Den kulturelle triangelen på Sri Lanka

av | Kulturopplevelser, Reiseguider

Den kulturelle triangelen på Sri Lanka

I det varme, flate og stedvis frodige slettelandskapet nord på Sri Lanka ligger området som blir omtalt som Den kulturelle triangelen. Området ligger i den tørreste delen av landet og er karakteristisk i sitt utseende med spredte høye klipper som stiger brått opp fra det ellers så flate landskapet. Mange av disse klippene er restene etter vulkaner, såkalte vulkanske plugger, og i det kulturelle triangelet er de ofte bebygget av templer eller inneholder rester av hellige plasser og historiske fort.
I den kulturelle triangelen finnes mange Buddhistiske templer, skulpturer, antikke klostre, ruiner etter gamle fort og en mengde Stupaer. (En stupa, også kalt dagoba, er en kuppelformet Buddhistisk kultbygning.) Mange av disse kulturminnene dateres over 2000 år tilbake i tid og der er også flere områder som er oppført på UNESCO’s verdensarvliste. Det kulturelle triangelet strekker seg fra Kandy ca. midt på Sri Lanka til Polonnaruwa i øst og Anarudhapura i nordvest og inkluderer disse tre antikke byene i tillegg til kulturhistoriske høydepunkter som Sigiriya og Dambulla.

Oppdag og utforsk den kulturelle triangelen

Om du vurderer å besøke flere av lokasjonene i den kulturelle triangelen kan du enten gjøre det som en rundreise og bo på ulike steder i området, eller ha en base som du bor på og deretter ta dagsutflukter i de ulike retningene. På min siste reise i dette området bodde jeg midt i smørøyet på det koselige Habarana Village by Cinnamon med Cinnamon Lodge Habarana vegg i vegg. Herfra hadde vi rundt en times kjøring til både Polonnaruwa og Anuradhapura og drøye to timers kjøring til Kandy. Flere av kulturminnene inne i den kulturelle triangelen, deriblant majestetiske Sigiriya, Dambulla og Ritigala, samt Kaudulla, en av Sri Lankas nasjonalparker med store flokker ville elefanter, lå innen en halvtimes kjøring fra hotellet. Det var en helt perfekt kombinasjon å kunne være på kulturell opplevelses- og oppdagelsestur på dagtid og nyte hotellets flotte fasiliteter, autentiske mat og vakre naturomgivelser på ettermiddagene og kveldene.

Sjekk også ut vår komplette reiseguide til Sri Lanka her

Der finnes mange både kjente og mer ukjente kulturminner i den kulturelle triangelen, og skal du virkelig få sett og opplevd alle må du ha litt tid i området. På min siste reise tilbragte jeg 4 dager til kulturell utforsking i området og blandet inn både elefantsafari, avslapping på hotellområdet, Sri Lankisk kokekurs og besøk på et av de store matmarkedene. Det var hele tiden nye ting å se og oppdage, og ikke minst å lære om Sri Lankas historie, religion og kultur, og jeg følte jeg bare såvidt skrapte i overflaten. Dette er ett av de områdene jeg stadig vender tilbake til når jeg besøker Sri Lanka!

Anuradhapura

Byen Anuradhapura er kjent som en av de eldste bebodde byene i verden. Den ble grunnlagt i år 380 før Kristus og var Sri Lankas første hovedstad. Anuradhapura er berømt for sine mange ruiner med spor etter den antikke Sri Lankiske sivilisasjonen. Den var også en av de fremste hellige Buddhistiske byene og er derfor også listet på UNESCO’s verdensarvliste. Idag er Anuradhapura provinshovedstad for Nord-Sentralprovinsen. Selv om de historiske opptegningene tilsier av byen ble grunnlagt så sent som i det 4. århundre før Kristus er der utgravinger som også viser funn etter bosetning så lang tilbake som 1000 år før Kristus.

Buddhismen ble først introdusert til Sri Lanka i Anuradhapura rundt 250 før Kristus og etter dette startet en periode med storstilt bygningsaktivitet. Etterhvert tiltrakk byen seg mange nye permanente beboere og ble både et religiøst og administrativt sentrum. Mange av de religiøse bygningene og konstruksjonene finnes det rester etter idag, og derfor bør du sette av litt tid for å utforske de ulike kulturminnene i Anuradhapura. Her er et knippe av de kulturminnene jeg fikk med meg under mitt besøk, men det finnes mange flere.

Jaya Sri Maha Bodhi

Jaya Sri Maha Bodhi er et hellig tre av typen Gudefiken som er plassert i Mahamewna Gardens i Anuradhapura. Treets opprinnelse sies å være den søndre grenen til Bodhi treet Buddha satt under når han fikk sin religiøse oppvåkning, og er plantet i år 288 før Kristus. Treet er det eldste kjente menneskeplantede treet i verden og er et av de helligste Buddhistiske relikvier for Sri Lankas Buddhister. Treet og området er respektert av Buddhister over hele verden og besøkes av mange piligrimer årlig.

Ruwanwelisaya

Ruwanwelisaya er en stupa som regnes som hellig av Buddhister over hele verden. Stupaen ble bygget i år 140 før Kristus og er et av de høyeste antikke monumentene i verden med sine 103 meter i høyde. Bygningen har vært endret, påbygget og rekonstruert flere ganger og ble ferdigstilt slik den sees idag i 1940 etter en omfattende rekonstruksjon.

Thuparamaya 

Thuparamaya er en klokkeformet stupa som ligger i Mahamewna parken i Anuradhapura. Denne stupaen er den første som ble bygget på Sri Lanka, og stod ferdig rundt år 250 før Kristus. Den har vært ødelagt, og blitt rekonstruert, flere ganger oppigjennom tiden. Stupaen og område den står på har status som arkeologisk område.

Lovamahapaya

Lovamahapaya er restene etter en massiv bygning fra ca. 150 før Kristus. Bygningen beskrives å ha vært 9 etasjer høy og var i over 1000 år den høyeste bygningen på Sri Lanka.Ruinene som sees nå er 1600 steinpillarer, fordelt i 40 rekker med 40 pillarer i hver som bygningen var konstruert på. Hver side av bygningen skal ha vært 120 meter lang og taket skal i sin tid ha vært av bronsefliser. Den lille bygningen som nå kan sees midt mellom ruinene er en nylig konstruksjon.

Jetavanaramaya

Jetavanaramaya var verdens høyeste stupa og den tredje høyeste konstruksjonen i verden, med sine 122 meter i høyde, da den ble bygget på slutten av 300 tallet. Nåværende høyde er 71 meter etter at den har blitt ombygget og delvis rekonstruert oppigjennom årene. Stupaen er bygget i murstein og det er beregnet at bygget idag består av 93,3 millioner murstein, noe som gjør den til en av verdens største antikke konstruksjoner basert på murstein. På begynnelsen av 1900-tallet var stupaen helt dekket av jungel før arbeidet med å åpne opp området og fjerne vegetasjonen startet.

Kuttam Pokuna

Kuttam Pokuna (Tvilling bassengene) er et av de best bevarte bassengkonstruksjoner fra antikkens Sri Lanka, og fremstår som et viktig bidrag for å forstå datidens avanserte hydrologisk konstruksjon og arkitektur. Bassengene var konstruert ved hjelp av granittblokker og der var trapper og trinn på begge sider. Vann til bassengene ble ført inn  gjennom underjordiske kanaler og filtrert før de strømmet til bassenget, og på lignende måte ble vannet tømt ut igjen.

Polonnaruwa

Polonnaruwa er den østligste byen i den kulturelle triangelen på Sri Lanka, og Sri Lankas nest eldste kongerike i antikken. Den ble erklært som hovedstad i 1070. Byen fremstår som en av de best planlagte arkeologiske byene på Sri Lanka og vitner om den storhet de tidlige kongeriker hadde. Det antikke Polonnaruwa har mange godt bevarte kulturminner og ruiner å besøke og er på UNESCO’s verdesarvliste. Sett gjerne av en dag på å bevege deg rundt mellom de ulike konstruksjonene og bygningene.

Siden det er litt avstand mellom kulturminnene i Polonnaruwa kan du gjøre som jeg gjorde her, leie en sykkel for å ta deg rundt på området. Ved inngangen til den antikke byen ligger der flere boder med sykkelutleie for en rimelig penge.

Dalada Maluva

Dalada Maluva er et et opphøyde området med 9 ulike kulturminner og Buddhistiske konstruksjoner samlet på en plass. Du kan gå på selve området uten restriksjoner men noen av kulturminnene kan du kun se fra utsiden mens andre kan du gå inn i. Husk å følge med på merkingen om området er et hellig sted. Du må i så tilfelle ta av deg skoene før du går inn. Her er en liten beskrivelse av noen av kulturminnene som finnes på Dalada Maluva

Polonnaruwa Vatadage

Blant de 9 ulike kulturminnene som finnes på Dalada Maluva er Polonnaruwa Vatadage hovedattraksjonen. Dette byggverket er et Stupa hus, også kalt vatadage, det vil si en kontruksjon som er bygget rundt en liten stupa for å beskytte det. Bygget er fra rundt 1100-tallet og ble opprinnelig konstruert for å beskytte stupaen som dengang skal ha inneholdt Buddah relikvier. Det forklarer også betydningen bygningen hadde på den tiden. Konstruksjonen er sirlig dekorert med utskjæringer og har 4 innganger hver med 1 Buddha figur som er vendt i alle fire himmelretningene. Denne vatadagen er den best bevarte på Sri Lanka.

Hetadage of Nissanga Malla

Hetadage of Nissanga Malla er en antikk alterbygning som engang skal ha vært oppbevaringssted for Buddhas tannrelikvier. Disse er idag plassert i Kandy i Tenple of Tooth. Bygningen er fra slutten av 1100-tallet og skal opprinnelig ha vært over to etasjer. Den øverste etasjen er idag ødelagt. Der er tre Buddhastatuer inne i selve bygningsrestene skåret ut av granittblokker.

Atadage of King Vijayabahu I 

Atadage of King Vijayabahu I skal også ha vært bygget for å oppbevare Buddhas tannrelikiver. Huset ble bygget på 54 steinpillarer og hadde opprinnelig to etasjer og har også sin opprinnelse fra slutten av 1100-tallet. Den øverste etasjen, hvor tannrelikivene ble oppbevart, skal ha vært laget i tre og er nå borte. Restene av en stor granittrapp som ledet opp kan fremdeles sees.

Galpotha

Galpotha er en massiv steinbok på over 8 meter lengde som er et av King Nissanka Malla’s verk. Boken beskriver ham som person, hans regler og hans evne til å være konge av Sri Lanka

Sathmahal Pasada

Sathmahal Pasada er en syvetasjes høy bygning som man mener er en av de fire firkantede stupaene man kjenner til på Sri Lanka. Den er bygget engang mellom 1100-1300 tallet og man tror at den opprinnelig var konstruert som et sted for tilbedelse for soldater fra Kambosja som jobbet under kongen på denne tiden.

Nissanka Latha Mandapaya  

Nissanka Latha Mandapaya er en firkantet bygning konstruert rundt en liten stupa. Det spesielle med bygningen er dets sirlig utskårede steingjerder og pillarer. Bygningen er fra slutten av 1100-tallet.

The Royal Palace

Restene etter The Royal Palace i Polonnaruwa er et must å besøke når du er i denne antikke byen. Palasset er 31 x 13 meter stort og skal i sin tid ha hatt 7 etasjer, de øverste mest sannsynlig av tre. Du kan gå inne i ruinene og rundt på andre siden hvor det ligger en liten flott park.

Kings Audience Hall

Bygningsruinene ligger like ved the Royal Palace og har en vakker, utskåret steintrapp med to løver på toppen.

Gal Viharaya

Gal Viharaya, også kjent som Uttararama, er et klippetempel i Polonnaruwa med fire store Buddhafigurer utskåret direkte i steinen. Tempelet ble bygget på 1100-tallet. Det antas at hver figur har hatt et eget hus, basert på rester etter fundament i front av figurene. Hele området rundt tempelet er hellig så du må sette skoene på utsiden av gjerdet før du kan gå inn.

Kandy

Kandy er den nest største byen på Sri Lanka og er det religiøse og administrative sentrum for Sentralprovinsen. Kandy er den siste av de antikke byene, sammen med Polonnaruwa og Anarudhapura, som utgjør den kulturelle triangelen på Sri Lanka. Byen er lokalisert av den delen av den kulturelle triangelen som ligger i de sentrale fjellområdene, omgitt av frodige fjellsider med teplantasjer tett i tett. Landskapet strekker seg etterhvert nedover mot slettelandskapet i nord som resten av den kulturelle triangelen ligger på. Kandy var den siste byen og område styrt av et av de gamle kongerikene på øyen, og stod i flere århundrer imot den nederlandske koloniseringen som var godt etablert i kystområdene. Etter å ha kjempet og kriget mot kolonisering fra Nederlenderne og senere Britene ble Kandy i 1815 overvunnet og det ble signert en avtale som innlemmet byen i det britiske kongerike.

Temple of Tooth

I Kandy finnes det Buddhistiske tempelet Dalada Maligava, også kalt Temple of Tooth. Dette tempelet er et av de mest hellige Buddhistiske templer som finnes i verden fordi her oppbevares et skrin som skal inneholde Buddhas hjørnetenner. I Buddhistisk tradisjon var skrinet med Buddhas tenner knyttet til monarkiet, siden tennenes beskytter også var herskeren av landet, men skikken har ikke blitt videreført etter at de gamle kongerikene falt. Temple of Tooth er et av Sri Lankas UNESCO listede verdensarvsteder og er vel verdt et besøk. Tempelet er rikt utsmykket i materialer som marmor, elfenben og kalkstein og har vakre utskjæringer i tre.

Sigiriya Rock

Sigiriya Rock er et gammelt klippetempel fra 400 tallet bygget oppe på toppen av en vulkansk plugg. Stedet er også kjent som kjent som Lion Rock på grunn av noen store steinskulpturer av løver som pleide å vokte oppgangen til tempeler. Sigiriya er ikke bare klippetempelet men inkluderer også et stort område med avanserte bassengkonstruksjoner samt et knippe berømte hulemalerier fra midten av 400 tallet. Siririya står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Stien opp på toppen av fjellet følger fjellsiden og delvis konstruerte steintrapper mens noen steder går stien skåret inn i, eller henger utenpå klippene. Deler av stien går også langs noe som kalles Speilveggen. Dette var et område som hadde en vegg så glattpolert at man kunen speile seg i den når man gikk forbi. Selv idag kan man se noen refleksjoner i veggen når man besøker stedet.

Det formede landskapet rundt Sigiriya Rock er et av de eldste menneskeformede hagene i verden. Området er delt inn i tre ulike deler: vannhagen, steinhagen samt terrassehagene. Vannhagen består av flere store bassenger som får tilført vann via åpne bekker og underjordiske kanaler og her er også fontener som fremdeles er funksjonelle knyttet til dette vannsystemet.

Steinhagen ligger ved foten av fjellet og består av mange store steiner som ligger spredd i området og er forbundet med gangveier mellom dem. Tidligere var det bygninger eller paviljonger på toppen av disse steinene, og man kan fremdeles se hakkene i steinene som var hugget ut for å holde bjelkene til byggverkene.

Terrassehagene er formet inn i de nederste delene av fjellet og ligger i naturlige avsatser og nivåer. Terrassehagene stiger opp fra Steinhagen og stiene følges naturlig av steintrapper som leder besøkende oppover klippene.

Dambulla Cave Temple

Dambulla har det største, best bevarte og mest spektakulære klippetempelkomplekset på Sri Lanka. Tempelet dateres tilbake til første århundre før Kristus og består av 5 ulike huler som inneholder statuer og veggmalerier. Alle maleriene og statuene er relatert til historien om Buddhas liv. Totalt finnes det 153 Buddha statuer, tre statuer av Sri Lankiske konger og fire statuer av guder og gudinner. Veggmaleriene i de 5 ulike hulene dekker totalt et område på hele 2100 kvadratmeter.

Ankomstveien til klippetempelet går oppover langs Dambulla fjellet på steinlagte gangstier og trapper og fra utsiden av tempelet har du en fantastisk utsikt over det flate området under. Vær oppmerksom på de mange apekattene som holder til i området, spesielt om du bærer vannflaske, et lite kamera eller blomster i hendene (for Buddhister er det vanlig å bringe med blomster eller andre offergaver til templene) da apene er spesielt interessert i dette og gjerne ser sitt snitt til å ta det fra deg i et uoppmerksomt øyeblikk.

For å få tilgang til klippetempelet må skoene tas av og plasseres utenfor i en liten betjent bod. Om du benytter flipp flopp kan du enkelt ha med deg en liten pose eller veske som du oppbevarer dem i. Som på alle andre Buddhistiske hellige steder skal ikke bare skuldre eller knær vises, og dette gjelder for begge kjønn. Ha derfor gjerne med deg en sarong og en bluse/skjorte som du kan ta på deg før du entrer området. Det er også mulig å leie saronger ved de fleste templene.

Like ved foten av Dambulla fjellet finner du Dambulla Golden Temple med en gigantisk gullfarget Buddhafigur. Like i forkant av denne finnes også en gullfarget stupa.

Yapahuwa

Yapahuwa var Sri Lankas hovedstad på slutten av 1200 tallet, og på en klippe finnes restene etter Yapahuwa palass og klippefort. Palasset og fortet var opprinnelig bygget i ulike høyder oppover en 90 meter høy klippe og bratte trapper med ornamenter og flott dekor kan fremdeles benyttes av besøkende for å klatre oppover klippen. På toppen av den tredje trappekonstuksjonen, som også er hovedattraksjonen her idag, fantes et tempel hvor Buddhas tannrelikvier ble oppbevart. På toppen av klippen finnes rester etter en stupa og en hule benyttet av Buddhistiske munker.

Vær oppmerksom på at trappene opp til tempelrestene er svært bratte og lange, så du bør ikke ha høydeskrekk om du vil gå opp hit. Det anbefales også å bestige klippene tidlig på dagen eller på ettermiddagen, når solen ikke er på sitt høyeste.

Finn vår komplette reiseguide til Sri Lanka her

Ritigala

Ritigala hentyder til både et fjell og et antikk kloster. Fjellet er det høyeste i det nordlige Sri Lanka med 766 meter over havnivå, og 600 meter over omkringliggende områder. Fjellet har et unikt mikroklima med et kjøligere og mye våtere klima enn de omkringliggende, tørrere områdene. Fjellet er ofte dekket av skyer og tåke og bevarer på denne måten fuktigheten i jorden, selv om de omrkingliggende områdene kan være rammet av tørke. Det våte klimaet gjør sitt til at en grønn og frodig jungel dekker store deler av fjellet. Mange medisinske urter vokser i disse frodige skogene, og en av disse er urten kalt Sansevi som etter sigende skal ha livsforlengende egenskaper og i tillegg kan lindre all smerte. Fjellet er også myteomspunnet og beskyttes av Yakkas, som er den spirituelle vokter av Ritigala.  

De antikke kloster ruinene på Ritigala dateres tilbake til første århundre før Kristus og er lokalisert på den østre siden av fjellet. Man tar seg innover i jungelen og oppover fjellet på steinlagte stier og trapper laget av steinblokker. Kloster ruinene ligger i flere ulike nivåer oppover fjellet og der er rester etter åpne gårdsplasser, opphøyde platformer, templer, et antikk sykehus og spesielle urinaler som ble benyttet av munkene som bodde her. Hele fjellområdet er beskyttet av offisielle myndigheter og uten spesiell tillatelse kan man ikke gå opp hele fjellet.

Besøk den kulturelle triangelen

Ble du fristet til å besøke en eller flere av disse lokasjonene som utgjør den kulturelle triangelen i Sri Lanka? Om du er litt interessert i å lære om og oppdage nye kulturer anbefaler jeg på det varmeste å ta deg en tur i dette området. Det å reise i dette området av Sri Lanka kjennes nesten som en liten tidsreise og det er så mye vakkert og historisk å se og forevige.

Komme deg rundt i den kulturelle triangelen

Trafikken i Sri Lanka kan kjennes litt kaotisk og uoversiktlig, og for å finne frem og forholde seg til riktige regler for kjøring og parkering ved de ulike historiske stedene kan det være lurt å ha med noen lokalkunnskap. Deltar du på en gruppetur er dette mest sannsynlig tatt hånd om med lokal guide og lokalkjent bussjåfør. Reiser du alene eller i en liten gruppe kan de anbefales å leie bil med sjåfør. Sjekk gjerne med hotellet du velger å bo på om de tilbyr sjåførservice eller bestill hos Sri Lanka spesialisten i Norge, Silvertree Travel.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)