Her finner du spøkelser i Bergen

av | Kulturopplevelser

Her finner du spøkelser i Bergen

Tror du på spøkelser? Spøkelser, gjenferd, ånder og andre uforklarlige energier har lange tradisjoner i folketroen, og fortellinger om opplevelser og møter med disse paranormale skapningene finnes det mange av. Ofte knyttes fortellingene om spøkelser og gjengangere til døden, og en oppfattelse av at sjelen eksisterer uavhengig av kroppen. Sjelen kan dermed bli igjen etter døden, ofte på steder hvor der har vært voldsomme hendelser eller man har noe uoppgjort.

Interessen for spøkelsesopplevelser er økende populært, og flere byer og områder tilbyr guidede turer med fokus på å besøke steder og bygninger som er kjent for å være hjemsøkt. Selv om det ikke finnes en organisert spøkelsestur i Bergen, trenger du ikke å gå glipp av noe. Her finner du nemlig en oversikt over noen av de skumleste stedene det spøker i Bergen, så stålsett deg for litt grøss og gru! Her finner du spøkelser i Bergen:

Klikk på bildet over for å åpne kartet i Google maps

Octavia Sperati på Den Nationale Scene

Den Nationale Scene er en av landets fire nasjonale scenekunstinstitusjoner, og holder til i en av Norges vakreste og mest karakteristiske art-nouveau bygninger. Bygget ble tegnet av arkitekt Einar Oscar Schou, og ble åpnet i 1909. Huset har vært gjennom blant annet en storbrann i 1930 og et bombenedslag i 1940 som ødela deler av bygningen. I dag er huset og parken rundt fredet av riksantikvaren.

Det sies at Den Nationale Scene i Bergen har sitt helt eget snille spøkelse som passer på teateret. Hun heter Octavia Sperati og skal være gjenferdet etter en av de tidligere kvinnelige skuespillerne som døde for over 100 år siden. Octavia er et snilt spøkelse og passer på både bygningen og folkene som jobber der, og hun sies å ha hatt en finger med i spillet når ting har skjært seg med produksjonen, og de ansatte har bedt om hjelp. Alt har plutselig på mirakuløst vis ordnet seg. Hun er observert flere ganger rundtom på bygget, gjerne som en kvinne i hvit kjole som flyr rundt i korridorene. På teateret meldes det også om bankelyder, skrittlyder i gangene og malerier som står rett ut fra veggen, og alt knyttes til Octavia. Noen påstår også at de hører stemmen hennes.

I lobbyen til teateret henger det et portrett av Octavia, om du ønsker å se hvordan hun så ut den gangen hun levde. Maleriet har overlevd de mest uforklarlige hendelsene, og er en av årsakene til at troen om at det snille spøkelset på Den Nationale Scene er akkurat henne.

Den Nationale Scene har adresse Engen 1 i Bergen Sentrum.

Les også: Hvorfor blir vi fascinert av mørk turisme?

Hekser og andre henrettede på gamle St. Pauli kirkegård og retterstedet på Nordnes

Der finnes et historisk rettersted på Nordnes som det sies er hjemsøkt av mange urolige sjeler. På denne plassen ble det gjennomført mange «berømte» avrettelser. Den mest kjente er brenningen av den påståtte heksen Anne Pedersdatter Beyer i 1590. Det spekuleres i hvorfor hun ble anklaget for hekseri, og om det kan ha vært en ren politisk svertekampanje. Anne Pedersdatter Beyer var nemlig enke etter Absalon Pederssøn Beyer, lektor og slottsprest på Bergenhus, og av høyere rang enn de fleste andre kvinner som ble anklaget for det samme. Det å bli anklaget for å være heks kunne skyldes helt vanlige, dagligdagse uhell eller de kunne bli anklaget for å ha en finger med i spillet ved større uhell, som for eksempel skipsforlis. Hekseprosessene var uansett en nærmest umulig situasjon å komme ut av i live. Kanskje Anne Pedersdatter er en av de mange spøkelser i Bergen?

Les også: Bergenskortet – den smarte og rimelige måten å utforske Bergen på

Det historiske Retterstedet på Nordnes ligger der hvor du i dag finner Akvariet og Havforskningsinstituttet.

Kirkegårder var selvsagt yndede plasser for spøkelser, og det var vanlig folketro at gjenferd kunne observeres på kirkegårdene på nyttårsaften. Gamle St. Pauli gravplass på Nordnes var for fattige og kriminelle, og var en spesielt skummel kirkegård. Her ble det sagt at det var spøkelser både innenfor og utenfor kirkegårdsmurene, siden dem som ble henrettet ble gravlagt utenfor murene. Under utbygging av området på slutten av 1800 tallet ble det funnet beinrester i grunnen, og disse ble samlet og begravet på Møllendal kirkegård. Det ble sagt at spøkelsesaktiviteten avtok kraftig ettersom det ble utbygget, men ikke helt. Kanskje du møter på noen om du spaserer i området gravplassen pleide å ligge en sen natt? Deler av jordmassene fra den gamle kirkegården ble også benyttet til å anlegge Nordnesparken, så kanskje har også en del av spøkelsene fulgt med til dette området?

Gamle St. Pauli gravplass lå der du i dag finner kvartalet der Nordnesgaten og Bretterne møter Nordnesbakken.

Les også: Schwerin – kultur, tradisjoner og et spøkelsesslott

Christian Michelsen på Gamlehaugen

Gamlehaugen er den offisielle kongeboligen i Bergen og ligger på en høyde på Paradis like ved en av innfartsårene til byens sentrum. Bygningen ble oppført i årene 1900-1902 og dette herskapshuset minner mye om et klassisk slott i stilen. Det sies at arkitekten hentet inspirasjon fra en skotsk borg til eksteriøret, mens mye av interiøret er inspirert av blant annet dragestilen. I 1925 ble bygningen donert som kongebolig til den norske stat.

Gamlehaugen har også hatt hendelser som oppleves som nærvær av spøkelser. Det har blitt meldt om blant annet at en symaskin plutselig begynte å sy av seg selv og ellers følelsen av åndelig nærvær opplevd av besøkende og folk som jobber i bygget. Om det er sjelen til skipsrederen og politikeren Christian Michelsen, mannen som opprinnelig bygget dette herskapelige huset, kan det bare spekuleres i.

Gamlehaugen har adresse Gamlehaugvegen 10 på Paradis.

Spøkelseshuset ved Klosteret

Ifølge flere observasjoner og historier, blant annet fra den velkjente skuespilleren Wenche Foss, finnes det et spøkelseshus like ved Klosteret i Bergen. Historien sier at det bodde et søskenpar i huset og at de ventet barn sammen. Dette var en dødssynd på denne tiden. Paret skal ha tatt livet av barnet da det ble født og broren skal så ha drept søsteren før han hengte seg selv. Kanskje ikke så rart at det skjer merkelige ting i det huset?

Klosteret er en åpen plass i krysset Klostergaten, Haugeveien, Holbergsallmenning og Vestre Holbergsallmenning i Bergen Sentrum som tidligere var lokasjon for et Benediktinerkloster.

Fottrinn og ting som beveger seg rundt på Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk museum ligger i en bygning på Nygårdshøyden som ble oppført på midten og slutten av 1800-tallet. Bygget har fungert som museum helt siden det ble åpnet og består av flere ulike fløyer og samlinger. Museet var stengt fra november 2013 til oktober 2019 for en omfattende restaurering og oppgradering. Det er rapportert om en god del uvanlig aktivitet og observasjoner i bygget, spesielt på nattestid. Flere har hørt fottrinn og sett skygger, og det finnes til og med foto av noe som kan være et spøkelse fra bygget. Men spørsmålet er: hvem kan dette være?

Naturhistorisk museum ligger som nevnt på Nygårdshaugen, og er lokalisert på en tidligere retterplass i Bergen. Uvanlig aktivitet og hendelser i bygget sies å kunne være gjenferdet etter en eller flere av menneskene som ble henrettet der i tidligere tider. Siste henrettelse var faktisk så sent som i 1803 da Anders Lysne fra Lærdal ble halshugget for å ha ledet Lærdalsbøndenes opprør mot militærtjeneste.

Der er også flere forklaringer på hvem som går igjen i bygget. Tidligere konservator ved muséet, zoolog James Alexanderssøn Grieg, skal ha donert skjelettet sitt til museet etter sin død i 1936. Mystiske ting skal ha startet like etter at dette ble utstilt. Kanskje han vandrer rundt og leter etter en plass å hvile seg litt? James hadde nemlig sin egen leilighet i bygget når han jobbet der og overnattet hyppig i bygningen på grunn av lange arbeidsdager.

Det har tidligere også vært meldt om uvanlig aktivitet i Egypt avdelingen på Naturhistorisk Museum, spesielt med noen 5000 år gamle små statuer som er utstilt der. Figurene veltet og flyttet stadig på seg, selv om de var plassert bak glass i et monter. Det er også gjort observasjoner som skal være en gammel munk som beveger seg rundt i området hvor kirkesamlingen holder til. Mye tyder på at denne plassen innehar flere av de mange spøkelser i Bergen.

Naturhistorisk Museum ligger på Muséplass 3 på Nygårdshøyden i Bergen Sentrum.

De arbeidende munkene på Lysekloster

Lysekloster er et tidligere cisercienserkloster som ligger i Os kommune like utenfor Bergen. Klosteret ble grunnlagt i 1146 av munker fra England og bygningene ble reist over flere hundre år på en gård som var en gave fra biskop Sigurd i Bergen. Munkene i Lysekloster brakte også fruktdyrkingen til Hardanger. Klosteret ble nedlagt etter reformasjonen i 1536. Selv om klosterbygningene senere ble benyttet som byggemateriale til nye bygg, blant annet som materiale til Rosenkrantztårnet i Bergen Sentrum, er ruinene etter det godt bevart.

Det sies at munkene som bygget klosteret i 1146 aldri forlot bygningen og går igjen der den dag i dag. Flere har observert skikkelser i kappelignende kostymer og det kan høres sukk og stønn fra ruinene om nettene, og aller helst de nettene tåken siger innover landskapet. Mange som har observert skikkelsene sier at det ser ut som de fremdeles holder på å jobbe med å bygge klosteret.

Lyseklosterruinene har adresse Edne 121 på Lysekloster

Lærlingen på Bryggen Tracteursted

Bryggen Tracteursted er en restaurant som ligger i en av de gamle trebygningene på Bryggen, opprinnelig oppført i 1708. Bygningen var opprinnelig brukt som forsamlingslokale under Hansatiden og disse bygningene ble kalt Schøtstuer.

Denne historien fortelles ofte til gjestene som besøker restauranten og har sin rot i en hendelse som en av kokkene på bygget hadde. En kveld han var alene i bygget og jobbet spilte han også forholdsvis høy musikk. Plutselig falt panner og kar ned fra hyller og knagger. Kokken er sikker på at det var noe overnaturlig som var årsak til hendelsene.

Les også: Matbyen Bergen

På Bryggen på 1700 tallet hadde de en helt spesiell straff mot de lærlingene som gjorde noe galt. Først ble det samlet mye søppel, helst slik som lagde masse røyk, og et bål ble deretter tent i det tilhørende ildhuset som normalt sett lå lokalisert like bakom Schøtstuene. Lærlingen ble så plassert i røyken over bålet og måtte henge der en halv dag. Om man overlevde var man en ekte Hanseater og ble tilgitt tabben. Dessverre var det ikke mange som overlevde, og en eller flere av lærlingene som ikke overlevde behandlingen sies å gå igjen i restauranten. PS: Kjøkkenet i dagens restaurant ligger der hvor ildhuset en gang lå.

Der er også flere observasjoner fra gjester og besøkende som føler at det er mye uforklarlige energier i bygget, så kanskje der er flere en ett spøkelse i bygget?

Bryggen Tracteursted ligger i bakkant på Bryggen i Bergen og har adresse Bryggestredet 2.

Det beryktede fangehullet i kjelleren på Rosenkrantztårnet

Rosenkrantztårnet ligger på Bergenhus festning og er en konstruksjon som opprinnelig ble oppført i 1270 og senere påbygget og ombygget flere ganger. Rosenkrantztårnet slik vi ser det i dag ble bygget ferdig i 1560 årene og inkluderer to andre eldre anlegg som ble bygget inn i tårnet. Arbeidet med tårnet ble gjort av skotske håndverkere og fikk derfor mange fellestrekk med skotske tårnhus på den tiden. I kjelleren av Rosenkrantztårnet ligger det beryktede fangehullet, som var i bruk fra slutten av 1400-tallet til et stykke utpå 1800-tallet.

Det er i dette området av tårnet at mange mener de opplever ting som kan knyttes til gjenferd og fortapte sjeler. Kanskje ikke så rart hvis man tenker på hvilke grusomheter som gjerne har foregått her nede. Kanskje det er flere av bergens spøkelser her?

Rosenkrantztårnet er en del av Bergenhus Festning og ligger like innenfor hovedinngangen

Fangene i Espeland Fangeleir

Espeland Fangeleir var en krigsfangeleir bygget under andre verdenskrig av den tyske okkupasjonsmakten. Leiren hadde plass til omtrent 250 fanger fordelt på 8 brakker, og stod ferdig i 1944. Det var stort sett politiske fanger som ble sittende her under krigen. Til sammen ble rundt 2000 fanger holdt her i kortere eller lengre tid under andre verdenskrig, og mange ble utsatt for tortur.

Etter krigens slutt ble leiren benyttet som tvangsarbeidsleir for norske landssvikere frem til 1948. Etter dette ble leiren benyttet som oppsamlingsplass for alle de gjenværende tyske krigsforbryterne i Norge. Mange av disse forbryterne var ansvarlig for noen av de mest grusomme krigsforbrytelsene mot nordmenn. En av disse hadde hatt ansvaret for at 700 norske jøder ble drept i Auschwitz, flere var de mest kjente fangevokterne fra Grini, en var gestaposjef i Kristiansand og ansvarlig for mishandlingen som foregikk der og en av mennene hadde ledet opprullingen av sabotasjegruppen i Bergen, hvor to av medlemmene ble drept og de fleste andre torturert. Espeland Fangeleir ble avviklet som fangeleir i 1952 og overtatt av Sivilforsvaret. I dag er leiren et museum og er fredet som krigsfangeleir.

Med all denne mørke historien og samling av grufulle mennesker på ett sted er det vel kanskje ikke rart at mange melder om at det er mye merkelig og uforklarlig som skjer på Espeland Fangeleir? Her er observasjoner av både lyder og skygger som kan knyttes til nærvær av gjenferd og spøkelser. 

Espeland Fangeleir ligger i Moldmyrane 81, like utenfor Bergen.

Kjøpmannen på Kløverhuset

Kløverhuset huser Bergens eldste kjøpesenter, og har etter sigende også sine helt egne spøkelser. For en del år tilbake var faktisk lydene de laget om natten, og nærværet både ansatte og beboere følte så intens at det ble beskrevet som et stort problem i lokal presse.

Det gikk så langt at det faktisk ble bestilt en husrens fra en klarsynt som ble gjennomført med pressen tilstede. Iløpet av husrensen skal flere sjeler ha gått over til den andre siden. Under seansen observerte den klarsynte blant annet at hun hadde snakket med en skikkelse hun beskrev som en liten mann som het Albert Albertsen. Det viste seg senere at en mann med dette navnet var forretningsmann og hadde gått i lære hos Johan Petersen, mannen som startet Kløverhuset i 1852. Om der fremdeles er flere hvileløse sjeler og spøkelser igjen på Kløverhuset vites ikke.

Kløverhuset finner du i Strandgaten 13-15 i Bergen Sentrum

Krigsfangene på Fjell Festning

Fjell Festning var et kystfort som ble oppført av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. Det var stort sett krigsfanger fra Sovjetunionen og ulike land i Europa som bygget fortet, selv om også mange nordmenn deltok frivillig i arbeidet grunnet god betaling. 25 fanger mistet livet under byggeperioden, enten på grunn av utmattelse, forfrysninger eller henrettelse. Konstruksjonen tok ca. ett år fra byggestart frem til de kunne ta fortet i bruk, men hele forsvarsanlegget ble aldri ferdigstilt. Etter at krigen var slutt overtok det norske forsvaret anlegget.

Under krigen var det minefelt rundt hele fortet og der var en del ulykker på feltet både i krigstid, og også i etterkrigstiden. Så sent som i 1953 døde en bonde fra Fjell da han gikk på en mine som ikke var ryddet.

Fra Fjell festning har det blitt rapportert om observasjoner av både skikkelser og merkelige lyder, men hvem eller hva som lager disse kan vi bare spekulere i fra den voldsomme historien fra stedet. 

Fjell Festning ligger i Festningsvegen på Fjell

Les også: Gustrow – ypperlig for nysgjerrige og aktivitetssøkende familier

Den evige gjesten på Radisson Blu Royal Hotel

Radisson Blu Royal Hotel ligger ytterst på Bryggen i Bergen, og bygget ligger over historisk grunn som en forlengelse av Hanseaternes karakteristiske trehusbebyggelse. Før den store ombyggingen for noen år tilbake observerte mange av de ansatte på bygget mye merkelige ting på hotellet, spesielt i 2. etasje hvor nattklubben lå.

En skikkelse ble observert som en «evig gjest» og hadde sin faste plass i nattklubben hvor han ofte ble sett. Om morgenen fant de ansatte alltid ølglasset hans der, selv om de var 100% sikker på at alt var vasket og ryddet dagen i forveien. Det ble også observert at svingdørene inn til kjøkkenet gikk opp og igjen uten at noen var der, og noen ansatte opplevde at en skygge fulgte etter dem i korridorene. Av og til ble en skikkelse også observert på dansegulvet etter stengetid, og når de ansatte sjekket var det selvsagt ingen der oppe.

Ansatte hevder også at personalheisen mellom festlokalene og kjøkkenet, som kun kunne benyttes med kode, ofte stoppet av seg selv i 2 etasje hvor alt var helt mørk før den gikk videre. Ingen hadde selvsagt trykket på denne etasjen. Med så delte observasjoner og opplevelser av spøkelser, skygger og følelsen av nærvær er det kanskje flere enn ett spøkelse som vandrer i gangene på hotellet? 

Radisson Blu Royal Hotel finner du i Dreggsalmenningen 1 i Bergen Sentrum

Andre steder hvor du kanskje finner spøkelser i Bergen

Andre steder det også skal være observert spøkelser på i Bergen er på Hanseatisk Museum og Lepramuseet, i Håkonshallen, på Dyvekes Vinkjeller og i Gamle Bergen, blant annet. Vet du om flere steder eller har opplysninger om noen av de nevnte stedene, ta gjerne kontakt om du har mer utfyllende informasjon.

Enten du tror på spøkelser eller ei, så er det vel bare en måte å finne ut av om det skjer uforklarlige hendelser eller ikke, og det er å sjekke ut selv? God spøkelsesjakt i Bergen!

—————————————

 

 

Kilder: Artikkelen er skrevet på bakgrunn av samtaler og email med involverte personer samt opplysninger funnet på nrk.no, dns.no, bt.no, ba.no, ghosthunters.no, bymuseet.no, snl.no, uib.no, sykkelbyenbergen.no, visitbergen.com, lokalhistoriewiki.nowikipedia.org, bergenbyarkiv.no, statsbygg.no, gamlehaugen.no, nordnesrepublikken.no og histos.no.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)