Camino de Ronda – en historisk vandrerute langs Costa Brava kysten

av | Adventure, Fottur

Camino de Ronda – en historisk vandrerute langs Costa Brava kysten

Costa Brava har en vakker, variert og røff kystlinje, og langs den nordlige delen av kysten finnes den historiske vandreruten Camino de Ronda. Ruten går fra Blanes i sør til Portbou i nord. Underveis passerer den masse koselige kystlandsbyer og tar deg langs høye klipper og gjennom svalende furuskog, forbi små grotter og langsetter vakre sandstrender. Med det blå havet bølgende inn nedenfor er det en fryd for både kropp og sjel å bevege seg langs kysten i dette området.

Historien om kystruten Camino de Ronda

Det er usikkert når Camino de Ronda ble laget, men den har hatt flere bruksområder og formål oppigjennom tiden. Den fungerte selvsagt som en transport- og kommunikasjonsvei mellom landsbyene langs kysten, men sikret også at fiskere og sjømenn som var uheldig å strande med båten langs den røffe kystlinjen kunne finne veien tilbake til landsbyene på en enkel måte.

Ruten var også utstrakt i bruk som patruljeområde for å forhindre smugling langs Costa Bravakysten på 18- og 1900 tallet, og spesielt like etter 2. verdenskrig, da smugling av vanlige forbruksvarer var utbredt grunnet rasjonering og handelsblokade. Både militære og politi patruljerte områdene og spesielt de stedene man mistenkte at overlevering av varene fant sted. Det var et vanskelig arbeide siden varene ble brakt i land av små fiskebåter som enkelt kunne manøvrere langs kysten og gjemme seg i mer utilgjengelige områder. Varene ble hentet i nattens mulm og mørke fra store internasjonale transportskip som passerte i lav fart utenfor kysten, og etter de var brakt i land ble varene hurtig distribuert ut til området med lastebiler. På denne måten forsynte Costa Brava kysten landet med både nødvendige og ulovlige varer som ble solgt på svartebørsen.

Les også: Velvære i Costa Brava – mer enn bare en tur på spa

Tobakk var den største handelsvaren som ble smuglet inn i dette området, men også varer som kaffe, sukker, sjokolade og medisiner samt make-up og klær av mer luksuriøs karakter ble smuglet inn via området. Det er patruljeringen langs ruten som har gitt opphavet til navnet, ettersom «ronda» betyr runde på spansk.

Etter at patruljeringen av området tok slutt på slutten av 1950 tallet ble deler av ruten overgrodd og var delvis utilgjengelig for publikum. Etter at et stort arbeid med å rydde frem de opprinnelige rutene samt tilrettelegging av noen alternative strekninger for å koble sammen ruten igjen, er det i dag mulig å gå langs hele strekningen igjen.

For deg som vil gå hele Camino de Ronda

Camino de Ronda slik den fremstår i dag er totalt 217 km lang og hele ruten vil ta mellom 10 og 14 dager å gjennomføre til fots i sin helhet. Siden ruten går langs kysten er det mye opp- og nedstigning der ruten slynger seg langs kystlinjen, men ikke av de helt store høydeforskjellene. Terrenget og floraen er også full av variasjon og kontraster, og endrer seg etter hvert som man beveger seg nordover. I den sørligste delen av ruten preges terrenget av klipper, små bukter og sandstrender, og man finner noe skygge langs denne delen av ruten i områder med skog av furu og korktrær. De nordlige delene av ruten er mer variert og går i røffere terreng. Der er lite trær, men til gjengjeld har du spektakulær utsikt stort sett hele veien.

Ruten er godt merket stort sett hele veien, og du kan også benytte kart og GPS for å orientere deg. Siden deler av Camino de Ronda også er en del av et større rutenettverk benyttes det to ulike merkingen. De velkjente røde og hvite stripene går igjen de fleste stedene, men også skilt hvor det står Camino de Ronda på finnes langs ruten.

Ønsker du å gå hele ruten kan du både gjøre dette på egen hånd, eller du kan knytte deg til lokale turoperatører som kan bistå deg med kart, GPS koordinater, booking av rom og eventuelt restauranter (det er massevis av Michelin restauranter i området) samt bagasjetransport mellom overnattingsstedene. Du kan kjøpe komplette servicepakker eller bare få hjelp til deler av prosessen, så alt er egentlig opp til deg selv og hvor selvstendig du ønsker å være. Sjekk gjerne ut Cami de Ronda og de service pakkene de tilbyr om du ønsker å gå hele eller deler av ruten.

Turistmyndighetene i Costa Brava har også laget en hendig, gratis e-bok med komplett rutebeskrivelse, tips råd og anbefalinger for deg som vil gå hele eller deler av ruten. Du kan laste den ned her.

For deg som vil gå deler av ruten

Heldigvis er det mulig å gå kun utvalgte dager og områder av ruten, ta en eller to dagsetapper eller gjøre små vandreturer i løpet av en morgen eller ettermiddag langs den historiske ruten. Der finnes også områder som er ypperlige for dem som ikke er så vant til turgåing og barnefamilier som ønsker en vandretur langs kysten, så her er det noe for enhver smak og vanskelighetsgrad. Du finner noen anbefalte rutebeskrivelser for dagsturer og flerdagsturer i e-boken. Siden landsbyene ligger forholdsvis tett langs Costa Brava kysten har du stor valgfrihet på vandring i dette området. Om du vandrer over flere dager kan alle etappene tilpasses etter eget ønske, og du bestemmer selv om du vil ha en enklere dag med en kort etappe eller om du vil bevege deg over en lengre strekning. Du vil alltid ha en landsby innen rekkevidde uansett hvor lange etapper du velger.

Les også: Vandreferie med spaopplevelser, deilig mat og flotte hotell i Costa Brava

For deg som vil bo på ett sted og ta dagsturer

Det er selvsagt også mulig å bo på et sted og heller bare velge deg noen utvalgte dagsturer du ønsker å gå. Uansett hvilken landsby du bor i har du minst to alternativer for dagsturer, enten sydover eller nordover. Noen steder finner du også rundturer som kombinerer ruten langs kysten med en rute i innlandet som tar deg tilbake til utgangspunktet, eller du kan velge å gå tilbake samme vei du kom fra.

Leier du bil kan du også velge å forflytte deg til områder lengre borte fra landsbyen dere bor i, og velge dagsturer i områder med annen natur enn der dere holder til. Husk at det også er mulighet for å ta offentlig transport mellom landsbyene. Der er ulike selskaper som tilbyr disse bussturene. Her finner du oversikt over busselskapene som opererer i Costa Brava og hvilke områder de dekker.

En ettermiddagstur mellom Llafranc og Calella de Palafrugell

Jeg tok meg en kort ettermiddagstur langs den delen av Camino de Ronda som går mellom Llafranc og Calella de Palafrugell. Ruten har en distanse på kun noen få kilometer og går på godt tilrettelagte veier langs den steinete kysten. Turen tar rundt 30 minutter i et behagelig tempo. Dette strekket er en rute som er godt tilrettelagt for barnefamilier og fungerer perfekt som en rolig ettermiddagstur og som en vakker rute for morgenjoggeturen.

Utsikten mot de røffe klippene og havet er en fryd for øyet, og gir turen en ekstra dimensjon. Ruten leder forbi noe bebyggelse med fantastisk utsikt og har også noen stier som leder ned mot sjøkanten. Der er også satt opp benker flere steder slik at man kan ta seg en pust i bakken og nyte utsikten underveis.

Selv om ruten i seg selv går i vakkert terreng er også utsikten mot de to kystlandsbyene utrolig vakkert. Både Llafranc og Calella de Palafrugell viser seg fra sin beste side fra stien og det er en glede å forevige dem.

Reisen til Costa Brava var gjort i samarbeid med NordicTB og Costa Brava Pirineu de Girona for kampanjen #NordicTBinCostaBrava. Vi har gjennom kampanjen opplevd og løfter frem ulike wellness og wellbeing tilbud i regionen. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne. 

This post is also available in: English

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)