Adventure-paradiset Zillertal i Tirol

av | Adventure, Naturopplevelser

Adventure-paradiset Zillertal i Tirol

Når Zillertal i Tirol lokker med adventure og en opplevelsesrik reise tuller de ikke! Vi snakker om skikkelige og til tider utfordrende aktiviteter som virkelig tilfredsstille de som er på jakt etter utendørs moro med mye action og adrenalinrush. Heldigvis byr selvsagt Zillertal også på mulighet for lange vandreturer i fjellet, rolige spaser-  og sykkelturer i dalen og rekreasjon med spamuligheter og sauna etter en lang dag ute, så her er noe for enhver smak. Enten du liker en aktiv og til tider høytsvevende feriereise eller heller mer til soft adventure opplevelser, bli med inn i adventure-paradiset Zillertal i Tirol.

Promosamarbeid

Zillertal – 47 km lang og omringet av høye fjell

Jeg besøkte Tirol og regionen Zillertal i september for noen svært opplevelsesrike og fullspekkede dager med adventure og utendørs aktivitet på programmet. Sommersesongen var godt på hell og vinterturismen var ennå noen måneder unna men naturen kunne ikke vært flottere. Grønne frodige sletter kledde bunnen av dalen i Zillertal og på hver side raget det høye og innbydende fjell.

Zillertal er en forholdsvis lang og bred dal som strekker seg fra nord til sør med Tux-alpene i vest og Kitzbühl-alpene i øst. I sør, helt på grensen til Italia, finner vi Zillertal-alpene med topper på over 3000 meter og flere isbreer. Zillertal er ca. 47 km lang og langs dalen går en elv, Ziller, som deler den i to. Langs elven frem til ca. midt i dalen går det også en jernbanelinje som knytter Zillertal til det Østerrikske jernbanenettet. Det er derfor enkelt å komme seg til Zillertal med tog fra hele Europa ettersom det går jernbaneruter i alle retninger fra Østerrike. Du kan også enkelt komme deg til Zillertal med bil fra en av de nærmeste flyplassene som er Innsbruck, München eller Salzburg. Alle disse ligger mellom 1 og 2 timers kjøring fra dalen.

Spredt rundt gjennom hele dalen ligger det små landsbyer og tettsteder og der er en godt skiltet sykkelrute du kan følge for å utforske de ulike landsbyene. Der er også flere gondolbaner med tilhørende alpintanlegg og turstier innover Zillertal som tar deg opp til toppen av fjellene. Sommerstid er det svært populært å ta med terrengsykkel opp til toppene og følge ruter i fjellet eller sykle ned igjen til dalen. Det er også mange populære turstier, lekeområder og små kafeer og restauranter åpen for besøkende om sommeren. Flere av gondolbanene har også såkalt Alpine Coaster, en bane med små farkoster som man sitter i og kan rutsje ned fra fjellet på. Kjempeartig både for store og små.

Overnatting i Zillertal

I Zillertal har du mange ulike muligheter for overnatting og både små og intime hoteller i klassisk alpestil og campingplasser med hytter og leiligheter er populære for besøkende. Jeg bodde på Hells Ferienresort  i Fügen, beliggende i den ytterste og videste delen av dalen. Hells Ferienresort hadde en kombinasjon av campingplass, hytter og ferieleiligheter og var tilknyttet et stor spa-anlegg, gymsal, flotte uteområder, restaurant og en liten dagligvarebutikk. Et ypperlig sted for familier og vennegjenger. Spa-avdelingen på Hells Ferienresort var et herlig sted å slappe av og roe ned etter endt dag med masse utendørsaktivitet. Legg merke til at i likhet med de fleste badstuer i Tyskland så har de aller fleste hotellbadstuene i Østerrike forbud mot badetøy, så det nytter ikke å være blyg om du vil slappe av her etter endt dag. Benytt gjerne et håndkle rundt deg om du ikke føler deg 100 % komfortabel med mikset nakenhet.

Tretoppklatring i Zemm jelet

Selvsagt måtte dalen og alle dens muligheter utforskes i løpet av mitt opphold og mitt første stopp etter ankomst gikk til Zemm jelet og Zillertal High Rope klatrepark. Klatreparken har 40 ulike hinder fordelt på flere løyper og er bygget høyt over bakken mellom tretoppene i skogen. Vi ble utstyrt med klatresele og hjelm før vi gikk løs på noen testhinder nær bakken som vi prøvde oss på for å få en viss forståelse for utfordringene som skulle møte oss oppe i tretoppene. Etter å ha testet ut både balanse, styrke og smidighet klatret vi opp til første platå og startet vår klatring mellom trærene. All klatring i denne parken foregår med instruktør som veileder deltakerne og sørger for at sikkerheten alltid er på topp. Vi ble instruert i ulike teknikker for å passere de forskjellige hindrene og fikk drahjelp av de andre deltakerne for å pushe grenser, alt under trygge forhold. Selv om man hele tiden er festet med klatreselen i sikkerhetsvire bør du nok ikke ha høydeskrekk om du skal synes en tur i klatreparken er gøy.

I tillegg til klatrehinderne i tretoppene finnes det også en slags zip line rute mellom trærene som vi testet ut etter klatringen. I tillegg til sikkerhetskrokene på klatreselen hadde vi fått med hver sin trinse som kunne festes til de kraftige stålkablene. Vi kunne dermed suse mellom trærene hengende i klatreselen festet i kabelen! Kjempeartig!

For din egen sikkerhet er det altså ikke mulig å benytte klatreparken uten kyndig veiledning fra en instruktør. Sjekk ut Mountain Sports sin hjemmeside for å booke en spennende utendørsopplevelse mens du er i Zillertal.

I tillegg til moro i klatreparken tilbyr Mountain Sports blant annet rafting, fjellklatring, Via Ferrata klatreturer, juvvandring og guidede fjellturer om sommeren. 

På ski om sommeren

Jepp, du leste riktig! I Zillertal kan du stå på ski hele året, og altså også om sommeren. På Hinterlux isbreen finnes Østerrikes eneste helårsåpent alpintanlegg som gjør at du kan kombinere sommerlige utendørsaktiviteter med et vinterlig avbrekk. Du trenger ikke å tenke på å bringe med deg skiene eller bobletøyet for der er flere steder i anlegget du kan leie både yttertøy og skiutstyr.

Sommerstid er rundt 10 gondolbaner og skiheiser åpen i anlegget og du finner rundt 20 km med nypreparerte og innbydende løyper. Lengste enkeltløype er 2 km lang og høyeste punkt ligger 3250 moh. For freestyle entusiaster er det en stor og flott park med tilrettelagte løyper, hopp og hinder.

Om du er interessert i den mer profesjonelle siden av alpintsporten kan du risikere å møte på noen av stjernene i bakken om sommeren. 57 ulike nasjoner benytter nemlig Hinterlux som treningssted for sine toppalpinister for å forberede seg til kommende vintersesong. Oppslag om hvilke nasjonaliteter som trener i løypene og akkurat hvor de befinner seg, finner du ved gondolbanene.

Sjekk ut mulighetene for ski hele året i Hintertux Glazier her

Vandreturer i fjellene

Zillertal har utallige muligheter for vandreturer i fjellene ettersom hele dalen praktisk talt er omringet av høye fjell. Som nevnt går mange av gondolbanene også om sommeren og tar deg enkelt opp til fantastiske utkikkspunkt og vakre fjellområder. En populær ting er også å ta gondolbanen opp og gå ned igjen til dalen, noe jeg gjorde i Hinterlux etter en dag på ski. Etter å ha levert inn igjen ski, sko og yttertøy som passet til vinteraktiviteten tok jeg på meg fjellskoene og fulgte en av stiene som gikk ned igjen fra fjellet. Det var ganske spesielt å gå nedover fjellet fra snø og vinter og helt ned igjen til sommervarmen. Utsikten var det heller ikke noe å si på. Siden temperaturforskjellen kan være ganske høy fra toppen av fjellet til nedi dalen kan det være lurt å kle seg med lag på lag, slik at du enkelt kan tilpasse klesmengden til den skiftende temperaturen.

Terrengsykling og sykkelturer i dalen

Lei deg en sykkel og ta deg frem via småveiene som går mellom landsbyene eller ta med deg sykkelen opp i en av gondolbanene og benytt tilrettelagte sykkelløyper i fjellet eller ned fra fjellet. Mange av gondolbanene tillater sykkel med uten at det koster deg noe ekstra, men sjekk for sikkerthets skyld at den banen du ser deg ut tillater det, da noen få av banene rett og slett ikke har plass til sykler i vognene. Jeg benyttet banen Rosenalm som ligger ved Zell am Ziller omtrent midt i dalen og her var det tilrettelagt for sykler. For å komme helt på toppen tar man først en gondolbane opp halve fjellet og deretter bytter man bane for å komme opp den resterende biten. Sørg for å slappe av og nyte utsikten på vei opp, den vil du nemlig ikke gå glipp av.

Helt på toppen av fjellet ligger det både en restaurant og et forseggjort treslott kalt Spruce som er et absolutt eldorado for barna. Der går stier innover fjellet eller du kan velge å sykle ned igjen på grusveier som går bølgende nedover fjellsiden. Om du ikke liker de bratte bakkene tar du bare med deg sykkelen på gondolbanen ned igjen og sykler på forholdsvis flat mark i Zillertal istedenfor.

Min reise til Zillertal var arrangert i tilknytning til konferansen #STSKitzbuehel som ble arrangert av iambassador i samarbeid med turistmyndighetene i Kitzbühel, Tirol og Østerrike. Alle meninger er som alltid mine egne.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)