Paros – et godt utgangspunkt for øyhopping i Hellas

av | Adventure, Rundreiser

Paros – et godt utgangspunkt for øyhopping i Hellas

Paros er den øyen i Kykladene de aller fleste øyloffere er innom på sin reise. Tar du ferge fra Pireus er Paros første stopp på en god del av rutene. Øyen er vel verdt å besøke, og selv om den ikke er så stor, er det masse spennende og variert å oppleve.

Køen på kaien i Parikia

Parikia er inngangsporten til Paros

Parikia er den første landsbyen/tettstedet du møter på Paros, og den er også øyens hovedlandsby. Her legger ferger og speedbåter til kai før de haster videre enten mot fastlandet eller øyene omkring, og kaiområdet er nok det mest hektiske, innholdsrike og støyende i Kykladene.

Les mer: Øyhopping i Hellas i sommer?

Havnen i Parikia, Paros

Parikia er spennende både på dagtid for shopping og på kveldstid for et pulserende folkeliv på restauranter, kafeer og nattklubber. Her er koselige trange gater med små butikker og restauranter, en flott sjøfront med spisesteder og butikker på rad og rekke og både badestrender og severdigheter innen grei gåavstand. Med andre ord, i Parikia er man midt i øyhoppingens «hovednerve». Har du tenkt å overnatte i Parikia finner du deg enkelt en overnattingsplass blant de mange tilbyderne på kaien. Det er faktisk helt umulig å ikke bli tilbudt overnatting når du ankommer. Her er et stort utvalg tilbydere med leiligheter og rom på hele Paros samt Antiparos, den lille idylliske naboøyen.

Les mer: Antiparos – Min greske drømmeøy!

Små, koselige gater i Parikia

Naoussa – en koselig fiskerlandsby nord på Paros

Naoussa ligger nord på Paros og har bl.a. en flott seilbåthavn. Både prisnivå og standard ligger noe høyere her enn øvrige steder på Paros, men så er Naoussa helt utrolig idyllisk! Tett i tett i havneområdet ligger det kafeer, butikker og restauranter med noe for enhver smak, og bakom finner du trange gater på kryss og tvers med spennende småbutikker og en lang restaurantgate. Spesialiteten på matsiden i Naoussa er helt klart sjømat. De mange små sjømatrestaurantene som brer seg utover langs hele kaien er stort sett full på sen kveldstid, så hvis du vil ha et bedre måltid her bør du være tidlig ute. Legg merke til at både prisnivå og kvaliteten er høy på disse plassene.

Les også: En guide til gresk mat og matkultur

Havnen i Naoussa by night

I Naoussa er det kun en liten bystrand som mest de lokale benytter, men det går badebåter til noen av Kykladenes mest spesielle badeplasser og øyens eneste badeland jevnlig fra havnen. Kolymbitres-stranden er kjent for artige myke steinformasjoner, og her kan du finne din egen bittelille strand mellom klippene. Stranden er stille og rolig og passer godt for barnefamilier. Monastiri-stranden er en litt mer partystrand enn Kolymbitres. Her får du servering ved strandstolen, her er vannsport tilgjengelig og musikken fra strandcafeen høres over hele området.

Les mer: Plomari – en ekte gresk opplevelse

Piso Livadi – sjarmerende liten fiskerlandsby på østsiden av Paros

Piso Livadi ligger på østsiden av Paros, med utsikt mot Naxos. Dette er en kjempekoselig liten plass med begrenset utvalg av butikker, restauranter og overnattingsplasser, så tenker du på et overnattingstopp her kan det være lurt å bestille på forhånd eller i havnen i Parikia.

Fra Logoras-stranden

Du finner en liten ubetjent bystrand med veldig finkornet sand i Piso Livadi, men kun noen minutters gange mot syd ligger Logoras-stranden med både solstolutleie og hotell med strandrestaurant. Restauranten Fisilanis serverer et godt utvalg av herlig tradisjonell gresk mat, og har noen plasser på stranden reservert spesielt for spisegjester.

Les mer: Drømmen om en vingård

Fra kaipromenaden i Piso Livadi

Lefkas – landsbyen midt på øyen

Lefkas ligger omtrent midt på øyen og har en storslått utsikt mot en stor dal som strekker seg nordvest. Det er en sjarmerende landsby som klamrer ser fast oppover fjellsiden. Det er en flott landsby for litt ettermiddagshopping eller bare for å få et avbrekk fra sol og strand.

Utsikt fra Lefkas

Noen aktiviteter på Paros

Paros byr i tillegg på masse spennende ting å oppleve. På sydsiden av øyen finner du Sommerfulgdalen, et lite skogholt hvor det «yrer» av sommerfugler grunnet en liten kilde og noen spesielle trær som vokser akkurat der. Det er tett vegetasjon men tillaget med fine turstier i området slik at man kan gå rundt og se på sommerfuglene. Kiting, surfing, dykking og vannsport kan du både lære og oppleve på blant annet Golden Beach og New Golden Beach på østsiden og vil du oppleve litt historie kan du oppsøke de antikke marmorgruvene på Paros hvor noe av den fineste marmoren i sin tid ble utvunnet.

Inngangen til marmorgruven

Dette er bare litt av det du kan oppleve på Paros, så bruk gjerne litt mer tid enn du planla på øyen for å få med deg alt det spennende og varierte Paros byr på.

Les også: Pyrgi – den dekorerte landsbyen på Chios

God tur!

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)