Slow travel opplevelsesreise i Slavonia, øst i Kroatia

av | Adventure, Rundreiser

Slow travel opplevelsesreise i Slavonia, øst i Kroatia

Kroatia er mange nordmenns feriefavoritt om sommeren. Kystlinjen forbindes med vakre landsbyer, klart og blått hav og et spennende øyrike. Mange nyter en etterlengtet solferie med bading og strandliv langs Adriaterhavet, men det finnes også et annet Kroatia. Et Kroatia hvor du kan oppleve fjell og daler, fosser og juv, skoger, innsjøer, slott og middelalderborger. Et Kroatia som er særdeles rikt på historie, kultur og utendørs aktiviteter, og et Kroatia med en unik matkultur veldig ulik den man finner i kystområdene. Et Kroatia perfekt for en slow travel opplevelsesreise!

Promosamarbeid

Slow travel er å ta seg tid til å oppleve

Med slow travel handler alt om å ta seg tid til å bli nærmere kjent med et sted. Det åpner opp for meningsfulle samtaler med de lokale for å lære mer om hverdagslivet og kulturen, få vite mer om lokale håndverkstradisjoner, matproduksjon, historien eller hva folk som bor her lever av.

Reiser man på en slik type ferie, en såkalt slow travel opplevelsesreise, er det ikke om å gjøre å presse mest mulig opplevelser inn på noen få dager. Det å ta seg tid til å faktisk oppleve de stedene og situasjonene man befinner seg i, roe ned og lære, er essensen her. Se, smake, dufte, føle og gå bakom fasadene. Slow travel er også å være aktiv i naturen og landskapet for eksempel gjennom lange sykkelturer og vandreturer i skogene og fjellene, ta en elvesafari eller padletur i et sumpområde eller oppdage det rike dyrelivet både til lands, til vanns og i luften. Det er også å gå inn i historien til et sted, lære om hendelser både i nær og fjern tid, om bosetninger, levemønster, krig og fred.

Jeg deltok på en tur i regi av Kroatias nasjonale turistkontor for å oppleve denne «andre» siden av Kroatia, og ble tatt med på en innholdsrik roadtrip i Slavonia, regionen som ligger i de nordøstlige delene av Kroatia. Området var helt perfekt for ekte og autentiske reiseopplevelser, og ypperlig for å innta en mer avslappet feriestil. Her på landsbygden gikk tiden litt langsommere, måltidene var lokale, lange og innholdsrike, og der var tid til å oppdage de ulike stedene vi besøkte. Finn inspirasjon til en slow travel opplevelsesreise i Slavonia, inklusiv Baranja, øst i Kroatia, her.

Finn også reiseinspirasjon i vår komplette reiseguide til Kroatia

Nær historie – Slavonia under Kroatiakrigen

Kroatiakrigen, borgerkrigen som pågikk i landet på tidlig 1990-tallet, oppstod etter at Kroatia offentliggjorde en uavhengighetserklæring fra Jugoslavia sommeren 1991. Slavonia var den delen av Kroatia som ble veldig tidlig og hardt rammet, og ble angrepet og beleiret av Serbiske styrker ganske umiddelbart. De første kamphandlingene under krigen var lokalisert i denne delen av Kroatia, og mange av innbyggerne her som ikke var av etnisk serbisk avstamming flyktet eller ble fordrevet til andre steder etter hvert som serbiske styrker inntok regionen. Under kampene ble flere av byene og landsbyene nesten totalt ødelagt, og det er den dag i dag fremdeles spor etter kampene som fant sted for snart 30 år siden.

Under krigen var også noen av de grusomste hendelsene lokalisert til Slavonia og de østlige delene av Kroatia. Massakren ved byen Vukovar i Slavonia i november 1991, der nesten 300 krigsfanger ble brutalt henrettet og lagt i massegraver av Serbiske paramilitære, er ansett som den verste krigsforbrytelsen i Europa siden andre verdenskrig.

Under krigsårene slo mange hundretusen flyktninger seg ned i Kroatia. Disse kom fra både Bosnia og Serbia i tillegg til fordrevne kroatere fra krigsområdene. Slavonia var i denne perioden kontrollert av serbiske styrker. Våren 1995 tok kroatene igjen over Slavonia-områdene gjennom flere koordinerte operasjoner, og mange av serberne som da var bosatt i disse områdene valgte å flytte til andre steder. Kroatia har arbeidet for og oppfordret uskyldige serbere som opprinnelig var bosatt i disse områdene om å komme tilbake igjen.  

Kroatiakrigen ble offisielt avsluttet i desember 1995, men de østlige delene av Slavonia ble ikke offisielt gjenforent med Kroatia før i januar 1998.

Dagens Slavonia

Selv om de grusomme hendelsene og fortellingene fra krigsårene under Kroatiakrigen er et mørkt kapittel i Kroatias historie, er det også en viktig del av området og landets historie. Flere steder er der satt opp minnesmerker slik at vi aldri skal glemme, og som et symbol på at slike hendelser ikke skal gjentas.

Slavonia har sakte, men sikkert kommet tilbake til dagliglivet i løpet av de siste 20-25 årene, og en stadig økende turisme utgjør en viktig inntektskilde for mange småbedrifter på landsbygden. Der satses og bygges opp overnattingsplasser, utvikles aktivitetstilbud og museumsfasiliteter, og infrastrukturen tilrettelegges for flere besøkende. Heldigvis er bevaring og formidling av den lokale matkulturen en viktig del av dette tilbudet, noe du snart vil oppdage om du reiser i området.

Hvordan starte på en roadtrip i Slavonia?

Med hovedstaden Zagreb som utgangspunkt er det enkelt å leie en bil og kjøre på oppdagelsesferd i Slavonia i Kroatia. Du kan fly fra Norge til Zagreb, men må nok i de fleste tilfeller beregne en mellomlanding et sted i Europa, da det ikke går direkteruter pr. i dag. Leiebil kan du enkelt plukke opp på flyplassen, og så er oppdagelsesturen i gang.

Ut fra Zagreb er der god veistandard og du kan følge E70 som er motorveien direkte mot øst for å komme til Slavonia. Fra flyplassen og helt til grenseområdene mot Serbia tar det ca. 3 timer å kjøre, så avstandene er ikke de helt store for en oppdagelsesferd. I Slavonia er det også bra veistandard, og god skilting. Med en fungerende GPS i bilen er du også sikker på å komme frem til riktig sted.

Les også: Langweekend i Europa – spennende byer litt utenfor allfarvei 

Min reiserute i Slavonia, øst i Kroatia

Oppdag Slavonias landskap og natur

Mesteparten av Slavonia har et forholdsvis flatt landskap og hele regionen befinner seg på den Pannoniske sletten, ett av de markante landskapene i Kroatia. Likevel er det et overraskende spennende og variert landskap å bevege seg gjennom, og det er lett å se at jorden her er meget fruktbar. Her finner du både rullende sletter dekket av rad på rad med vinranker, store åkre hvor det dyrkes blant annet mais og tobakk, sump- og elveområder hvor dyre- og fuglelivet kan observeres, og frodigere og mer kuppert landskap med skoger, fjell og daler.

Spredd utover Slavonia finner du også massevis av koselige småbyer og landsbyer verdt å besøke.

Vinkovci – med bosetning siden 6000 år tilbake i tid

Vinkovci er et perfekt første stoppested for en slow travel rundtur i Slavonia. Byen ligger helt øst i Kroatia og har rundt 35.000 innbyggere. Selv om den ikke er en storby er det faktisk en av de eldste områdene i Europa med kontinuerlig bosetning. Der er funnet rester etter bosetning så langt tilbake som 6000 år! Byen har derfor også en meget spennende historie som strekker seg langt tilbake i tid.

Elven Bosut renner gjennom Vinkovci og langs elvebredden finner du gjerne lokalbefolkningen sittende på små krakker med en fiskestang i hendene, på jakt etter dagens middag. Elven er et yndet sted for rekreasjon, og der går også en koselig gangvei langsmed elvebredden. Når jeg besøkte Vinkovci var det en fiskekonkurranse på gang langs elvebredden, noe som nok førte til at der var mange flere fiskere enn på en vanlig søndags morgen.

Vinkovci har et lite bymuseum og under en av utgravingene i byen ble det som ansees som Europas og det indoeuropeiskes eldste kalender funnet. Den ble funnet på en krukke og viser motiver og stjernebilder. Krukken stammer fra et sted mellom 2800-1600 år før Kristus. Kalenderen er kjent som Orion, siden man beregnet at året på denne tiden startet med første vårdag, da stjernene i stjernebildet Orion forsvant bak horisonten. Motivene på krukken benyttes som dekor i byen og er blitt et kjært kjennemerke for Vinkovci.

En av de mest kjente personene i Kroatia som kommer fra Vinkovci var novelisten og poeten Ivana Kozarec. Han døde kun 25 år gammel men rakk å skrive mange anerkjente kjærlighetserklæringer til Slavonia gjennom sin korte karriere. Like i utkanten av sentrum finnes et lite museum, som er lokalisert i hans hjem, og her kan du lære om hans tragiske kjærlighetshistorie som beskriver hvor vanskelig det var for ham å få være sammen med hans hjertes utkårede, hans kusine, som var av en annen rang enn ham.

Hotelltips for Vinkovci

I Vinkovci kan du bo sentralt og godt på Hotel Villa Lenije

Utforsk fugle- og dyrelivet med elvebåt fra Nijemci til Sopotac

Er du interessert i å utforske fugle- og dyrelivet i området anbefaler jeg deg å ta en tur med elvebåt fra Nijemci til Sopotac. Nijemci ligger kun noen minutters kjøring fra Vinkovci og turen på elven tar omtrent 1,5 time. Der er et yrende fugleliv langs elven, og ved Sopotac finner du både et observasjonstårn som er perfekt om du vil prøve å lokalisere fuglearter. Der er også en flott tilrettelagt picknicplass med bord og benker som du kan innta en herlig medbrakt lunsj på.

Opplev det landlige landskapet fra sykkel eller hesteryggen

Området rundt Sopotac er også flott å utforske fra sykkelsetet. Her sykler man mellom maisåkre, tobakksåkre og annen dyrket jord, og kan titte på små gårdsbruk, passere skogsholt og små landsbyer. Om du liker å utforske fra hesteryggen er det også mulig her. Hos Horis stalls i dette området leier de ut hest for en herlig sightseeingtur, både med og uten guide.

Bo hos Agrotourism Ivica and Marica

Etter begivenhetsrike dager med både båttur, sykkeltur og hesteridning er det herlig å ankomme en av de flotte agroturisme plassene i området for en god natt søvn. Booker du rom hos Agrotourism Ivica and Marica, som betyr Hans og Grete, kan du overnatte i flotte dobbelrom i en lang, stallignende bygning. Driverne er opptatt av kortreiste og lokale smaker, og tilbereder all mat og fremstiller stort sett alle ingredienser de benytter i maten selv. Det de ikke dyrker eller fremstiller selv, kjøper de fra nærliggende gårder, slik at alt har et lokalt tilsnitt. Slik bidrar de til at lokalsamfunnet har et bæredyktig fundament.

Agrotourism Ivica and Marica er plassen for deg som vil roe ned og nyte det late livet på landet. De har en stor utendørs spiseplass som du kan nyte en kaffe eller et måltid, og med flere dyr på gården er det et yndet sted for familier med barn. Her kan man hilse på hunder, katter og hest og der er store områder som man kan leke på. Hotellet har også sykler til utlån for gjestene, så det er bare til å ta seg en liten sykkeltur for å titte på solnedgangen om kvelden.

Besøk vinveien Beljski vidikovac

Etter en herlig frokost basert på ferskt brød, lokale oster, kjøtt, egg og syltetøy er du klar for å bruke dagene til å utforske. Glem ikke å dykke ned i en annen gastronomisk spesialitet fra dette distriktet, nemlig vinen! I et området som kalles vinveien, Beljski vidikovac, kan du oppleve et landskap fylt med vinranker så langt øyet kan se. Veien slynger seg over de buktende bakkene og skaper den perfekte visuelle rammen for et vindistrikt, og forhåpentligvis også for kaeraet ditt.

Selvsagt er det også mulig å besøke vinprodusenter og gjøre vinsmaking i området. Jeg besøkte vinkjelleren Vina Belje og fikk testet både bobler, hvitvin, rose og rødvin. Vinen holder høy kvalitet og er typisk for vinproduksjon i dette området.

Nyt naturen og dyrelivet i Nature Park Kopački rit

Det yrende fugle- og dyrelivet i våtmarksområdet i hjertet av Danube, i Nature Park Kopački rit, er nok en rik naturopplevelse. Området har opphøyde gangveier av tre som tar en over og mellom flere meter høye strå og til vakre utkikkspunkter og steder du kan slappe av. Et perfekt sted for opplevelsesrike vandreturer i naturen for både barnefamilier, bevegelseshemmede og funksjonsfriske.

Hele parken er variert og har noe å by på for alle. Utenfor de tilrettelagte vandrestiene finner du både kanaler og sumper, elver, skog og små innsjøer. Både dyr- og fuglelivet er fantastisk i dette parken, og vi observerte både ørn og stork på vår båttur der, samt en liten orm som svømte på tvers kanalen vi seilte på. I skogene finnes det både oter, hjort, villsvin og bever, ja faktisk er det over 55 pattedyr arter som befolker området. Når du også regner med de rundt 300 fugleartene som holder til her sier det seg selv at det er et yrende dyreliv som møter deg.

Et av de mer spektakulære synene på båtturen var selvsagt ørnene som svevet høyt over tretoppene, men også de store flokkene med skarver som samlet seg i store flokker i trær og krokete røtter som stakk opp av vannet. De sorte siluettene mot himmelen som satt på rad og rekke så nesten ut som et maleri, og nærmere vannflaten fremstod de som mystiske vesener som nesten gikk i ett med omgivelsene.

Etter en lengre og veldig avslappende tur på elven i stor båt var det deilig å sette seg i en liten kano og komme nærmere naturen og fuglene. Vi padlet forsiktig ut til en liten øy og kom ganske så tett på alle skarvene, men uten å forstyrre dem. En herlig opplevelse der vi fløt nesten lydløst over vannet.

Bo på Heritage Hotel Kurija Janković

På din rundreise med innholdsrike dager fylt med minnerike utendørs aktiviteter bør du også legge inn noen tradisjonelle kulinariske opplevelser på turen. De fleste stedene serverer typisk kroatisk mat, og jeg hadde en veldig flott tradisjonell matopplevelse hos Heritage Hotel Kurija Janković med den anerkjente Kroatiske matbloggeren Sanja Mijac med bloggen Domaćica.

Her fikk vi smake på mange ulike typer rakia, det typiske brennevinet fra Kroatia som smakstilsettes med både frukt, urter og bær. Du kommer garantert til å bli tilbudt en smak om du reiser i disse områdene. På hotellet fikk vi også servert et stort antall tradisjonelle Kroatiske retter, samt et bugnende kake og dessertbord som Sanja hadde dekorert etter alle kunstens regler.

Etter en god og lang middag var det deilig å bare kunne trekke seg tilbake på rommet etterpå, og få hvilt ut til neste dag, full av både nye inntrykk og smaksopplevelser.

Opplev naturen i Papuk Nature Park

Frokostbordet bugnet ikke mindre enn kakebordet fra gårsdagen, så for meg var det var bare å fylle opp energilagrene for en aktiv dag utendørs.

Et av stedene du virkelig bør vurdere å gjøre et lengre stopp er i Papuk Nature Park – UNESCO World Geopark for en dag med opplevelser i det fri. Jeg tilbrakte en hel dag her, men det er muligheter for å være i området i flere dager da det er svært mye å se og oppleve.

Det første stoppet vi hadde var ved et fantastisk naturfenomen, Rupnica, som man finner i denne parken. På et lite område finner man nemlig massevis av naturlig skapte steinsøyler som står tett i tett og danner et slags trappemønster, likt det som man finner på Giants Causeway i Nord-Irland.

Etter fotostoppet ved Rupnica fortsatte vi til besøkssenteret i Papuk Nature Park som ligger i det området av Papuk som kalles Jankovac skogspark. Her fikk vi se en kort introduksjonsvideo om området, flora og fauna før vi tok i bruk beina og vandret ut i parkens vakre naturområde.

Denne skogsparken har et stort knippe lærerike og merkede vandreruter som slynger seg oppover bakkene og inn skogen, mellom bekker og elver og forbi små fosser, huler og innsjøer. Naturen her er ganske utypisk for området, med høye fjell og dype daler, noe som også gjør dette området ekstra rikt på både dyr og planter, med over 1200 registrerte arter. Det er også mulig å bevege seg rundt i parken på terrengsykkel, noe som gjør at du rekker over et mye større område sammenlignet med å vandre.

Du kan enkelt bruke en hel dag på ulike aktiviteter og oppdagelsesturer i Jankovac skogspark, og skulle du bli sulten er det også en hyggelig restaurant og kafe som serverer lokale spesialiteter på området.

Det er selvsagt også mange andre vakre plasser verdt å stoppe på en rundreise i Slavonia, men dette var de plassene jeg lærte å kjenne på min lille rundtur. Om du avslutter din opplevelsesrike rundreise med massevis av naturopplevelser i Slavonia ved Papuk Nature Park kan du beregne ca. 1,5 timers kjøretid tilbake til Zagreb.

God tur! 

Finn også reiseinspirasjon i vår komplette reiseguide til Kroatia her

 

Min reise til Slavonia i Kroatia var gjort i samarbeid med Kroatiska Turistbyrån for å sette fokus på naturopplevelser i de mer ukjente delene av landet. Alle holdninger og meninger er som alltid mine egne. 

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)