Schwerin – kultur, tradisjoner og et spøkelsesslott!

Schwering er den eldste byen og hovedsetet i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland. Byen er omkranset av flere innsjøer og det sies at den innenfor bygrensene kan deles inn i tre ulike områder; 1/3 innsjø, 1/3 bebyggelse og 1/3 grøntarealer. Med en slik fordeling sier det seg selv at man aldri er langt fra vann, parker eller andre grønne områder når man besøker Schwerin. Byen har rundt 100.000 innbyggere og du kommer deg enkelt til Schwerin fra Hamburg på mellom 1 og 1,5 timer med tog.

Promosamarbeid

Sentrum av Schwerin

Jeg besøkte Schwerin i desember og det første som slo meg med byen var den koselige sentrumskjernen og at jeg var omkranset av vann på alle kanter. Sentrum hadde smale gater som ledet meg på kryss og tvers mellom historiske og moderne bygninger side om side og det var tydelig mye fokus på kultur og kunstutøvelse. En vandring i Schwerins gamleby, den eldste delen av sentrum, tok meg gjennom et strøk med gamle og skjeve bindingsverkshus som fremdeles preger deler av dette området. Innimellom fantes koselige kafeer og restauranter, moderne design butikker og mer tradisjonelle og spesielle butikker. Stikk gjerne innom en av de mange designinteriør butikkene eller Second hand utsalgene, eller hvorfor ikke ta turen innom smykke- og kunstverkstedet som også ligger i en av de eldste bygningene. Du kommer garantert til å bli fasinert av mer enn bare det de selger for mange av bygningene er veldig flotte inni også.

I en av sidegatene stod fremdeles ett av husene med en 2. etasje som stikker ut som et lite overbygg i den trange gaten. Jeg lærte at dette var en måte å utnytte arealene på i tidligere tider da bygget kun var regnet ut fra grunnflaten på fundamentet og ikke gulvflaten i de øvrige etasjene. Når du vandrer i denne delen av byen stopp da gjerne innom en av bakeriene og få deg en ekte Berlinerbolle. Husk å være tidlig ute da disse er svært populær og blir fort utsolgt tidlig på dagen.

Schwerin Slott

Schwerin er viden kjent for sitt vakre og majestetiske eventyrslott Schwerin Slott med hele 635 separate rom som ligger på en liten øy like ved sentrum av byen. I tilknytning til slottet finnes der en stor og velkonstruert parkhage som flittig benyttes av både innbyggerne og besøkende til byen. Schwerin Slott ble opprinnelig bygget for å være ett av slottene til rekken av hertuger og storhertuger av Mecklenburg men fungerer i dag som kombinert museum og kontorer for offentlig ansatte.

Gjennom en omvisning på slottet kan du se malte portretter av noen av de tidligere beboerne på slottet og samtidig få en innføring i moteutviklingen igjennom tidene slottet var hjem for hertuger og hertuginner. Der kan også studere vakker og forseggjort utsmykking i de rommene som er benyttet til museum og disse inneholder også originalt møblement, skulpturer og kunstverk. I underetasjen finnes også en stor samling med porselen, sølvtøy og våpen som har tilhørt slottet oppigjennom tidene.

 

Spøkelset Petermännchen

Det sies at slottet har et eget spøkelse, en liten gubbe som kalles Petermännchen eller lille Peter, som du kan finne på malerier og statuer i slottet og også portrettert på flere suvenirer fra Schwerin. Der er mange fortellinger og myter rundt lille Peter men det alle har til felles er at lille Peter er et «snilt» spøkelse som passer på slottet og dets eiere og beboere. Han sies å jage bort tyver og uærlige besøkende og rasler gjerne med lenker nattestid om det er noe å varsle om. Nedtegninger beskriver at ved restaureringene av bygningen i 1857 ble et eget rom innredet til lille Peter og at det ble satt inn en seng, skrivebord og en pult til ham. Rommet ble jevnlig rengjort og der var stadig spor etter at et lite menneske hadde sovet i sengen og der kom ofte lyder fra rommet. Det er ikke kjent i dag hvilket rom dette var.

Parkhagen rundt Schwerin Slott

Schwerin Slott har som nevnt en fantastisk parkhage som omkranser det og sommerstid er det også åpen kafe i hagen for besøkende. Der er mange arrangementer som finner sted i parken og det er et masse benyttet område for vandreturer, joggeturer og rekreasjon.

Les mer om den romantiske parkhagen rundt Schwerin Slott her

Eventer og festivaler i Schwerin

Schwerin er en by med et rikt utvalg festivaler og eventer gjennom hele året.

Julemarked i Schwerin

Jeg var så heldig å besøke byen mens der var julemarked som preget store deler av bykjernen, og her snakker vi om å skape god stemning i alle kriker og kroker. Hovedgaten i sentrum var fylt med boder fra ene enden til den andre og markedet strakk seg deretter opp mot markedsplassen hvor der var en stor scene med daglig underholdning fra både lokale og mer nasjonale kjendiser, julepyramide og karusell for barna. I hovedgatens ene ende var der blant annet et stort pariserhjul og en innendørs skøytehall for de som var interessert i litt fart og spenning. Duften av brente mandler, grillede pølser, varm gløgg og utallige andre spennende retter fylte luften og blandet seg med juletoner fra en lirekasse. God julestemning med andre ord!

Dragebåtfestival

Siden byen praktisk talt er omringet av vann har de hatt stor suksess med å arrangere sin årlige Dragebåtfestival, som er en av hovedattraksjonene i sommersesongen. Firmaer og privatpersoner stiller til start og konkurrerer i de fargerike dragebåtene tre dager til ende og preger byen deretter.

Schwerin Gourmet Garden Festival

Er du mer interessert i kulinariske opplevelser er også Schwerin en by som bør stå på listen din. Den store hagen foran Schwerin Slott blir forvandlet til en eneste stor gourmet restaurant under deres Gourmet Garden festival. Med fokus på lokale produkter og lokale kokker diskes det opp med de lekreste retter fra rekke på rekke med boder. Det arrangeres også en egen utendørs festivalmiddag som kan være interessant for de veldig matdedikerte.

Vinfestival i Schwerin

Byen har også egen vinfestival og denne holder til på hovedtorget i gamlebyen. Vingårder fra Rheinland Pfalz bringer til torgs sine beste viner og arrangerer en ekte Tysk «Weinfest» som regel i starten av september.

Gatefestival, Martensmarkt og utendørs opera

For de kultur- og historieinteresserte bør også Schwerin være på kartet da det avholdes flere spennende festivaler som retter seg mot denne målgruppen. Om våren er der gatefestival med musikere, artister, skuespillere og fantasifigurer som fyller sentrum og litt senere inviteres det til kunstfilmfestival. Om sommeren er der ukentlige utendørs operaoppsetninger like ved slottet og vil du være med på en festival som setter deg tilbake til middelalderen bør du sikte deg inn på november og deres årlige Martensmarkt, en festival som hyller vennskapet mellom Lübeck og Schwerin.

Schwerin fra fugleperspektiv

For en perfekt utsiktsplass med utsikt over både gamledelen av byen, det historiske torget og Schwerin Slott kan du klatre opp i det 117,5 meter høye tårnet på Schwerin Katedral. Katedralen er en mursteins bygning som ble påbegynt i 1172 og oppigjennom århundrene påbygget og ombygget til det i 1883 stod ferdig med det høye tårnet slik vi ser det i dag. Ta turen opp til utkikksaltanen som går hele veien rundt tånet og gir deg 360 graders utsikt over Schwering og omkringliggende områder.

Reisen til Schwerin var en del av #CitybreakGermany kampanjen i samarbeid med NordicTB.com og Reiselandet Tyskland for å sette fokus på mindre kjente byer og områder i Tyskland. Alle meninger er som alltid helt og holdent mine egne.

This post is also available in: English