Slik planlegger du en perfekt bilferie i Norge

av | Adventure, Roadtrip, Rundreiser

Slik planlegger du en perfekt bilferie i Norge

Om man kaller det road trip, bilferie eller biltur så er ofte formålet det samme med en slik type reise; å ta seg rundt på veiene ved hjelp av et kjøretøy i et valgt område. Uansett om du velger å reise på en spontan bilferie eller du ser for deg å planlegge turen over lengre tid, kan det være nyttig med noen tips på veien.

Låtefoss Odda

Med riktige forberedelser er det lettere å nyte opplevelsene og enklere å finne de perfekte stoppestedene langs veien. God planlegging gir også en større trygghet om uhellet skulle være ute, en fjellovergang er stengt eller du mister siste fergeforbindelse for dagen.

Sommeren 2020 la jeg ut på en 5 ukers road trip i Norge på en reise jeg kalte #GjenoppdagNorge. Jeg valgte bevisst å ikke følge hovedveiene, men legge ruten til litt mer ukjente veier, forbi små plasser og «ukjente» landskap. Jeg hadde også som mål å kjøre langs de fleste av landets 18 Nasjonale turistveger, og klarte å bake inn en god del av disse. Noen av mine opplevelser kan du lese mer om her: Gjenoppdag Norge

Lysten på spennende opplevelser langs landeveien i Norge? Her er mine beste tips for å planlegge en perfekt bilferie i Norge.

Sett opp et tidsskjema for bilferien

Det første du bør gjøre er å tenke over hvor lang tid du vil bruke på bilferien eller hvor mange dager du har til rådighet for turen. Du bør også sette opp et tidsskjema over hvor lange kjørestrekk du foretrekker pr. dag eller totalt for turen, slik at ruten ikke blir et ork om du planlegger for lange strekk om gangen. Har du barn med på tur kan det for eksempel være en fordel å beregne kortere kjørestrekk og hyppigere stopp enn om det kun er voksne med på reisen.
Er dere flere som har mulighet til å kjøre kan det også være lurt å tenke på fordeling av kjøretiden. Kjøretiden pr. dag eller mellom hvert stopp kan også måtte justeres etter hvilket kjøretøy du har. Reiser du med elbil må du selvsagt planlegge for hvor lang rekkevidde din bil har, og legge opp tidsskjema etter dette, slik at du alltid er sikker på å få ladet bilen tilstrekkelig før neste etappe.

Vanping Andøya

Velg kjøretøy for din bilferie i Norge

Når du skal velge kjøretøy bør du ta utgangspunkt i hvor reiseruten går, hvem som skal være med på turen og hvilken type tur du legger opp til. Du har kanskje tilgang på egen bil, men ønsker mer fleksibilitet på reisen, eller du har elbil med lav rekkevidde som setter begrensninger for ruten.
Fortvil ikke. Det går an å leie en bil, og det trenger ikke nødvendigvis å koste skjorten. De fleste utleieselskapene har såkalt månedsleie, som totalt sett ligger veldig mye lavere enn å leie en bil basert på dagsleie. Husk å være tidlig ute da disse som regel kommer i et mer begrenset antall enn leiebiler på kortere basis.

Det er også dem som byttelåner bil med familie eller venner i ferien, slik at bilen står til reisen som planlegges.

For noen kan det å leie en bobil være den perfekte løsningen, mens andre finner mye glede i å leie en liten varebil å «innrede» den som en slags bobil for turen, såkalt «vanping».

Sett opp et budsjett for reisen

Å sette opp et grovt budsjett for bilferien legger en del føringer for både reiserute, stoppesteder, mat og hvilken type overnatting du kan ha underveis. Planlegger du en reise på lavt budsjett bør du for eksempel forsøke å unngå veier med store bom- og fergeutgifter, og gjerne planlegge inn overnatting i telt, hengekøye eller på campingplass istedenfor hotell.

Det kan også være lurt å tenke på hvordan og hvor du ønsker å spise, og gjerne satse på å kjøpe og tilberede det meste av maten selv. Har du et romsligere budsjett kan du heller planlegge en hotellferie med gode restaurantopplevelser på turen.

Mitt beste tips for en interessant bilferie er imidlertid å mikse inn litt av hvert inn, det vil si å inkludere både enkle mat og overnattingsopplevelser med mer unike opplevelser, slik at ferien blir variert og minneverdig.

Under min #GjenoppdagNorge roadtrip sommeren 2020 sørget jeg for å ha mulighet til å kombinere. Med en liten varebil som fungerte som en enkel bobil kunne jeg både overnatte i bilen og legge inn overnatting på ikoniske plasser.

Du kan også enkelt planlegge inn en eller to «ikonisk» overnatting underveis, for å få en oppgradert opplevelse. Sjekk ut 10 ulike steder for unik overnatting i Norge her.

Lyngenfjord unik overnatting

Velg dine reisemål for bilferie i Norge

Det å definere reisemålene du ønsker å besøke er en viktig del av planleggingen, så sett opp en liste over hvilke og hvor mange reisemål du planlegger å besøke. Er det en rundreise i et gitt område eller er turen en reise fra ett sted til et annet?

Er du helt åpen for både hvilken reiserute og reisemål du ønsker, kan du også starte med å sette opp en prioriteringsliste over ulike aktiviteter du ønsker å inkludere, og ting du ønsker å oppleve. Deretter kan du markere disse på et kart å legge opp reiseruten etter hvordan disse stedene ligger lokalisert.

Når du har fått definert både tidsskjema og reisemålene du ønsker å inkludere, er det viktig å se på tiden det tar å kjøre mellom hvert stopp. Er det lange kjørestrekk mellom hvert sted på reiseruten kan du også søke på spennende stoppesteder langs reiseruten, og inkludere flere, eller færre, reisemål slik at tid og rute står i samsvar.

NAF Reiseplanlegger er et veldig godt verktøy for å finne spennende severdigheter langs kjøreruten din, og kan hjelpe deg med å gjøre bilferien enda mer spennende og tilpasset dine ønsker og behov.

Utforsk dine utvalgte destinasjoner

Når du har satt en reiserute og bestemt i hvilket område du vil overnatte, er det lurt å utforske hvilke muligheter de ulike destinasjonene har. Sett deg inn i hvilke aktiviteter som tilbys, gode restauranter på stedet, spennende museer eller flotte utflukter og turmuligheter. Er du glad i foto kan det være lurt å søke etter gode lokasjoner for spektakulære solnedganger, dyreliv eller naturfoto være en berikelse.

Men vær obs: kanskje du rett og slett opplever at de ulike plassene byr på så masse opplevelser at du vil tilbringe enda mer tid her. Du finner massevis av gode tips til opplevelser over hele Norge på visitnorway.no

Husk å også lese deg opp på klima og værforhold på de stedene du ønsker å besøke. Selv om man ikke kan styre været er det greit å vite noe om hvordan været normal sett er på den tiden man planlegger et besøk.

Badehus Øygarden

Planlegg et aktivitetsprogram

En av de store fordelene med en bilferie er friheten til å gjøre nesten hva man vil, når man vil det. Men, når man planlegger en bilferie kan det å planlegge et aktivitetsprogram gjøre reisen enda mer spennende og interessant.

Et godt tips er å planlegge inn i hvert fall en aktivitet som gjør at man får beveget kroppen litt hver dag. Det kan bli mye stillesitting om man er for fokusert på kjøreruten, så legg inn mulighet for en liten vandretur, sykkeltur, svømmetur, padletur e.l. hver dag, og sjekk hvilke lokale selskaper som tilbyr utleie av utstyr eller guider for de aktivitetene du ønsker å gjøre.

Malangen Resort

Book overnatting og aktiviteter på forhånd

Når du har gjort deg opp en mening om hvilke aktiviteter og hvilke steder du ønsker å overnatte i reiseruten kan det være veldig lurt å legge inn bestillinger. Mange av overnattingsplassene på de mest populære destinasjonen blir fort fullbooket, så det gjelder å være tidlig ute for å få plass her. Heldigvis finnes det et stort utvalg av hyggelige overnattingsmuligheter i vårt langstrakte land, så om du ikke får plass på førstevalget ditt er det som regel flere muligheter innen kort kjøreavstand.

Flere aktivitetstilbydere har også begrensninger på antall av utstyr de har tilgjengelig eller antall mennesker som kan delta på en aktivitet pr. dag, så for å være sikker på å få plass, book også de aktivitetene du ikke vil gå glipp av på forhånd.

Også i fornøyelsesparker, museer og opplevelsessentre kan det være begrensninger på antall billetter som er tilgjengelig, så sjekk ut om dette gjelder for de stedene du ønsker å besøke, og legg inn bestilling for å være sikker på å få komme inn når du ønsker det.

Trehyttene

Planlegg pakkeliste for bilferien

Når du har klart for deg hvor lenge du skal være borte, hvordan du tenker å overnatte, hvilke aktiviteter du skal inkludere og sjekket hvordan været som regel er i den tiden du skal oppholde deg i området er, bør du planlegge en pakkeliste. Det er fryktelig dumt å glede seg til en spesiell aktivitet for så å oppdage at du har glemt skotøy, klær eller essensielt utstyr for å gjennomføre aktivitetene.

Siden været er uforutsigbart i Norge bør pakkelisten også inkludere klær for enhver værtype slik at det ikke er kulde eller varme som setter en stopper for opplevelsene.

Planlegger du en del utendørs aktivitetet bør du også inkludere et lite førstehjelpskrin i pakkelisten, i tillegg til det du har i bilen. Plaster, smertestillende, desinfeksjon og gnagsårplaser kan redde dagen om uhellet skulle være ute. Husk også solfaktor og myggspray slik at ikke nattesøvnen blir ødelagt av kløe og svie.

Kryss av på pakkelisten etter hvert som du pakker det ned eller legger det i blien før avreise, så har du full kontroll på at du har fått med deg alt du trenger.

Vanping utstyr

Sørg for å ha en gyldig reiseforsikring

Selv om du «bare» skal reise i Norge er det lurt å ha reiseforsikringen i orden før du legger ut på tur. Uhell kan skje og da er det en god trygghet å vite at man har en forsikring som sørger for at man får hjelp eller støtte.

Du kan velge om du ønsker å kjøpe en helårs reiseforsikring eller en forsikring som kun gjelder for en spesifikk reise. Sjekk gjerne ut Europeiske Reiseforsikring for mer detaljer om du ikke allerede har reiseforsikring. 

Før avreise – ta en full sjekk på bilen din.

Skal du benytte egen eller lånt bil i ferien er det lurt å ta en sjekk at alt er i orden før du legger i vei. Bestill gjerne en service og sørg for å få sjekket over at alt fra olje, kjøleveske, lufttrykk og mønster i dekkene, bremser, spylervæske, vindusviskere, lamper o.l. er i orden. Husk også å dobbeltsjekke at du har reservehjul og utstyr i bilen til å skifte dekk om du skulle være uheldig og punktere.

Når du er på bilferie i Norge

Når tiden har kommet og du endelig kan legge ut på norgesferie i bil er det viktig å nyte! Ta inn naturopplevelsene, nyt friheten og nyt Norge. Husk at du som trafikant har et felles ansvar for å gjøre veiene trygge. Unngå utrygge forbikjøringer, vær oppmerksom og aktsom i trafikken og gi litt rom for at andre typer kjøretøy gjerne trenger å kjøre litt saktere på svingete veier enn deg.

For oppdatert informasjon om trafikksituasjonen i ditt område kan vegvesen.no være lur å følge med på. Her finner du sanntidsopplysninger om stengte veier eller andre trafikale problemer.

Følg med på smitteutviklingen i de områdene du planlegger å reise, og husk å holde avstand, vaske hendene og bruke munnbind der dette er nødvendig.

Støtt det lokale næringslivet der reiseruten tar deg, og kjøp lokalmat og lokale produkter langs ruten. Hos Hanen finner du et stort nettverk av spennende lokalmatprodusenter, overnattingssteder og aktiviteter som kan være en berikelse på reisen.

Husk også å følge med på batteri- eller drivstoffnivået underveis, og vit hvor neste ladeplass eller bensinstasjon befinner seg. Det finnes ikke noe kjedeligere enn å gå tom for strøm eller drivstoff midt i «ingenmannsland» på ferieturen. God tur!

midnattsol andenes

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)