På slottsbesøk i Tsjekkia

av | Kulturopplevelser

På slottsbesøk i Tsjekkia

I Tsjekkia finner du mange godt bevarte slott som det også er mulig å besøke. Mange av disse drives av private stiftelser eller eies og drives av privatpersoner, og det er et stadig pågående vedlikeholds og konserveringsarbeid for å sette i stand slottene for fremvisning og omvisning for besøkende. Under min rundreise i Sør Moravia besøkte jeg flere vakre slott, blant annet Vranov nad Dyji som ligger plassert majestetisk øverst på noen høye klipper med utsikt over landsbyen og dalen under. Bli med på slottsbesøk i Tsjekkia.

Promosamarbeid

Vranov nad Dyji –  et slott i stadig endring

Vranov nad Dyji er et slott som har gjennomgått stadige påbygginger og ombygginger gjennom århundrene siden den første bygningen på området ble reist en gang på 1100 tallet. Hver tidsepoke har satt sitt preg på bygningen og interiøret og selv om slottet har skiftet eier mange ganger og hatt mange ulike funksjoner, er mange av stilartene synlig selv idag.

Slottet troner på toppen av en klippe med flott utsikt over dalen og landsbyen under og er åpen for omvisning. Som på mange andre slott må besøkende ta på seg «slottstøfler» utenpå skoene for å skjerme gulvene for overdreven slitasje.

Lær om slottslivet og de ulike stadiene av renoveringen

Under omvisningen kan du se «hverdagslivet» fra slutten av 1700- og gjennom 1800-tallet og der er møbler, dekor og detaljer som viste hvordan slottslivet fortonet seg.

En gjennomgående korridor tar deg gjennom soverom, oppholdsrom, bad og omkledningsrom og viser frem flotte detaljer fra livet slik det fortonte seg på slottet. Der er mange vakre tapeter og lysekroner som er bevart fra den siste store omdekoreringen som ble foretatt på 1700-tallet. Der er brukt et bredt utvalg av farger og mønstre og hvert rom er nøye sammensatt for å passe dets funksjon og for å stå i stil med resten av rommene.

Oppdag elementer fra senbarokken og romantikken fra 1700-tallet

Både stukkatur, veggmalerier og og tapeter i senbarokk og romantisk stil fra 1700-tallet er bevart til idag og kan sees om du tar deg en omvisning på slottet. Her fra det ene soverommet holdt i svak rosa og  lyseblått. En skikkelig prinsessedrøm!

I dagligstuen finner du forseggjorte veggmalerier plassert i panellignende flater på veggene. Mellom veggmaleriene er der vakker dekor og stukkatur.

Godt bevarte møbler, et stilfullt baderom med innebygget badekar og en godt bevart romdeler dekorert med malerier er noen av tingene du kan se i Vranov nad Dyji.

Den praktfulle ballsalen!

På 1600-tallet ble det bygget en ballsal i utpreget Barokkstil med oval grunnflate og kuppeltak. Denne bygningen er idag signaturbygningen og selve perlen på slottet. Salen ble tilegnet eiernes forfedrene og har statuer og vakker dekor tilknyttet de ulike generasjonene.

Ballsalen stod uten møbler når vi besøkte slottet men hele rommet hadde en følelse av storhet over seg. Bare det å komme inn i salen var en skikkelig wow-opplevelse og jeg kan bare forestille meg hvordan det må ha vært å delta på en festlig sammenkomst i dette rommet. Både tak og vegger var dekorert med flotte motiver og dekorelementer og i taket var der en rad runde vinduer som slapp inn lyset i striper og endte som små runde lyspunkt på gulvet nedenfor. Definitivt en sal bygget for fest av høy klasse! 

Kunne du tenkt deg å besøke slottet Vranov nad Dyji? Her finner du mer informasjon om slottet, åpningstider og hvordan du kommer deg dit.


Turen til Sør Moravia var en del av kampanjen #MyCzechia, en markedskampanje produsert som et samarbeid mellom NordicTB og Czech Tourist Authority. Alle meninger er som alltid helt og holdent mine egne.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)