New York for første gang – dette må du ikke gå glipp av

av | Reiseguider, Storbyopplevelser

New York for første gang – dette må du ikke gå glipp av

New York er en storbymetropol og global smeltedigel av impulser, kulturer og mennesker. Den går gjerne under navnet «The Big Apple» og refereres til som «byen som aldri sover», og det er ikke uten grunn. Det skjer alltid noe interessant i New York, og det du ikke finner her av shoppingmuligheter, restauranter og kulturtilbud er nesten ikke verdt å lete etter. Planlegger du din første reise til New York? Her er en liten reiseguide til New York for førstegangsbesøkende, med et knippe interessante attraksjoner i New York du ikke bør gå glipp av.

Sjekk ut travle Times Square

Times Square blir av mange regnet for hjertet av Manhattan. Plassen er svært lyssatt og fargerik, og bygningenes fasader er fylt med store skjermer og neonreklamer. Mange store flagship stores omkranser plassen, og i dette området finnes også mange av New Yorks mange teatere, og da spesielt i gaten Broadway som krysser Times Square på skrått.

Området kan oppleves som svært folkerikt og hektisk og her er massevis av «levende statuer», folk kledd opp som superhelter og tilbyr foto mot betaling samt utallige selgere av billetter til teater og hop-on-hop-off sightseeing busser. Times Square fikk navnet sitt som følge av at avisen New York Times flyttet sitt hovekontor her i 1904.

Les også: Mattrender i New York – Urbant, lokalt og nostalgisk

Få frisk luft i Central Park

Central Park blir ofte omtalt som New Yorks lunger, og dekker et areal på hele 3,4 km3. Parken er en svært populær lokasjon for filmmakere, og sies å være en av de mest filmede lokasjonene i verden. Central Park stod ferdig i 1876 i det som den gang var utkanten av byen. Den er nå omringer av bygninger på alle kanter.

Parken har flere innsjøer og broer, kilometervis med tilrettelagte gang- og sykkelveier og store plener for rekreasjon, soling, grilling og sport. Du finner også flere spennende attraksjoner her, som for eksempel Central Park Zoo, fornøyelsespark (og isbane om vinteren), en god gammeldags karusell og et utendørs teater.

Les også: På sykkel i New York

Få oversikt fra Empire State Building

Empire State Building stod ferdig i 1931, og var lenge verdens høyeste bygning. Om vi ikke regner med antennen på toppen er bygget hele 381 meter høyt. Bygningen er et av signaturbyggene i New York og et populært sted å besøke. Fra Empire State Building har du spektakulær utsikt over New York fra tårnets utkikksplatform som ligger i 121 etasje. Er du i New York i høysesongen må du regne med noe ventetid for å komme opp i bygningen. På bildet under ser du Empire State Building tronende i midten. 

Gå over Brooklyn Bridge

Brooklyn bridge er en bro som går fra Manhattan til Brooklyn over East River, og er en av de eldste hengebroene i USA. Den ble åpnet i 1883 etter 14 års konstruksjonstid. Broen er en populær attraksjon i New York for besøkende, da man har en flott utsikt over Manhattan Skyline fra broen. Gang og sykkelsti er anlagt i en egen etasje over biltrafkken, men går du til fots er det viktig å holde seg unna sykkeldelen av denne, da syklistene gjerne kommer i full fart.

Besøk berømte Wall Street

Wall Street er også en av New Yorks berømte gater, og mange filmer blir også spilt inn i dette området hvert år. I denne gaten ligger New York Børsen og mange av de store børsmeglerfirmaene holder til her. Wall street ender ut mot East River, men der hvor gaten ender i andre enden ligger en vakker liten kirke som heter Trinity Church. Fra avstand kan det se ut som at den lille kirken presser seg inn mellom de store skyskrapere. Begrepet Wall Street refererer ikke bare til selve gaten, men også til området rundt. Du vil derfor ikke finne den berømte Wall Street Oksen, eller Charging Bull, i selve gaten, men litt lenger sydover på Broadway.

Gå på kjendisjakt ved Rockefeller Center

Rockefeller Center er et område bestående av 19 kontor- og forretningsbygg midt på Manhattan. Arkitektonisk fremstår senteret med to ulike stiler. En del har en utpreget art deco stil fra 1930-tallet og en del består av nyere skyskrapere fra 1960 og 70-tallet. TV-kanalen NBC har sitt hovedkvarter i Rockefeller Center og sender blant annet programmene Saturday Night Live, The Tonight Show og Late Night. Det er derfor ikke uvanlig å treffe på fans som jakter på et glimt av kjendiser i dette området når programmene spilles inn.

Rockefeller Center har om vinteren også en av de mest berømte skøytebanene i USA, på et nedfelt område i bakken, samt USA’s største juletre. 30 Rockefeller Plaza er hovedbygningen i Rockefeller Center, og her finnes det også et observasjonsdekk, Top of the Rock, åpen for besøkende. Herfra har du utsikt over New York med dens ikoniske bygninger, som Empire State building og Chrystler Building og utsikt over Central Park mot nord.

Les også: Utforsk New York’s gjemte perler med New York Adventure Club

Utforsk ærverdige Grand Central Terminal

Grand Central Terminal stod ferdig bygget i 1913, og er en av jernbanestasjonene på Manhattan. Den er bygget i Jugendstil med masse storslått dekor. Terminalen er med sine 44 plattformer, verdens største jernbanestasjon målt i antall plattformer og spor. Grand Central Terminal er et fantastisk sted å gå på oppdagelsestur.

Oppå taket av informasjonskiosken inne på terminalen kan du se den ikoniske, firesiders klokken, som er verdsatt til mellom 10 og 20 millioner dollar. I taket på terminalbygningen vil du også kunne observere astronomisk takdekor hvor stjernehimmelen er speilvendt, og eller masse andre interessante detaljer og historier.

Les mer: På oppdagelsestur i Grand Central Terminal 

Vandre i High Line Park

High Line Park er en 2,3 kilometer lang grønn lunge som er bygget på en tidligere toglinje sørvest på Manhattan. Toglinjen var opprinnelig bygget opphevet, over gatenivå, og er nå blitt til en luftig og frodig park midt i asfaltjungelen. Der er flere opp- og nedganger langs hele parken, så du kan gjerne bare vandre et lite stykke om du ikke vil gå hele ruten.

Titt på Frihetsgudinnen

Frihetsgudinnen er en stor statue plassert på øyen Liberty Island ved utløpet av elven Hudson River. Statuen ble avduket i 1886 og var en gave fra det franske til det amerikanske folk som et symbol på landenes gjensidige vennskap. Frihetsgudinnen er laget av kobber som kommer fra Karmøy i Rogaland, og står på UNESCO’s verdensarvliste.

Statuen er en populær attraksjon i New York og besøker du den kan du også titte inn på museet i sokkelen eller ta heisen opp i kronen. Om du vil klatre helt opp i armen med fakkelen i, kan dette gjøres ved å klatre i en stige. Om du ikke vil besøke statuen, men nøyer deg med å se den fra avstand kan du gjøre dette med sightseeingbåter eller ta gratisfergen som går mellom Manhattan og Staten Island. Denne passerer forholdsvis nær Frihetsgudinnen og er perfekt for å ta foto.

Besøk Ground Zero

Området hvor de to World Trade Center tvillingtårnene raste sammen etter terrorangrepet i 2001 har i dag blitt omformet til en minnepark, kalt Ground Zero. Der er også bygget et nytt tårn, One World Trade Center, som er New Yorks høyeste bygning med sine 541 meter.

Minneparken består av blant annet Reflecting Absence, et enormt fossefall som strømmer ned i et stort basseng. På kanten rundt fossefallet er navnene til alle de som omkom i terrorangrepet inngravert. Der er også et museum i tilknytning til Ground Zero, kalt World Trade Center Museum, hvor du kan lære mer om alt som skjedde her 9. september 2001. Bygget er designet av norske Snøhetta.

Se den ikoniske Flatiron Building 

Flatiron Building (Fuller Building) er en bygning som ligger ved Madison Square på Manhattan. Bygningen stod ferdig i 1902 og har en karakteristisk, trekantet fasong. Derav også navnet. Flatiron refererer til strykejern på engelsk. Flatiron Building er rikt ornamentert med gotiske og renessanse-inspirerte detaljer, og er et populært fotoobjekt for besøkende i New York.

Les også: En guide til New York’s Subway

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)