Reiseguide Sri Lanka

Sri Lanka ligger som en dråpeformet øy like sør for India i det indiske hav. Passasjen som skiller Sri Lanka fra India kalles Mannarbukta, og korteste avstand her er på kun 31 kilometer. Nord-øst for Sri Lanka ligger Bengalbukten.

Sri Lanka har vært kolonisert 3 ganger. Først av Portugal på 1500- tallet, så av Nederlenderne sent på 1600-tallet og til sist av Storbritannia på 1800-tallet. Sri Lanka fikk full uavhengighet som staten Ceylon i 1948 og ble konstituert som republikken Sri Lanka i 1972.

En blodig borgerkrig herjet landet fra 1983 til 2009 og landets sør-østkyst ble også rammet av den voldsomme Tsunamien som oppstod i Indiahavet i julen 2004. Sri Lanka ble av Lonely Planet kåret til nr. 1 land å besøke i 2019!

.

Nyttige fakta

 • Størrelse: 65 610 km²
 • Antall innbyggere: 22,4 millioner
 • Hovedstad: Sri Jayawardenapura Kotte, Colombo
 • Andre store byer: Dehiwala-Mount Lavinia, Moratuwa, Negombo, Kandy og Galle.
 • Styringsform: Demokratisk sosialistisk republikk
 • Nasjonaldag: 4. februar
 • Tidssone: Indian Standard Time (IST), CET +5,30
 • Klima: Tropisk regnklima
 • Valuta: Srilankisk Rupi
 • Strømspenning og stikkontakt type: 230 V, stikkontakt type D og G (engelsk type) men også flere steder finner man vanlig type C kontakt.
 • Offisiell(e) religion(er): Buddhisme (ca. 70%), Hinduisme, Islam og Kristendom (Katolsk).
 • Språk: Offisielle språk er Singalesisk, tamilsk og engelsk.
 • Høyre- eller venstrekjøring: Venstre
 • Førerkorttype godkjent: Nasjonalt førerkort men internasjonalt førerkort anbefales
 • Telefonkode: +94

Finn full oversikt over alle innlegg på letsgetlost.no om Sri Lanka her

Provinser i Sri Lanka

Sri Lanka er delt inn i ni provinser som hver har en provinshovedstad.

Sentralprovinsen – Provinshovedstad: Kandy

Nordøstprovinsen – Provinshovedstad: Trincomalee

Nord-sentralprovinsen – Provinshovedstad: Anuradhapura

Nordprovinsen – Provinshovedstad: Jaffna

Nordvestprovinsen – Provinshovedstad: Kurunegala

Sabaragamuwa – Provinshovedstad: Ratnapura

Sørprovinsen – Provinshovedstad: Galle

Uva – Provinshovedstad: Badulla

Vestprovinsen – Provinshovedstad: Colombo

Helseråd og anbefalte vaksiner for reise til Sri Lanka

De sanitære forholdene er stort sett gode i de store byene og områdene med mye turister. Til drikke anbefales flaskevann fremfor springvann og frukt og grønnsaker bør vaskes, kokes eller skrelles før konsumering.

Vaksiner Sri Lanka: For vanlige turistreiser til Sri Lanka anbefales det at du har Hepatitt A vaksine (for alle over 1 år) samt oppdatert vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (vaksinen varer i 10 år, så sjekk hvor lenge det er siden du tok denne før du reiser) Har du lett for å få turistdiare bør du også vurdere en drikkevaksine mot dette, som også hjelper mot Kolera.

Den største helsefaren ved reiser til Sri Lanka er dengue-feber som spres gjennom mygg og er svært utbredt, særlig i Vest-provinsen og i urbane strøk. Beskytt deg derfor godt mot mygg med myggspray, myggnetting og klær som dekker.

Pass og visumregler i Sri Lanka

Disse innreisereglene til Sri Lanka gjelder for Norske statsborgere med Norsk pass. Husk at reglene kan endre seg på kort varsel så dobbeltsjekk gjerne før du booker din reise.

Pass: Ved innreise til Sri Lanka må passet ditt ha en gyldighet på 6 måneder etter planlagt utreisedato. Skal du mellomlande underveis til Sri Lanka må du også huske å sjekke om landet du mellomlander i kan ha andre passregler.

Visum: Det kreves visum for nordmenn som besøker Sri Lanka og dette kan du søke om online via Sri Lankas Electronic Travel Authority (ETA) Du kan søke om tre ulike typer visum: Turistvisum som normalt sett varer i 30 dager, business visa for reiser i forbindelse med forretning og arbeidsvisum om du har tenkt å jobbe i landet. Det er kun turistvisum du kan søke om på nett. Andre typer visum må søkes om ved Sri Lankas ambassade i Oslo.

Hvordan reise til Sri Lanka fra Norge

For å reise hit til Sri Lanka kan du benytte flere ulike flyselskaper. Det går ikke direktefly fra Norge så du må beregne en mellomlanding enten i Europa eller i Midtøsten, f.eks. London, Amsterdam, Frankfurt eller Dubai. Der er mange flyselskaper som flyr mellom Europa og Sri Lanka, deriblant Turkish Airlines, KLM, Emirates Airlines, Quatar Airways og Sri Lankan Airlines.

Ønsker du å reise på pakkereise finner du både ferdige pakker og mulighet for å spesialtilpasse en pakke for deg med Silvertree som er norges Sri Lanka spesialist.

Finn flyreiser på momondo for din neste reise til Sri Lanka 

Les også: Oppdag Sri Lanka med Silvertree Norway

Leiebil i Sri Lanka

Trafikkbildet i Sri Lanka er svært uoversiktlig og kaotisk så om du ikke er vant til å kjøre i slike omgivelser anbefales det å leie bil med sjåfør istedenfor å kjøre selv. Ta deg en avslappende rundreise på Sri Lanka og opplev det fantastiske landskapet og kulturen landet har å by på. Det er svært rimelig med bil inklusiv sjåfør og det gjør at du bare kan slappe av og nyte rundreisen. Jeg har gjort dette flere ganger og er svært fornøyd med servicen.

Sri Lanka har venstrekjøring.

Aktiviteter i Sri Lanka

Der er massevis av ulike aktiviteter og spennende utflukter du kan delta på i Sri Lanka. Både kulturelle utflukter, safariturer, vandreturer med guide, surfing, dykking og rafting for å nevne noen. Sjekk her for flere gode aktivitetstips til Sri Lanka med GetYourGuide.

Les også: Safari-eventyr i Kumana Nasjonalpark i Sri Lanka

Pakketips for Sri Lanka

Hva du skal pakke til en ferie eller reise til Sri Lanka avhenger selvsagt av hva formålet med besøket er. Har du tenkt å besøke templer og religiøse plasser må har dekket til både skuldre og knær, og dette gjelder for begge kjønn. Pakk derfor gjerne med et lett skjørt eller en sarong som du enkelt kan ta utenpå klærene når du ankommer disse stedene, og gjerne en tynn skjorte. Husk at du pgså må ta av skoene på disse plassene så det er svært hendig med sandaler eller flip flop.

Kveldene kan bli noe kjølig, spesielt i fjellområdene, så ha gjerne med en varm collegejakke og lange bukser. Dette gjelder også om du skal på safari tidlig på morgenen. Da er det godt med noe litt varmere som du kan ta av etter hvert som dagen gryr og temperaturene stiger. Solen kan være ganske skarp, så om du ikke beskytter deg med klær hele tiden, husk å ha med solkrem med høy faktor samt caps/hatt og solbriller. Luftfuktigheten er ganske høy i dette tropiske klimaet så ikke pakk klærne dine i plastposer på reisen da dette kan føre til at de mugner.

Beste årstid å reise til Sri Lanka

Det tropiske regnklimaet gjør Sri Lanka til en grønn og frodig øy. Temperaturene ligger på mellom 25 og 35 grader året rundt ved kysten, mens det i høylandet ligger litt lavere og det kan bli litt kjølig om natten. Øyen har en mix av tørr sesong og regntid på ulike deler av øyen rundtom året. Sri Lanka er derfor en ideell helårsdestinasjon. Tenker du en klassisk badeferie er den beste tiden å reise på månedene april til september i forhold på østkysten mens månedene desember til mars har best forhold på sørvest kysten. Den tørreste delen av Sri Lanka uansett måned finner du i den nordlige delen.

Les mer og finn flere gode reisetips til Sri Lanka her

Mat i Sri Lanka

Maten i Sri Lanka er preget av eksotiske krydder, frukt og grønnsaker og typisk mat er ulike former for curry laget med fisk, kjøtt, kylling eller bare med grønnsaker og servert med ris eller string hopper, en form for tynne nudler. Kokos er også vanlig ingrediens i typiske retter fra Sri Lanka. Mye av maten kan være forholdsvis sterk i forhold til norske ganer da det benyttes mye både fersk og tørket chilli i maten eller tilbehøret til ulike retter, i kombinasjon med smakssterke krydder og urter.

Te og kanel er viktige matvarer som produseres på Sri Lanka.

Hvordan tipser man i Sri Lanka?

Det er en utbredt kultur med tipsing på Sri Lanka i alle type serviceyrker, og lønnsnivået er såpass lavt at mange er avhengig av tips for å ha en inntekt å leve av.

Det er vanlig å tipse med rundt rundt 10% av regningen på restauranter. Husk å sjekke om de allerede har lagt på tipsen på regningen. Får du hjelp med koffertene til hotellrommet forventes det også tips, så sørg for å ha småpenger klar. Legg også gjerne igjen tips til stuepiken.

I taxi med takstameter er også 10% en god regel, men om du tar en tuk-tuk avtaler du prisen på forhånd og tips regnes inn som en del av dette. PS: Syns du prisen de oppgir for en tuk-tuk tur synes veldig lav? Da er den mest sannsynlig det og de kan stoppe på halvveien for å be om mer penger. Spør gjerne i resepsjonen på hotellet hva som er forventet prisnivå for en tuk-tuk reise og forhold deg til det når du forhandler pris.

Guider forventer gjerne tips om de viser deg rundt på severdigheter og historiske og kulturelle severdigheter. Avtal gjerne på forhånd en pris men legg gjerne i litt ekstra om du er veldig fornøyd.

Kort eller kontant?

Svindel med kredittkort er dessverre utbredt i Sri Lanka så vær varsom med bruk av dette spesielt i butikker. På store hoteller skal det være trygt å betale for oppholdet med kort. Mange små butikker og utsalg tar heller ikke kredittkort så sørg for å ha kontanter med deg, spesielt om du er på rundreise.

Benytt minibanker som er plassert på sikre steder, som inne i banker, for å unngå skimming av kortet.

Spennende festivaler og religiøse markeringer i Sri Lanka

Der finnes et stort utvalg av spennende festivaler og religiøse markeringer spredd over hele året i Sri Lanka. Mange av dem er sentrert til dagene for fullmåne, som også er offentlige helligdager i landet. Mange av de religiøse markeringene involverer prosesjoner hvor det blant annet benyttes dekorerte elefanter i ritualene. Utnyttelse av elefanter i kommersiell og religiøs virksomhet er et omdiskutert tema på Sri Lanka og mange steder forsøker man å avskaffe denne skikken.

Her er et lite knippe av spennende festivaler og arrangementer som årlig finner sted.

Duruthu Perahera

Duruthu Perahera markerer starten på den Buddhistiske kalenderen.  Hovedmarkeringen foregår ved tempelet Kelaniya Rajamaha Viharaya og symboliserer Buddhas første besøk til Sri Lanka. Over 3 dager kan du se dansere, sjonglører, akrobater, sangere og musikere og markeringen avsluttes med en stor prosesjon.

Singalesisk og tamilsk nyttår

Singalesiske og tamilsk nyttår er en stor kulturell feiring på Sri Lanka som markerer flere sentrale elementer. Her feires både starten på den nye måneåret og inngangen til måneden Bak samt slutten på innhøstingen av ris. Markeringen faller også sammen med tradisjonell nyttårsmarkering i flere asiatiske land. Markeres i april

Vesak Poya

Vesak Poya er feiring av Buddhas fødselsdag, oppvåkning og død og foregår på den mest hellige tiden i den buddhistiske kalenderen. Feiringen er som en lysfestival med massevis av lanterner og lysdekor og foregår som regel i april/mai.

Poson Paya

Poson Paya er en feiring som markerer innføringen av Buddhismen til Sri Lanka og er den nest viktigste religiøse markeringen etter Vesak Poya. Markeringene er størst i Anuradhapura og Mihintale hvor tusentvis av pilegrimer ankommer fra hele Sri Lanka. men markeres over hele øyen med musikk, dans, historiefortelling og gratis mat. Markeringen finner sted i juni.

Kandy Esala Paraerha

Kandy Esala Paraerha er en av de eldste og største av alle Buddhistiske festivaler på Sri Lanka. Festivalen varer i 10 dager og inneholder både oppvisninger med dansere, sjonglører, flammeslukere og fargerike parader. Festivalen finner sted i Kandy i juli/august.

Nallur Festival

Nallur festivalen arrangeres i Jaffna og er Sri Lankas lengste festival. Den varer over hele 25 dager og markeres i og rundt Nallur Murugan Kovil, et hinduistisk tempel. Under festivalen er der opptog med dekorerte vogner, religiøs dans og musikk og ritualer til ære for krigsguden Skanda. Festivalen holdes i august/september.

Diwali

Diwali er en hindu lysfestival. Det er en av de mest populære hinduistiske markeringene og symboliserer at lyset seirer over mørket, godhet seirer over ondskap og kunnskap seirer over uvitenhet. Festivalen markeres i oktober.

UNESCO World Heritage i Sri Lanka

Sri Lanka har 8 plasser som kvalifiserer for oppføring på UNESCO World Heritage listen. Disse er:

 1. Den antikke byen Polonnaruwa
 2. Den antikke byen Sigiriya
 3. Det gyldne tempel i Dambulla
 4. den eldste delen av byen Galle og dets forsvarsmurer, Galle fort
 5. Den hellige byen Anuradhapura
 6. Den hellige byen Kandy
 7. Central Highlands i Sri Lanka
 8. Sinharaja Forest Reserve

I tillegg finnes det 1 elementer på UNESCOs liste over muntlig- og immateriell kulturarv. Disse er:

 1. Rūkada Nātya, tradisjonell oppvisning og underholdning med Marionetter

Les også: Den kulturelle triangelen på Sri Lanka

Helligdager og offentlige fridager i Sri Lanka

Sri Lanka har mange offisielle trosretninger, og hvert år feires de viktigste helligdagene innen både buddismen, islam, hinduismen og kristendommen i landet.

De nasjonale helligdagene varierer for hvert år, og følger månesyklusen og astrologiske beregninger. For å finne eksakte datoer for når det er helligdager bær derfor sjekkes i forhold til når du planlegger å reise.

Hver fullmånedag, poya, er buddistiske helligdager og all salg av alkohol på disse dagene er forbudt, både i utsalg og på restauranter.

I tillegg til de buddhistiske poyadagene, feires blant annet: 

Tamil thai pongal-dag, Nasjonaldagen (4. februar), Shiva natten, Singalesisk og tamilsk nyttårsaften og nyttårsdag, Langfredag, Arbeidernes dag (1. mai) Eid al-Fitr, Eid al-Adha (offerfest), Deepavali, Milad-Un-Nabi (Profetens fødselsdag), Første juledag.

Overnatting i Sri Lanka

I og rundt byene finnes et stort utvalg av hoteller og andre overnattingssteder i alle standarder og prisklasser, fra 5 stjerners luksushotell til enkle hosteller. Langs kysten finner du flotte ferieresorter med tilrettelagt svømmebasseng, solstoler og pool bar og nydelige sandstrender og i og ved noen av nasjonalparkene ligger det spennende hoteller av høy standard midt i smørøyet for dyreopplevelser av mange slag. Mange av resortene tilbyr flotte middags- og frokostbuffeter med både lokal og internasjonal mat og under alle mine opphold har jeg opplevd et godt utvalg og meget god mat nesten uansett hvor jeg har bodd. Sjekk gjerne ut Cinnamon Hotels & Resorts for et gode tilbud på hoteller over hele Sri Lanka.

AirBnB er også et godt alternativ for overnatting i Sri Lanka. Her kan du finne spennende overnattingsmuligheter på hele øyen. 

Les også: Drømmen som ble til virkelighet på en strandtomt i Sri Lanka

Sikkerhet i Sri Lanka

Det er stort sett trygt å reise til Sri Lanka og de fleste sikkerhetsrisikoene er knyttet til trafikk og ulykker i forbindelse med bading. Trafikkulykker er hyppige og tuk-tuker er ofte involvert. Kjøring med tuk-tuk kvelds og nattestid kan også øke risikoen for svindel og utpressing, så unngå å ta denne formen for transport i landet. Vær også varsom med å benytte tuk-tuk om du reiser alene som kvinne, både på dagtid og kveldstid. Skal du krysse veien, vær oppmerksom på at trafikkbildet kan være uoversiktlig og at forbikjøringer foregår på de mest upassende og uoversiktlige stedene. 

Grunnet terrorhandlinger på Sri Lanka søndag 21. april 2019 hadde norske myndigheter reiseråd gjeldende for landet som frarådet reiser dit. Dette reiserådet er nå opphevet. Grunnet økonomisk krise i 2022 anbefaler også myndighetene at reisende unngår eventuelle demonstrasjoner da unntakstillstand og portforbud kan innføres på kort varsel. 

Bruk av Uber kan også være en risiko, men ikke nødvendigvis i forhold til sjåføren eller bilen, men i forhold til vanlige taxisjåfører som forsøker å stanse Uber virksomheten i landet. Der har vært episoder hvor Uber drosjer blir stanset og sjåføren utsatt for trusler og vold.

På grunn av sterke understrømmer og urolig sjø kan det være risiko forbundet med bading enkelte steder på Sri Lanka. Forhør deg derfor med hotellet eller lokale om hvordan forholdene er ved strendene du tenker å bade på og utvis forsiktighet.

Seksuell trakassering er dessverre også et problem i Sri Lanka og tilrop og gestikulering kan forekomme på åpen gate såvel som mer fysiske tilnærminger på trange tog og busser. Vær derfor obs som kvinnelig reisende og posisjoner deg etter forholdene. Vær varsom med å bevege deg i folketomme områder, spesielt etter mørkets frembrudd.

Unngå politiske demonstrasjoner som det har vært mange av i det siste grunnet en noe uavklart politisk situasjon, og vær oppmerksom på lommetyver på markeder og i områder med store folkemengder.

Blogginnlegg om Sri Lanka på letsgetlost.no

Finn full oversikt over alle innlegg på letsgetlost.no om Sri Lanka her