I Tsjekkia finner du mange godt bevarte slott som det også er mulig å besøke. Mange av disse drives av private stiftelser eller eies og drives av privatpersoner og det er et stadig pågående vedlikeholds og konserveringsarbeid for å sette i stand slottene for fremvisning og omvisning for besøkende. Under min rundreise i Sør Moravia besøkte jeg flere vakre slott, blant annet Vranov nad Dyji som ligger plassert majestetisk øverst på noen høye klipper med utsikt over landsbyen og dalen under. Bli med på slottsbesøk i Tsjekkia.

Vranov nad Dyji er et slott som har gjennomgått stadige påbygginger og ombygginger gjennom århundrene siden den første bygningen på området ble reist en gang på 1100 tallet. Hver tidsepoke har satt sitt preg på bygningen og interiøret og selv om slottet har skiftet eier mange ganger og hatt mange ulike funksjoner, er mange av stilartene synlig selv idag.

Slottet troner på toppen av en klippe med flott utsikt over dalen og landsbyen under og er åpen for omvisning. Som på mange andre slott må besøkende ta på seg «slottstøfler» utenpå skoene for å skjerme gulvene for overdreven slitasje.

Under omvisningen kan du se «hverdagslivet» fra slutten av 1700- og gjennom 1800-tallet og der er møbler, dekor og detaljer som viste hvordan slottslivet fortonet seg.

En gjennomgående korridor tar deg gjennom soverom, oppholdsrom, bad og omkledningsrom og viser frem flotte detaljer fra livet slik det fortonte seg på slottet. Der er mange vakre tapeter og lysekroner som er bevart fra den siste store omdekoreringen som ble foretatt på 1700-tallet. Der er brukt et bredt utvalg av farger og mønstre og hvert rom er nøye sammensatt for å passe dets funksjon og for å stå i stil med resten av rommene.

Både stukkatur, veggmalerier og og tapeter i senbarokk og romantisk stil fra 1700-tallet er bevart til idag og kan sees om du tar deg en omvisning på slottet. Her fra det ene soverommet holdt i svak rosa og  lyseblått. En skikkelig prinsessedrøm!

I dagligstuen finner du forseggjorte veggmalerier plassert i panellignende flater på veggene. Mellom veggmaleriene er der vakker dekor og stukkatur.

 

 

 

 

Godt bevarte møbler, et stilfullt baderom med innebygget badekar og en godt bevart romdeler dekorert med malerier er noen av tingene du kan se i Vranov nad Dyji.

På 1600-tallet ble det bygget en ballsal i utpreget Barokkstil med oval grunnflate og kuppeltak. Denne bygningen er idag signaturbygningen og selve perlen på slottet. Salen ble tilegnet eiernes forfedrene og har statuer og vakker dekor tilknyttet de ulike generasjonene.

I taket er der en rad runde vinduer og flotte malerier og dekor. Bare det å komme inn i salen var en skikkelig wow-opplevelse og jeg kan bare forestille meg hvordan det må ha vært å delta på en festlig sammenkomst i dette rommet.

 

Kunne du tenkt deg å besøke slottet Vranov nad Dyji? Her finner du mer informasjon om slottet, åpningstider og hvordan du kommer deg dit.


Turen til Sør Moravia var en del av kampanjen #MyCzechia, en markedskampanje produsert som et samarbeid mellom NordicTB og Czech Tourist Authority. Alle meninger er som alltid helt og holdent mine egne.