Utforsk koselige Friedrichstadt i Nord-Tyskland

av | Kulturopplevelser

Utforsk koselige Friedrichstadt i Nord-Tyskland

Friedrichstadt minner om et Amsterdam i miniatyr med sine mange kanaler og gavlhus. På grunn av sin rike og liberale historie har byen også alltid vært en samligsplass for kreative sjeler, noe som preger både arrangementer, utseende og tilbud man finner her. Bli med å utforske koselige og kreative Friedrichstadt i Nord-Tyskland.

Promosamarbeid

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d546674.6498454345!2d8.9598877001692!3d54.291175814742815!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x47b3813d05a146f9%3A0x587e2d791c2390d6!2s25840%20Friedrichstadt%2C%20Tyskland!5e0!3m2!1sno!2sno!4v1581248017824!5m2!1sno!2sno" width="1200" height="400" frameborder="0" style="border:0;" allowfullscreen=""></iframe>

Historien bak koselige og kreative Friedrichstadt

Friedrichstadt ble grunnlagt i 1621 av Hertugen Frederik III og var ment for å være en by som kunne konkurrere med Hamburg om å være regionens ledende handelsby. Han fikk mange velstående Hollendere som var handelsmenn og håndtverkere til å bosette seg i byen.

Ved å gi remonstrantene, en forfulgt kristen gruppe i Nederland, religions- og tollfrihet i 20 år, flyttet mange fra denne gruppen her. Byen ble planlagt etter Nederlandsk forbilde med kanaler, gavlhus og en rettvinklet byplan. Friedrichstadt er idag også preget av den historiske opprinnelsen og har mange ulike trossamfunn som praktiserer sin religion på stedet.

Remonstrantene er en av trosretningene og har siden 1600-tallet hatt Nederlands sogneprest som hver søndag kommer og forkynner for menigheten. Utenom dette er byen ikke særlig preget av Nederlands språk og kultur, bortsett fra gjennom byens utseende. Byen er også et yndet sted for kunstnere og kreative, noe som preger bybildet gjennom små og uavhengige butikker og et rikt kunst og kulturtilbud.

Sighseeing med Urban Sketching

Mitt første møte med Friedrichstadt var gjennom en annerledes og spennende bysightseeing sammen med en lokal guide og en av de utøvende kunstnerne i byen. Jeg ble utstyrt med en liten tegneblokk og en penn og målet var å tegne det jeg opplevde under turen heller enn å fotografere. Det ble en veldig annerledes opplevelse hvor fokuset mitt ble flyttet fra de store flatene til å fokusere mer på detaljer og kreativ utfoldelse.

Denne formen for tegning blir kalt Urban Sketching og er en utbredt kunstform mange steder i verden. Kunstnerne benytter papir, penn og vannfarger for å forevige sine opplevelser i urbane strøk, og er man i kontakt med en av de offisielle Urban Sketching gruppene kan man få tegningen stemplet med et lokalt stempel fra klubben.

Jeg fikk tegnet og fargelagt to tegninger under vår tur i Friedrichstadt og fikk dem selvsagt stemplet med det offisielle stempelet. Opplevelsen var så interessant at den inspirerte meg til å forsøke å ta opp igjen tegning som hobby. 

Lille Holland og Rosenes By

Et av flere kjennemerker med Friedrichstadt er en fargerik husrekke ved byens torg som er bygget i klassisk Nederlands stil med høye gavler. I tillegg gir de mange broene og kanalene byen også et Hollandsk preg og byen har derfor fått kallenavnet Lille Holland.

Sentrum av Friedrichstadt blir også kalt Rosenes by, og det er heller ikke uten forankring i utseendet. Foran nesten samtlige hus i gatene står der plantet fargerike rosebusker og der er en dedikert rosehage i byen og en rosefestival om våren. Også langs kanalene, i kasser over de mange broene og i bed på grønne områder finner vi roser. Hele byen preges altså av vakre roser i alle mulige farger og fasonger. Ta deg gjerne en spasertur i gatene for å ta inn og forevige alle de flotte rosene som blomstrer over alt.

Vakre kanaler og en fotogen innsjø

Jeg tok meg også en liten fototur tidlig en morgen og fikk oppleve både rosene og de vakre kanalene nesten helt uforstyrret. Gatene var forholdsvis folketomme så tidlig på dagen og kanalene med sitt blikkstille vann gav fantastiske refleksjoner og omgivelsene speilte seg i overflaten.

Les også: På oppdagelsesreise i Schleswig, Nord-Tyskland

Unike butikker, vareutvalg og arrangementer

Butikkutvalget i Friedrichstadt gjenspeiler som nevnt den kreative og spennende sammensetningen av innbyggere, og her finnes ikke kjedebutikker i det hele tatt. Alle butikkene har sine egen sjarme og stil og du kan finne unike håndtverksprodukter, bokskatter, et kaffeutvalg med utstyr og tilbehør uten sidestykke og designprodukter fra lokale kunstnere.

Det arrangeres årlig en egen lampefestival hvor tusenvis av kulørte lamper spiller en viktig rolle i festlighetene. Også den kulinariske scenen er unik og der arrangeres årlig matfestival og piknik fest for innbyggerne.

Opplev Friedrichstad fra kanalbåt

For å oppleve Friedrichstadts kanaler og se stedet fra en annen synsvinkel anbefaler jeg deg å ta en tur med båt på kanalene. Du kan enten følge en guidet sightseeingtur i en større kanalbåt eller du kan leie en liten båt og utforske kanalene på egen hånd. Den guidede turen tar rundt en time og båten frakter deg til de mest ikoniske stedene av Friedrichstad.

Matopplevelser i Friedrichstadt

For en uforglemmelig matopplevelse i Friedrichstadt bør du prøve ut Restaurant Aquarium som ligger på Hotel Aquarium i sentrum av byen. Her serverer de gourmetmat basert på ferske, lokale råvarer og disker også opp med flotte og forseggjorte cocktails.

Jeg prøvde en treretters meny og alle rettene fremstod som rene kunstverk på tallerkenen med masse gode smaker og kreative sammensetninger. God service med hyggelig vertskap og selskap gjorde opplevelsen komplett. Anbefales om du er i byen!

Les også: På oppdagelsestur i Nord-Tyskland

Overnatting i Friedrichstadt

Jeg bodde på Hotel Klein Amsterdam som lå lokalisert midt i smørøyet av Friedrichstadt. Hotellet hadde flotte og romslige rom og flere av dem hadde utsikt til kanalene, de små broene, markedsplassen og de karakteristiske gavl husene på torget.

Komme deg til Friedrichstadt

Reis med tog i Tyskland

Det er mange måter å komme seg til Friedrichstadt på. Jeg ankom med tog som en del av en lengre togferie i Tyskland som gikk fra Berlin, opp langs den tyske rivieraen via Warnemünde, Wismar og Lübeck, og deretter videre til delstaten Schleswig-Holstein. Togene går hyppig, og må du bytte tog er det enkelt å finne korresponderende ruter. Sjekk ut Deutsche Bahn sine hjemmesider for å planlegge din togreise i Tyskland.

Ankomst med tog fra Norge via Sverige og Danmark 

Du kan selvsagt ta tog hele veien fra Norge via Sverige og Danmark til Friedrichstadt, selv om dette også innebærer noen togbytter. Fra Oslo må du belage deg på å bytte tog i Gøteborg og København, og herfra kan du velge en rute hvor du bytter du tog i Fredericia, Flensburg, Schleswig og Husum før ankomst Friedrichstadt. Rutene korresponderer bra på dagtid.  

Kombiner ferge og tog 

Du kan også kombinere ferge fra Norge og deretter videre med tog. Ta ColorLine sin ferge til Kiel og deretter videre med tog til Friedrichstadt via Schleswig og Husum, eller ta ferge til København og deretter videre med tog som beskrevet over.  

Reise med bil til Friedrichstadt

Med egen bil har du stor frihet til å velge hvor lange etapper og hvor mange stopp du vil ha underveis. Kom deg enkelt til Friedrichstadt med bil, enten ved å kjøre fra Norge via Sverige og Danmark eller ta ferge til Kiel, København, Frederikshavn eller Hirtshals. 

Artikkelen er skrevet som en del av markedskampanjen #CitybreakGermany i samarbeid med Reiselandet Tyskland og NordicTB. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne

Les flere innlegg fra CitybreakGermany reisen:

Bakgårdsidyll i Lübeck

Historie og nyskaping langs Tysklands riviera

Oppdag gjemte perler i Berlin

Sjekk gjerne ut mine gode Nordiske bloggerkolleger danske Camilla fra Cammi.dk, svenske Sofia fra Fantasiresor og finske Saana fra Live now – dream later sine poster fra samme kampanjereisen.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)