Ponale stien – en luftig spasertur langs Gardasjøen

av | Adventure, Fottur, Sykkel

Ponale stien – en luftig spasertur langs Gardasjøen

Helt nord ved Gardasjøen i Italia ligger Ponale stien, en spennende og luftig turløype som tar deg langsetter italias største innsjø og oppover i den bratte fjellsiden. Ponale stien var opprinnelig den eneste veiforbindelsen mellom landsbyen Riva del Garda og Ledro-dalen og den ble konstruert på midten av 1800-tallet. Stien strekker seg ca 2,5 km langs Gardasjøen og kan by på en fantastisk utsikt over sjøen og området rundt. Bli med på en luftig spasertur langs Gardasjøen.

Promosamarbeid

PONALE – FRA ENESTE VEIFORBINDELSE TIL STI FOR REKREASJON

Ponale var som nevnt eneste veiforbindelse mellom Riva del Garda og Ledro-dalen, men på grunn av hyppige skred ble en separat veiforbindelse bygget i 1998 og Ponale ble kun benyttet som en tursti for rekreasjon og mosjon. Flere massive jordskred førte til at stien ble stengt i noen år og gjenåpnet for publikum i 2004 etter å ha blitt rustet opp og sikret for den nette sum av nesten 1 million euro. Idag blir stien hyppig benyttet av både terreng syklister og turgåere langs Gardasjøen og fremstår både trygg og spennende på samme tid.

Les også: Utsøkte italienske matopplevelser i Riva del Garda

STI LAGT LANGS FJELLHYLLER OG I TUNNELER OVER GARDSJØEN

Ponale snor seg langs fjellsiden helt fra vannflaten og opp til ca. 160 meter over Gardasjøen på det høyeste. Løypen går delvis hugget inn i fjellsiden, delvis langs fjellhyller og delvis i tunneler og er sikret utover mot innsjøen de fleste stedene. Der er lagt til rette for noen utkikkspunkt og hvileplasser enkelte steder, men utsikten er fantastisk stort sett gjennom hele ruten.

Les også: Italiensk julestemning og tre julemarked ved Gardasjøen

TERRENGSYKKEL ELLER JOGGESKO

Det er mesteparten grusdekke langs løypen så om du ønsker å sykle kan det være lurt med en terrengsykkel. Overflaten er enkelte steder også ganske humpete og kuppert og med endel steiner så vær obs om du kommer opp i en viss fart. Tar du turen til fots klarer du deg fint med vanlige tursko/joggesko. Løypen i seg selv er ikke spesielt krevende eller utfordrende men det er luftig langs vannet og om ettermiddagen blåser det stort sett alltid, så ha med deg klær etter vær og vindforhold.

Les også: Rio Sallagoni – en vakker Via Ferrata klatrerute

HUSK Å FOTOGRAFERE UTSIKTEN, GARDASJØEN OG RIVA DEL GARDA

Der en mange muligheter for gode foto langs løypen men noen av de virkelig «gode» punktene er ikke sikret med gjerde, så vær for all del forsiktig om du våger deg ut på de litt mer utilgjengelige men flotte utkikkspunktene. Til bildet over klatret jeg opp på en kjempestor stein/fjellknaus som lå på utsiden av løypen og fikk god utsikt mot landsbyen Riva del Garda og stien som slynger seg langs fjellsiden.

Fjellsidene langs nordvestsiden av Gardasjøen er bratte og vakre. På bildet over til venstre ser du to veier. Den nederste er den som er i bruk for vanlig biltrafikk idag og går både langs fjellet og i tunneller. Ponale ser du som en fjellhylle ca. midt i bildet.

Ponalestien er hyppig brukt av syklister med terrengsykkel og av barnefamilier på en roligere tur. Her er plass til alle men vær oppmerksom når du kommer rundt svinger og bratte kurver så du ikke kjører på noen eller blir påkjørt.

TUR RETUR PÅ 2,5 TIMER I ROLIG TEMPO TIL FOTS

Går du i normalt turtempo og gjerne stopper noen steder på veien for å fotografere eller bare nyte utsikten tar det ca. 1,5 time å gå ruten til endes. Tilbake igjen til Riva del Garda kan du beregne ca. 1 time da du da har nedoverbakke. Skulle du ønske en forfriskning finner du en koselig kafe, Ponale Alto Belvedere, nesten helt ved snupunktet som serverer småretter, snacks, kalde og varme drikker og har en takterrasse og uteområde med en fantastisk utsikt mot både Ponalefossen og Gardasjøen.

VÆR OBS PÅ SYKLISTER OG GÅENDE I TUNNELENE

Deler av ruten går i korte og lange tunneler. Vær obs på at når vinden blåser om ettermiddagen fungerer de også som en «vind tunnel» og kan oppleves svært kalde. Vær også obs på syklister inne i tunnelene. De kommer ofte i stor fart, spesielt på veien tilbake, og kan ha vanskeligheter med å se fotgjengere om de kommer rett fra sollys og inn i de mørklagte tunnelene. Har du med deg en mobiltelefon med lommelykt eller en liten lykt kan det være lurt å benytte denne, om ikke for å se hvor du går, så sørge for at andre ser deg.

Når du ser hvor bratte enkelte av fjellsidene er skjønner du fort at det må ha vært et svært så ambisiøst prosjekt å bygge veien på midten av 1800-tallet. Der det ikke har vært naturlige fjellhyller har man hakket ut disse i fjellsiden. Enkelte steder er ruten smalere enn andre, og det er gjerne om du går på utsiden av tunnellene istedenfor gjennom. Her er det også mange flotte utkikkspunkter, men også flere usikrede områder. Vær obs om du er på tur med små barn og ta det rolig om du sykler på disse partiene.

PONALE I FILMER

De spesielle veiene langs Gardasjøen har blitt brukt til flere musikkvideoer, reklamer og filminnspillinger og der har vært noen spektakulære biljakt-scener som har vært lokalisert her. Den kanskje mest kjente filmen som har benyttet området er nok James Bonds «Quantum of Solace». I åpningsscenen kan man se en heftig biljakt som finner sted på veien og i tunnelene som du kan se på bildet over, tatt fra Ponale stien og noen av scenene er også fra deler av selve Ponalestien!

 

Turen langs Ponalestien var en del av programmet for promokampanjen #atLakeGarda i #gardatrentino som ble arrangert i samarbeid med Garda Trentino og NordicTB. Alle meninger er helt og holdent mine egne, som de alltid er.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)