Antiparos – min greske drømmeøy!

av | Adventure

Antiparos – min greske drømmeøy!

Øyhopping i Hellas er en herlig ferieform, og det er lett å bli fascinert av de mange flotte stedene og øyene. I Kykladene er det mange spesielt nydelige plasser, og her har jeg funnet min drømmeøy – Antiparos.

Kjærlighet ved første blikk

Det var kjærlighet ved første blikk da jeg en sommer for snart 20 år siden først ankom den lille øyen Antiparos. Vi satt spent på øverste dekket av båten fra Paros, og så på de sukkerbit-aktige hvite husene med knallblå karmer komme nærmere og nærmere. Husene lå på rad og rekke i den lille havnen og sjarmerende små fiskebåter lå ankret opp langs kaikanten. Det var noe Kardemommeby-aktig over stedet. Etter at båten hadde lagt til kai tok vi på oss ryggsekkene og gikk på land, og nesten umiddelbart følte jeg at jeg hørte hjemme. Det var noe med stemningen, duftene, lydene og inntrykkene som møtte oss i havnen som tilsammen gav meg følelsen. En veldig merkelig, men også en veldig god følelse.

Etterhvert som dagene gikk fikk jeg bekreftet den gang på gang, og etter at vårt opphold på øyen var over føltes det tungt å forlate den, Vi reiste den gang videre til flere andre øyer i Kykladene og hadde masse flotte opplevelser, og det har vi også fortsatt med siden. Hellas er selvskrevent som reisemål for familieferien, men Antiparos står vårt hjerte nærmest, den er vår drømmeøy!

Antiparos er en øy for alle. Småbarnsfamilier, ungdommer, par og eldre. Etterhvert som vi har reist der har vi sett at mange kommer tilbake år etter år, og familiene blir større og større. Man tar med seg venner og familie, barn og barnebarn for her finnes noe for alle og enhver. Selv om det er en liten øy sitter man ikke «oppå hverandre» på ferie, men oppsøker de områdene som passer for alderen og interessene. Her er mine beste tips om Antiparos og hva du kan oppleve her.

Les også: Søkelys på miljøvennlige og bærekraftige tiltak på Antiparos

Antiparos havn   

Havnen i Antiparos er det første som møter deg når du ankommer Antiparos. Her finner du små fiskebåter, seilbåter og noen større båter ankret opp ved kai eller i bukten, og her legger både personbåten fra Parikia og fergen fra Pounta på Paros til. Langs havnen går en liten havnepromenade og du finner flere restauranter og kafeer langs sjøfronten. Om morgenen og formiddagen er der også torgboder med ferske grønnsaker og frukt produsert lokalt på øyen. Du finner også mange hoteller og overnattingssteder i området rundt og ved havnen og her har vi bodd hvert år siden vi først ankom øyen.

Havnen er det travleste stedet på Antiparos og i tillegg til transport via sjøveien går også veiens hovedgate gjennom her. Mange av restaurantene henter fersk fisk, sjømat og blekksprut direkte fra fiskebåtene for servering til gjestene senere på kvelden i havnen. Veldig ferskt og veldig kortreist og lokal mat.

Vakker utsikt mot havnen på Antiparos

 

Hovedgaten «Market Street» på Antiparos 

Hovedgaten i Antiparos by er bilfri (bortsett fra vareleveranser) og går fra havnen og strekker seg rundt 8-900 meter innover øyen. På folkemunne kalles den gjerne for Market Street grunnet det store utvalget av kafeer, restauranter og butikker som ligger der. En unik ting med Antiparos er at det er veldig få souvenir sjapper der. Du finner en overvekt av lokale butikker med tradisjonelle håndtverksprodukter, dagligvarer, hjemtekstiler, frisør, bakeri, jernvare og små designbutikker innimellom et stort utvalg ulike restauranter og kafeer.

Hovedgaten er livlig på morgen/formiddag, og syder av liv fra rundt 18 til 24, men er stort sett rolig midt på dagen. Det finnes likevel noen åpne butikker og restauranter for lunsj og snacks.

En rolig formiddag i hovedgaten på Antiparos

En av sidegatene til hovedgaten på Antiparos. Blomster preger bybildet alle steder. Denne sidegaten fører også til og fra de nærmeste strendene til sentrum. Hovedstrand 1 og hovedstrand 2 ligger kun noen minutters gange fra hovedgaten.

Bøndene står med torgboder i havnen om formiddagen med ferske, nyplukkede grønnsaker direkte fra jordbruksområdene lenger innover på øyen. Tomatene er en smaksopplevelse i seg selv!

Kirken som ligger på en liten høyde like ved havnen er i klassisk gresk utførelse. Hvitkalket og med blått kuppeltak.

Like ved kirken ligger også en gammel vindmølle som et landemerke.

Restauranter på Antiparos

Mange restauranter ligger i hovedgaten og i havnen, men også spredd utover øyen finnes det gode plasser å få et måltid på. Her er en alfabetisk oversikt over noen gode matvalg, men undersøk gjerne på egen hånd da det finnes mange flere gode restauranter på øyen og gjerne dukker opp noen gode, nye hvert år.

5F

5F er øyens desidert beste souvlaki restaurant. Her er de åpen fra rundt lunsjtider og til sent på natten. Ta med deg en pita souvlaki i hånden eller kjøp en souvlaki tallerken i restaurantdelen.

Anargyros

Anargyros restaurant serverer tradisjonsrik gresk mat i et stort og luftig uteområde. Beliggende i havnen med flott utsikt mot alt som skjer der.

Argos

Argos er en familiedrevet liten restaurant beliggende på vei mot Antiparos Camping. Hjemmelagede retter av høy kvalitet til en god pris.

Captain Pipinos

sjømatrestaurant beliggende i Agios Georgios på Antiparos. Restauranten serverer fersk fisk og sjømat til både lunsj og middag. Utsikt mot Despotiko.

Elia Kafenes 

Elia Kafenes er en koselig kafe/restaurant beliggende i begynnelsen av hovedgaten fra havnesiden. Her får du både frokost, lunsj og middag bestående av tradisjonelle greske retter med en moderne vri.

Fanari Beach 

Fanari Beach er en beachrestaurant beliggende på hovedstrand 2. Her serveres både frokost og lunsj og på ettermiddagen er det også beach bar. Fanari er stedet som leier ut alle solstolene på denne stranden.

Klimataria 

Klimataria er en svært populær familiedrevet restaurant beliggende i en sidegate fra hovedgaten. Serverer tradisjonsrike greske retter i en koselig bakhage.

Lollo’s

Lollo’s er en moderne pizzarestaurant beliggende i havnen på Antiparos.

Nautica 

Nautica cafe og restaurant ligger i havnen av Antiparos. Her kan du kjøpe frokost, lunsj og middag og stedet sender ofte sportsbegivenheter som Tour de France og fotball EM/VM etc.

Papagallos 

Pappagallos er en lunsj og middagsrestaurant i hovedgaten som serverer italienske pastaretter, salater og småretter.

Pavlov’s Place 

Dette er en familiedrevet taverna beliggende i en av sidegatene til hovedgaten. En favoritt for mange besøkende til øyen.

Sale Rosso 

Sale Rosso er en italiensk restaurant som serverer tradisjonsrike og autentiske italienske retter. Åpen for både frokost, lunsj og middag beliggende i hovedgaten.

Sifneiko

Sifneiko Cafe og restaurant ligger ved Sifneiko beach. Serverer en blanding av europeiske og greske retter. Flott plass for solnedgang.

Sinioris

Sinioris er en familidretet taverna like før Sifneiko Beach. Her serverer de gode og tradisjonsrike greske retter. Romslig lokasjon og god service.

Stratos

Den beste pizzaen på Antiparos får du på Stratos familiedrevne pizzarestaurant som steker pizzaen på vedovn. Beliggende like før Squaren i hovedgaten. Her har de også andre type italienske og greske retter. En absolutt favoritt for et godt pizzamåltid!

Sunset Deseo

Beste plassen for en fantastisk solnedgang er definitivt hos Sunset Deseo. Her serveres gode Cocktails og Prosecco samt småretter til solnedgangen og autentisk italiensk mat til middag.

Time Marine 

Time Marine er vår faste lunsjplass på hovedstrand 2. Her serverer de pizza, pasta, hamburgere og et utvalg salater og sandwich. God musikk og stemning fra frokost til solen går ned.

Yam

Yam er en barnevennlig familiedrevet restaurant beliggende i en av sidegatene til hovedgaten. Serverer et utvalg spennende internasjonale og greske retter. Stort lekeareale for barna og egen barnemeny.

Zorba

Zorba er en tradisjonsrik liten taverna beliggende like i bakkant av havnen. Her grilles dagens fangst av fisk og blekksprut på åpen flamme eller frityrstekes på kjøkkenet. Enkelt, autentisk, veldig godt og rimelig.

Kveldens middag henger til tørk utenfor tavernaen Zorba som ligger nesten helt i havnen. Her serveres utelukkende sjømat og mye grilles i åpen vedovn. Prøv gjerne grillet fisk eller blekksprut fra dagens fangst sammen med gresk salat, tzatziki og ouzo. En ekte gresk matopplevelse!

Glem heller ikke å spise som grekerne når du er i Hellas. Bestill flere småretter, Meze, på deling istedenfor hver sin porsjon. Familierestauranten Argo har stort utvalg av god og hjemmelaget Meze.

Fersk grillet fisk på Zorba

Gresk salat og tzatziki er et must i Hellas

Hamburger er en av mange lekre retter du får på Time Marine

Barer og uteplasser på Antiparos

Der finnes barer og uteplasser flere steder på Antiparos som passer for både unge og eldre. I enden av hovedgaten ligger et lite torg, eller Squaren som det kalles, og det er her det er liv og røre på kveldene med et stort utvalg moderne barer for de som ønsker en litt mer urban stil. Noen av restaurantene har også bar, som f.eks. Sunset Deseo, Yam og Time Marine. Etter at barene på Squaren stenger i tre-fire tiden om natten trekker mange mot nattklubbene som ligger litt utenfor bykjernen, ca. 5 minutter til fots. Her er et knippe gode barer og nattklubber på Antiparos sortert alfabetisk.

Boogaloo

Boogaloo er en bar beliggende på Squaren. Her får du gode Coctails og hyggelig stemning. Har som regel DJ med funky musikk.

Damarte Art & Champagne

Damarte Art & Champagne er en liten bar som ligger i en av gatene som fører inn mot Squaren. Koselig og med fokus på kunst. Utvalg av Prosecco og Champagne samt drinker og øl.

Dancing Club Mill

Dancing Club Mill er en av nattklubbene på Antiparos. Beliggende på en høyde i en av sidegatene som fører inn mot Squaren i en gammel mølle.

Doors

Doors er en av de gamle klassikerne på Antiparos. Beliggende i en bakgate til Squaren og her kan du danse på benkene til gamle rock klassikere.

La Luna

La Luna er også en av nattklubbene på Antiparos. Ligger ca. 5 minutters gange ut i det åpne intet fra Squaren. På La Luna holder de festen gående til langt utpå morgenkvisten.

Lucky Luke

Like ved siden av Doors ligger den lille baren Lucky Luke. Her kan du nyte øl, vin og drinker til rockemusikk mens du spiller dart i bakerste del av lokalet.

Remember Summer Club

Remember Summer Club var tidligere en bar i tilknytning til Squaren men er nå flyttet utenfor sentrum og fungerer som en av nattklubbene på øyen. Åpent til langt utpå natten/morgenkvisten.

Stones

Stones ligger i enden av hovedgaten den den bøyer av mot Squaren. Her serveres enkle retter, drinker, vin og øl. Musikk fra 70- 80 tallet.

Tabula Rasa

Tabula Rasa er en av barene på Squaren. Her serveres cocktails, vin og øl og de har som regel DJ.

The Smile Company

The Smile Company ligger også på Squaren og har i tillegg til en lang bardisk i 1 etasje en liten takterrasse med utsikt over plassen under.

Yard Cafe Lounge Bar

Yard ligger like før Squaren og har en stor bakgård

Solnedgangen nytes best på Sunset Deseo med noe godt i glasset

Aktiviteter på Antiparos

Antiparos er en liten øy men har masse spennende aktiviteter å by på for enhver smak både av aktiviteter til lands og til vanns. I tillegg til de faste aktivitetene finnes det også festivaler og arrangementer samt sporadiske Yoga kurs som finner sted. Sjekk oppslag som finnes på noen restauranter og barer, på lyktestolper eller i hovedgaten.

Båttur med Captain Ben

En båttur rundt Antiparos byr på mange flotte fotomotiver og herlige badeopplevelser. Reis med Captain Ben og du er sikret et spennende dag med masse bading, grilling, konkurranser og hyggelig selskap.

Dryppsteinsgrottene

Besøk dryppsteinsgrottene som ligger ca. 8 milometer fra havnen. Har du ikke bil eller moped går der også busser direkte mellom grottene og havnen. Grotten har massevis av godt bevarte stalagmitter og stalakitter og er hele 85 meter dyp. Nedstigningen i grotten er godt tilrettelagt med trapper og gjerder.

Dykking

Ta et dykkekurs eller en dykketur med Blue Island Divers som holder til i havnen av Antiparos. De tilbyr både nybegynner kurs og turer for viderekommende og tar deg med til spennende lokasjoner med både skipsvrak, grotter og undervannsrev.

Vannsport

På hovedstrand 1 kan du leie SUP og padlebåter, og på hovedstrand 2 finner du et sted for dem som elsker mer motorisert vannsport. Her har du mulighet for å stå på vannski eller sitte i ulike oppblåsbare ting som henger etter motorbåt. Du kan også ta kurs i vindsurfing på Antiparos med Spot One Antiparos Surf Club. Liker du kiting kan du ta fergen like over sundet til Paros og en av de beste kitelokasjonene i Kykladene.

Fotturer

Der er mange ulike merkede fotturer over hele Antiparos som du kan benytte. Noen ligger i umiddelbar nærhet til Antiparos by mens andre krever transport. Husk at midt på sommeren kan det ble meget varm midt på dagen, så lange turer bør gjennomføres enten på morgen/formiddag eller sen ettermiddag.

Sykkeltur

Lei en sykkel hos en av sykkelutleierne i havnen og ta deg en tur rundt øyen på to hjul. Der finnes mange fine strender du kan legge turen innom om varmen skulle bli for intens og der er flere små tavernaer spredd langs veiene for en rastestopp.

Despotiko 

Ta en tur til Desoptiko, en liten øy som ligger i tilknytning til Antiparos. Øyen har arkeologiske utgravinger med religiøse og historiske kulturminner. Utgravingene har foregått siden 1997 og funnene er blant annet marmostatuer, marmor alter og rester etter bygninger.

Antiparos borg

Ved enden av hovedgaten finner du inngangen til den gamle borgen på Antiparos. Det er verdt å ta en titt inn i denne festningen som skulle beskytte innbyggerne i tidligere tider fra pirater og angrep. Mye av de ytterste murene står fremdeles idag og der er en høyde midt i som bærer preg av historien.

Flotte steinformasjoner utenfor Antiparos kan du se under båttur rundt øyen

En av turstiene går rundt nordspissen av øyen med et fantastisk klippelandskap og utsikt til solnedgangen 

Inngang til borgen går gjennom en liten pase som åpning i bymuren

Vakre gamle bygninger og blomster inni den gamle borgen

Strender på Antiparos

Antiparos har mange strender rundt hele øyen. Strendene langs østkysten av øyen er de mest beskyttede og rolige, mens de på vestsiden ligger mer utsatt til og har mer bølger og en villere kystlinje. Her er et knippe gode strender på Antiparos.

Baby Beach – Agios Spyridonas beach 

Denne stranden ligger i en bukt like ved havnen og er meget langgrunn. Her er fin sandstrand og helt ypperlig for barnefamilier ettersom barna kan leke i strandkanten og være trygg på at det ikke er brådypt.

Agios Georgios Beach

På sørsiden av øyen ligger Agios Georgios Beach. Det er en liten sandstrand fordelt over flere små bukter. Utsikt direkte mot Despotiko.

Apantima Beach

Denne stranden består av småstein og sand og ligger like ved avkjørselen til dryppsteinsgrottene. Den ligger i en skjermet bukt og har stille vann selv om det er bølger på sjøen. Her kan du leie store solsenger og der finnes en populær beachbar.

Glyfa Beach

Glyfa Beach ligger sørover langs østkysten og er en populær sandstrand for barnefamilier. Her er noen trær for skygge samt lokale tavernaer for en god lunsj.

Livadia Beach

Livadia Beach er en av strendene som ligger lokalisert på vestkysten av øyen. Den ligger nokså avsidesliggende til og har ikke noen taverna eller utleie av strandstoler. Perfekt for en privat strandutflukt.

Psaraliki 1 – Hovedstrand1

Psaraliki 1 ligger like sør for havnen og er en lang sandstrand med utleie av solsenger og noe vannsport. Perfekt for barnefamilier da det er forholdsvis grunt vann og mange trær som gir god skygge. De lokale benytter også denne stranden mye om ettermiddagen.

Psaraliki 2 – Hovedstrand 2 eller Fanari Beach

Psaraliki 2 ligger i direkte etterfølgelse av Psaraliki 1 og er også en sandstrand med skyggefulle trær og organisert vannsportaktiviteter. Stranden kalles også Fanari Beach siden hotellet og restauranten som ligger på den ene siden av stranden heter det. På den enden av stranden som er lengst borte fra havnen ligger øyens beste beach bar og restaurant Time Marine.

Panagia Beach

Neste strand etter Psaraliki 1 og 3 ligger Panagia Beach, ofte også kalt Psaraliki 3. Her er finkornet sand og store trær som gir god skygge. Stranden har en lokal taverna like ved som er perfekt å stikke innom for lunsj.

Soros Beach

Soros Beach er en populær sandstrand langs østkysten av Antiparos. Her er utleie av solsenger og parasoller og et ungt og hipt miljø. Der finnes en beach bar som spiller musikk og serverer drinker og småretter.

Sifneiko – Sunset Beach

Om du går hele hovedgaten opp, passerer Squaren og fortsetter gjennom gatene til andre siden av øyen kommer du til Sifneiko Beach, også kalt Sunset Beach. Denne sandstranden har fantastisk utsikt til solnedgangen og har litt røffere sjø enn strandene på østsiden. Her finnes ikke stolutleie men det er en taverna for lunsj like ved siden av.

Camping Beach

På nordsiden av øyen ligger Camping Beach som er den offisielle nudiststranden på Antiparos. Her er fin hvit sand og sanddyner som man kan ligge mellom for å jobbe med brunfargen. Mange benytter også stranden med badetøy på, men nudistene dominerer.

Psaraliki 2 har fin sandstrand, solstoler til utleie og skyggefulle trær.

Camping Beach er den offisielle nudiststranden på Antiparos

En rolig dag på Camping Beach Antiparos

Overnatting på Antiparos

Som nevnt finner du flere hoteller og romutleiere i havnen av Antiparos, men også langs hovedgaten, i sidegatene og spredd utover øyen finnes det muligheter for overnatting. Sjekk gjerne ut Antiparos Rentals for oversikt over både hus, leiligheter og rom til leie.

Kommer du på spontantur til Antiparos og er du på jakt etter overnattingssted når du ankommer, er det i havnen du kan finne mange utleiere som fremdeles har ledig rom. De står gjerne med et lite skilt eller tar rett og slett kontakt og spør om dere trenger rom når dere kommer. Alternativt kan du spørre besetningen på båten eller fergen om de vet om noen som har ledig rom. De har god oversikt og kontakter på hele øyen.

Der finnes også charterselskaper som selger turer til Antiparos, så enten du vil komme som backpacker eller charterturist kan du finne deg vel tilrette.

Hvor er din drømmeøy?  

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)