Sappho Women – en internasjonal festival på Lesvos av og for kvinner

av | Festivaler, Kulturopplevelser

I september hvert år arrangerer kvinnene i Eressos på Lesvos en internasjonal festival. Festivalen heter Sappho Women – International Eressos Women’s Festival, og i løpet av de to ukene festivalen pågår, arrangerer de en rekke workshops, kunstutstillinger, dansekurs, turer kun for kvinner, cruise i solnedgang og fester for kvinner av kvinner.

Hvem er Sappho Women Festival for?

Sappho Women festivalen tiltrekker seg tusenvis av lesbiske, bifile, transpersoner, interseksuelle og spørrende kvinner fra hele verden til det avslappede arrangementet, og alle kvinner er velkomne uavhengig av rase, alder, interesse eller seksualitet.

Hvorfor Sappho Women festivalen ble lokalisert til Eressos på Lesvos

Den lille kystlandsbyen Skala Eressos på Lesvos er fødestedet til Sappho (også kalt Sapfo på norsk), en kjent kvinnelig oldtidsgreske poet og lyriker som skrev kjærlighetsdikt til kvinner. Betegnelsen lesbisk sies å avstamme fra Sappho, da hun i sin levetid ble referert til som «den lesbiske dikteren» grunnet hvor hun kom fra (Lesvos blir også omtalt som Lesbos), og man knyttet hennes antatte homoseksuelle legning til beskrivelsen.  

Skala Eressos utstråler en forholdsvis avslappet og alternativ stemning, og er kjent for å ha et veldig kreativt, liberalt og åpensinnet samfunn. Siden 1950-tallet har Skala landsbyen tiltrukket seg, og vært et slags fristed for, lesbiske kvinner. Med dette miljøet har det også blitt tilført ny kreativitet og initiativ.

Les også vår komplette Lesvos reiseguide her

Med båndene til Sappho og hennes diktning, samt at det allerede eksisterte en lesbisk kultur i Eressos, ble dette et naturlig sted å planlegge en kvinnefestival. Den første Sappho Women-festivalen ble arrangert i 2000 og siden de første årene har festivalen vokst seg større og med mer variasjon år etter år. Tusenvis av besøkende gjør de to septemberukene til en av de mest travle periodene i sommersesongen.

havnepromenaden på Lesvos i Eresos

Bli med på Sappho Women Festival

Vil du være med på Sappho Women festivalen er det enkelt å komme seg til Lesvos og Skala Eressos fra Norge. Du kan nå Lesvos med rutefly via Athen eller med båt, og når du først har kommet deg til øyen går ofte offentlige busser fra busstasjonen i Mytilene til Eressos.

Reiser du som en del av en gruppe kan dere også leie en minibuss med sjåfør, ta en taxi eller bare leie en bil. På den måten har du også muligheten til å utforske andre deler av Lesvos mens du er der. Du kan enkelt kjøpe festivalbillett på nett, men husk å bestille overnatting tidlig da antall hotellrom er begrenset og antall deltakere er høyt. Les mer om festivalen og bestill dine billetter her.

Er du på utkikk etter andre muligheter enn bare å delta på arrangementet, er arrangørene alltid på utkikk etter folk som ønsker å være involvert i arrangementet på ulike måter. Om du er artist, DJ, utøver eller har andre kreative ferdigheter du kunne tenke deg å dele, er arrangørene interessert i at du tar kontakt.

En slik stor festival trenger også frivillige som ønsker å bidra til organisering og gjennomføring av arrangementene. Om du ønsker å bidra kan du melde deg for frivillig arbeid og bli en del av fellesskapet. 

Festivalen er også et flott sted å være for bloggere, skribenter og fotografer for å bidra til å dokumentere arrangementet og spre ordet om arrangementet. 

Kvinnearrangementer i Eressos utenom festivalukene

Selv om festivalen kun er aktiv i to hektiske septemberuker, er kvinnemiljøet i Eressos svært tilstede, aktivt og sterkt synlig i landsbyen i sommermånedene fra april til oktober.

I sommersesongen kan alle kvinner delta på Skala Women’s Rock Club. Dette er et åpent og gratis daglig arrangement hvor en gruppe kvinner svømmer til øya kalt The Rock. The Rock ligger rundt 400 meter ut i havet fra stranden.

Tanken er ikke bare selve treningen og svømmeturen, men å være støttende og oppmuntrende for hverandre og bidra til å motivere kvinner til å tro på seg selv. Gruppen møtes hver morgen mellom 10 og 10.30 på Zorba the Buddha, en strandbar rett foran The Rock, for å forberede seg til dagens svømmetur. Alle kvinner, uansett seksuell legning eller alder er velkommen til å bli med.

For å gi trygghet og opprettholde sikkerheten for svømmerne har gruppen også kajakker som følger svømmerne og kan bistå med å hjelpe om noen får problemer. Man kan også låne gratis snorkleutstyr av arrangørene.

Det er ikke påmelding på forhånd, og derfor kan det variere mellom noen få svømmere som stiller, og opptil 40-50 stykker samtidig. Årlig deltar mellom  2500-3000 kvinner på svømmeturene i Scala Woman’s Rock Club, og svømmer de 400 meter til og 400 meter tilbake fra The Rock. Etter hver svømmetur får sesongens nye svømmere et sertifikat i en seremoni utenfor strandbaren, og blir inkludert i Skala Women’s Rock Club.

svømme til the rock på eresos

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)