På sykkel i New York

av | Adventure, Sykkel

På sykkel i New York

Sykkel er et herlig fremkomstmiddel for å oppdage og oppleve en ny by eller område. Man kommer seg hurtig frem, kan dekke et større område på kortere tid. Samtidig har man hele tiden kontakt med omgivelsene, menneskene, lydene, duftene og inntrykkene fra en sykkel. Selv om New York er en storbymetropol er den vel tilrettelagt for herlige oppdagelsesturer på sykkel, både med og uten guide. Prøv oppdagelsestur på sykkel i New York neste gang du er i byen.

Les også: New York for første gang – dette må du ikke gå glipp av

Kjøp en guidet sykkeltur

Der finnes mange som tilbyr guidede sykkelopplevelser i New York. Det første du bær tenke på er å velge en med god lokalkunnskap om området du har lyst til å besøke. Sjekk også at gruppestørrelsen er passe stor for dine preferanser.

Brooklyn Bike Tour kjenner Brooklyn

For en guidet tur i en av områdene i Brooklyn kan du benytte Brooklyn Bike Tour. De tilbyr spennende guidede turer med fokus på å oppleve bydelens historie både gjennom opplevelse, fortellinger og smaker. Her kan du kombinere en fantastisk solnedgangsopplevelse langs East River med utsikt mot Manhattan, sammen med et godt utvalg av pizza smaking. Du kan også bestille en søt sykkelopplevelse i noen av de historiske nabolagene hvor man gjør stopp for å smake på gelato, kaker, sjokolade, kaffe og cup cakes, blant annet.

Prøv en etnisk mattur på sykkel

Brooklyn Bike Tour tilbyr også etniske matturer hvor hovedmålet er å bli kjent med de ulike etniske områdene og menneskene der. Man får samtidig smake på deres spesialiteter. De skreddersyr også guidede sykkelturer i Brooklyn basert på dine interesser og ønsker. Inkludert i servicen deres er fotodokumentasjon tilsendt via email av turen. Det betyr at du kan konsentrere deg om å sykle og oppleve, mens guiden forklarer og dokumenterer stedene dere har besøkt.

Fordelen med å ta en guidet sykkeltur i Brooklyn er at du får både en historisk innføring i de lokale nabolagene. Du får også trygg veiledning i forhold til trafikkregler og sikkerhet, samt at alt du trenger til sykkelturen, som f.eks. hjelm, som oftest er inkludert i prisen.

Les også: Mattrender i New York: Urbant, lokalt og nostalgisk 

Ta deg rundt på egen hånd

Ønsker du å ta deg rundt i New York på sykkel på egen hånd kan du enkelt benytte en av de mange firmaene som leier ut sykler på timebasis. Lei din sykkel direkte i en av utleiebutikkene eller på utendørs stands utleierne har, som f.eks. ved Central Park. Du kan også benytte tjenesten til Citi Bike. Denne tjenesten har over 12.000 sykler tilgjengelig fra 750 stasjoner spredt rundt i over 60 nabolag på Manhattan, i Brooklyn, Queens og Jersey City. Syklene er enkle å hente ut direkte fra den stasjonen de står parkert, og etter endt tur kan du levere de tilbake på hvilken som helst Citi Bike stasjon.

For å benytte Citi Bike kjøper du 24 eller 72 timers tilgang og kan deretter benytte syklene ubegrenset i hele tidsperioden. Merk at bruken kun gjelder for 30 minutters intervaller, så om du ikke vil ha en liten tilleggsbelastning for leien, må du sjekke inn sykkelen på en stasjon hvert 30 minutt. På sykkel i New York med Citi Bike kan du komme deg effektivt fra sted til sted, og fortsette utforskingen til fots eller ta deg en liten pause før du på nytt henter ut en sykkel og forflytter deg videre.

Leier du sykkel hos en utleiebutikk får du som regel tilbudt, eller med på kjøpet, en egnet sykkelhjelm. Leier du sykkel via Citi Bike ville jeg for egen sikkerhet vurdert å leie eller kjøpe en rimelig hjelm hos en av sykkelbutikkene. Hjelm er ikke tilgjengelig eller inkludert i leieprisen hos Citi Bike.

Populære sykkelområder

New York har dedikerte sykkelstier «over alt» 

Over hele New York finner du dedikerte sykkelstier. Disse er markert med grønnmaling, et sykkelmotiv og piler som indikerer kjøreretning på veiene. Sånn dett er de veldig enkle å forholde seg til. Sykkelstiene kan være både enveiskjørte og med dobbel kjøreretning. Dette kommer klart frem av merkingen. Legg ellers merke til at i enveiskjørte gater er sykkelstien som regel lagt på venstre side, selv om den følger kjøreretningen. Dette er gjort for at syklistene i New York’s gater skal være mer synlige for bilistene i kryss og ved avkjøringer.

Sykle over Brooklyn Bridge

Der finnes mange populære områder å utforske via sykkel og en av de mest ikoniske er Brooklyn Bridge. Brooklyn Bridge har blitt et svært så populært sted for både gåturer og sykkelturer, og ikke minst et yndet sted å ta en såkalt selfie på. Broen er en hengebro og stod ferdig i 1883 etter 14 års konstruksjon. Den er en av tre broer som knytter Manhattan og Brooklyn sammen over East River, og er den sørligste av dem.

Brooklyn Bridge har et eget nivå over bildekket som benyttes av gående og syklister, og der er oppmerket hvilken side av gang- og sykkelstien som er for gående, og hvilken som er for syklende. Legg merke til at det til tider er svært folksomt over broen, spesielt i helger og i høysesongen. Vær ekstra forsiktig om du sykler så du ikke treffer noen fotohungrige turister som overser merkingen. Benytt ringeklokken for å tiltrekke deg oppmerksomhet om nødvendig.

Sykle rundt Central Park

Central Park er også et yndet sted å utforske for syklister, og du kan enkelt leie en sykkel flere steder rundt parken for å ta deg rundt i denne store, grønne lungen sentralt på Manhattan. Central Park dekker et område på 3,4 kvadratkilometer og er vel tilrettelagt for syklende utforskere med egne sykkelstier rundt hele parken. Det er viktig å benytte sykkelstiene da det ikke lov å sykle på gangstiene inne i selve parken. Husk også å alltid sykle i den retningen som sykkelstien er merket. For Central Park går alle sykkelstiene i retning mot klokken, det vil si at du sykler nordover på østsiden og sørover på vestsiden av parken. Legg merke til at du som syklist alltid har vikeplikt for fotgjengere og at du må følge trafikklysene for kjøretøy som finnes i parken.

Regler og råd for sykling i New York

Det er en del regler og råd man må og bør forholde seg til som syklist i New York. Sett deg grundig inn i disse før du legger i vei, både for din egen sikkerhet og for å unngå bøter.

  • Ha på deg egnet sykkelhjelm. Det er ikke obligatorisk for de over 13 år, men en veldig smart ting å gjøre
  • Hører du på musikk MÅ du ha ett øre fritt for å kunne høre hva som skjer rundt deg. Dette er påbudt i New York, og det kan vanke bøter om du sykler med begge ørepluggene i.
  • Benytt de oppmerkede sykkelstiene i grønt. Der dette ikke finnes, benytt vanlig bilfelt. Det er ikke tillatt å sykle på fortauene for alle personer over 12 år.
  • Du regnes som et kjøretøy, så normale trafikkregler må overholdes. Det er forbudt å sykle mot enveiskjøring og du må overholde trafikklyssignal som for kjøretøy. Dette gjelder ikke om det er egne trafikklys for sykkelstiene eller skilt som sier at syklister skal benytte trafikksignal for gående.
  • Se opp for bildører som åpnes om du sykler langs parkerte biler. Det anbefales å holde avstand til parkerte biler slik at du ikke risikerer å krasje med en bildør som plutselig åpnes. Se også opp for fotgjengere som kommer frem mellom parkerte biler.
  • For din egen sikkerhet, bær fargerike klær som gjør deg lett synlig i trafikkbildet.
  • Sykler du i skumringstimen eller i nattemørket, benytt alltid lykter og refleks på sykkelen, hvit foran og rød bak.
  • Sørg for at sykkelen har en fungerende ringeklokke/bjelle. Benytt denne for å tiltrekke deg oppmerksomhet fra bilister, andre syklister og gående for å unngå farlige situasjoner. Dette er også påbudt ved lov i New York.
  • Parker sykkelen din på en sikker og lovlig måte om du tar deg en pause. Byen New York tilbyr gratis anordninger for å midlertidig låse parkerte sykler til over hele byen, såkalte CityRacks. Ikke parker sykkelen festet til parkometer, trær, gjerder og lignende med mindre det er spesifisert at det er tillatt. Benytter du Citi Bike kan du enkelt levere sykkelen til en av stasjonene, og bare hente ut en ny når pausen er over.

Håper du får en flott oppdagelsestur på sykkel i New York! 

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)