Kulinariske høydepunkter i Riga

av | Matkultur, Matopplevelser

Kulinariske høydepunkter i Riga

Gode mat- og drikkeopplevelser er viktig når man reiser på tur. Faktisk kan ofte gode kulinariske opplevelser være det man sitter igjen med av sterke minner etter en vellykket helgetur eller feriereise. Har man begrenset med tid på en plass kan det være bra å søke opp noen gode tips før man reiser slik at man har en plan på ihvertfall hvilke matopplevelser man ønsker å ha og hvilke retter som er verdt å prøve. Har du tenkt deg til Riga i Latvia kan jeg anbefale noen steder som vil passe både på dagtid og kveldstid, gi deg god variasjon og by på en ekstra lærerik opplevelse. Her er mine kulinariske høydepunkt i Riga.

Opplev Rigas matmarked

Riga har et gigantisk matmarked som er vel verdt et besøk om du er i byen. Her kommer du virkelig tett på latvisk matkultur og tradisjon og kan smake, lukte og føle på alle de ulike spesialitetene og råvarene som er typiske for byen og området. Rigas matmarked ble åpnet i 1930 og er det største i Europa. Hallene som markedet er plassert i ble opprinnelig brukt som Zeppelin, eller luftskip, hangarer og det dekker et område på over 72.000 kvm.  Der er flere dedikerte haller på rad og rekke og et stort utendørs marked i sommersesongen og totalt sett er det over 3000 ulike stands fra 1 til 100 kvm store. En av hallene er kun for fisk mens en er for kjøtt, en for grønnsaker og frukt, en for melk og osteprodukter og imellom hallene finner du mindre boder med ulike rarieteter og lokale varer. Om du syns det høres veldig stort og uoversiktlig ut kan du også booke deg en guidet tur på markedet som ofte inkluderer smaksprøver på lokale spesialiteter og retter. Her finner du en oversikt over noen av de som tilbyr guidete turer.

Bli kjent med råvarene og smak på Latviske spesialiteter

Vi gikk oss en tur sammen med vår «guide» for dagen, stjernekokken Martins Simais, på markedet og fikk snakke med flere av bodselgerne samt smake på ulike retter og Latviske spesialiteter, blant annet røkte latviske kjøtt og kyllingprodukter, fersk latvisk ost og syltede grønnsaker. Martins forklarte oss blant annet om hvilke fisketyper som var best i de ulike sesongene og om hvordan de serverte og tilberedte dem etter latvisk tradisjon. Vi lærte også at det tradisjonelt sett ikke har vært noe stor og variert osteproduksjon i Latvia enkelt og greit grunnet den skrinne melken kyrne normalt sett produserer der. Den tradisjonelle osten er som regel svært mager og mild i smaken men veldig god!

Trenger du flere reisetips? Sjekk ut vår komplette Reiseguide til Latvia her

Nyt en kaffe på Rocket Bean Roastery

I Miera gaten, Rigas absolutt kuleste hipsterområde, ligger det en cafe og kaffebrenneri som heter Rocket Bean Roastery. Her serverer de kaffe fra alle verdens hjørner som de brenner selv i et kaffebrenneri i bakerste delen av lokalet. Cafeen fremstår rustikk og røff med luftig takhøyde og fantastiske dufter av kaffe og brødmat når man kommer inn.

Rocketbean Roastery åpnet i 2015 i lokalene til en gammel sokkefabrikk. Eierne savnet virkelig god kaffe så mye at de like godt startet sin egen kafe og kaffebrenneri og har over årene vokst seg til en av de største kaffeleverandørene i Latvia. I tillegg til en god kopp kaffe og diverse brød- og kakemat selger de også proff kaffeutstyr og kaffe for hjemmebruk og har sin egen ukentlige kaffeskole.

Liker du kule, små butikker, barer med stort utvalg av håndverksbrygget øl og flott gatekunst er Miera gaten og dens sidegater absolutt verdt et besøk etter en kaffestopp hos Rocketbean Roastery.

Tilbered din egen Latviske treretters meny

Kokkeler med superkokken Martins Simais på hans restaurant 3 Paväru Restoräns og nyt middagen i hyggelige omgivelser sammen med familie og venner. Martins tilbyr kokkekurs i overetasjen av hans restaurant hvor du lærer å lage førsteklasses retter med latviske råvarer og etter latviske oppskrifter. Normalt sett er det en treretters middag som både lages og nytes, og selvfølgelig sørger de for å finne passende viner til maten.

Kokkekurs er en helt spesiell og artig måte å lære om både matkultur og å tilberede nye retter på. Det er dessuten en veldig sosial og inkluderende aktivitet og passer veldig godt om dere er en vennegjeng som er ute etter en litt annerledes matopplevelse.

Hos Martins fikk vi på oss kokkehatter, forkle og tildelt hver vår arbeidsstasjon. Deretter presenterte de menyen for oss og forklarte litt om bakgrunnen for rettene og de ulike ingrediensene vi skulle benytte. Martins fordelte så oppgaver til alle av oss og så til at vi alle utførte våre oppgaver på en skikkelig måte. Vår meny bestod av røkt ål med syltet løk og en dressing av yoghurt og eple til forrett og oksekjøtt med svartrot purre, honningglasserte rotgrønnsaker og vill-timian saus til hovedrett. Vi fikk også servert restaurantens brød med ulike dipsauser på en helt spesiell måte. Bordet ble dekket med matpapir og alle de ulike sausene ble dandert utover som et abstrakt maleri. Deretter var det bare til å dyppe brødbiten i den sausen man foretrakk. Veldig dekorativt og artig!

Til dessert laget vi en klassisk Latviske kake basert på marengs med kremfyll og nøtter servert med iskrem med tigerbalsam saus. Isen laget vi ved hjelp av flytende nitrogen! Hvor kult er ikke det? Frostrøyken lå som et fossefall fra bollen med iskrem, utover hele disken og nedover til gulvet.

Maten ble selvsagt servert som om vi var på en helt vanlig restaurant med flott dekket bord, nydelig vin og godt selskap. Masse gode smaker og ingen problemer med å finne et interessant samtaleemne når vi alle hadde deltatt i matlagingen. Anbefales! 

Turen til Riga var en del av programmet til NordicTB.com sin #NordicTBSummit i samarbeid med Investment and Development Agency of Latvia (LIAA)Tallink, og LiveRiga.. Alle meninger er som alltid mine egne

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)