Italiensk julestemning og tre julemarked ved Gardasjøen

av | Kulturopplevelser

Italiensk julestemning og tre julemarked ved Gardasjøen

Julemarkeder og andre julearrangementer med funklende lys, duften av gløgg og ristede kastanjer, julemusikk og barnelatter bringer frem skikkelig julestemning for meg i hvert fall. I nordenden av Gardasjøen, ved Riva del Garda, fant jeg både den gode julestemningen og ble introdusert til noen helt nye og, for meg, uvanlige Italienske juletradisjoner. Bli med å finne den gode italienske julestemningen, og besøke koselige og unike julemarkeder ved Gardasjøen.

Promosamarbeid

3 koselige og unike julemarkeder ved Gardasjøen

Kulinarisk julemarked «Di Gusto In Gusto» i Riva del Gardas «Villagio del Gusto»

Riva del Garda har et julemarked sentralt plassert på to av byens markedstorg med utsikt over Gardasjøen. Dette julemarkedet er ikke som alle andre, og fokuserer mest på lokale mat og drikkeprodukter. Markedet heter treffende Di Gusto In Gusto og holdes i «Villagio del Gusto», fritt oversatt til «smak på smak» og en «landsby av smak», og inneholder massevis av boder hvor lokale produsenter tilbyr smaksprøver og selger sine produkter.

Her kan du kjøpe et stort utvalg av lokale oster og spekemat, syltetøy og balsamico, vin og øl fra distriktet samt kaker og godteri til å ta med hjem. Der er også flere restauranter som har trukket ut i bodene og tilby små måltider og selger lokale vinspesialiteter i glass. I tillegg til lokal rødvin, hvitvin og rosèvin bør du også prøve spesialitetene Vino Santo, som er en søt dessertvin type, og Trento DOC som er lokalt produserte bobler i både rosa og hvit type. Du bør også prøve Birra Brulè og Vino Brulè, lokale typer av gløgg basert på henholdsvis oppvarmet øl og vin. De selger selvsagt også varme drikker uten alkohol, de fleste basert på eple, en av fruktspesialitetene fra regionen.

Når mørket senker seg over markedet kommer lysdekoren virkelig til sin rett, og husfasadene som omkranser markedet lyses opp med fargerike ord, figurer og former. Selvsagt er der også underholdning av ulike slag, som danseopptredener, gjøglere, musikere og tilbud om eselriding for barna.

Det gastronimiske julemarkedet i Riva del Garda holder normalt sett åpent i helgene fra midten av november, samt i perioden fra 20. desember til 5 januar. De holder stengt 25. desember.

Les også: Utsøkte italienske matopplevelser i Riva del Garda

Tradisjonelt julemarked på «Mercatini di Natale Arco» i Arco

Julemarkedet i Arco kalles Mercatini di Natale Arco er et mer tradisjonelt julemarked hvor der er boder med både mat og drikke samt massevis av artige julegavetips. Lokale produsenter stiller ut og selger sine håndverksprodukter og du finner selvsagt også lokale gastronomiske spesialiteter for salg, som ost, vin og spekemat. Du finner selvsagt også Birra Brulè og Vino Brulè her.

Selv om markedet er åpnet på dagtid også, er det om kvelden det virkelig blir stemningsfullt. Markedet er lokalisert rundt hele den vakre treenighetskirken i Arco, og lyssettingen av kirken bringer frem god markeds- og julestemning for alle besøkende.
Like ved julemarkedet ligger det en liten park som har mange flotte lysdekorasjoner og en gangvei fylt med juletrær pyntet av barna fra distriktet. Utrolig stemningsskapende og koselig. Julemarkedet har også en liten karusell for barna.

Julemarkedet i Arco ligger 10-15 minutters kjøring fra Riva del Garda, og holder åpent i helgene fra midten av november, og siden hver dag fra rundt 20. desember og frem til 6. januar. De holder normalt stengt 1. juledag.

Middelalderstemning på julemarkedet «Mercantini» i Canale di Tenno

I den lille middelalderbyen Canale di Tenno lokalisert i fjellene nord for Gardasjøen, ligger ett av de koseligste og mest sjarmerende julemarkedene jeg har vært på. Landsbyens bratte og labyrintlignende gatestruktur gjemmer overraskelser rundt hver sving, og i små, hulelignende lokaler finner du lokale produsenter med sine varer for salg til de besøkende.

I de trange gatene omkranset av steinbygninger kan du også bli underholdt med barnekor som synger italienske julesanger, og observere hvordan de produserer lokal ost over åpen flamme utendørs. Selvsagt kan du også kjøpe varme drikker og nylagede julespesialiteter om sulten skulle gnage litt.

For å besøke Canale di Tenno julemarked kan du parkere bilen din på en stor parkeringsplass like ved Lago di Tenno, et vakkert turkisfarget vann som ligger ca. 3-4 minutters kjøring fra Canale. Herfra tar du enkelt shuttlebussen direkte til markedet. Den koster 1 euro hver vei, og billetter kjøpes i boden på parkeringsplassen.

Canale di Tenno julemarked ligger ca. 15 minutters kjøring fra Riva del Garda, og holder normalt sett åpent de siste 3-4 helgene før jul, og i tillegg har de et tradisjonelt opptog gjennom gatene på julaften. 2. juledag har de også et live julespill i gatene av Canale di Tenno hvor scenene fra juleevangeliet fremføres.

Besøk de tre julemarkedene med Julebussen

Som beskrevet er det enkelt å komme seg til de ulike julemarkedene med bil om du har dette tilgjengelig under ditt opphold. En annen mulighet er å også reise mellom alle julemarkedene ved hjelp av offentlig transport. Dette er jo selvsagt veldig praktisk om du ogå vil smake litt på de lokale spesialitetene som inneholder alkohol.

Julebussen går flere ganger om dagen og du kan enkelt kjøpe billett online, på et av utsalgsstedene eller på bussen. Finn mer informasjon om Julebussen her.

Julenissen har også et hus i Riva del Garda ved Gardasjøen

Det å besøke julenissen gir garantert julestemning, spesielt for den yngre garde, og i den gamle middelalderborgen i sentrum av Riva del Garda, La Rocca, har julenissen tatt bolig i desember. Her tar han imot besøkende helt frem til nyttårsaften i sin lille og koselige stue. For barna er det både juleverksted, lekerom, postkontor hvor de kan både skrive og sende sine juleønsker til nissen, og selvsagt mulighet til å snakke med nissen i egen person, og sitte på fanget for en liten fotosession.

Unike italienske juletradisjoner

Santa Lucia er en av hovedmarkeringene i forbindelse med julefeiringen i Italia

Santa Lucia er en viktig del av julemarkeringen i Italia, og hver bygd og by har gjerne sin egen måte å markere denne begivenheten på, svært så ulikt vår egen Luciamarkering.

For å sjekke nærmere ut hvordan Santa Lucia markeres langs Gardasjøen tok vi en tur til Torbole om kvelden den 12. desember. Kvelden før Luciadagen er nemlig da man ifølge skikken tilkaller Santa Lucia slik at hun kan komme med gaver til barna.

I Torbole startet markeringen med at alle i bygden samlet seg og gikk i opptog gjennom byen og ned til havnen. Alle hadde de lange tråder med tombokser dragende etter seg, noe som laget et utrolig støyende opptog, hvor lyden gav gjenklang mellom husene og på avstand nesten hørtes ut som et godstog som kom kjørende der de snirklet seg gjennom gatene. Disse skrangleinstrumentene kalles på italiensk strozeghe. All støyen er for å påkalle Santa Lucia, som normalt sett kommer ridende på et esel. I Torbole ankom derimot Santa Lucia i robåt over Gardasjøen og steg i land i havnen der hele opptoget ventet. Lucia ble deretter fraktet i en båtlignende farkost til markedsplassen der hun så delte ut godteposer til barna.

I hjemmene videreføres denne markeringen til at barna setter ut salt og mel til eselet, og Santa Lucia legger igjen gaver til barna som de får åpne om morgenen den 13. desember.

Om du kommer til Torbole under julemarkeringen vil du også oppleve landsbyen dekorert med funklende lysranker fra nesten alle hustakene. Et utrolig flott og stemningsskapende syn om kvelden.

Julen i Italia varer til 13. dag jul

Markeringen av julen i Norge ender stort sett ved nyttår, selv om noe julepynt og lys fremdeles henger oppe en stund til. I italia varer derimot julen frem til 13. dag jul, og det viser seg på julemarkedene som stort sett holder åpent frem til denne dagen når også «finalen» på juleferingen inntreffer, nemlig når Befana ankommer.

Befana er i Italiensk folketro en gammel kone som kommer om natten mellom 5. – 6. januar og leverer godteri og gaver i strømpene som barna har hengt opp. Skikken er ikke helt ulikt den vi finner med forestillingen om at julenissen kommer med godteri og gaver i stømpene på julaften som vi vi har her i Norge, og 1. juledag som de har i Storbritannia og USA for eksempel. Befana skiller seg ved at det kun er de snille barna som får gaver, mens de slemme får kull i strømpene. For å belønne og blidgjøre Befana setter barna ut et glass vin og noen lokale matspesialiteter til henne, og noen steder settes det frem en kost slik at hun også kan koste gulvet før hun forlater huset igjen, selv om det sies at hun ofte ankommer flygende på en kost.

Med andre ord, du kan kose deg med skikkelig italiensk julestemning og julemarkeder ved Gardasjøen til langt uti januar!

Min reise til Garda Trentino var et betalt samarbeid arrangert av NordicTB og Garda Trentino S. p. A. for å promotere vinter og julereiser til området. Les også flere gode historier fra reisen hos min gode kollega Sofia og hennes blogg Fantasiresor

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)