å kombinere disse formene for opplevelser på reise. Det vil selvsagt gjenspeiles i måten vi beskriver våre reiser både her på Let’s get lost og via våre sosiale kanaler. For en velkjent storby vil fokuset ofte ligge på de tingene man kan gjøre etter at alle de «obligatoriske» severdighetene er sett, eller vi utforsker et spennende nabolag eller kulturuttrykk i byen. For de mer ukjente reisemålene vil vi i tillegg også vise noen av de vanligste høydepunktene ved besøk til plassen, for å kunne vise stedets egenart og historie.

Kulturbaserte opplevelser

Gjennom vårt fokus på kulturbaserte opplevelser søker vi å betrakte både historiske og nåtidige kulturuttrykk på de stedene vi besøker. Disse opplevelsene kan være besøk til historiske lokasjoner, ruiner eller museer eller se nærmere på kulturuttrykk gjennom musikk, festivaler og arrangementer. Det å møte lokalbefolkningen og ulike folkegrupper, og lære om tradisjonelt håndtverk, levemåte og spekteret av kulturuttrykk er også en del av det vi putter innunder de kulturbaserte opplevelsene. Vi utforsker også den lokale kulturen gjennom gastronomi og søker mat- og drikkeopplevelser som kan si noe dypere om stedet vi besøker eller menneskene som bor der.

Her er noen eksempler på kulturbaserte adventureopplevelser:

Hjemme hos Salvador Dali i Port Lligat, Costa Brava

Kulturbærerne i de østerrikske alper

Eirini Plomari – organisk olivenolje med smak av Lesvos

Naturbaserte opplevelser

Gjennom vårt fokus på naturbaserte opplevelser søker vi å oppleve naturen og dets mangfold. Vi fokuserer på landskap og naturfenomener, dyr og planteliv samt aktiviteter i naturen. Vi er alltid opptatt av at våre opplevelser skal være miljøvennlig, bærekraftig og at dyrevelferd er i fokus.

Soft adventure og Hard adventure

Der finnes flere måter å klassifisere både kulturbaserte og naturbaserte opplevelser innenfor adventure sjangeren, men det mest vanlige er å dele det inn i to grupper kalt Soft adventure og Hard adventure. Det som kjennetegner typiske soft adventure opplevelser er at det passer for mange, det er lett å delta på også for førstegangsutøvere, prisnivået er ofte lavt til moderat, det har lavere risiko og der stilles lavere fysiske krav til deltakeren. Eksempler på soft adventure opplevelser er observasjon av naturfenomener, kortere vandreturer i enkelt terreng, kulturelle oppdagelsesturer som f.eks. kortere rundreiser, tilrettelagte kortere safariturer i f.eks. jeep, sykling, snorkling, trugeturer og yoga ferie.

Her er noen eksempler på Soft Adventure opplevelser:

Ponale stien – en luftig spasertur langs Gardasjøen

På to hjul i Niedersachsen

Gustrow – ypperlig for nysgjerrige og aktivitetssøkende familier

Hard adventure vil være opplevelser hvor færre vil ha mulighet til å delta og det vil stilles høyere tekniske og fysiske krav til detakelse. Det innebærer ofte et høyt adrenalinnivå og holder et høyere prisnivå enn Soft adventure opplegg. eksempler på Hard adventure opplevelser er lengre vandreturer (inklusiv trekking og mounteneering) i krevende terreng, klatring, dykking, offroad sykling, alpint, reiser til eksotiske steder som Arktis, ørken, regnskog eller isbreer samt adrenalin aktiviteter som for eksempel fallskjermhopping. Kulturelle oppdagelsesreiser til fjerne strøk vil også i noen tilfeller kvalifisere som hard adventure.

Her er noen eksempler på Hard Adventure opplevelser:

Klatring og fjellvandring i de Franske alper

I varmluftsballong over Serengeti

Adventure-paradiset Zillertal i Tirol

Mange av våre adventure reiser baserer seg på Soft adventure opplevelser og ofte vil de være en kombinasjon av både naturbaserte og kulturbaserte opplevelser.