Slik pakker du tursekken – test av Osprey Eja og Exos tursekk

av | Produkttesting, Reisetips

Slik pakker du tursekken – test av Osprey Eja og Exos tursekk

Benytter du ryggsekk når du er på tur i fjellet eller på reiser i inn- og utland? Da vet du hvor viktig det er både å pakke tursekken riktig og å ha en funksjonell og praktisk tursekk av god kvalitet. Sekken trenger også å ha godt tilpassede funksjoner som passer for akkurat ditt turvalg.

I samarbeid med Osprey fikk vi teste ut to av de nyeste ryggsekkmodellene deres, damemodellen Osprey Eja 48 liter og herremodellen Osprey Exos 48 liter. Vi pakket sekkene og tok dem med oss på en vinterlig fjelltur i byfjellene i Bergen, og her kan du lese om vår opplevelse. Finn også våre beste tips om hvordan du tilpasser og pakker tursekken for en bedre turopplevelse.

Tilpass alle stropper og remmer på tursekken

En godt tilpasset sekk sørger for at du fordeler vekten på sekken jevnt og til de stedene som har mest styrke, dvs. rundt hoftene og ned til begge beina heller enn å belaste all vekten på skuldrene. God tilpasning er derfor viktig for å unngå såre punkter og ømme områder underveis på turen som skyldes feilbelastning av vekten. Sekkene Osprey Eja 48 liter for damer og Osprey Exos 48 liter for herrer var enkel å tilpasse og ved å gjøre det i riktig rekkefølge gikk det kort tid fra vi pakket dem ut til de var perfekt justert.

Vi startet med å løsne alle stropper og reimer som var litt tettpakket etter å ha ligget sammenpakket under transporten. Vi la deretter litt vekt i sekkene slik at det skulle bli enklere å tilpasse dem. Siden Osprey Eja og Exos-sekkene er så lette i seg selv trenger du noe vekt i dem for å kjenne hvordan den vil sitte på ryggen under bruk, selv om du ikke legger i samme vekt som du vil ha på selve turen under tilpasningen. Sekkene har en egenvekt på henholdsvis 1,17 (Eja) og 1,19 (Exos) kilo og har derfor alle forutsetninger tilstede for at du skal kunne ha med deg en så lett ferdigpakket ryggsekk som mulig.

Start med å tilpasse hoftestroppene så de store skulderstroppene

Etter å ha plassert sekken på ryggen justerte vi først hoftestroppen slik at denne satt godt over øverste del av hoftebeinet og hoftekammen. Deretter justerte vi de store skulderstroppene slik at de satt god over skuldrene uten å stramme eller trekke hoftestroppen oppover. Neste skritt var å justere de små stroppene som er mellom skulderstroppene og sekken helt øverst slik at de holdt sekken i riktig vinkel i forhold til ryggen. Sekken skal sitte vertikalt og følge ryggen, og ikke lene seg ut og bakover fra kroppen. Når alle disse stroppene var justert i riktig lengde ble bryststroppen tilpasset. Festet på denne kunne trekkes oppover og nedover langs begge skulderstroppene for å finne riktig plassering i forhold til brystet. Deretter strammet vi den for å holde sekken tett til brystet og ta bort belastningen fra områder rundt armhulene hvor der er store blodkar og nerver som, hvis de kommer i klem, kan gi prikkende eller numme armer og fingre underveis på turen. Vi sørget selvsagt for å ikke stramme bryststroppen for mye da det kan føre til press på lungene og vansker med å puste ved anstrengelse.

Benytt kompressjonsstroppene for å få en så tettpakket sekk som mulig

Etter å ha tilpasset alle bærestroppene var sekken så godt som klar for tur og vi startet deretter pakkingen for en kort dagstur til fots i snøkledde Norske vinterfjell. Siden vi kun planla en kort tur hadde vi ikke så mye oppakking, og vi kunne enkelt justere volumet på sekken med kompresjonsstroppene på begge sidene. Sekken får bedre balanse og sitter best på ryggen om den er smal og lang istedenfor bred og utflytende, så vi benytte mulighetene sidestroppene gav for å få den optimale fasongen på sekken før turen startet.

Les også: Telttur på fjellet eller ved kysten i sommer 

Pakking av sekkene

Vi planla å finne oss et flott sted for en lengre pause underveis på turen og ville tenne opp bål som vi kunne varme oss på og gjerne grille en pølse eller to. Vi pakket derfor med oss noen vedskier, en avis og fyrstikker i tillegg til at vi hadde med sitteunderlag, termos med varm drikke og noe snacks. En foldekniv for å spikke pinner til å grille pølser på bålet ble også pakket i tillegg til noe ekstra tøy slik at vi hadde bytte om vi ble svett eller våt. Siden vi holdt oss i kjente områder og nær bebyggelse hadde vi ikke med oss kart og kompass, vindsekk, spade og førstehjelpsutstyr som jeg anbefaler å pakke om du skal på en litt lengre fjelltur i vinter. Prioriter også skredsøker og peilestang om dere skal oppholde dere i eller passere områder med bratt terreng!

Sett deg inn i de nye Fjellvettreglene her

Pakk det tyngste nederst og tettest mot midten av ryggen

Vi pakket det tyngste i sekkene nederst og tettest på midten av ryggen for å få god balanse i oppakkingen. Myke ting og annet utstyr ble plassert slik at vekten ble jevnt fordelt på begge sidene og oppover i sekken. En vannflaske ble plassert i den ytre sidelommen slik at den var godt tilgjengelig underveis på turen. I lommen på lokket hadde vi papirlommetørkler og ekstra hansker slik at disse også var lett tilgjengelig. Når alt var pakket og klart og sekkene hadde fått den vekten den skulle ha foretok vi en siste finjustering av alle stroppene slik at sekken satt godt på ryggen.

Ut på tur! Slik fungerte Osprey Eja og Exos

Det som overrasket meg mest når vi startet turen var at jeg nesten ikke merket at jeg hadde sekk på meg. Den føltes lett og fulgte kroppen på en naturlig måte når vi gikk i det til dels ulendte terrenget oppover fjellet. Hoftestroppen fordelte vekten godt på begge beina og med bryststroppen riktig strammet og plassert fikk skuldrene og armer god avlastning.

Da vi kom frem til rasteplassen vår laget vi oss en bålplass med en liten benk i snøen for sitteunderlagene. Da jeg tok av sekken merket jeg at jeg ikke var nevneverdig svett mellom sekken og ryggen slik jeg ofte ble med min forrige tursekk, da Osprey sekken har et bæresystem som sikrer god luftgjennomstrømning i ryggområdet. Jeg hadde derfor ikke behov for å skifte overdel for å ikke begynne å fryse under rasten. Den store åpningen i toppen av sekkene, samt at vi kunne løsne på sidestroppene, gjorde det enkelt å finne frem det vi trengte av innholdet for å installere oss for en pust i bakken og det var deilig å sette seg ned tørr og uten såre skuldre etter første del av turen. Etter rasten pakket vi sekkene igjen og fortsatte turen i et vinterkledd vestlandslandskap.

Osprey Eja og Exos er en sekk for flere formål

Vi benytter ofte ryggsekk på reiser i innland og utland og mye når vi er på fjellturer i området nær hjemmet eller hytten vår. Vi er aktive hele året og er ute i skiftende vær, klima og temperatur. I tillegg til den praktiske lommen i lokket og en elastisk frontlomme har sekkene også feste for gåstaver, feste for ishakke, festepunkter for tau og avtagbare stropper for å feste på liggeunderlag. Skulle uhellet være ute og man trenger å tilkalle oppmerksomhet ved skade eller man befinner seg i tett tåke finnes det også en liten nødfløyte på brystreimen, så slipper du å tenke på å ha dette med separat. På mange av våre turer i fremtiden ser jeg at alle disse funksjonene vil komme til nytte og når de ikke benyttes merker man ikke engang at de er der, noe som gjør at sekkene fremstår med et stramt og funksjonelt design samtidig som den oppleves som en multifunksjonssekk.

Noen ganger pakker vi sekken for kun en liten dagstur, andre ganger for en lengre tur med overnatting i telt, hytteturer, roadtrips eller flere uker på oppdagelsesreise som backpacker. Å reise med sekk er både praktisk og komfortabelt og med et godt pakkesystem og effektiv pakkeliste finner vi enkelt det vi trenger når vi trenger det i sekken. Osprey Eja og Exos 48 liter passer perfekt for mange av våre reiser og vi ser frem til å få benyttet sekkene og de ulike funksjonene de har i tiden som kommer.

Annonse

Relaterte innlegg

Reisetrender for 2021

Reisetrender for 2021

Bilferie og bobilferie er en av de sterke reisetrender for 2021. Foto Janicke Hansen / Let's get lostDet virker...

les mer
Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)