Kan du de nye fjellvettreglene?

av | Reisetips

Kan du de nye fjellvettreglene?

Etter flere tiår med uforandrede fjellvettregler lanserte Den Norske Turistforening og Røde Kors i 2016 nye og oppdaterte fjellvettregler som blant annet tar hensyn til tilgang på bedre utstyr og en annen type bruk av fjellet på vinterstid enn det som var vanlig tidligere.

Med en stadig økende pågang av nye skiglade mennesker i fjellet møter vi noen utfordringer når det gjelder kunnskap om og erfaring med de farene som ligger i den ville naturen. De nye Fjellvettreglene er ment å skulle dekke opp noe av dette kunnskapsgapet, og det er nok ikke bare «Severin Suveren» som trenger en oppfrisking og påminnelse om hvor viktig det er å kunne forholde seg til den norske fjellheimens utfordringer.

De gamle reglene var korte og konsise mens de nye reglene kommer i en litt lengre og utfyllende drakt og er også ment å skulle dekke gode råd for ferdsel i fjellet året rundt. Her er de nye fjellvettreglene!

De nye fjellvettreglene fokuserer på både egen og andres sikkerhet

De nye fjellvettreglene fokuserer på at den enkelte skiløper skal ta mer ansvar for egen sikkerhet blant annet gjennom oppfordring om å ikke legge ut på langtur uten tilstrekkelig trening og å kjenne igjen skredfarlig terreng. Selv om de aller fleste også har med seg mobiltelefon og kan tilkalle hjelp, oppfordres man å ikke stole utelukkende på at denne har dekning på fjellet. Kulde er også kjent å tappe batteriene på elektronisk utstyr mye hurtigere enn i varmere omgivelser og man kan dermed lett også feilberegne batteritiden på mobiltelefonen. Å ha med en powerbank eller ekstra batteri kan derfor være lurt.

De nye fjellvettreglene kommer også med noen forklarende oppfordringer for å klargjøre hva som egentlig menes med de ulike reglene, for eksempel på hvilket utstyr man anbefaler at man tar med. Det fokuseres også på at man bør ta med utstyr som kan hjelpe andre om uhellet skulle være ute, og ikke utelukkende tenke på sin egen sikkerhet og komfort.

Les også: Slik tilpasser du og pakker ryggsekken for en vinterlig fjelltur

De 9 reviderte fjellvettreglene er som følger:

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går

Her menes det at man skal sørge for å ha nok kunnskap om den turen man skal gå, kjenne til terrenget og værforholdene. Man skal også lytte til erfarne fjellfolk og ha alternative ruter klar. I denne regelen inngår også det å lage klare avtaler som ikke gjør at man er avhengig av mobildekning eller veldig presise klokkeslett.  

2. Tilpass turen etter evne og forhold.

I denne regelen inngår det at man skal vise respekt for været og å gjøre løpende vurderinger av værforholdene og ta beslutninger på grunnlag av dette. Man skal også vise hensyn til andre turgåere og kjenne til allemannsretten og pliktene som følger med den. Her inngår også at man ikke skal legge ut på langtur uten erfaring og at man må være ekstra på vakt om man er på skitur alene. 

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

Regelen inbefatter at man alltid skal benytte seg av vær- og skredvarsel og at man skal sette seg inn i hvilken betydning varslene har fpr det området man planlegger å gå på tur i. Om forholdene er krevende bør man velge enkelt terreng. 

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

Å være forberedt på uvær og kulde betyr at man bør pakke sekken med tanke på at været brått kan skifte og at man må ha med klær og utstyr for å være forberedt på dette. Man må selvsagt også kle seg etter vær og forhold forøvrig og ekstra mat og drikke kan være lurt om turen skulle dra ut i tid, du må vente på hjelp eller du må hjelpe andre i nød. 

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

Denne regelen gjelder enkle men nødvendige pakketips for en vinterfjelltur. Det anbefales at man har med vindsekk, underlag og sovepose for å eventuelt kunne klare seg en natt utendørs. Refleksvest, hodelykt, spade, søkestang og førstehjelpsutstyr anbefales også å ha i sekken, og om man ferdes i bratt terreng anbefales det at man pakker skredsøker. 

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is

Bevisste og gode veivalg samt kunnskap om hvordan man kan utløse skred er essensen i denne regelen. Unngå trange daler og vær oppmerksom på skavlbrudd om man går på en fjellrygg. Man bør også vite at man kan utløse skred i fjellsiden selv om man går i flatt terreng. Vurder å ta et skredkurs om du vet at du kommer til å benytte skredutsatt terreng ofte.  

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

Kart og kompass fungerer alltid, og det oppfordres her til å benytte kart og orientere deg om hvor du er selv om du går på oppmerkede løyper. Selv om GPS og mobiltelefon kan være nyttig er det ikke alltid disse virker.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Om forholdene endrer seg eller turen blir mer krevende enn man forventet bør man vurdere å snu før man blir utslitt eller forholdene blir dårlig. 

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Denne regelen omhandler det å avpasse farten og å søke ly før du blir helt utslitt om du kommer ut for dårlig vær. Benytt vindsekk eller grav deg ned i snøen i tide. Den oppfordrer også til å være bevisst på inntak av mat og drikke underveis på turen da man trenger mer energi ved store anstrengelser. 

Historien om Fjellvettreglene

Fjellvettreglene er kort sagt gode råd for trygg ferdsel i fjellene og ble lansert i 1952 av Røde Kors og Den Norske Turistforening etter en rekke ulykker i påskefjellet i 1950.  De ble lansert som 9 lettfattelige og veiledende råd i to ulike brosjyrer og rådene ble senere ble spredd jevnlig via NRK Radio og TV til det norske folket, spesielt rundt påsketider. Mange vil kjenne igjen instrumentalversjonen av «Daydream» som lyden av Fjellvettreglene siden sangen har vært kjenningmelodien for formidling av reglene siden de ble lansert. I 2016 ble altså de gamle Fjellvettreglene revidert og lasert i en ny og moderne versjon for å tilpasses endret bruk av fjellet, ny og bedre teknologi og utstyr.

Les også: Leserne har talt: Hit vil vi gå på tur med ryggsekk!  

Kilde: ut.no Her kan du lese mer omkring reglene med grundigere forklaringer og detaljer

Annonse

Relaterte innlegg

Reisetrender for 2021

Reisetrender for 2021

Bilferie og bobilferie er en av de sterke reisetrender for 2021. Foto Janicke Hansen / Let's get lostDet virker...

les mer
Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)