Sist oppdatert

På oppdagelsestur i Nord-Tyskland

Jeg har besøkt Tyskland utallige ganger men en av delstatene jeg ikke hadde reist noe særlig i var Schleswig-Holstein. Jeg visste derfor ikke så veldig mye om delstaten da jeg besøkte den i høst, og en liten rundreise for å oppleve denne siden av Tysk kultur og historie fremstod derfor veldig interessant.

For å komme meg fra sted til sted i  Schleswig-Holstein benyttet jeg tog, noe som fungerte greit siden jeg kun besøkte 2 småbyer og enkelt kunne reise mellom dem. Delstaten har et godt utbygget tognett med mange toglinjer og forbindelsene mellom dem er gode om du planlegger reiseruten godt. Om du har begrenset med tid kan det være lurt å benytte bil istedenfor tog for å komme seg rundt, ihvertfall om du tenker på å besøke flere steder over en kortere tidsperiode. Jeg besøkte først den historiske byen Schleswig lokalisert på østkysten før turen gikk videre med tog til koselige Friedrichstadt beliggende vest i delstaten.

Promosamarbeid

Om den Tyske delstaten Schleswig-Holstein

Schleswig-Holstein er den nordligste av Tysklands 16 delstater, og grenser mot Danmark i nord, Nordsjøen i vest og Østersjøen i øst. Hovedstaden i delstaten er Kiel og andre kjente byer er Flensburg og Lübeck. De nordlige delene av denne delstaten har vært under både Dansk og Tysk flagg tidligere, og så sent som i 1920 ble de nordligste delene av Schleswig Holstein tilbakeført til Dansk styre. Siden grenseområdene på begge sider er befolket med innbyggere av både Dansk og Tysk opphav er det befestet etniske minoritetsrettigheter både i Danmark og Tyskland for disse områdene. Dette viser seg blant annet gjennom valgfrihet i undervisning på Dansk i skolen, aviser publisert på Dansk og bevaring av Danske tradisjoner i forbindelse med høytider. Noen skoler i området som utelukkende underviser på Dansk følger også den Danske skolens kalender i forhold til ferier og planlagte fridager.

Historiske Schleswig

Schleswig ligger på nordsiden av fjorden Slien og oppstod etter at vikingehandelsplassen Hedeby ble oppløst rundt 1050. Byen ligger ved Østersjøen og har mye av sin historie og kultur knyttet til maritim- og handelsvirksomhet. Sentrum av byen har et koselig havneområde og en flott katedral som er verdt et besøk.

Danevirke – et stykke Dansk historie i Tyskland

For å oppleve litt av den Danske arven i området oppsøkte jeg Danevirke like utenfor Schleswig. Danevirke var et Dansk forsvarsverk som ble bygget i tre faser i tidsrommet 737 til 968. Danevirke markerte tidligere grensen til det Danske riket og fungerte også som en kontrollpost for handel med varer både inn til Danmark og mellom Østersjøen og Nordsjøen, og hadde derfor en viktig funksjon i tidligere tider. Konstruksjonen er 30 km lang og høyden variere fra 4 til 6 meter. Danevirke ble opprinnelig bygget som flere forskjellige voller og i middelalderen ble verket forsterket med pallisader og murer. På 1200 tallet forsterket Kong Valdemar forsvarsverket med en steinmur, som i dag er kjent som Valdemarsmuren. Valdemarsmuren er stedvis avdekket og synlig for besøkende. Danevirke ble sist gang benyttet som forsvarsmur under en krig i 1864 og ble i 2018 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Danevirke har et eget lite museum i tilknytning til konstruksjonene og like ved museet kan besøkende se deler av Valdemarsmuren avdekket. Det er planlagt å bygge overbygg i dette området for å beskytte de sårbare kulturminnene som en følge av den nylige UNESCO listingen. Museet er i ferd med å endre og oppdateres, også som en følge av den nye statusen til området, så besøkende kan vente seg en forbedret opplevelse av området og formidling av historien i fremtiden.

For dem som liker å inspisere området med egne øyne, istedenfor eller i tillegg til et museumsbesøk, er der tilrettelagt vandrestier både på og langs konstruksjonen og området er derfor ideelt for lange spaserturer i flott landskap. Selv om området har mer beplantning enn da det fungerte som forsvarsverk og grenseovergang kan man fremdeles nyte både landskapet og konstruksjonene og enkelt forestille seg hvordan området må ha sett ut når det var i drift. Jeg tok en liten rundtur til fots oppå den ene delen av Danevirke og passerte også den absolutt eldste delen av konstruksjonen, en slags sirkelformet høyde, som man egentlig ikke har avdekket funksjonen til ennå. Danevirke er absolutt verdt et besøk både for de historieinteresserte og for dem som liker lange spaserturer i flott terreng.

Gottorf Slott

I Schleswig besøkte jeg også Gottorf Slott, et bygg som ble reist på 1200-tallet på samme plass som et tidligere bygg som huset områdets biskoper. Slottet har gjennom årene både brent ned, blitt gjenoppbygget og ombygget, og fungert som residens for både hertuger og kongelige. Idag er Gottorf Slott et museum for Schleswig-Holstein og har i tillegg til en stor samling med kunsthåndtverk og kunst også en av Gutenbergs bibler i utstillingen og mer enn en million gjenstander fra steinalderen til middelalderen. Der er også en stor park med skulpturer og installasjoner til glede for alle besøkende.

Schlesvig Katedral

Katedralen i Schleswig var under rehabilitering når jeg besøkte byen, så utvendig var den dekket av stillaser og plastdekke. Innendørs var det imidlertid mulig å titte inn og få oppleve noe av de flotte dekor elementene og kirkerommet. Schleswig Katedral ble påbegynt i 1134 og fremstår idag i Gotisk stil etter flere gjen-, om- og påbygginger opp gjennom årene. Katedralen har det nest høyeste kirketårnet i Nord-Tyskland med sine 112 meter.

Overnatting i Schleswig

Jeg bodde på et koselig lite leilighetshotell like i utkanten av Schleswig som het Hotel F-Ritz. Hotellet lå praktisk til om du kommer med tog til byen da det kun er 7-8 minutters gange fra stasjonen og greit om du ankommer med bil da det er mulighet for parkering like i nærheten. Leiligheten jeg bodde i hadde kjøkken, bad, stue og to separate soverom og var svært praktisk for både familier og vennepar på tur.  

Matopplevelser i Schleswig

For et hyggelig måltid med utsikt over Schleswig sentrum kan restauranten Odins Haddeby anbefales. Her serverte de tradisjonsrik kvalitetsmat i flotte omgivelser kun en kort kjøretur fra sentrum. I sentrum av Schleswig finner du også mange koselige restauranter for et varmt lunsj- eller middagsmåltid. Vi spiste herlig fiskemat på kafeen Nordlicht i havnen. 

Koselige Friedrichstadt

Friedrichstadt ble grunnlagt i 1621 av Hertugen Frederik III og var ment for å være en by som kunne konkurrere med Hamburg om å være regionens ledende handelsby. Han fikk mange velstående Hollendere som var handelsmenn og håndtverkere til å bosette seg i byen. Ved å gi remonstrantene, en forfulgt kristen gruppe i Nederland, religions- og tollfrihet i 20 år, flyttet mange fra denne gruppen her. Byen ble planlagt etter Nederlandsk forbilde med kanaler, gavlhus og en rettvinklet byplan. Friedrichstadt er idag også preget av den historiske opprinnelsen og har mange ulike trossamfunn som praktiserer sin religion på stedet. Remonstrantene er en av trosretningene og har siden 1600-tallet hatt Nederlands sogneprest som hver søndag kommer og forkynner for menigheten. Utenom dette er byen ikke særlig preget av Nederlands språk og kultur, bortsett fra gjennom byens utseende. Byen er også et yndet sted for kunstnere og kreative, noe som preger bybildet gjennom små og uavhengige butikker og et rikt kunst og kulturtilbud.

Sighseeing med Urban Sketching

Mitt første møte med Friedrichstadt var gjennom en annerledes og spennende bysightseeing sammen med en lokal guide og en av de utøvende kunstnerne i byen. Jeg ble utstyrt med en liten tegneblokk og en penn og målet var å tegne det jeg opplevde under turen heller enn å fotografere. Det ble en veldig annerledes opplevelse hvor fokuset mitt ble flyttet fra de store flatene til å fokusere mer på detaljer og kreativ utfoldelse. Denne formen for tegning blir kalt Urban Sketching og er en utbredt kunstform mange steder i verden. Kunstnerne benytter papir, penn og vannfarger for å forevige sine opplevelser i urbane strøk, og er man i kontakt med en av de offisielle Urban Sketching gruppene kan man få tegningen stemplet med et lokalt stempel fra klubben. Jeg fikk tegnet og fargelagt to tegninger under vår tur i Friedrichstadt og fikk dem selvsagt stemplet med det offisielle stempelet. Opplevelsen var så interessant at den inspirerte meg til å forsøke å ta opp igjen tegning som hobby. 

Lille Holland og Rosenes By

Et av flere kjennemerker med Friedrichstadt er en fargerik husrekke ved byens torg som er bygget i klassisk Nederlands stil med høye gavler. I tillegg gir de mange broene og kanalene byen også et Hollandsk preg og byen har derfor fått kallenavnet Lille Holland. Sentrum av Friedrichstadt blir også kalt Rosenes by, og det er heller ikke uten forankring i utseendet. Foran nesten samtlige hus i gatene står der plantet fargerike rosebusker og der er en dedikert rosehage i byen og en rosefestival om våren. Også langs kanalene, i kasser over de mange broene og i bed på grønne områder finner vi roser. Hele byen preges altså av vakre roser i alle mulige farger og fasonger. Ta deg gjerne en spasertur i gatene for å ta inn og forevige alle de flotte rosene som blomstrer over alt.

Jeg tok meg også en liten fototur tidlig en morgen og fikk oppleve både rosene og de vakre kanalene nesten helt uforstyrret. Gatene var forholdsvis folketomme så tidlig på dagen og kanalene med sitt blikkstille vann gav fantastiske refleksjoner og omgivelsene speilte seg i overflaten.

Unike butikker, vareutvalg og arrangementer

Butikkutvalget i Friedrichstadt gjenspeiler som nevnt den kreative og spennende sammensetningen av innbyggere, og her finnes ikke kjedebutikker i det hele tatt. Alle butikkene har sine egen sjarme og stil og du kan finne unike håndtverksprodukter, bokskatter, et kaffeutvalg med utstyr og tilbehør uten sidestykke og designprodukter fra lokale kunstnere. Det arrangeres årlig en egen lampefestival hvor tusenvis av kulørte lamper spiller en viktig rolle i festlighetene. Også den kulinariske scenen er unik og der arrangeres årlig matfestival og piknik fest for innbyggerne.

Opplev Friedrichstad fra kanalbåt

For å oppleve Friedrichstadts kanaler og se stedet fra en annen synsvinkel anbefaler jeg deg å ta en tur med båt på kanalene. Du kan enten følge en guidet sightseeingtur i en større kanalbåt eller du kan leie en liten båt og utforske kanalene på egen hånd. Den guidede turen tar rundt en time og båten frakter deg til de mest ikoniske stedene av Friedrichstad.

Matopplevelser i Friedrichstadt

For en uforglemmelig matopplevelse i Friedrichstadt bør du prøve ut Restaurant Aquarium som ligger på Hotel Aquarium i sentrum av byen. Her serverer de gourmetmat basert på ferske, lokale råvarer og disker også opp med flotte og forseggjorte cocktails. Jeg prøvde en treretters meny og alle rettene fremstod som rene kunstverk på tallerkenen med masse gode smaker og kreative sammensetninger. God service med hyggelig vertskap og selskap gjorde opplevelsen komplett. Anbefales om du er i byen!

Overnatting i Friedrichstadt

Jeg bodde på Hotel Klein Amsterdam som lå lokalisert midt i smørøyet av Friedrichstadt. Hotellet hadde flotte og romslige rom og flere av dem hadde utsikt til kanalene, de små broene, markedsplassen og de karakteristiske gavl husene på torget.

 

Artikkelen er skrevet som en del av markedskampanjen #CitybreakGermany i samarbeid med Reiselandet Tyskland og NordicTB. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne

Les flere innlegg fra CitybreakGermany reisen:

Bakgårdsidyll i Lübeck

Historie og nyskaping langs Tysklands riviera

Oppdag gjemte perler i Berlin

Sjekk gjerne ut mine gode Nordiske bloggerkolleger danske Camilla fra Cammi.dk, svenske Sofia fra Fantasiresor og finske Saana fra Live now – dream later sine poster fra samme kampanjereisen.

 

Likte du denne artikkelen? Del gjerne på Pinterest så flere kan finne den!