Opplevelsesreise til Wielkopolska-regionen i Polen

av | Reiseguider

Wilekopolska-provinsen ligger sentralt i det vestlige Polen, og er landets nest største provins.
Området ligger midt mellom Warszawa og Berlin, og har alltid vært et bindeledd mellom vest og øst. Wielkopolska har derfor delt både hendelser og tatt imot trender fra begge sider.

Wielkopolska er en region med mange verdsatte historiske steder, slott og palasser samt mange uberørte naturområder. I sommer tok jeg en tur for å utforske de nordlige delene av dette så rike landområdet. Bli med på en opplevelsesreise til Wielkopolska-regionen i Polen.

Landskap i Wielkopolska regionen i Polen

Promosamarbeid

I starten av turen dro jeg til den nordøstlige delen av regionen, til Notec River Valley, et sted perfekt for å senke farten og nyte lokal mat, kultur og historie, og for å tilbringe tid i naturen.

Etter noen fantastiske dager på landsbygde, dro jeg tilbake til Poznan, hovedstaden i Wielkopolska-regionen og fødestedet til Polen som et land, for å utforske det avslappede bylivet som den historiske byen Poznan representerer.

Gårdsliv i Notec River Valley

Notec River Valley er et perfekt sted for å utforske tradisjoner i landlige områder, kombinert med moderne luksus. For mitt opphold valgte jeg å bo i en av de mange stedene for gårdsturisme de nordlige delene av Wielkopolska-regionen jeg er kjent for, og landet på Debogora Manor. Selve huset var en perle i seg selv, og den omkringliggende hagen med stier, blomster og picknick områder gav også mange muligheter.

Gårdshotellet er drevet av en lokal familie, og her serveres det hjemmelaget mat etter tradisjonelle oppskrifter og med lokale råvarer. At spisestuen fremstod som en liten oase med grønne planter og buet glasstak mot hagen, var også et stort pluss. I tillegg til rom i hovedhuset har de også moderne, nybyggede hytter som ligger langs en liten innsjø like nedenfor hovedhuset. Perfekt for en familieferie eller en romantisk getaway.

Deboroga Manor ligger i utkanten av Notec-skogen, blant pittoreske parker og naturreservater, og er et perfekt sted for aktiv rekreasjon og fredelig avslapning. Den krystallklare luften og det vakre landskapet, kombinert med naturens stillhet hjalp meg virkelig med å fylle på batteriene, slappe av og skape uforglemmelige minner.

I denne delen av Wielkopolska regoinen er det både muligheter for en aktiv rekreasjon så vel som fredelig avslapning og stillhet, og etter en lang dag med å utforske de omkringliggende områdene til lands og vann, valgte jeg å slappe av i herregårdenes splitter nye spa- og bassengområde, skapt for avslapping, velvære og rask rekreasjon.

Hovedhuset hos Debogora Manor gårdshotell
Hytte langs vannet hos Debogora Manor
Basseng og Spa område på Debogora Manor
Frokost på Debogora Manor

Aktiviteter i Notec River Valley

Som nevnt bød dette området på utallige muligheter for utendørs aktivitet, og sykling er absolutt en av de beste måtene å utforske all den vakre naturen i regionen.

Det forsiktig bølgende landskapet nord i Wielkoposla ble dannet i siste fase av den siste istiden, og er unikt for dette området av Polen. De mange sykkelstiene og stier i skogen, langs elven Notec og mellom de små landsbyene og byene er nesten designet for å nyte freden og roen i uberørte områder.

Hvis du vil utforske Wielkopolska med båt, er det også 700 km med vannveier som går rundt hele regionen, kalt The Great Waterway Loop, og tar du hele runden rundt passerer du gjennom hele 40 sluser som tar deg til forskjellige nivåer av elven.

Er du mer typen som liker kortere utflukter finnes massevis av marinaer og campingplasser ved elven som lar deg organisere både lange og korte turer langs den store vannveien i Wielkopolska. Du finner også mange innsjøer og elver du kan padle kajakk på, så her er det noe for enhver smak.

Liker du å ta beina fatt finner du også flotte, merkede  turstier i skogene. Noen av dem er spesielt tilrettelagt for Nordic walking, alstå det å bruke staver når man går på tur. De merkede Nordic walking stiene i Notec-skogen er satt opp som runder på 5, 10 og 15 km, og du kan til og med gå uten stavene.

Mulighetene du har med sykling og fotturer på stiene, kajakkpadling på innsjøer og elver, avslappende gårdsopphold og ikke minst de mange campingmulighetene, viser at Notec-dalen er et perfekt sted å finne nye opplevelser, slappe av og ta en pause fra det hektiske bylivet.

Sykkeltur mellom små, koselige landsbyer i Wielkopolska regionen
Kajakkpadling på en innsjø i Notec River Valley
Langs elvebredden kan man campe og slappe av

Matopplevelser i Wielkopolska regionen

Å smake på den tradisjonelle maten i en region er en fin måte å bli kjent med den på, siden den forbinder natur, kultur og dens historie. For deg som liker å dykke ned i lokal matkultur er Wielkopolska-regionen et paradis! De kulinariske tradisjonene her er en blanding av inspirasjon fra både Vest og Øst, med en klar påvirkning av tysk mattradisjon, østeuropeiske smaker og mye regional kreativitet.

Et typisk måltid på en av de tradisjonelle polske restaurantene vil ofte inneholde en rekke av sesongens grønnsaker, fisk, kjøtt, suppe, ost, brød, kjøttpålegg og pølser, presentert slik jeg elsker å spise, som et klassisk «family style» måltid. Her får man det meste på bordet samtidig, og så er det bare til å sende rundt og forsyne seg av det man har lyst til.

Fruktvin har blitt produsert i området i århundrer, men i løpet av det siste tiåret har flere og flere småskala vinprodusenter dukket opp. Siden produksjonen er ganske begrenset selges vinen kun lokalt, og for å få en smak på de edle dråpene ble jeg med på en veldig hyggelig vinsmaking på en av regionens vingårder. Etter en omvisning langs vinrankene og i produksjonslokalet fikk jeg smake på både den lokale vinen og godt lag med lokal ost. En perfekt kombinasjon!

For å bevare de regionale kulinariske tradisjonene fra denne regionen er det dannet et nettverk av restauranter og produsenter som har spesialisert seg på nettopp dette. Her kan du nyte deilige lokale retter lagd etter tradisjonelle oppskrifter og på lokale, sesongbaserte råvarer. Du kan lokalisere medlemmene i nettverket ved å se etter et blått skilt med en hvit kokkelue på utenfor restauranten eller produksjonslokalet.

Wielkopolska-regionen kalles noen ganger «Potetenes land» og det tradisjonelle kjøkkenet er fullt av deilige regionale retter basert på poteter. Blant annet bør du ikke gå glipp av grå dumplings, ofte servert som tilbehør til andre retter eller servert med fett, løk og surkål, eller hva med å prøve en av mine favoritter basert på poteten, potetpannekaker.

Matopplevelser i Wielkopolska regionen
Potetpannekaker fra Wielkopolska regionen i Polen

Poznan – hovedstaden i Wielkopolska-regionen

Etter spennende og avslappende dager på landsbygden returnerte jeg til Poznan. Byen er hovedstaden i Wielkopolska-regionen, og med sine 530.000 innbyggere og over 100.000 studenter, er det en livlig og levende by.

Her finner du vår fulle reiseguide for en opplevelsestur til Poznan

Poznan er blant annet kjent for det sjarmerende gamle bytorget med et vakkert rådhus i rennesainstil og fargerike rader med handelshus som dateres tilbake til 1300-tallet. Byen har også det yngste slottet bygget for en monark, Emperial Castle, og en rekke andre historiske bygninger.

En av de store attraksjonene i Poznan er to mekaniske geiter som støter hodet mot hverandre i rådhustårnet hver dag kl. 12. Denne merkelige forestillingen dateres helt tilbake til 1551, så pass på at du ikke går glipp av den!

Katedraløya er også et viktig sted i Poznan, og som navnet antyder, er det her Poznan-katedralen ligger. Denne katedralen er en av de eldste kirkene i Polen og den eldste polske katedralen, som dateres fra det 10. århundre. Det gyldne kapell, et kongelig mausoleum i katedralen, inneholder restene av mange av de tidligere herskerne og kongene i Polen.

Er det noe du absolutt må smake når du besøker Poznan, er det den berømte St. Martins Criossanten. Denne tunge og veldig kaloririke bakverket skiller seg veldig fra andre typer Croissanter, og er et bakverk fylt med en masse laget av hvite valmuefrø, rosiner og mandler. Det hele toppes med glassur og hakkede peanøtter. Hvert år spiser befolkningen i Poznań 500 tonn av dette bakverket, og det har til og med sitt eget interaktive museum.

Du kan lese mer om St. Martins Croissanten og dens historie her

Vil du bevege litt på deg, eller finne et sted og slappe av ute, er elvebredden til Warta-elven som renner gjennom byen et perfekt sted for både latskap og morsomme aktiviteter. I tillegg til flere bystrender kan du også leie båter og kajakker, ta en løpetur eller utforske elveområdet på sykkel. I sommersesongen er det også restauranter, kafeer og pop-up chill out-steder langs elven.

Poznan er også kjent for sin gode og varierte restaurantscene, med en blanding av tradisjonelle, moderne og internasjonale retter. Området er også kjent for sine mange håndverksbryggerier, så om du vil kombinere både god mat og lokaltbrygget øl i historiske omgivelser kan du teste ut Brovaria som ligger rett ved byens gamle markedsplass.

Utsikt over Poznan i Polen
Emperial Castle Poznan
Mikrobryggeri i Poznan
Reisen til Poznan ble gjort som et kampanjesamarbeid mellom NordicTB, Polska Statens Turistbyrå og Poznan, for å sette søkelys på spennende opplevelser i Wielkopolska regionen. Alle meninger og betraktninger er som alltid helt og holdent mine egne. #NordicTBinPoland2022

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)