Smarte pakketips!

av | Pakketips, Reisetips

Smarte pakketips!

De aller fleste pakker altfor mye når de skal ut på reise. Istedenfor å tenke hva vi er nødt til å ha med, pakker vi etter «kjekt å ha» prinsippet. Med litt planlegging i forkant av pakkingen kan du pakke på en mer effektiv og hensiktsmessig måte, uten at du mangler noe på turen. Her er mine aller beste og smarteste pakketips! 

Reis med kun håndbagasje

Det ideelle er helt klart å reise med kun håndbagasje, og klarer du dette, følger det naturlig med en rekke fordeler.

Du sparer tid!

Når du skal ut og fly med innsjekket bagasje må man møte tidligere på flyplassen enn om man kun har håndbagasje. (innsjekkingsfrister varierer i forhold til reisemål) Du slipper også innsjekkingskøen ved automatene og bag-drop punktene, og kan gå direkte til sikkerhetskontrollen når du ankommer flyplassen. Når du benytter online/mobil innsjekking må du kun sørge for å være ved gaten når ombordstigningen starter. Ved ankomst sparer du tid på å slippe og vente på din innsjekkete bagasje. På store flyplasser kan dette gjerne ta over en halv time eller mer. Med kun håndbagasje kan du gå direkte til utgangen ved ankomst. 

Legg merke til at om du reiser med charterselskap kan disse ha andre regler for innsjekk. Det kan bety at du må stille deg i samme køen som de andre reisende med innsjekket bagasje for å få boardingpasset ditt. 

Du sparer penger!

Endel av lavprisselskapene, og også etterhvert de øvrige flyselskapene, belaster deg ekstra for innsjekket bagasje. Klarer du å reise med kun håndbagasje sparer du dermed penger på billettutgiftene. Skal du på shoppingtur kan du eventuelt pakke med deg en ekstra bag og kjøpe innsjekket bagasje kun for hjemreisen. Du finner enkle, sammenleggbare bagger for ekstra bagasje på mange av butikkene som selger reiseutstyr og kofferter.

Les også: 8 gode grunner til å reise på ferie utenom høysesongen

Du sparer miljøet!

Jo mer flyet veier, jo mer drivstoff benytter det, og jo mer forurenser din flyreise. Ved å redusere vekten på din bagasje kan du bidra til å redusere miljøskadelige utslipp.

Du kan unngå ergrelser!

Følelsen du får når du står ved bagasjebåndet og din koffert ikke dukker opp er ingen drømmesituasjon. Opplever du dette vet du at det går mye ekstra tid og gjerne penger. Bagasjen skal meldes savnet, og her er det gjerne kø. Har du viktige medisiner, ladere, klær eller annet utstyr du MÅ ha innen kort tid, kan det være utfordrende å få fatt i erstatning. Selv om man får dekket innkjøp av nødvendig utstyr inntil en viss sum om bagasjen er mer enn 4 timer forsinket, er det ikke alltid man får fatt i produktene eller det passer å gå på shopping. Ankommer man sent kan butikkene være stengt. Reiser man til en liten plass får man gjerne ikke fatt i akkurat det man trenger osv. Forsinket/mistet bagasje kan være kilde til masse frustrasjon og ergrelse, noe du helt unngår om du reiser kun med håndbagasje.

Innhold, størrelse og vekt på bagasjen

Et viktig pakketips og noe av det viktigste du må tenke på når du skal pakke din håndbagasje, er å ta hensyn til hva som er lov å ha i håndbagasjen, størrelsen på bagasjen og hvor mye det veier.

Forbudte gjenstander

Skarpe, spisse og farlige gjenstander er ikke lov å medbringe som håndbagasje. Blant annet omfatter dette kniver med blad over 6 cm, våpen, brennbare vesker og beholdere med flytende væske over 100 ml. Unntakene her er blant annet babymat som skal benyttes under reisen og dokumenterte medisinske eller kostholdsmessige årsaker til at du må ha med større kvanta flytende væske med deg. Komplett liste over hva som omfattes av forbudet finner du her.  

PS: Strikkepinner omfattes ikke av forbudet, og kan medbringes om du liker å strikke på reisen.

Flytende væske

Beholdere med flytende væske inntil 100 ml. er lov å pakke i håndbagasjen, men der finnes regler for hvordan. Du kan ha med maksimum 10 beholdere à 100 ml, og alle beholderne skal plasseres i en gjennomsiktig lukkbar pose. På grunn av disse reglene kommer mange toalettsaker og hygieneartikler i reisestørrelser tilpasset maksimumsgrensen på 100 ml. Kommer ikke din favoritt shampoo eller fuktighetskrem i reisestørrelse kan du også kjøpe tomme beholdere som du fyller på. Disse er praktiske og enkle å stable i posene, slik at du får plass til det du trenger innenfor grensen. 

Det er lov å ha med mer flytende væske enn dette om du har spesielle behov som tilser det. Dette kan være for eksempel medisiner eller babymat som er nødvendig for reisen. Sjekk ditt flyselskap for hvilken dokumentasjon du eventuelt må ha for medisiner. Babymat og melk på flaske er normalt ikke et problem å medbringe etter at det er sjekket.

Pass på kiloene!

Alle flyselskap forholder seg til et maksimum antall kilo når det gjelder håndbagasje, selv om det kan variere fra flyselskap til flyselskap og hvilken flybillett og klasse du flyr i. Når du har pakket kan det være lurt å veie bagasjen for å forsikre deg om at du holder deg innenfor grensen som er satt for din reise. En liten håndholdt bagasjevekt kan være en smart investering for å unngå å måtte betale for å sjekke inn bagasjen om den skulle være over tillatt vektgrense.  De fleste flyselskapene praktiserer også at du kan ha med deg en vanlig håndveske eller PC-veske i tillegg til håndbagasjen, også kalt en personlig gjenstand. Dermed trenger du ikke å beregne inn vekten på det du har i denne, f.eks. kamera, PC og nettbrett, i håndbagasjevekten.

Hold deg innenfor målene

Selv om man er innenfor antall kilo for håndbagasje, må man også forsikre seg om at bagasjen holder seg innenfor maksimumsmålene. Pr. idag har de fleste flyselskap følgende mål på tillatt håndbagasje: 56cm x 45cm x 25cm. Det er foreslått å endre disse målene til en ny standard som vil si en reduksjon på nesten 40% av volumet. Nye standardmål kan om kort tid bli 55cm x 35cm x 20cm, men det er ikke innført ennå. Sjekk med ditt flyselskap hva som gjelder for akkurat din reise da noen lavprisselskap også har innført betaling for vanlig håndbagasje. 

Pakk nødvendige og viktige eiendeler i håndbagasjen

Nødvendige og viktige eiendeler bør pakkes i håndbagasjen din. Dette er både for din egen helse og komfort. 

Nødkit ved forsinket bagasje

Skal du ut og fly og har innsjekket bagasje? Pakk et nødkit i din håndbagasje så unngår du å stå helt tomhendt om din koffert ikke dukker opp på bagasjebåndet. Ta gjerne med deg en t-skjorte, truse og sokker for et enkelt klesskift, samt tannbørste og basis hygieneprodukter, som tannkrem, deodorant, fuktighetskret etc. i reiseforpakning. Bruker du sminke kan det være lurt å ha basisen tilgjengelig i håndbagasjen din. En liten pakke med våtservietter gjør også underverker om en har behov for å friske seg opp. 

Medisiner og resepter

Husk at medisiner du er avhengig av bør pakkes i håndbagasjen, ihvertfall det du trenger for noen dager etter ankomst. Blir bagasjen borte har du tid til å få fatt i nye medisiner på lokasjonen iløpet av de dagene du har medbrakte medisiner til eller til kofferten ankommer. Er medisinen reseptbelagt må du også huske å ha denne i håndbagasjen. Reiser du med medisiner som inneholder stoffer som kan ha restriksjoner på ankomststedet bør du også ha attest fra lege på bruken av disse. 

Husnøkler og bilnøkler

Lader til mobil eller andre nødvendige elektroniske «dingser» bør ikke legges i kofferten, men i håndbagasjen. Det samme gjelder husnøkler, bilnøkler og ting du trenger på ankomststedet, enten det er på utreise eller hjemreise. Det er utrolig kjedelig å stå på flyplassen eller utenfor ferieboligen din uten nøkler til å komme inn.  

Kom deg effektivt gjennom sikkerhetskontrollen

Det er ikke bare innholdet det er viktig å tenke på når du pakker. Et godt pakketips er å tenke fremover til de ulike stadiene av reisen for å pakke riktige saker på riktig sted. Å komme seg effektivt og greit gjennom sikkerhetskontrollen er en viktig del av flyreisen som du må tenke på når du pakker din håndbagasje. Organiser innholdet i bagasjen slik at det er enkelt å få fatt i de tingene som må fremvises separat. Dette gjelder det du har med av flytende veske, PC, nettbrett og store kameraer (speilrefleks). Du bør derfor oppbevare dette lett tilgjengelig, som øverst i kofferten eller sekken, eller i håndvesken. Sørg også for at du ikke har på deg masse mynter eller annet metall, som store beltespenner, smykker o.l. Legg mobiltelefonen i kurvene, ikke i lommen.

Les også: 9 enkle tips for å få en bedre flyreise

Hvordan planlegge hva man tar med seg?

Gode pakketips tar også hensyn til å hjelpe deg å sortere ut hva du bør ta med deg og hva du helt enkelt kan la være hjemme. Det første du bør tenke på når du skal pakke til en reise er hvilket innhold og hvilke aktiviteter du forventer å gjennomføre på turen.

Gå gjennom dagene og programmet og se for deg hvilke bekledning du trenger for de ulike aktivitetene. Skal du tilbringe dagene på stranden, på tur i fjellet, i storbyjungelen? Sjekk gjerne destinasjonens hjemmeside for å se hvilke aktiviteter de tilbyr, hvilket vær som er mest typisk i det tidsrommet du skal reise der og om der er ulike kulturelle regler eller lover knyttet til bekledning du må forholde deg til. Ulike aktiviteter og ulike destinasjoner krever ulik bekledning, og tenk også flerbruk på alt du pakker.

Tenk kombinasjoner, flerbruk og gjenbruk

Det du har med deg av klær bør kunne kombineres på mange ulike måter, f.eks. at alle overdelene du tar med deg kan benyttes i kombinasjon med alle underdelene. En bukse skal fungere greit i kombinasjon med alle toppene, og en topp skal kunne kombineres med både bukse, skjørt og shorts om du har dette med. Det samme gjelder sko. Ikke ta med deg et stort utvalg, men ett eller to par som fugerer i kombinasjon med klærene. Alle plagg du tenker er «kjekk å ha med» lar du ligge igjen hjemme. Husk at du kan benytte samme plagg flere ganger, Skal du være borte over en lengre periode, sats på å vaske klærene underveis. Om de ikke er veldig skitten holder det med litt bløtlegging i en vask eller balje eller et oppskyll i dusjen.

Rull klærene

Har du funnet frem alt du trenger å ha med deg, men ikke får plass til alt, er et godt pakketips å forsøke å rulle klærene. Det komprimerer plaggene, gjør det enkelt å stable dem og fyller hver ledige krok i kofferten. Må du ha med deg tunge/store sko, tykk jakke eller andre klær som tar mye plass, reis med dette på deg. Du tar enkelt av deg jakken og plasserer i bagasjehyllen under flyturen. Alt du har på deg reguleres ikke av vektgrensene, så det kan være smart å reise i de gode joggeskoene du trenger for lange shoppingdager istedenfor de lette tøyskoene.

Ta med sarong istedenfor badelaken

Skal du på badeferie og tenker at du  ha med det store badelakenet? Tenk alternativt og benytt en sarong eller ett stort skjerf istedenfor. Det tar liten plass, er praktisk på stranden og fungerer også fint som både til-og-fra-stranden-plagg og som «pledd» under reisen. Solkrem kan du ta med deg i mindre beholdere eller kjøpe på stedet. De fleste apotekene har merkevarer til helt ok priser og med samme garanti for beskyttelse som solkremene du får kjøpt her hjemme.

Reis med ryggsekk

Skal du på interrail eller øyhopping? Pakk i sekk! Det gjør det enkelt å frakte med seg bagasjen under turen og du har hendene fri til billetter, penger eller til å holde barna i hånden i «kaosområder». Å reise med ryggsekk gjør det også mer effektivt å komme seg på og av tog eller ferger, og å manøvrere seg gjennom trange gater, trapper eller på brostein. Reiser du med barn på øyhopping bærer selvsagt barna sin egen bagasje, ihvertfall deler av den, avhengig av alder.

Les mer om øyhopping i Hellas her

Organiser innholdet i tøyposer og toalettmapper

For å organisere innholdet i sekken er ett av mine beste pakketips å benytte tøyposer og plassere plagg og utstyr etter kategori eller bruksområde. Plast vil kunne stenge inne fuktighet og gjør klærene sure, og anbefales derfor ikke, spesielt ikke til reiser i tropiske strøk. Benytt gjerne en tøypose til topper, en til underdeler, en til sko osv. og merk gjerne tøyposene utenpå med hva som er inni om de ser like ut. Dette gjør det veldig enkelt om du trenger å finne en ny t-skjorte når du er på toget eller båten, uten at du roter til alt innholdet i sekken. Når vi har reist på øyhopping med barna har de fått dekorere tøyposene i forkant ved bruk av tekstilpenner og merket og tegnet hva som er oppi. Dette gjør også at barna blir med på reiseforberedelsene på en mer inkluderende måte og de skjønner formålet med å pakke i tøyposer.

Les også: Slik pakker du tursekken

Alt av utstyr, som ladere, førstehjelpsutstyr, toalettsaker etc. pakker du enkelt i enkle toalettmapper, gjerne gjennomsiktige, så har du kontroll på hvor disse befinner seg til enhver tid.

De fleste sekker har noen mindre rom, som f.eks. i lokket. Dette er et ypperlig sted å pakke med deg våtservietter og små pakker med papirlommetørkler. Underveis på reisen kan du enkelt friske deg opp med en våtservietter, og de er ypperlig til en kjapp håndvask eller til å tørke av et bord eller stol. Papirlommetørkler har også utallige bruksområder, som f.eks. servietter, toalettpapir, tørkeduker etc.

Les også: Kan du de nye fjellvettreglene?

Å reise med medisiner

Er du avhengig av mange medisiner bør du ha med deg en medisinliste på engelsk og attest fra lege med informasjon om sykdommen din og bruken av medisinene du har med deg, inklusiv virkestoffer og dosering. Behold helst medisinene i originalemballasjen slik at det er enkelt å se hva innholdet er og ha informasjon om medisinene tilgjengelig.

Reiser du innen EØS kan du ha med deg medisiner for inntil 1 års bruk. Reiser du utenfor EØS kan du ha med inntil 3 måneders forbruk av nødvendige medisiner. 

NB: Har du medisiner som inneholder virkestoffer som står på doping eller narkotikalisten kan du kun ha med deg medisiner til eget bruk for inntil 30 dager.  For slike legemidler bør du også ha med en Schengen-attest som utstedes på apotekene i Norge. Les mer om reglene for å ha med legemidler på reise her. 

 

Annonse

Relaterte innlegg

Reisetrender for 2021

Reisetrender for 2021

Bilferie og bobilferie er en av de sterke reisetrender for 2021. Foto Janicke Hansen / Let's get lostDet virker...

les mer
Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)