Reisetips til Lübeck – hansabyen med de mange bakgårdene

av | Storby, Storbyopplevelser

Reisetips til Lübeck – hansabyen med de mange bakgårdene

Lübeck ligger lokalisert nordvest i Tyskland, rundt 65 kilometer nordøst for Hamburg. I over 700 år var byen en selvstendig stat og den var også en av de aller viktigste byene i den Hanseatiske handelsligaen i middelalderen.

I 1937 ble Lübeck fratatt statusen som selvstendig bystat og ble innlemmet i provinsen Schleswig-Holstein, men byens selvstendighet har satt sine klare spor både på historien og utformingen av byen. De mange, unike og sjarmerende bakgårdene byen har er et flott eksempel på middelalderens byutvikling i den engang så sentrale handelsbyen Lübeck.

Historiske Lübeck

Den historiske byen Lübeck ligger på en øy omgitt av elven Trave, og hele gamlebyen er oppført på Unesco’s World Heritage listen. Byen var et viktig handelsknutepunkt i Europa i middelalderen, og salt var lenge den viktigste eksportvaren. På 1300-tallet ble kanalen Stecknitz konstruert som en av de første kunstige vannveiene i Europa for å frakte salt fra Lüneburg til Lübeck. Saltet ble oppbevart i store saltlagre før det ble eksportert videre.

Det finnes fremdeles spor etter denne storhetstiden i Lübeck, og 6 bygninger i teglstein som ble benyttet som saltlagre er et av landemerkene i byen idag. Den eldste av disse ble oppført på 1500 tallet og den yngste på 1700 tallet, og de ligger plassert like ved et annet landemerke, Holstentor, den mest kjente av to gjenværende byporter i Lübeck. Holstentor ble oppført i perioden mellom 1464 og 1478 og er bygget i sengotisk stil. Porten var i sin tid del av forsvarsanlegget rundt Lübeck men fungerer idag som et museum.

Saltlagrene ligger langs elven Trave, med den gamle byporten Holstentor like i bakkant

Holstentor i front

Saltlagrene langs elven

Lübecks mange og spennende bakgårder

Med stor handels og sjøfartsaktivitet var der i middelalderen en stadig økende pågang av nødvendige arbeidere i Lübeck. Med mange arbeidere økte også behovet for boliger, men siden byen var lokalisert på en øy gjaldt det å tenke kreativt. På 1300 tallet ble derfor rike adelsmenn og andre velstående huseiere bedt om å åpne opp sine bakgårder for å bygge små hus som kunne arbeidsfolkene kunne bo i.

Oppdag de små og sjarmerende inngangene til bakgårdene

Siden bygårdene den gang hadde lukkede bakgårder måtte det også konstrueres inngang til boligene, og derfor ble inngang ganske enkelt hugget som en tunnel gjennom ytterveggen på hovedbygningen. Det var opp til gårdeieren å legge tilrette for husbyggingen og å bestemme hvor stor åpningene inn til bakgårdene skulle være, og eneste minimumskrav til åpningen var at man det var mulig å passere gjennom en likkiste. Derfor ble noen av tilkomst-tunnelene ganske små, slik at man måtte bøye seg ned, og noen ganger krype, for å komme seg gjennom dem. Selv idag kan noen av disse små smugene som fungerte som tilkomstveier observeres og forseres i Lübeck.

Små hus med over 400 års fartstid

De første boligene som ble bygget i bakgårdene ble kalt «Buden» og var egentlig et skur på ett plan og bestod stort sett kun av et lite rom på rundt 15 kvm. Husene var uten kloakk. Senere ble skurene erstattet av små hus i to etasjer bygget i teglstein. På 1700-tallet var der over 180 slike bakgårder med små hus og nesten 90 av disse bakgårdene eksisterer ennå i gamlebyen av Lübeck. Selv om der er gjort omfattende modernisering og renovering i mange av dem står flere av de opprinnelige teglsteinsbygningene, som faktisk er over 400 år gammel, den dag i dag som små dukkehus i de koselige bakgårdene med små bed, trær og blomster rundt seg.

De fleste bakgårdene er åpne for offentligheten

Flesteparten av bakgårdene er offentlige gater, selv om de ved første øyekast kan fremstå som inngang til private bakgårder. Bakgårdene fremstår også med like stor variasjon som tilkomstveiene og du møtes av stadig nye og koselige sanseinntrykk om du tar en liten rundt for å titte inn i noen av de mange bakgårdene.Som regel er det en inngang/utgang på hver side. Bakgårdene og smugene har blitt en turistattraksjon og for noen av innbyggerne her har det også blitt en liten inntekstkilde. Flere steder traff vi på små bord hvor det ble tilbudt krukker med hjemmelaget syltetøy, saft m.m. hvor det var selvbetjeningssalg.

Flere av disse små husene kan du faktisk også leie for en overnatting eller to, og komme skikkelig inn i den rolige og koselige atmosfæren som råder her inne.

Om du besøker bakgårdene i Lübeck er det viktig å huske på at det faktisk er hjemmet til innbyggerne der, og vær respektfull når du fotograferer eller vandrer der.

Unike matopplevelser i Lübecks bakgårder

Det er ikke bare bakgårdene med de historiske bygningene som er verdt et besøk og bør stå på listen din over ting å gjøre i Lübeck. Mange steder finner du også koselige kafeer med utendørsservering i bakgårdene eller flotte restauranter med tilgang på en liten bakgård hvor du kan nyte en kaffe, et glass vin eller matservering fra restauranten.

Neue Rösterei

Neue Rösterei er en kaffebar med sans for det estetiske beliggende i bakgården på Wahmstraße 43-45. Stedet er perfekt for et lunsjstopp og om været tillater er det superkoselig å tilbringe oppholdet utendørs i fargerike omgivelser. Kaffen er et must å prøve men gå ikke glipp av de forseggjorte og velmakende smørbrødene de serverer der. De er garantert de mest instagram vennlige smørbrødene du kan oppdrive i Lübeck på denne kaffebaren!

Labsaal

Labsaal ligger i Beckergrube 88 og drives av kokken Nadia Weller. Hun fokuserer utelukkende på å tilberede retter laget av lokale, organiske og sesongbaserte råvarer. Hun lager stort sett retter basert på lokale mattradisjoner men blander også inn noen mer eksotiske innslag via smaksrike urter og krydder.

For Nadia er mat mer enn å bli mett av, og derfor vil hun at maten skal appellere til flere av sansene, og hun legger vekt på at maten skal være estetisk presentert og inneholde nyttige ingredienser for både kropp og sjel. Hos Labsaal anbefales det å bestille bord på forhånd da det ikke alltid er åpent for publikum om der er eventer eller lukkede selskap. Med en blanding av maten, lokalet, stemningen og ikke minst kokken er det vel verdt et besøk om du er i Lübeck.

Få utsikt over bakgårdene og gamlebyen i Lübeck

Under 2. verdenskrig var Lübeck en av de første byene som ble bombet av de allierte men de store ødeleggelsene er bortimot usynlig i bybildet idag etter en autentisk og grundig gjenoppbygging av de ødelagte områdene. For å få utsikt og oversikt over hvor flott byen har blitt etter gjenoppbyggingen og å se bakgårdene i fugleperspektiv kan du klatre opp i ett av de 7 kirkespirene som preger byens utseende.

Byen med 7 kirkespir

Selv om byen har 7 kirkespir tilhører de kun til 5 kirker. Alle kirkene er laget i rød teglstein, som så mange andre bygninger i Lübeck, og ikke uventet er disse også preget utseendemessig av byens spennende historie. To av kirkene har nemlig to tårn, noe som var svært uvanlig siden det var hovedkirken som tradisjonelt skulle ha dette.

Årsaken til at der finnes to kirker med to spir har sin bakgrunn i en maktkamp mellom de adelige i byen, som finansierte Lübeck domkirke, og kjøpmennene, som finansierte Marienkirche. Det ble ikke bare konkurrert på antall spir, men også lengde, bredde og høyde ble det kjempet om. Det resulterte blant annet i at Marienkirche er 105 meter høy og har verdens største mursteinshvelving på hele 38,5 meter. Domkirken er litt lavere med sine 105 meter og var den første store mursteinskirke i nordtyskland.

De tre andre kirkene er Jacobikirken, St Petri kirken og St Giles kirken, og av disse er det St Petri kirken som sies å ha den beste utsikten over historiske Lübeck. Jeg tok derfor en aldri så liten tur opp i tårnet på St Petri kirken for å forevige byen fra oven.

Fra St Petri kirkens tårn kan du se utallige koselige bakgårder og mange av Lübecks attraksjoner.

Opplev Lübeck fra elven Trave

En båttur på Trave er en flott måte å få sett Lübeck fra en annen vinkel, og hos Boat Now kan du leie en elektriske båt for opptil 6 personer som du selv kan kjøre for å ta deg rundt øyen som gamlebyen ligger på. Båtene er enkel å manøvrere og går i et behagelig tempo, selv for de som ikke er så båtvant. Du kommer deg rundt hele øyen på en time, som er standard leietid for båtene, men det er også mulig å leie en båt i flere timer for å utforske mer av området.

Vil du utforske mer av området rundt Lübeck via vannveiene kan det være kjekt å vite at elven Trave knytter byen til Østersjøen der den renner ut ved Travemünde ca. 15 kilometer nord for Lübeck. Fra Lübeck kan man også seile til Hamburg på den kunstige kanalen Elbe-Lübeck som knytter sammen elvene Elben ved Hamburg og Trave ved Lübeck. Den ble bygget på 1890-tallet for å erstatte den tidligere nevnte kanalen Stecknitz fra 1300-tallet, og har hele 7 sluser. Elben renner ut i Nordsjøen og vannveien mellom de to byene kan derfor ta deg hele veien fra Østersjøen til Nordsjøen.

Verdensberømt Marsipan

Marsipan går det rett og slett ikke an å komme forbi når vi snakker om Lübeck! Byen er viden kjent for sin utsøkte marsipan og et besøk hos marsipanprodusenten Niederegger som ble startet av konditoren Johann Georg Niederegger i 1806 er verdt å sette på listen. Utsalget, som ligger i hjertet av Lübeck like ved markedsplassen og rådhuset, er et landemerke i byen og selger marsipan i alle mulige fasonger og utførelser. De har også en egen kafe hvor du kan sitte ned og slappe av med en kaffe, og både marsipanproduktene og kafeen har mottatt mange utmerkelser.

Overnatting i Lübeck

Lübeck har en konsentrert bykjerne og det er enkelt å komme seg rundt til fots og utforske både bakgårder, kirker og andre severdigheter. Der ligger også endel flotte hoteller sentralt plassert, og jeg bodde på Motel One som lå i Schüsselbuden 15 like ved gågateområdet i Lübeck. Hotellet var moderne og flott og forholdsvis nyåpnet og hadde praktiske fellesområder med bar og frokostsal ved inngangen.

Komme seg til Lübeck

For å reise til Lübeck fra Norge kan du fly til Hamburg og ta toget til Lübeck (ca. 45 minutter). Det er også mulig å ta ferge til Kiel fra Oslo og toget videre til Hansabyen (ca. 1 time og 20 minutter). Du kommer deg også enkelt til Lübeck med bil via Jylland/Danmark (ca. 1 time og 45 minutters kjøring fra den Dansk-Tyske grensen) eller ferge til Warnemünde fra Sverige og deretter ca. 1 time og 15 minutter med bil. Tog er også et alternativ fra Danmark.

Søk etter flybilletter på momondo for din reise til Lübeck her

 

Artikkelen er skrevet som en del av markedskampanjen #CitybreakGermany i samarbeid med Reiselandet Tyskland og NordicTBAlle meninger og holdninger er som alltid mine egne

Les flere innlegg fra CitybreakGermany reisen:

Historie og nyskaping langs Tysklands riviera

Oppdag gjemte perler i Berlin

På oppdagelsestur i Nord-Tyskland

Sjekk gjerne ut mine gode Nordiske bloggerkolleger danske Camilla fra Cammi.dk, svenske Sofia fra Fantasiresor og finske Saana fra Live now – dream later sine poster fra samme kampanjereisen. 

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)