Teglie – tradisjonsrikt håndtverk på en fjellgård i Italia

av | Kulturopplevelser

Teglie – tradisjonsrikt håndtverk på en fjellgård i Italia

På en liten fjellgård i Montetiffi i Italia har ekteparet Maurizio Camilletti og Rosella Reali blåst liv i en over 1000 år gammelt italiensk håndtverkstradisjon. Ekteparet livnærer seg av å produsere og selge spesielle teracottapanner kalt Teglie. Pannene benyttes til å steke det tradisjonelle italienske brødet Piadina som er typisk for Emilia Romagna regionen. Som en del av prosjektet BlogVille besøkte jeg Maurizio og Rosella for å lære mer om denne gamle tradisjonen.

Maurizio Camilletti i dyp konsentrasjon over en snart ferdig Teglie.

Montetiffi – en avsidesliggende fjellandsby i Emilia Romagna

Den lille gården ligger plassert i fantastiske og avsidesliggende fjellomgivelser, og for å komme oss frem til den snirkler vi oss oppover smale, svingete veier. Som de fleste andre gårdene i området ligger også denne gården ganske så isolert til. Fra gårdsplassen er det en fantastisk utsikt til «sentrum» av Montetiffi, som befinner seg på en fjelltopp ved siden av. Nærmeste nabo er flere kilometer unna, på en annen fjelltopp. Her er ikke internett, og det er såvidt vi har dekning på mobiltelefon her oppe.

Montetiffi skimtes i det fjerne. Vindruene som ekteparet lager egen vin av kan sees i front.

Nytt liv i forfalne gårder og håndtverkstradisjoner

I dette området, og mange andre steder av Italia, har forfalne gårder og hus fått nytt liv som en følge av nedgangstidene og stor arbeidsledighet. Unge og gamle har reist fra de store byene og fått nye muligheter gjennom å re-etablere seg på landsbygden. Her livnærer de seg gjennom å ta opp igjen og lære seg tradisjonsrik produksjon av mat, vin og redskaper, og på den måten har det blitt blåst liv i tradisjonelle fremstillingsmetoder og godt håndverk. Ekteparet har de siste årene derfor fått mange nye naboer og området har våknet sakte men sikkert til liv igjen. Området preges mer og mer av dyrket mark og på slettene går store flokker med sauer og beiter. Bygningene rundt om kring settes i stand og fylles med både par og familier.

Les også: Verdenskjent mat fra en uoppdaget region

Det lille produksjonslokalet ligger foran hovedhuset og er idyllisk å se på. Pipene tilhører vedovnen som brukes til å brenne de ferdige teracottapannene.

Kunsten med å lage Teglie terakottapanner har lange tradisjoner

Da ekteparet overtok gården i Montetiffi lærte de kunsten med å lage de tradisjonelle Piadina pannene fra en eldre pottemaker. Og ikke bare selve formingen av pannene, men hele prosessen. Fra hvor og hvordan man samler inn råmateriale, blandingsforholdet mellom de ulike leiretypene for å skape den perfekte farge og konsistens, oppbevaring av leiren og selvsagt den beste produksjonsmetoden for pannene, fra forming til tørking, steking og herding. Ekteparet har nå holdt på med produksjonen i 16 år, og pannene er stadig populære både blant italienere og turister.

Teglie pakkes med en fyldig bruksanvisning for både innbrenning og bruk

Fremstillingen av pannene er håndverk som tar både tid og plass, så man må ha en god dose tålmodighet og god lagringsplass for å produsere kvalitetspanner. Ved hver produksjonsperiode lager de rundt 200 panner, og ekteparet gjør alt selv. Fra innsamling av råmateriale til fremstilling av leire, forming, tørking, steking, pakking og salg av pannene.

Les også: 5 ting du bør gjøre i Bologna – reisetips Italia

Råmaterialet plukkes i området rundt gården og bearbeides av ekteparet

Maurizio gjør seg klar med dreiebenken

Bunnen er dreiet. Nå gjenstår bare kantene.

Hele gårdsplassen tas i bruk når Teglie lages

Etter at en panne er formet ved bruk av dreiebenk, legges de på brett utendørs på gårdsplassen for å tørke i noen timer. Dette i seg selv kan være noe utfordrende da ekteparet også har både katter og hunder på gården, så av og til blir det noen pote-avtrykk eller kloremerker på pannene fra de minste og mest nysgjerrige dyrene.

Les også: Kaffe på italiensk

De ferdig dreide pannene settes til soltørking utendørs i noen timer før de tas inn.

Søte små potemerker etter en av kattungene på gården preger denne terrakotta pannen

Teglie tørkes og brennes etter alle kunstens regler

Etter noen timers tørking ute settes pannene til videre tørking i det innendørs tørkelageret, der de oppbevares i to måneder. Forholdene her må være jevn for at tørkingen ikke skal skje for fort eller for sakte, og pannene får daglig tilsyn og pleie i denne perioden.

På lagerhyller i tre får pannene optimale tørkeforhold.

Etter tørking klargjøres pannene for steking i en stor vedfyrt ovn. Pannene settes i spesielle stativer og brennes på 7-800 grader i ca. 8 timer. Etter steking kjøles de gradvis ned i ovnen over noen dager. Skjer nedkjølingen for fort vil pannene sprekke.

Disse pannene ble brent for noen dager siden, men står ennå til nedkjøling for å hindre sprekker

Teglie brukes for å steke Piadina og som dekor

Pannene lages i flere størrelser beregnet for ulike stekemetoder. De største benyttes gjerne i store vedfyrte stekeovner, mens de mindre benyttes på vanlig stekeovn. I tillegg til å være praktiske er også Teglie vakre å se på. Mange bruker derfor pannene som dekor i tillegg til å steke Piadina i dem.

Les også: På blåskjell-høsting i Adriaterhavet

Den stolte håndtverker viser frem 2 av de ferdige Teglie terrakotta pannene

Teglie selges fra gården, på markeder og på nett

Ekteparets enkle liv på en fjellgård i Montetiffi lar seg finansiere gjennom salg av Teglie og ellers det de dyrker selv. Teracottapannene selger de fra gården, via nett og på lokale markeder ekteparet deltar på. Om du tar turen innom gården kan du i tillegg få en demonstrasjon i kunsten å lage Teglie eller delta i de daglige praktiske gjøremålene en egen liten produksjonsbedrift til stadighet har.

 

Besøket på gården i Montetiff var organisert av Emilia Romagnas turistkontor gjennom prosjektet BlogVille

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)