Gatekunst på høyt nivå i Bushwick, New York

av | Storby, Storbyopplevelser

Gatekunst på høyt nivå i Bushwick, New York

Gatekunst og graffiti har blitt en akseptert kunstnerisk uttrykksform og i mange områder blir det tilrettelagt for at gatekunstnere skal kunne utøve kunstformen sin. Jeg oppsøker ofte disse områdene i de ulike byene jeg reiser til og finner det utrolig fascinerende å observere hvordan kunsten gir uttrykk for både lokale og internasjonale aktualiteter, meninger og holdninger. På min siste reise til New York oppsøkte jeg et utrolig innholdsrikt område for street art og gatekunst, nemlig Bushwick i Brooklyn, New York.

Fra grått og trist til hipt og fargerikt

Enkelte steder har det å åpne opp for gatekunst forvandlet nabolag fra triste, grå og industripreget til fargerike og interessante attraksjoner. Da jeg hørte om at Bushwick Collective hadde påtatt seg rollen som gatekunstkurator for et stort område i Bushwick og forvandlet de grå og kjedelige gatene til et spennende utendørs kunstgalleri måtte jeg selvsagt sjekke ut området og se hva de hadde fått til.

Les også: New York for første gang – dette må du ikke gå glipp av  

Bushwick Collective har forvandlet en hel bydel

Bushwick Collective ble startet av Joe Ficalora i 2011 som et tiltak for å forbedre sitt eget nabolag. Bushwick var på den tiden til dels preget av vold, kriminalitet og dårlige forhold. Initiativet og de følgende tiltakene har gjort bydelen viden kjent og området tiltrekker seg nå både lokale og internasjonale gatekunstnere av høy klasse.

Les også: Utforsk New York’s gjemte perler med New York Adventure Club

Gatekunsten i Bushwick har også blitt en stor turistattraksjon og med økt trafikk inn i området har flere små virksomheter, hippe cafeer, restauranter, barer og gjenbruksbutikker etablert seg og bringer dermed nytt liv inn i en «glemt» bydel. Som et resultat av den nye positive aktiviteten har flere og flere kunstnere og intellektuelle bosatt seg i Bushwick, revitalisert det og gjort området til et sant hipsterparadis. Joe Ficalora og Bushwick Collective har virkelig lykkes med sin snuoperasjon og Bushwick fremstår som et sterkt symbol på det faktum at kunst kan forvandle et helt nabolag til det bedre.

Oppdag og opplev gatekunsten i Bushwick

Der finnes over 100 kvartaler med gatekunst i og rundt Bushwick Collective området, så mitt beste tips for å oppleve de mange vakre kunstverkene er å vandre rundt og la øyet lede deg videre på veien til de neste veggmaleriene. Jeg vandret egentlig rundt uten mål og mening og oppdaget både vakker gatekunst og interessante boligområder i en god mix. Noen av gatene hvor jeg fant mye og veldig forseggjort gatekunst var i Jefferson Street, Troutman Street, Starr Street og Saint Nicholas Avenue, så merk gjerne av disse som et utgangspunkt på din vandring.

Gatekunsten finnes både på store vegger, på butikkfasader, rulleporter og midlertidige vegger og kommer i mange størrelser og utforminger. Det er faktisk så mye flotte kunstverk at du enkelt kan tilbringe en hel dag med å bare rusle rundt og nyte. Der er mange plasser å stoppe innom for en kopp kaffe, en øl eller en matbit om du skulle ha behov for en pause underveis. Husk å ta med deg fotoapparat eller bruk mobilen for å forevige dine favorittmotiv.

Les også: Gatekunst i Bodø 

Komme deg til og fra Bushwick

Bushwich ligger i Brooklyn og du kommer deg enkelt til og fra området med offentlig transport. Ta L toget (grå linje) til Jefferson Street/Wyckoff Avenue og du ankommer midt i smørøyet med et godt utgangspunkt for en kunstvandring. L toget starter fra 14th Street/8th Avenue på Manhattan og følger 14th Street hele veien mot øst. Her stopper den på 6st Avenue, Union Square, 2nd Avenue og 1st Avenue før den krysser under East River over til Brooklyn. L linjen er knyttet til de fleste nord/sør linjene på Manhattan så det skulle være forholdsvis enkelt å finne korresponderende linje om du befinner deg Midtown eller Uptown Manhattan.

Les mer om hvordan du benytter undergrunn i NYC her

Foretrekker du å ta taxi kan du be om å bli satt av i samme kryss som L toget har stasjon eller i en av de andre gatene som nevnt over hvor du finner masse flotte kunstverk.

Når er det best å besøke Bushwick?

Gatekunsten i Bushwick har blitt et populært område å besøke for turister så om du reiser i høysesongen og ønsker å unngå «folkevandring» anbefaler jeg å besøke området om formiddagen på hverdager. I helger og om ettermiddagene i uken kan det være noe mer besøkende i gatene. Jeg besøkte området på formiddagen midt i uken utenfor høysesongen og opplevde stort sett kun vanlig dagligdags trafikk i gatene.

Ønsker du å oppleve mye mer av gatekunsten og stemningen i Bushwick? Det arrangeres årlig en festival som kombinerer gatekunst, street food, lokale produkter og musikk i noe som kalles Bushwick Collective Block party . Vanligvis arrangeres denne festivalen i begynnelsen av juni så følg gjerne med på nettidene om du er i New York på den tiden av året.

Likte du denne artikkelen? Del gjerne på Pinterest så flere kan finne den!

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)