Hvem har vel ikke drømt om a ha en egen liten vingård et sted på landsbygden, hvor livet går litt saktere og man lever tettere på naturen? For mange er og forblir det kun en drøm men for Paul Ghalioungui ble det en realitet for kun få år siden. Da han pensjonerte seg fant han ut at han ville produsere egen vin, og istedenfor å kjøpe en allerede etablert vingård startet han helt fra scratch.

På sin eiendom på Antiparos i Kykladene begynte han å planlegge sin egen vinproduksjon og for rundt 5 år siden plantet han sine første vinranker. Nå, kun kort tid etter, produserer han rundt 2500 flasker økologisk vin årlig. «Det er noe helt spesielt med å produsere egen vin», sier Paul og forklarer at selv om der finnes masse god vin på markedet foretrekker han sin egen. Han opplever også at besøkende på gården foretrekker å nyte den egenproduserte vinen selv om der er flere valg på bordet. Paul tror det har sammenheng med det faktum at man har laget noe helt fra bunnen av, fulgt hele prosessen fra planting til ferdig produkt og at man nyter den med utsikt mot vinrankene, i tillegg til at den også smaker veldig godt da!

Paul planla å starte med vinproduksjon og plantet vinrankene for rundt 5 år siden

 

Vinrankene er fulle av druer som straks er klar for innhøsting

Der finnes noen bønder som dyrker vindruer på Antiparos, men ikke på oppbundete vinranker slik som Paul gjør. De produserer heller ikke vin slik vi kjenner den og de fleste leverer mesteparten av druene til en større vinprodusent på naboøyen Paros. Det var derfor lite erfaring å finne om «profesjonell» dyrking av vindruer, hvilke druer som fungerte i forhold til jordsmonnet og når den beste tiden for innhøsting var. Han hyret derfor inn en hjelper med lang erfaring fra vindyrking for å ta vare på og ha ansvaret for vinrankene og ikke minst hjelpe til med selve prosessen med å lage vin.

To årganger rødvin og fjorårets hvitvin ble smakstestet

 

Vindruer er også gode å spise rett fra rankene. Her er de tre ulike sortene Paul lager vin av.
Alt arbeidet med vinproduksjonen er basert på manuelt arbeid. Alt fra planting, luking, innhøsting til knusing av druene foregår for hånd og da hjelper gjerne også hele familien til. Det blir en sosial greie når alle er med på arbeidet og det ligger mye kjærlighet og omtanke i hver enkel flaske med vin som blir laget.
Saftige og friske drueklaser
Vinrankene blir passet på og kontrollert daglig
Det er lov å prøvesmake litt også.
«Rødvinene blir bare bedre og bedre med årene», sier Paul og syns det er veldig artig å oppleve stadig nye smaker og inntrykk etter hvert som vinene får lengre lagringstid. Selv om den første produksjonen kun er noen år gammel han håper å kunne sette til side noen flasker av hver årgang fremover for langtidslagring for å se hvordan de utvikler seg over lengre tid. Hvitvinene har kortere holdbarhet og må konsumeres innen 12-18 måneder etter at de er produsert.
Man besøker vel ikke en vinprodusent uten å få smake? Rødvinen fra 2014 blir testet

Pauls viner er hva jeg vil klassifisere som terrasseviner, du vet slike viner som godt kan nytes sammen med lett mat eller bare som et glass på terrassen en sen ettermiddag. Både rødvinen og hvitvinen serveres avkjølt. Det smaker best i det varme middelhavsklimaet og står godt sammen med maten i området.

…og hvitvinen fra 2016
Vindruer, vin og godt selskap er en god kombinasjon en varm formiddag

 

Paul kontrollerer vindruene for å sjekke at alt står bra til og for å avgjøre når de er klar for innhøsting

 

Vingården er et vakkert syn. Her fra ett av husene han har på eiendommen.

 

Vinlagring!

Paul har et eget avkjølt rom som han oppbevarer vinen i. Her produserer han også rødvinen samt tsipouro, lokalt fremstilt brennevin basert på restene etter vinproduksjonen.

Fra «vinkjelleren»

 

Rødvinen ligger for lagring
Foreløpig har Paul kun produsert viner for eget bruk men har planer om å få lisens til å produsere også for kommersielt salg. Noen stor produksjon blir det uansett ikke snakk om. Han vil fremdeles ha nærheten til sitt eget produkt og at det skal merkes at det ligger mye omtanke i hver enkelt flaske. Nye etiketter kommer til årets produksjon og med tid og stunder kan du kanskje finne Pauls vin i butikkhyllene eller på vinkartet på noen av de lokale restaurantene på Antiparos.