Julemarked i Tyskland: Hameln

av | Storbyopplevelser

Julemarked i Tyskland: Hameln

Julemarkedet i Hameln er lokalisert i gatene rundt Hochzeitshaus og Marktkirche og inneholder rundt 70 spennende og julepyntede boder. For 2019 holder de åpent fra 27. november til 23. desember fra kl. 10-20 (mand-torsd), 10-22 (fred-lørd) og 11-20 (sønd).

Stemningsfullt julemarked rundt Marktkirche i Hameln.

Promosamarbeid

Hameln – byen hvor eventyret Rottefangeren kommer fra

Hameln er en koselig by med en lang historie og byen er kanskje best kjent som der hvor Brødrene Grimm eventyret om Rottefangeren fant sted. Mye av byens identitet og markedsføring handler om nettopp dette og der er mange statuer, monumenter, dekorelementer og ikke minst events som omhandler den skjebnesvangre dagen 26. juni 1284 da 130 av byens barn forsvant ut av byen og aldri ble funnet eller hørt fra siden.

Selv julemarkedet bærer preg av historien om Rottefangeren og der selges dekor-rotter flere steder. Under mitt besøk til byen for å sjekke ut julemarkedet fikk også en omvisning i Hameln av Rottefangeren i egen person!

På sightseeingrunde i Hameln med selveste Rottefangeren!

Julemarkedet er veldig barnevennlig og har både en egen skøytebane for barna, en gigantisk julekalender, egen bakehytte for de små, en over 10 meter høy julepyramide og en kjempestor julekule i tillegg til en koselig karussell. Da jeg besøkte julemarkedet var det dagslys, men jeg ble fortalt at det «snør» inni julekulen ved hjelp av lysdekor om kvelden. Sikkert utrolig stemningsskapende!

Rotter som juledekor i hele byen

Julekulen er plassert over en av Rottefanger statuene, som om sommeren også er en fontene. Om du studerer nøyere på dekorelementene langs fontenen finner du massevis av rotter. Det var ikke så lett å se nå når den var dekket som en julekule. Også på bakken i gågaten i sentrum finner du at mange av steinene er byttet ut med dekorplater med rotter på.

Hochzeitshaus i Hameln er en gigantisk julekalender

Hochzeitshaus er gjort om til en gigantisk julekalender hvor hvert av vinduene representerer en luke. Tre ganger for dagen, klokken 13.05, 15.35 og 17.35 starter også et klokkespill og det åpner seg en luke hvor historien om Rottefangeren fra Hameln blir fortalt med figurer som roterer. Dette skjer hele året, ikke bare under julemarkedet.

Julepyramiden i Hameln er over 10 meter høy og representerer et flott dekorelement på julemarkedet.

Forseggjorte boder og duften av bratwurst og glühwein

Det er lagt ned mye arbeid med juledekor på mange av bodene. Om dagen preges de av rødt og grønt, nisser, reinsdyr og gaver, mens om kvelden lyser det opp med tusenvis av lyslenker og lysfigurer over alt.

Duften av brente mandler er en av mine favoritter på Tyske julemarkeder. Når den i tilegg blander seg med duften av nystekte bratwurst, glühwein og annet snadder kjenner jeg virkelig at julestemningen kommer sigende.

Klassiske dekorerte pepperkaker i både hjerteform og andre fasonger er svært populært på Tyske julemarkeder, og Hameln er intet unntak. I tillegg til å være svært så dekorative smaker de kjempegodt og er en koselig gave til noen du er glad i. Der er ulike tekster på pepperkakehjertene så jeg er sikker på du finner en som passer til akkurat din gave.

Julemarkedet i Hameln – et perfekt sted for å treffe gamle og nye venner

Når mørket senker seg over julemarkedet strømmer folk til og handler, prater og koser seg med venner, kjente og familie. Etter å ha besøkt 4 julemarkeder er det hovedinntrykket jeg satt igjen med etterpå. Det spiller egentlig ikke så my rolle hva man kjøper, drikker eller spiser. Julemarkeder er et sted å treffe gamle eller nye venner og kjente, kjenne på den koselige julestemningen og bare være ute sammen. Julemarkeder handler om glede og forventning, helt i tråd med det julen ofte handler om.

Kjøp Glühwein og få med deg julekopp som souvenir

Jeg stoppet ved denne boden for å smake på den lokale Glühwein, og den var helt perfekt! Om du ønsker å ha med deg en souvenir kan du på mange av markedene ta med deg koppen du drikker av, eller gjøre som meg, bytte inn koppen i en ren etter du er ferdig og så ta den med deg. De fleste bodene har en pant på koppen på 1 eller 2 euro som du får igjen når du leverer koppen inn. Leverer du den ikke inn igjen har du i prinsippet kjøpt den og har med deg et fint minne hjem. De fleste julemarkedene har felles kopper med byens navn, motiv og gjerne årstall.

Kjekt å kunne ta lunsjen ute på en solrik novemberdag. Bodene med lekre retter står tett i tett. Her en bod som selger fersk og nylaget pizza. 

Gjør alle julegaveinnkjøpene i Hameln

Gågaten i sentrum av Hameln er julepyntet og bodene står langsetter. Husk også at det ligger mange vanlige butikker også i området så om du vil gjøre litt «vanlige» julegaveinnkjøp er det gode muligheter for det.

Hameln har også koselige små handlegater utenom julemarkedet. Bindingsverkshusene skaper en utrolig koselig ramme rundt, selv i sollys!

Reise til Hameln

For å besøke Hameln kan du fly til Hanover og deretter ta tog eller bil videre. Ta gjerne turen som en rundtur til alle eller noen av de 9 historiske byene i Niedersachsen.

Les om flere julemarkeder i Tyskland

Julemarked i Tyskland – Goslar
Julemarked i Tyskland – Hildesheim
Julemarked i Tyskland – Göttingen

Besøket på julemarkedet i Hameln en er del av kampanjen #CitybreakGermany som arrangeres i samarbeid med Ferielandet Tyskland og NordicTB. Alle meninger er som alltid helt og holdent mine egne.

This post is also available in: English

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)