Gustrow – ypperlig for nysgjerrige og aktivitetssøkende familier

av | Adventure

Gustrow – ypperlig for nysgjerrige og aktivitetssøkende familier

Gustrow er en liten og koselig by som ligger lokalisert nordøst i Tyskland. Byen har rundt 30.000 innbyggere og har i tillegg til en liten og intim sentrumskjerne store friluftsområder rundt seg for rekreasjon og aktivitet. Der ligger blant annet 5 store innsjøer rundt byen og mange skoger og parker.

Jeg besøkte Gustrow i desember og fikk oppleve et julepyntet sentrum med julemarked, julekrybbeutstilling og julekonsert men det jeg også fant veldig interessant med byen var de mange utendørsmulighetene og ikke minst aktiviteter tilrettelagt for familier. Har du nysgjerrige og aktive barn er dette et ypperlig reisemål for dere enten som en weekendreise eller som et sommerferiealternativ.

Om dere reiser med bil er det enkelt å kjøre til Gustrow. Fra Kiel tar det ca. 2,5 timer med bil. Ankommer dere med fly kan det være enklest å lande i Hamburg og så ta toget til Gustrow, en reise som tar ca. 2 timer. Når dere kommer frem er det masse gøye aktiviteter å finne på i Gustrow og her er mine tips til noe av det som kan stå på programmet for en nysgjerrig og aktivitetssøkende familie.

 

Vandre i sentrum av byen

Sentrum av Gustrow fremstår svært så sjarmerende og intim og har en bygningsstil med blanding av musteinsbygninger med pusset fasade og bindingsverkshus. Fargepaletten på bygningene går i sarte pasteller og de aller fleste husene har ikke mer enn tre etasjer. Sentrum fremstår som enkelt å orientere seg i og mye av aktiviteten er knyttet rundt aksen mellom markedsplassen og Gustrow slott samt i den eldste delen av sentrum.

Jeg besøkte altså byen i desember og på markedsplassen var det et koselig lite Julemarked med masse salgsboder, karusell for barna, en scene med underholdning og flere vogner hvor de solgte ulike matretter og lokale spesialiteter. Ellers i året benyttes markedsplassen både til arrangementer og her avholdes det ukentlige markedet hver lørdag hvor lokale produsenter selger sine varer fra boder.

For å lære litt mer om Gustrow kan dere også ta en tur inn på bymuseet som ligger i samme bygning som turistinformasjonen når dere vandrer i byen. Her er det gjenstander og beskrivelser fra hvordan byen har utviklet seg og modeller over hvordan den så ut når den var omkranset av bymurer og broer. Der vises også frem typisk gammelt møblement og gjenstander fra 2. verdenskrig og tiden da byen var en del av DDR.

Der er ikke så veldig mange restauranter og kafeer og velge mellom i sentrum så da er det bra at de som er der holder høy kvalitet. Et stopp hos Cafe Küpper anbefales om du har en skikkelig kakemons i familien. Her har de stort utvalg av ferske kaker og varme drikker og det passer alltid bra om dere vil hvile føttene underveis.

Utforsk smaken av Gustrow

«Genüssliches Güstrow» er en satsning på å fremme lokal mat, matkultur og produkter og det arrangeres derfor flere gourmet events og andre matrelaterte arrangementer gjennom året i Gustrow. Sjekk gjerne hjemmesiden om dere ønsker å peile inn oppholdet rundt en av disse arrangementene.

Der er ellers noen restauranter som serverer varmmat i sentrum av byen men for et godt middagsmåltid i hyggelige omgivelser kan restauranten på Kurhaus am Inselsee anbefales. Her serverer de kvalitetsmat basert på lokale produkter og sesongens råvarer.

 

Oppdag Gustrow Slott

Gustrow Slott ligger i utkanten av sentrumskjernen og er et spennende sted for nysgjerrige sjeler å sjekke ut. Slottet fremstår i Renessanse stil og var bygget i 1589. Det skulle opprinnelig huse Hertuger og Hertuginner av Mecklenburg. På 1960 og -70 tallet ble det lagt til en renessansehage nedenfor slottet basert på gamle nedtegninger.

På en rundtur i slottet vil dere kunne se flott 3 dimensjonal takdekor i en av festsalene. Her er benyttet ulike teknikker får å kreere takdekoren og det er blant annet benyttet ekte hjortehorn som del av dekoren langs taklisten. Flere av feltene i taket viser jaktscener og scener med eksotiske dyr som apekatter, løver og elefanter. Der er også et stort maleri av en enhjørning, som man den gang det ble malt ikke var helt sikker på kun var et fabeldyr. For å ikke fremstå som uvitende fremstilte man altså dyret som om det var ekte. I dette rommet var det også en veldig spesiell innretning som musikerne som spilte under festlige sammenkomster måtte forholde seg til. Via en separat dør gikk de inn i festsalen, kun for å komme til et eget lite kammers med vegger nesten helt opp til taket og kun en åpning øverst slik at musikken kunne høres men musikerne ikke kunne sees. Slik kunne musikerne heller ikke se hva som foregikk på festen, om det skulle skje noen skandaler eller uønskede hendelser.

Videre igjennom slottet finnes flotte malerier og kunst og legg spesielt merke til flotte takmalerier og stukkatur samt gulvdekoren flere steder.

Ta en sightseeingtur med nattvokteren

Interessert i en litt annerledes sightseeingtur? Etter mørkets frembrudd kan dere ta en nattlig sightseeingtur med nattvokteren på kryss og tvers i sentrum av Gustrow. Han bærer kappe og lykt med levende lys og guider dere gjennom sentrum mens han forteller spennende historier om bygninger og hendelser ulike steder. Både spennende og lærerikt, og litt skummelt. Jeg vandret med nattvokteren alene og vi skremte til og med noen forbipasserende som var ute og luftet hunden om kvelden!

 

Klatre opp i kirketårnet

For en skikkelig oversikt over byen og områdene rundt kan dere klatre opp i tårnet på St. Marys kirken like ved markedstorget. Etter kun 192 trappetrinn når dere toppen og kan nyte utsikten. Her er også en liten utstilling som viser hvordan byens brannvokter bodde med sin familie i kirketårnet i tidligere tider. Oppgaven hans var å se etter mulig husbrann rundtom i byen og han bodde oppe i tårnet med sin familie. Stort sett alt av mat og utstyr ble heist ved hjelp av tau slik at de skulle slippe å gå ned og opp alle trappene hver gang de trengte påfyll.

Kirken er bygget i murstein i Gotisk stil og ble gjenoppført tidlig på 1500 tallet etter at den originale kirken fra 1230-tallet brant ned. Interiøret og dekoren i kirken er svært fargerikt og vakkert og er også vel verdt et besøk.

Besøk Katedralen i Gustrow

Dette er den største kirken i Gustrow og er også bygget av murstein i Gotisk stil. Den ble bygget mellom 1226 og 1335 og er den eldste eksisterende bygningen i byen. Kirken benyttes til gudstjeneste og konserter og har også vakker dekor og interiørdetaljer. Tidligere gikk der en oppbygget gangtunnel konstruert i tre fra Gustrow Slott til kirken slik at de adelige kunne ankomme kirken tørrskodd og uten å menge seg med almuen. Denne eksisterer ikke lenger men om dere er i byen kan dere forestille dere den enorme konstruksjonen dette må ha vært ettersom det er et stykke mellom de to bygningene.

I kirken finnes også en av de berømte skulpturene, Svevende engel, laget av kunstneren Ernst Barlach som bodde i Gustrow i deler av sitt voksne liv. Kunsten hans var ekspresjonistisk og kontroversiell og under nazismens styre i Tyskland ble mye av kunsten hans konfiskert og destruert fordi den var for provoserende og ble klassifisert som degenerert kunst.

Ta turen til Ernst Barlach’s atelier og kunstmuseum

Etter et besøk i Gustrow Katedral og observasjoner av Svevende engel på nært hold kan et besøk i Ernst Barlach’s atelier og arbeidsstudio med tilhørende kunstmuseum være interessant. Museet viser både ferdige skulpturer, påbegynte skulpturer og modeller til store skulpturprosjekter han jobbet med. Han har også en svært så fargerik personlig historie så prøv å få en guide som kan fortelle litt om dette under besøket.

Arbeidsstudioet hans ligger vegg i vegg med hjemmet han bodde i og museet som stiller ut kunst fra andre kunstnere og ligger lokalisert ved bredden av innsjøen Inselsee.

Seile, sykle og leke ved innsjøene

Når dere er i området Inselsee vil dere også oppdage de mange utendørsmulighetene stedet byr på. Her er ideelt for sykling og vannsport, lange gåturer og utendørs lek for barna. Sykkel, både vanlig og el-sykkel, kan du blant annet leie direkte ved jernbanen og starte din utforsking allerede der. Der er flere aktivitetsleverandører som tilbyr både båtturer og kanoutleie, det er mange muligheter for å fiske og der finnes flere campingplasser rundt de ulike innsjøene. Det er også mulighet for å utforske det flotte landskapet fra hesteryggen da der er utleie av hester samt tilbud om riding under mer kontrollerte former for de minste. For de voksne finnes der også to ulike golfbaner i nærheten av Gustrow om der trengs et avbrekk. En garantert innertier for hele familien er et besøk til badelandet Oase som i tillegg til vannsklier, vannlek og oppvarmet utendørs basseng har et velværesenter med et utvalg badstuer og spatilbud.

Besøk Wildpark-MV, en wildlifepark med muligheter for overnatting

Gustrow har også en wildlife park, Wildpark-MV , som er kjempespennende for nysgjerrige og vitebegjærlige. Parken har rundt 2500 dyr fordelt på over 90 ulike arter og her er både et akvarie-område og store utendørs områder for dyrene slik at de kan leve så tilnærmet naturlig som mulig. Den store ulveflokken, bjørner, gauper og villkatt er noen av de største attraksjonene men der finnes også en stor flokk med hjort, geiter, hester, esler og ekorn som er mer tilgjengelig for observasjon, for å nevne noen få.

Det jeg syns gjorde parken ekstra spennende var blant annet at der var bygget en trekonstruksjon som utgjorde en løype hvor man kunne gå mellom og over områdene hvor ulv, gaupe, bjørn og villkattene holder til. Der var også noen tunneler under bakken som endte opp i et lite observasjonsbur midt i naturen som gjorde at man kunne komme ekstra tett på dyrene på en sikker måte. Der finnes også en liten hytte som besøkende kan leie for en overnatting midt i denne løypen, og jeg kan bare forestille meg hvor spennende det må være å falle til ro for kvelden til lyden av ulene ulver!

Reisen til Gustrow var en del av #CitybreakGermany kampanjen i samarbeid med NordicTB.com og Reiselandet Tyskland for å sette fokus på mindre kjente byer og områder i Tyskland. Alle meninger er som alltid helt og holdent mine egne.

This post is also available in: English

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)