Det de mangler i antall kilometer kystlinje har de tatt igjen med en stor dose sjarme og autensitet. Slovenia, med sine knappe 47 km kystlinje klemt innimellom Italia og Kroatia, fremstår autentisk og uoppdaget, ihvertfall for oss nordboere.  Kystlandsbyene, 4 i slaget,  ligger som perler på en snor og under mitt opphold i Slovenia besøkte vi både Piran, Portoroz og Izola.

Piran tidlig om morgenen

Promosamarbeid
Utsikt over i Piran fra toppen av Piran Hotel

 

Piran

Piran ligger idyllisk til mellom klipper og røff kystlinje og har ca. 4000 innbyggere. Piran har en lang utstikker som der ligger bygninger og kaianlegg på og har sjarmerende trange gater, siden de har beholdt mye av sin middelalderstruktur, som du kan vandre i og oppdage stadig nye og sjarmerende detaljer. Til og med klesvasken blir vakker i slike omgivelser! For å komme inn til Piran med bil må du være bosatt der. Alle besøkende må benytte parkeringsannlegg ved inngangen til byen og deretter ta beina fatt eller kjøre med gratisbussen de få metrene inn til sentrum.

Havnen i Piran. Masse seilbåter ligger langs kaiene
I Pirans bakgater. Rustikk, fargerik og vakker!

Portoroz

Portoroz har ca. 3000 innbyggere i ligger like før Piran om du kjører hovedveien inn til de to landsbyene. Her finnes store hoteller og resorte og fremtoningen er litt mer moderne enn i Piran. Når vi besøkte stedet var der en stor Harley Davidson samling der så hele hovedgaten var dekket med flagg, telt, bannere og annet Harley Davidson tilbehør og ikke minst motorsykler! Vi fikk derfor ikke sett Portoroz slik den gjerne fremstår til vanlig men den så koselig ut selv med alle ekstaeffektene.

Trenger du flere reisetips? Sjekk ut den komplette Reiseguide til Slovenia her

Izola

Fiskebåter i havnen av Izola

Izola var en koselig havneby med kaiannlegg for fiskebåter, seilbåter og yachter, og hadde en kaipromenade med små restauranter og kafeer som var super å benytte om ettermiddagen og kvelden. Isola og området rundt har ca. 16.000 innbyggere og siden det ligger nesten helt tett på den Italienske grensen er både Slovensk og Italiensk offisielle språk. Vi bodde på Marina Hotel under vårt besøk i denne delen av Slovenia og hadde flott utsikt mot havnen og direkte tilgang til havnepomenaden.

Izola i solnedgang

Det unike med Slovenias kystlinje er at nesten uansett hvor på kysten du befinner deg kan du se både til Kroatia og Italia. Vi hadde oss bl.a. en SUP tur over ca. 5 km av kystlinjen og hadde super utsikt mot begge nabolandene hele tiden.

Fin stil på SUP langs Slovenias kystlinje

Like ved og mellom byene langs kysten finnes det små strender hvor det går an å ta en forfriskende dukkert. Deler av kysten er klippete og røff og gir flott utsikt fra land.

Utsikt over Izola. I bakgrunnen ser du Italia


Turen til Velika Planina var en del av kampanjen #GoSlovenia arrangert som et samarbeid mellom NordicTB og Slovenian Tourist Board for å fremme Slovenia som reisemål. Alle meninger og betrakninger er helt og holdent mine egne.