Autentiske norgesopplevelser med Hanen

av | Gjenoppdag Norge, Kortreist mat, Matopplevelser

Autentiske norgesopplevelser med Hanen

Det at vi i år har blitt oppfordret til å legge sommerferien og opplevelsestrangen til Norge, har gjort at mange har fått opp øynene for mer av alt det spennende Norge har å by på. Hvorfor ikke fortsette oppdagelsesreisen i norsk natur, kultur og mat utover høsten og vinteren?

Promosamarbeid

Hanen er en næringsorganisasjon med flere enn 500 små og store medlemsbedrifter fordelt over hele Norge. Organisasjonen har som mål å være en veiviser til Norges bygdeperler, og har fokus på unike og autentiske opplevelser gjennom bygdeturisme, økoturisme og lokalmat. Under min #GjenoppdagNorge roadtrip i juni besøkte jeg flere av Hanen medlemmene som lå langs min rute, og fikk en liten smakebit av noe av det Hanen-medlemmene tilbyr sine besøkende.

Her er en liten bukett av interessante Hanen medlemmer, men husk at der er uendelig mye mer for deg å oppdage. Titt etter Hanen-skiltet langs veien for å finne nye og spennende lokalbedrifter som vedlikeholder og opprettholder norsk matkunst, historie og tradisjon, eller last ned Hanen-appen for å enkelt lokalisere Hanen medlemmer i det området du befinner deg.

Glesvær kafe – kystkultur og smak av Vestlandet

Glesvær i Øygarden utenfor Bergen er et av de eldste handelsstedene på Vestlandskysten. Stedet er et yndet utfartssted for både Bergensere og lokalbefolkningen. En kjøretur til Glesvær byr på både vakker kystnatur, kystkultur og ikke minst, man kan se frem til et godt måltid mat. Den eldste bygningen i Glesvær, som ble oppført i 1688, var tidligere hovedbygningen for eieren av fiskeværet. Den benyttes i dag som bolighus. Vegg i vegg ligger den koselige bygningen som huser Glesvær kafe.

Glesvær kafe tilbyr lokalmat basert på lokale tradisjoner og råvarer, samt innslag av internasjonal inspirasjon, og du finner derfor både retter med lokalt produsert klippfisk og tørrfisk, krabbe, reker og ferske fiskesorter, samt kjøttkaker og annen norsk tradisjonsmat. Fiskesuppen er en svært så populær rett, i tillegg til hjemmelaget fish & chips.

Øvre Eide Gård – gårdsidyll like ved Bergen Sentrum

Øvre Eide Gård har røtter tilbake til 1500 tallet og var i sin tid en av de store gårdene i området. Gården har til og med eget fangehull under hovedhuset. Dette skal ha vært i aktivt bruk og det er dokumentert at stortyven Gjest Bårdsen som herjet på hele Vestlandet på slutten av 1700 tallet og begynnelsen av 1800 tallet skal ha vært holdt her.

Gården tilbyr teambuildingsaktiviteter, gårdsbesøk for grupper, turistpakker og har også mange sesongbetonte eventer som er åpen for publikum. De har store også selskapslokaler til leie for de som ønsker å arrangere egne sammenkomster.

I tillegg til at gården er åpen for besøkende, tilbyr de også muligheten for å bli kjent med byfjellene fra hesteryggen.

Haaheim Gaard – herskapelig stemning i landlige omgivelser

På Tysnes utenfor Bergen finner du Haaheim Gaard, lokalisert oppi en dalside 170 meter over havet, med flott utsikt over dalen nedenfor og øyene og Nordsjøen utenfor. I dag har Haaheim Gard 21 rom, fordelt på mindre dobbeltrom og opp til store suiter med blant annet egen badstu. Alle rommene er innredet i historisk stil, og de fleste har rekonstruerte tapeter fra svenske og norske herregårder og slott. Hotellet har også en lekker kulturhage med 1500 meter hagestier som slynger seg mellom rosebusker, benker og sittegrupper, samt et lite kapell.

Det foregår alltid noe på Haaheim Gard, både konserter, kurs, temamiddager og andre arrangementer. De har også egen møteavdeling med konferanserom og utstyr, og restaurant hvor du kan innta dagens måltider i lyse og trivelige omgivelser. Fokuset ligger selvsagt på kortreiste og tradisjonsrike retter og råvarer. Ønsker du å kjøpe med deg noen av produktene hjem kan du gjøre dette i den lille gårdsbutikken som finnes på hotellet.

Store Ringheim hotell og restaurant – gårdsferie og kortreist mat i historiske omgivelser

Store Ringheim Hotel og Restaurant ligger like utenfor Voss sentrum og består av 3 bygninger rundt et koselig gårdstun. Store Ringheim tilbyr 15 unike rom i to bygninger; Gardshuset og Reiskapshuset. I Gardshuset finner du de historiske rommene, hvor tømmerveggene er synlige og du finner en nostalgisk stemning.

I den gamle låven finner du restaurant, fellesstue, resepsjon og konferansefasiliteter, og det avholdes også konserter og andre arrangementer i denne bygningen. I restauranten serveres retter basert på egensankede eller egenproduserte produkter, samt lokalmat fra nærliggende gårder.

Eidfjord Fjell og Fjord Hotell – lokalmat, fjordutsikt og komfortabel overnatting

Eidfjord Fjell og Fjord Hotell er et helårsåpent hotell, og ligger på en liten høyde over Eidfjord sentrum. Her kan de skilte med fantastisk fjordutsikt og koselige rom, og med et dedikert fokus på lokalprodusert mat og lokale mattradisjoner kan du innta lokale sesongsmaker året rundt i restauranten, med panoramautsikt over Eidfjord sentrum og fjorden utenfor.

Restauranten har et stort utvalg av eplesider fra Hardanger, så prøv gjerne å bytte ut det tradisjonelle rødvinsglasset med noe mer sprudlende som har lange tradisjoner, lokale røtter, og dessuten passer perfekt sammen med lokale smaker.

Galleri Hagalid – kunstgalleri og lokalmat på en liten fjellgård

I enden av Hagalidvegen, en smal tilkomstvei som snirkler seg i bratte hårnålsvinger oppover fjellsiden, ligger Galleri Hagalid i landlige omgivelser. Her oppe, 300 meter over Jøsenfjorden, drives det gård, kafe og galleri, og det er også et flott utgangspunkt for både lette og mer krevende fjellturer.
I galleriet, som strekker seg over to etasjer, er det tre årlige kunstutstillinger + en liten juleutstilling, og lokalt kunsthåndverk for salg.

Avslutt kunstopplevelsen med nydelig, hjemmelaget mat fra den lille kafeen.

Klostergarden – gårdsmat produsert i et vernet kulturlandskap

Klostergarden har sitt utspring i Utstein Kloster, Norges eneste bevarte middelalderkloster. Utstein Gard har vært en slekstgård siden 1700, og drives i dag av 11. generasjon gårdbruker i familien. På gården har de både sau, kyr og griser, og tilbyr velsmakende kjøttprodukter blant annet av lam under merkenavnet Klosterlam både i egen gårdsbutikk og hos lokale kjøpmenn i området. Klostergarden er også leverandør av førsteklasses kjøttprodukter til mange av Norges beste restauranter.

I gårdsbutikken, som ligger i et lite naust ved sjøen, finner du selvsagt Klostergardens egne produkter, samt andre kortreiste lokalmatprodukter. De har også et utvalg av gaver, bøker og pynt til hjemmet.

Røyland Gård – gårdsferie, ølbrygging og lokalmatutsalg.

I Engesland, kun en drøy times kjøring fra Kristiansand, ligger familiegården Røyland Gård. Her kan du nyte en avslappende gårdsferie tett på både dyr og natur. Gården har 3 utleieleiligheter som passer både for storfamilien og for en romantisk getaway, og har store selskapslokaler perfekt for både brylluper og andre store dager og markeringer.

I gårdsbutikken kan du kjøpe gårdens egenproduserte syltetøy av viltvoksende bær og planter, såkalt skogsgourmet, samt lokale oster og andre delikatesser fra småprodusenter i nærheten. De driver også et lite serveringssted, hvor du også kan kjøpe hjemmebrygget øl og andre tradisjonsrike matprodukter.

Ciderhuset – ciderproduksjon langs Sognefjorden med lange tradisjoner

Midt mellom koselige trehus og frodige eplehager i Balestrand, og med fantastisk utsikt til Sognefjorden, ligger Ciderhuset. Her produseres og selges det høykvalitets eplecider etter champagnemetoden, fruktvin samt diverse frukt- og bærlikører.

Ciderhuset tilbyr cidersmakinger i sin restaurant, samt omvisning på fruktgården og i produksjonlokalene for dem som ønsker å vite mer om ciderproduksjon. Ciderhuset tilbyr sine produkter blant annet under merkenavnet Balholm, og i gårdsbutikken kan du kjøpe både cider og fruktvin, frukt og bær på glass samt et utvalg litteratur om ciderlaging.

Gardsbrenneriet – destilleri og ciderprodusent i naturskjønne omgivelser

Gardsbrenneriet er et håndverksdestilleri som driver med produksjon av både alkoholfrie og alkoholholdige varer basert på lokal frukt og bær, og holder til i naturskjønne omgivelser i Sandane i Nordfjord. De har et helt nyåpnet gårdsutsalg vegg i vegg med produksjonslokalene hvor du kan handle produktene deres, i tillegg til sesongens frukt og grønnsaker fra gården. De har også et lite utvalg av andre lokalmatvarer fra gårder i nærheten.

Under koronatiden omstilte de også en del av produksjonen sin til håndsprit, og denne er også tilgjengelig i gårdsbutikken.

Trasti og Trine – gårdsferie kombinert med gourmetmat og alaskan huskyer

Hos Trasti og Trine i Alta kan du nyte en herlig gårdsferie i tett samspill med både hunder og lokalmat av høy klasse. Bo i en av de koselige rommene på tunet, vær aktiv utendørs på tur med hundespannet, og nyt et herlig gourmetmåltid basert på kortreiste råvarer og rene, ærlige smaker. Gårdstunet er perfekt utformet for besøkende barnefamilier. Her kan barna leke med valpene mens de voksne slapper av med en kopp kaffe og noe å bite i sommerstid.

Om du heller foretrekker å lære kunsten med å forvandle det naturen har å by på til et nydelig måltid selv, kan du også delta på en av de mange matkursene Trasti og Trine holder på utekjøkkenet som finnes på stedet.

I bakeriet, som holder åpent noen dager i uken, trylles det frem ferske surdeigsbrød og andre velsmakende bakverk basert på økologiske råvarer, og alt stekes i vedfyrt ovn som virkelig får frem en autentisk og unik smak.

Dediker weekendturen med kjæresten, familien eller vennene dine til å søke unike og autentiske norgesopplevelser med Hanen, og utforske det høsten og vinteren har å by på av farger, opplevelser og smaker.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)