Pyrgi – den dekorerte landsbyen på Chios

av | Kulturopplevelser

Pyrgi – den dekorerte landsbyen på Chios

Chios er en av de vakre greske øyene som mange nordmenn velger å reise til i sommerferien. Øyen er den femte største av de greske øyene og ligger plassert øst i Egeerhavet like utenfor kysten av Tyrkia. Der bor omtrent 51.000 innbyggere på Chios og siden de ikke er så avhengig av turisme som andre greske øyer kan man her oppleve et veldig autentisk og genuint Hellas. Øyen har et variert terreng med høye fjell og dype frodige daler i nord og et landskap mer preget av sletter og bølgende terreng rundt Chios by.

Middelalderlandsbyen Pyrgi er dekorert med xysta

Chios har mange godt bevarte, middelalderlandsbyer spredd utover øyen og en av de aller vakreste er den lille landsbyen Pyrgi. Pyrgi ligger ca. 25 kilometer fra Chios by og er kjent for sine grafitti-dekorerte hus dekket med tradisjonelle grafiske og organiske mønster, også kalt xysta. På avstand kan det se ut som dekoren bare er malt på overflaten men når man kommer nærmere ser man at det er gjort med en helt spesiell teknikk.

Da jeg besøkte Pyrgi snakket vi med en i lokalbefolkningen som kunne forklare hvordan dekoren ble påført. Han forklarte at når sementen er våt dekkes veggene med en tykk hvitmaling og deretter skrapes mønstrene frem ved hjelpe av et spesielt redskap som ligner en liten gaffel. Grunnlaget for mønstrene risses selvsagt inn først for å få til det helt symmetriske mønsteret. Det er et nitidig arbeid som krever en stødig hånd og mye tålmodighet.

Vandre i trange gater og observer mønstrene

Når du vandrer i gatene i Pyrgi kan du observere den flotte dekoren nesten over alt. Nesten alle flater av husene er dekorert og spesielt under de mange altanene finnes dekor som fremstår skarpere og ikke så preget av vær og vind.

Som mange andre middelalderlandsbyer har Pyrgi trange gater på kryss og tvers. Husene består som regel av 3-4 etasjer og har gjerne flere små altaner. Husene står plassert tett i tett og mye av den sosiale omgangen i landsbyen foregår enten på torget eller i gatene foran huset. Det betyr også at innbyggerne omgir seg med dekoren store deler av tiden og dette bidrar nok også til den sterke tilknytningen landsbybeboerne har til xysta. Den er direkte knyttet til deres identitet og gir et visuelt fellesskap som skiller dem fra andre landsbyer på Chios.

Les også: En guide til gresk mat og matkultur

Dekoren er nøye tilpasset og oppmålt

Teknikken med å skrape frem den flotte dekoren og ikke minst kunsten med å designe disse med linjal, passer og på frihånd er kunnskap som læres gjennom overføring fra håndverker til håndverker. Mønsteret tilpasses hvert enkelt hus, dets dører, vinduer, altaner og buer og overlates ikke til tilfeldighetene. Det er en nøye kalkulasjon og sammensetning av ulike mønsterdeler som må til for å få et godt resultat.

Xysta-dekoren har blitt en merkevare for Chios

Besøker du Chios vil du garantert se de tradisjonelle grafiske mønstrene andre steder på øyen, da det brukes også som dekor på mer moderne bygg, på suvenirer og på interiør. Mønstrene har på mange måter blitt en merkevare for øyen og også på Mastika produkter finner du mønsteret. Mange huseiere som benytter den tradisjonelle xysta dekoren i eller utenfor bygninger og interiør på andre deler av Chios har sterke bånd til Pyrgi og tar dermed med seg og dyrker noe av sin identitet ved å videreføre tradisjonen utenfor landsbyen.

Les mer om Mastika, det helt spesielle og stedsspesifikke naturproduktet her

<div data-gyg-partner-id="QQ3YTCR" data-gyg-number-of-items="4" data-gyg-currency="NOK" data-gyg-locale-code="no-NO" data-gyg-id="code-example" data-gyg-q="chios" data-gyg-widget="activites" data-gyg-href="//widget.getyourguide.com/QQ3YTCR/activities.frame"></div>

Likte du denne artikkelen? Del gjerne på Pinterest så flere kan finne den!

<script async defer src="//widget.getyourguide.com/v2/widget.js"></script>

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)