Hjemme hos Salvador Dali i Port Lligat, Costa Brava

av | Kulturopplevelser, Museum

Hjemme hos Salvador Dali i Port Lligat, Costa Brava

I den lille fiskerlandsbyen Port Lligat i Costa Brava hadde den verdensberømte maleren Salvador Dali sitt hjem. Hjemmet er nå åpnet som museum og det er mulig å vandre rundt i huset og hagen og se hvordan kunsten og det kunstneriske uttrykket han hadde også preget hans mer private omgivelser. Om du er i Costa Brava er dette noe du absolutt ikke bør gå glipp av. Bli med hjem til Salvador Dali og kunsten hans.

Promosamarbeid

Hvem var Salvador Dali?

Salvador Dali var en verdensberømt kunstner fra Catalonia i Spania som levde fra 1904 til 1989. Han var mest kjent for å rendyrke sin helt egne kunstneriske stil med særegne surrealistiske malerier, men han laget også skulpturer, kosmetikk og smykker i tillegg til å mestre fotografi og film. Dali var en svært produktiv kunstner og malte over 1500 malerier iløpet av sin karriere som kunstner.

Han var ikke bare en eksentrisk kunstner men også en eksentrisk personlighet med et til tider bissart kroppsspråk som lett kunne oppfattes som arrogant. Han ble blant annet utvist fra kunstskolen han gikk på i Madrid fordi han uttalte at ingen av lærerene var kompetente nok til å bedømme hans kunst og uteksaminere ham.

Dali var opprinnelig fra Figueres, en landsby ikke så langt fra Port Lligat hvor hjemmet han bodde i de siste årene av sitt liv lå, og hvor museet hans nå ligger. Etter flere år under utdanning og som kunstelev i både Madrid og Paris returnerte Dali til området han vokste opp i og kjøpte en liten bygning i havnen av Port Lligat som egentlig ble benyttet til oppbevaring av fiskerutstyr. Han satte bygningen i stand og flyttet inn med sin kjære utvalgte Gala.

Les også: Olivenlundvandring og en lang lunsj i Costa Brava

Salvador Dali sitt hus sett fra utsiden. Huset ligger helt tett på havnen og stranden i Port Lligat.

Salvador Dalis hus i Port Lligat

Iløpet av de over 40 årene han bodde i Port Lligat kjøpte Salvador Dali flere tilstøtende bygninger og endte opp med et hus som fremstod nesten som en labyrint av rom, ganger, hager og nivåer, alt preget av hans surrealistiske kunsteriske stil. Huset ligger helt tett på havnen og stranden i Port Lligat og i bakkant ligger det en stor hage og olivenlund som han også innredet og formet etter sine egne ideer og stil.

Bilde fra ett av de nederste rommene. Her ligger ligger stuen.

Et interiør preget av Salvador Dalis surrealisme

Alle møbler og pynt er originalt og de ulike rommene fremstår som unike og meget spesielle. Mange av elementer som man ser igjen i kunsten går igjen i interiøret, som f.eks. store gjess og egg samt andre mer surrealistiske detaljer. Det var Gala som hadde ansvaret for innredningen og hun kjøpte bl.a. bruktmøbler som hun mikset med Salvadors ideer.

En kjempestor asiatisk inspirert paraply henger i taket over en liten trapp som skiller en av delene i huset fra neste nivå. I rommet bakenfor var der nakne utstillingsdukker i fri miks med skulpturer, krukker og krakker, som en installasjon.

I det øverste rommet lå soverommet til Salvador og Gala. Store åpne vindusflater som slapp inn masse lys og sterke farger preget rommet som også hadde flere sittegrupper og bittesmå stoler plassert rundtom som en form for dekor.

Kloggene som Salvador og Gala brukte stod fremdeles på plassen sin på soverommet. Rommet hadde to tilstøtende bad og begge var innredet og tilpasset individuelt etter hvert sitt ønske og behov. I den store og romslige garderoben hadde Gala hengt opp bilder av Salvador Dali og kjente personer, som en collage over hans spennende liv.

Bilder av Dali i møte med mange kjente personer er brukt som dekor i garderoben

Flere møter med kjente personer er dokumentert

 Noen av kunstnerens pensler og utstyr til maleriarbeid

Salvador Dali hadde selvsagt et eget atelier i huset og for sin egen komfort hadde han utviklet et helt unikt heissystem for de store lerretene. På denne måten kunne han sitte i sin lenestol og male. På høyre del av bildet ser du et stort lerret festet på heisen og Salvadors lenestol plassert foran.Lerretet er montert på en heis som går mellom etasjene langs den ene veggen

Salvador Dali brukte ofte Gala som modell

Dali malte som nevnt over 1500 malerier i løpet av sin karriere og benyttet ofte Gala som modell og inspirasjonskilde. Et uferdig maleri av Salvador Dali står utstilt i hans atelier. Kanskje det er Gala som har stått som modell for dette også? 

En hage skapt for sosiale sammenkomster

Hagen går over flere nivåer og har mange ulike soner og små bygninger spredd rundt på området. Uteområdet var spesielt laget for å være en sosial plass og Dali hadde mange fester og sammenkomster her. For å ha mulighet til å spionere på gjestene hadde han konstruert skjulte korridorer med små huller og vinduer slik at han kunne høre og se gjestene uten at de så ham..

Tårnet i hagen er konstruert med luftehuller som, når den sterke nordavinden kalt Tramuntana blåser, vil lage en form for ulende, musikals lyd. slikt sett implementerte han sitt kunstneriske uttrykk ikke bare i visuell form.

Et bassengområde fylt med kunst og kultur

I en del av hagen fikk Salvador Dali laget et bassengområde. Bassenget er selvsagt ikke som vanlige firkantede bassenger og har både små broer og fontener, kunst og utsmykkinger og flere sitteområder i ganske så friske farger og design.

Bassenget er formet inn i terrenget og fremstår som en liten oase i hagen

Det ser ut som en reklameinstallasjon men er en av sittegruppene langs bassenget i hagen til Salvador og Gala. Koselig liten sittegruppe finnes også i enden av bassenget. Her har han nok hentet inspirasjon fra midtøsten og blandet det med sine egne ideer og uttrykk

En olivenlund preget av surrealistisk kunst

I den store hagen i bakkant av huset hadde paret blant annet en stor olivenlund. Midt mellom trærene finner du denne kjempestore figuren som er bygget som en liggende mann basert rundt en trebåt.

Nyt utsikten og stillheten i en Salvador Dali stol

Om du blir litt overveldet av alle inntrykkene i huset og på eiendommen er det greit å slappe av i stolene han designet og nyte utsikten over havet. Utkikkspunktet er et av de roligste områdene for øyet og her er det bare naturen selv som skal nytes.

Besøk Salvador Dali museum i Port Lligat

Syns du det ser interessant ut og besøke kunstnerens hjem? Da det kun tillates grupper på 8 personer ved hver omvisning er det lurt å bestille dine billetter på forhånd. Omvisningen starter hvert 10 minutt og mister du din plass kan det være vanskelig å få kjøpt ny tid om alt er bestilt på forhånd. Selve omvisningen tar ikke mer enn 40 minutter og er vel verdt tiden! Les mer om Salvador Dali’s private hjem museum og andre museer i tilknytning til kunsten og livet hans her.

Reisen til Costa Brava var gjort som del av markedsføringssamarbeidet #CataloniaCostaBrava mellom NordicTB, Costa Brava Tourism Board og Catalonia Convention Bureau. Alle meninger og holdninger er som alltid helt og holdent mine egne.

This post is also available in: English

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)