9 enkle tips for å få en bedre flyreise!

av | Reisetips

9 enkle tips for å få en bedre flyreise!

Har du planer om en lengre flyreise, og har allerede begynt å kvie deg litt for turen? Da har du kanskje dårlige erfaringer fra lavprisselskapenes økonomiklasse med kulde, vond nakke, «bråkete» medpassasjerer, utsolgte trillvogner eller «uspiselig» flymat. Med en slik opplevelse på vei til destinasjonen tar det gjerne en ekstra dag å komme i skikkelig feriemodus, og man misunner virkelig de som sitter på komfortable business-klasse og nyter overfarten. Men fortvil ikke. Det er mange små tips og triks som kan bidra til en bedre flyreise, selv på lavprisselskapenes økonomiklasse, til en mye bedre opplevelse.

Ta med en praktisk reiseveske

Sørg for å ha en praktisk reiseveske tilgjengelig til flyturen. Denne kan være en stor skulderveske eller en liten ryggsekk, men tenk praktisk når du velger. Første bud er å velge en veske som enkelt får plass under setet foran deg. Da unngår du å måtte reise deg hver gang du ønsker noe fra vesken. Velg gjerne også en veske med flere rom slik at det er enkelt både å pakke tingene dine, og å finne dem igjen. Med litt orden i vesken eller sekken er det enkelt å finne det du ønsker uten å tømme ut alt innholdet. Når du har funnet den perfekte vesken for deg gjenstår det bare å fylle den med praktiske hjelpemidler som hjelper deg å få en bedre opplevelse av flyreisen.

Ta med et lett fleecepledd eller et stort skjerf

På lengre flyvninger og kanskje spesielt på nattflyvninger kan lav temperatur være en utfordring, så sørg for å ikke fryse. Mange flyselskaper tilbyr ikke tepper og puter til passasjerene, og noen tilbyr dette kun mot betaling. Det enkleste er derfor å ta med seg et fleecepledd eller et stort skjerf som du kan ha over deg om det skulle bli kaldt. Bare husk at om du benytter teppet eller skjerfet under flyvningen er det lurt å feste setebeltet synlig på utsiden av pleddet. Da unngår du å bli forstyrret/vekket av kabinpersonalet som skal sjekke om du har beltet på om fest-setebeltet-lyset skulle slås på.

Les også: 8 gode grunner til å reise på ferie utenom høysesongen

For din egen komfort under turen er det også et godt tips å kle seg lag på lag. Gjerne med t-skjorte, tynn genser/bluse og så en cardigan eller lett jakke utenpå. Da kan du regulere hvor mye/lite klær du trenger å ha på deg under overfarten og du slipper å bli overopphetet eller for kald.

Pakk med en liten pute eller krage

For å unngå at hodet vipper fremover eller til siden om du ønsker å sove eller hvile, ta med en liten pute eller krage for å gjøre det litt mer komfortabelt. Krager kommer både med fast fyll og i oppblåsbar variant, og stabiliserer hodet på en veldig bra måte. Om du ikke liker kragene kan en liten pute være svært praktisk. I hjemtekstilbutikkene kan du kjøpe f.eks. en liten barne/babypute for å ta med på reisen. Perfekt størrelse for reisevesken og mye mer komfortabel enn en krage, syns jeg. En pute kan også benyttes som støtte i korsryggen om du skulle ha behov for det.

Ørepropper og sovemaske for fred og ro

Kabinstøy, «bråkete» medpassasjerer eller naboens leselys kan gjøre det vanskelig å få sove eller hvile uforstyrret på flyet. Med ørepropper og en sovemaske stenger du ute det meste av støy og lys, og kan hvile i fred for omverden.

Les også: Slik pakker du tursekken

Ha med deg et par myke, tykke sokker tilgjengelig

På lengre flyvninger er det deilig å ta av seg skoene, men en utfordring er at det ofte er litt gulvkaldt. Har du med deg et par myke, tykke sokker holder du varmen og komfortnivået gjennom hele flyvningen. Den eneste utfordringen er at du gjerne ikke vil ta på deg skoene igjen når du kommer frem. Om du også pakker med deg en liten tøypose kan du enkelt legge skoene i den og pakke dem vekk i bagasjehyllen, så slipper du at de ligger og slenger på gulvet foran deg.

Velg vindus-sete

Du vet når du akkurat har funnet den perfekte hvilestillingen, fått pute, teppe, ørepropper og sovemaske perfekt på plass, akkurat da må passasjeren innenfor deg på do? Garantert! For å få sitte uforstyrret gjennom hele flyreisen er det mest praktisk å velge det innerste setet. Andre klare fordeler med vindusplass er at det er veldig praktisk med en vegg å lene seg til om du vil hvile, og at du kan selv regulere om du vil at vinduskjermen skal være oppe eller nede.

Les også: Smarte pakketips!

Sørg for å ha underholdning tilgjengelig

På lange flyvninger kan det være ok med litt underholdning underveis til destinasjonen. Har ikke ditt flyselskap tilbud om inflight entertainment på Økonomiklasse, bør du derfor ta med din egen. Last ned filmer, bøker eller spill til ditt nettbrett, oppdater musikken på telefonen din og bring med deg godt lesestoff i form av en bok eller et spennende magasin. Et godt tips er å ta med en reiseguide om din destinasjon, slik at du er mer forberedt på alt du ønsker å oppleve når du kommer frem. De fleste flyselskaper har også et inflight magasin som kan være interessant å bla igjennom.

På fly med et inflight entertainmentsystem kan det være lurt å ha med egne høretelefoner. De man får utdelt på flyet er ofte av forholdsvis dårlig kvalitet, ihvertfall på økonomiklasse, og med egne, gode høretelefoner kan film eller musikkopplevelsen bli enda bedre. Husk også å ta med høretelefoner som lekker minst mulig lyd ut, så slipper du å bli den irriterende passasjeren for dine medreisende.

Ta med snacks, mat og drikke

For å få en bedre flyopplevelse, ta med din egen matpakke. På endel flyselskaper som ikke serverer mat inklusiv i prisen kan varm mat forhåndsbestilles på lengre flyvninger, men har man ikke gjort det eller det ikke er en mulighet, er gjerne valget av mat som selges ombord svært begrenset. Og alle har vel opplevd skuffelsen når de er utsolgt for akkurat det du hadde sett deg ut i menyen når det endelig blir din tur?

Endel flyselskaper serverer et gratis måltid under flyvningen, men her er det også lett å bli skuffet, enten fordi man ikke liker maten, eller fordi maten ikke holder god nok kvalitet. Resultat kan bli at man sitter både småsulten og litt småsur. Lag derfor en deilig salat eller sandwich med dine favorittingredienser som du tar med deg på flyet. En pakke nøtteblanding, en liten sjokolade eller kjeks i porsjonspakninger er også praktiske å ha i vesken om du skulle bli litt sulten. Ønsker du et varmt måltid, kan du ta med en pose rett-i-koppen eller en boks med pastamåltid som kun trenger kokende vann for å bli klart. Normalt sett er det ikke et problem å be om å få varmt vann fra kabinpersonalet. Husk å ta med deg en stor kopp (om måltidet ikke kommer i serveringsboks) og evt. en plastgaffel/skje.

Om du ikke fikk tid til å lage matpakke før reisen, kjøp gjerne med deg en fristende måltid fra flyplassen før boarding. På de fleste flyplasser kan du få kjøpt ferske sandwicher, baguetter og salater, og om du flyr fra London Heathrow Terminal 5 er restauranten Gordon Ramsey Plane Food et supert alternativ. Her kan du kjøpe en 3 retters picnic-meny beregnet for å ta med på flyet. Maten kommer i en praktisk kjøleveske som holder måltidet ferskt lenge.

Drikke må du, grunnet sikkerhetsreglene, evt. kjøpe på flyplassen før boarding, men det kan være lurt å ha tilgjengelig en flaske vann og gjerne en flaske med noe mer energigivende, som juice eller brus, i din reiseveske. Prisen for drikke på flyplassen er gjerne den samme som om du kjøper drikke ombord, men du slipper å rote frem kredittkort eller penger under flyturen. Ønsker du alkoholholdig drikke må dette kjøpes ombord på flyet, da det ikke er lov å nyte medbragt alkohol i flyet.

Ha noen enkle toalettsaker tilgjengelig

Benytt en liten blank pose som du får på flyplassen, og ta med deg noen enkle toalettsaker som gjør reiseopplevelsen bedre. Posen bør inneholde desinfiserende gele i reisestørrelse. Den er praktisk å benytte før måltider og etter toalettbesøk, og minsker risikoen for smitte. Ta også med deg en enkel fuktighetskrem/håndkrem da tørr kabinluft kan tørke ut hender og ansikt. Lypsyl eller lignenede er også kjekt å ha med av samme grunn.

Etter en lang flytur kan det være herlig å friske seg litt opp før man ankommer, og her kan en kjapp tannpuss, påfyll av deodorant e.l. og, for damene, en liten oppfrisking av sminken, gjøre underverker. En liten tannbørste og tannkrem og deodorant i reisestørrelse, samt litt sminke bør du derfor ha blant toalettsakene i reisevesken. En pakke eller to med papirlommetørkler er også et «must» i en reiseveske, og kan benyttes til alt fra å tørke opp søl på bordet, til mer personlige behov.

Les også: Reiseråd for å forebygge og unngå magetrøbbel

Husk at alt flytende må være i beholdere på maks 100 ml. men det er normalt ikke et problem da det meste av kosmetikk og kremer også kommer i praktiske reisestørrelser. Om du ikke finner ditt merke i beholdere under 100 ml. kan du kjøpe små, tomme flasker eller krukker beregnet for å fylle på ønsket innhold. Husk å merke hva som er i hvilken beholder om du kjøper flere like.

Følger du disse 9 tipsene får du garantert en litt forbedret opplevelse og en bedre flyreise på din neste langdistanseflyvning!

Annonse

Relaterte innlegg

Reisetrender for 2021

Reisetrender for 2021

Bilferie og bobilferie er en av de sterke reisetrender for 2021. Foto Janicke Hansen / Let's get lostDet virker...

les mer
Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)