Reisetips: Oppdag vakre Sri Lanka

av | Adventure, Reiseguider, Rundreiser

Reisetips: Oppdag vakre Sri Lanka

Sri Lanka ble av flere sentrale reisemagasiner både på nett og i print fremhevet som et av de mest spennende reisemålen å besøke. Jeg kunne ikke vært mer enig! Sri Lanka er forholdsvis nytt som turistmål og er det perfekte reisemålet for deg som liker å utforske og oppdage nye kulturer utenom opptråkkede turiststier. Kombiner deilige dager på stranden med spennende safariturer, et besøk i te-terrassene eller opplev eldgamle kulturminner på vakre Sri Lanka. Bli med å oppdage Sri Lanka som et interessant reisemål for både store og små, familier og voksne par. 

Vakkert på Pigeon Island nasjonalpark, Sri Lanka.

Kort om Sri Lankas historie som feriedestinasjon

Sri Lanka var tidligere (før 1972) kjent som Ceylon og er et forholdsvis nytt reisemål for moderne turister. Etter en tøff og lang borgerkrig og uroligheter som varte i 26 år, fra 1983 frem til det endelig ble erklært fred i 2009, og gjenoppbygging etter Tsunamien som rammet landet i 2004, er endelig denne perlen av en feriedestinasjonigjen klar for å ta imot besøkende og ferierende.

Reise til Sri Lanka

Det er forholdsvis rimelig og enkelt å reise til Sri Lanka selv om der pr idag ikke finnes direkte flyvninger til landet fra Norge. Flere flyselskaper tilbyr flyvninger med kun en mellomlanding til et forholdsvis rimelig prisnivå. Et søk på nett gav priser tur retur Norge Sri Lanka fra ca. 3800,- NOK og oppover, de fleste lå på rundt 5-6000,- t/r. Sjekk ut KLMAustrian Airlines, Sri Lankan Airlines (direktefly fra London)Emirates AirlineTurkish Airlines og Qatar Airways som alle har flyvninger til og fra Norden.

Legg merke til at du som Norsk statsborger trenger turistvisum for å reise til Sri Lanka. Visum til Sri Lanka kan du søke om online før du reiser ved å følge denne lenken her til myndighetenes offisielle søknadsside. Ha klart passnummeret ditt, avreisedato og flight nummer, adresse på Sri Lanka (bruk gjerne det første hotellet du skal bo på) og et debet eller kredittkort for å betale. Det koster 35 dollar og gjelder i utgangspunktet for 30 dager.

Praktiske reiseopplysninger når du skal på ferie til Sri Lanka

Valuta på Sri Lanka er Srilankisk rupi og det kan du enkelt ta ut i minibanker i de største byene. Strømstyrken er det samme som i Norge, 220 volt, og har du med deg elektriske apparater som trenger lading, for eksempel mobiltelefon, kan du benytte britisk omformer. Mange steder finner du også vanlig stikkontakt som i Norge, men det er mest vanlig med trepunkts, britisk inngang.

Det kan være dyrt å ringe fra Sri Lanka til Norge og trenger du internettilgang er det lurt å benytte tilgjengelig wifi på hotellene og restauranter. Har du en portabel wifi eller telefon du kan bytte simkort eller ha et ekstra simkort i kan du kjøpe data simkort på flyplassen. Du trenger å vise passet ditt for å få kjøpt dette og det er ikke veldig kostbart.

Tidsforskjell til Norge er 4,5 timer med vintertid og 3,5 timer med sommertid i Norge.

Trenger du flere reisetips?Sjekk ut vår komplette Reiseguide til Sri Lanka her

Tax free kuriositet: På flyplassen kan du kjøpe elektriske apparater i alle størrelser til Tax Free priser. Mange lokale benytter dette tilbudet for å kjøpe inn både frysere og fjernsyn til en rimeligere penge etter sine utenlandsreiser.
Simkort for data til mobilen din kjøper du etter at du har kommet ut fra bagasjeutleveringen. 

Strandutsikt like utenfor Trinkomalee, på østkysten av Sri Lanka

Klima på Sri Lanka

Sri Lanka har et tropisk regnklima og er en grønn og frodig øy. Temperatur på mellom 25 og 35 grader året rundt ved kysten. I høylandet ligger temperaturen litt lavere og kan bli litt kjølig om natten. Øyen har en mix av tørr sesong og regntid på ulike deler av øyen rundtom året. Sri Lanka er derfor en ideell helårsdestinasjon. Tenker du en klassisk badeferie har månedene april til september best forhold på østkysten mens månedene desember til mars har best forhold på sørvest kysten. Den tørreste delen av Sri Lanka uansett måned finner du i den nordlige delen.

Pigeon Island, Sri Lanka

Strender på vest, sør og østkysten

Skal du på ferie til Sri Lanka kan det være kjekt å vite at der finnes mange flotte og uberørte sandstrender rundt hele øyen. Fra hovedstaden Colombo og nedover langs vestkysten til Galle og videre rundt langs sørkysten finner du massevis av små, vakre og uberørte strender, samt stilfulle boutique og luksushoteller. Der er perfekte surfemuligheter både på sørvest kysten og på østkysten av øyen.

Flotte strender på denne strekningen (vest og sør) er blant andre Hikkaduwa, Narigama beach, Unawatuna, Jungle Beach, Mirissa,  Weligama og Bentota.

Ahangama beach på sørvestkysten av Sri Lanka

Østkysten av Sri Lanka er litt mer uberørt av turisme men her finnes også lange hvite strender, luksushoteller og sjarmerende landsbyer med ypperlige surfeforhold. For eksempel som bildet under fra Arugam Bay, et yndet område for surfere som har en avslappet og alternativ wibe.

Arugam Bay – et surfers paradise!

Arugam bay beach. Ikke bare for fornøyelse men også for å lagre tradisjonelle fiskebåter

Arugam bay beach er lang og vakker og et yndet sted for surfere

Natur og dyreliv på Sri Lanka

På Sri Lanka har du en unik mulighet til å kunne kombinere late eller aktive dager med sol og strandliv med naturopplevelser, wildlife og safari innenfor bare noen timer. Du kan faktisk på samme dag observere både elefanter og leoparder på land i nasjonalparken Yala National Park, som er den største av landets nasjonalparker, for så å iaktta delfiner og blåhval utenfor kysten av Mirissa.

Sri Lanka har, som mange andre områder, en utfordring når det gjelder interessen for å oppleve den ville naturen med hva naturen og dyrene i den tåler uten å bli forstyrret og ødelagt. For å få bukt med dette har myndighetene startet med å se på bærekraftig turisme og innført begrensninger i forhold til besøkstall per dag, åpningstider og tilgjengelighet til alle delene i nasjonalparkene på Sri Lanka. Et viktig skritt for å bevare det ville og uberørte i samspill med økende turisme.

En stille morgenstund på toppen av en klippe i Kumana Nasjonalpark

På safari i Kumana Nasjonalpark, Sri Lanka

Besøk gjerne nasjonalparkene Kumana National Park for å oppleve våtmarksområder med vannbøfler, et enormt fugleliv, elefanter og leoparder, Minneriya National Park med elefantgaranti og Pigeon Island National Park like utenfor Trinkomalee for å observere vakre korallrev, tropiske fisker og snorkle med hai.

Les også: Safari-eventyr i Kumana Nasjonalpark på Sri Lanka

En enslig elefant i Kumana Nasjonalpark, Sri Lanka

Reise rundt på Sri Lanka

Vest og sørkysten av Sri Lanka er mest utviklet når det gjelder kommersiell turisme, med hovedstaden Colombo som utgangspunkt for stort sett all innreise fra utlandet. Colombo er i rivende utvikling og der bygges og konstrueres over hele sentrum av byen. Selv om byen fremstår som klassisk asiatisk med tuk-tuk i gatene og tett trafikk er Colombo ikke fullt så støvete og bråkete som andre asiatiske storbyer.

Colombo er en moderne storby med i underkant av 600.000 innbyggere. Byen er i rivende utvikling og det bygges stadig nye hotellkomplekser og andre ikoniske bygninger. 

Togtur nedover kysten av Sri Lanka fra Colombo til Galle

Fra Colombo er det enkelt å utforske Sri Lanka. Der er en godt utbygget jernbanenett med 9 baner, som alle går ut fra Colombo. En togtur i Sri Lanka er en opplevelse i seg selv. Pendlertogene kan være ganske full og om du ikke liker å henge ut av dørene på toget kan det være lurt å bestille 1. klasse med fast sitteplass. Til opplysning kan det å henge ut av togdøren være ganske så kjekt, om det ikke er altfor trangt om plassen. Det kan være noe kaotisk å finne frem på togstasjonen i Colombo da der finnes mange ulike spor og bro-overganger som gjør at du trygt kan krysse fra det ene sporet til det andre. Sørg for å være ute i god tid før din avgang slik at du finner frem til rett perrong til rett tid.

Få litt frisk luft ut gjennom togdøren

Med tog kan du komme deg rundt på stort sett hele øyen, bortsett fra sørøstkysten. For eksempel går kystbanen fra Colombo og sørover forbi Galle, mens de østlige og nordlige banene gir deg fantastisk utsikt til telandet med teplantasjer oppover åsene, høye fjell og frodige daler og vil ta deg til nord eller østkysten av øyen. Sri Lanka har også et godt utbygget veinett som tar deg rundt hele øyen og også her finner du de mest fantastiske utkikkspunkt.

Der er også et godt utvalg av ulike busstilbud og om du ønsker en mer privat og komfortabel rundtur er ikke det å leie en privatsjåfør inklusiv bil den helt store kostnaden. Bestill gjerne dette også til og fra flyplassen om du har booket hotellopphold langs sørvest kysten. Vil du komme deg hurtig rundt på øyen kan du også ta innenriksfly. Transport i og rundt byene er enkelt og effektivt med en tuk-tuk. Bare husk å avtale pris før du starter turen og ikke benytt tuk-tuk, ihvertfall ikke alene, etter mørkets frembrudd..

Oppdag Sri Lankas rike kulturarv

Sri Lanka har en rik kulturarv og hele 8 UNESCO listede attraksjoner og områder. Den uberørte kulturarven gjør at øyen er ideell for en tidsreise. Der finnes i tillegg til UNESCO listede områder massevis av vakre templer og historiske bygninger og konstruksjoner å oppsøke.

Les også: Den kulturelle triangelen på Sri Lanka

Kandy er en av tre byer som er listet i UNESCOS verdensarvliste og utgjør en del av det kulturelle triangelet sentralt på øyen. De to andre er de antikke byene Anuradhapura og Polonnaruwa. I Kandy finner du også Temple of Tooth, et tempel som skal inneholde et skrin med en tann fra Buddha. Oppsøk også gjerne Sigiriya Rock, et klippefort med rester av et tempel og fantastiske hulemalerier plassert på en såkalt vulkansk plugg eller Galle, som er vel verdt et besøk og inneholder det største gjenværende fort i Asia bygget av Europeere.

Sigiryia Rock er et gammelt klippetempel bygget oppe en vilkansk plugg. Det står oppført på UNESCOs verdensarvliste og har i tillegg til fantastiske, avanserte og antikke bassengkonstruksjoner et knippe berømte hulemalerier fra midten av 400 tallet. Stien opp på toppen av fjellet følger fjellsiden og er skåret inn i eller henger utenpå klippene. 

På vei mot Temple of the Tooth i Kandy. Husk at ved alle templene må man gå barfot og gjerne sette fra seg skoene ved inngangen. Noen steder kreves det oppbevaringspenger fra turistene, men bruker du flip flops kan du enkelt putte dem i en liten pose og opp i vesken eller en liten sekk. 

Galle fort er et av de UNESCO listede byggverkene på Sri Lanka. Det er det største gjenværende fort bygget av europeere i Asia! 

En unik del av Sri Lankas kulturarv er også de tradisjonelle stolpefiskerne som man fremdeles kan finne noen eksemplarer av langs sørvest kysten. Mange av disse stedene eksisterer idag kun som en bevaring av tradisjon og kultur og de lokale fiskerne klatrer gjerne utpå en stolpe og poserer om man betaler dem

Kudumbigala, et fraflyttet kloster på toppen av en klippe i Kumana nasjonalpark.
Verdt et besøk selv om det ikke står på UNESCO listen.

Kulinariske opplevelser

Te og frukt produseres det mye av på Sri Lanka og er også viktige eksportvarer. De har også en stor og variert krydderproduksjon samt masse kokosnøtter som preger matkulturen på øyen.

Kanelet som produserer på Sri Lanka, også kalt Ceylon kanel, er mye sunnere enn kanel produsert andre steder da det inneholder mye mindre av giftstoffet kumarin. Ceylon kanel blir ofte referert til som ekte kanel, og landet har forbudt import av all annen kanel.

Det er vanlig å spise med hendene på Sri Lanka men turister får som regel utlevert bestikk til måltidene. Street food anbefales å prøve ut. I de mange landsbyene finnes små vogner med alt fra snacks og nøtter til varmretter tilberedt mens du venter. Min favoritt både til frokost og som snacks på ettermiddagen var Hopper – en slags pannekane som stekes i en avrundet stekepanne og serveres med chili, kokos og gjerne med et egg i midten.

Hopper! Til frokost og som snacks om ettermiddagen og kvelden.

Sri Lanka er verdenskjent for sin te-produksjon. Besøk gjerne en teplantasje når du er på øyen og kjøp med deg verdens beste te hjem! 

Er du på rundreise, stopp gjerne ved en av fruktbodene og prøv søte, ferske mango eller en fersk kokosnøtt som åpnes og serveres deg direkte. Forfriskende og godt.

Stopp langs en av fruktbodene langs veien for en forfriskende kokosnøtt eller mango.

Hoteller på Sri Lanka

Sri Lanka har et stort utvalg hoteller i alle standarder og holder et forholdsvis rimelig prisnivå. I Colombo finner du alt fra store og flotte 5 stjerners hoteller til hosteller av den helt enkle standarden. Ønsker du et moderne og luksuriøst hotell i Colombo sjekk gjerne ut Cinnamon Hotels som har flere hoteller i hovedstaden og også mange flotte anlegg rundtom på øyen, bl.a. strandhoteller, et hotell ved Yala Nasjonalpark og et fantastisk Golf-resort hvor du bor praktisk talt på golfbanen. En annen meget god hotellkjede er Jetwing Hotels som også har en serie flotte og luksuriøse hoteller spredd rundt på Sri Lanka.

Ønsker du å bo på mindre boutique hoteller utenfor Colombo, sjekk gjerne ut de flotte eiendommene til Mosvold Hotels på sørvestsiden av øyen.

Les også: Drømmen som ble virkelighet på en strandtomt i Sri Lanka

Reis til Sri Lanka med Silvertree – Sri Lanka spesialisten

Ønsker du at noen skal ta hånd om hele din reise til Sri Lanka kan du også sjekke ut det norske reiseselskapet SilverTree som utelukkende fokuserer på å arrangere turer til Sri Lanka og skreddersyr spennende rundreiser og opplevelsesturer.

<div data-gyg-partner-id="QQ3YTCR" data-gyg-number-of-items="4" data-gyg-currency="NOK" data-gyg-locale-code="no-NO" data-gyg-id="code-example" data-gyg-q="sri lanka" data-gyg-widget="activites" data-gyg-href="https://widget.getyourguide.com/QQ3YTCR/activities.frame"></div>

Likte du denne artikkelen? Del gjerne på Pinterest så flere kan finne den!

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)