Sval søndagstur i Umbra Forest – Gargano

av | Adventure, Naturopplevelser

Sval søndagstur i Umbra Forest – Gargano

Umbra Forest er den grønne lungen i det italienske distriktet Gargano i Puglia, og ligger plassert midt i Garganos nasjonalpark. Den eldgamle skogen dekker et område på hele 5790 kvadratkilometer, og er den eneste gjenværende delen i Italia med eldgamle eik- og bøkeskoger. Der finnes flere turstier du kan følge rundt i Umbra Forest av varierende lengde og varighet. Området er godt tilrettelagt for besøkende og har en stor parkeringsplass hvor der også finnes picknick benker og toalettfasiliteter for dem som planlegger å bruke noen timer her.

Turen til Umbra Forest ble organisert av Gargano OK, en privat organisasjon som fremmer turisme i Gargano-området.

Grusstier går på kryss og tvers i skogen og gjør det enkelt for alle å komme seg rundt.

Trær som er opptil 600 år gammel

Umbra betyr skygge på italiensk, og at skogen har fått dette navnet skjønner du fort om du tar deg en spasertur der. Høye trær på opp til 30 meter og tette trekroner stenger mye av sollyset ute, og det er alltid svalt og skyggefullt på bakken. Skogen består av flere ulike sorter trær, men bøk, lønn og eik dominerer. De eldste trærene er opp til 5-600 år gammel og strekker seg høyt og bredt fra sine kraftige stammer. Skog som dette dekket engang store områder av Europa men nå er det kun noen få steder igjen hvor man kan finne den opprinnelige urskogen.

Finn også ut mer om Gargano-området i denne artikkelen

Krokete stammer og tette trekroner preger Umbra Forest. På bildet til høyre ser du et av de eldste trærene i Umbra Forest. Dette treet har stått her i ca. 600 år!

Et rikt plante og dyreliv

På tross av litt karrige vekstforhold under trekronene finnes der et rikt planteliv også langs bakken. Området har blant annet 65 ulike orkidèsorter å by på.

Også dyrelivet er rikt i skogen som huser både rådyr, villsvin, rev, grevling og en sjelden form for villkatt. Der er også et myldrende fugleliv med blant annet hele 14 sorter hakkespetter.

På en liten innsjø var der flere ender, og denne lille krabaten svømte fredfullt omkring.  En rev løp også innover i skogen mens fotografen fortvilet forsøker å fange øyeblikket…uten så veldig mye hell, men du ser fremdeles at det var en rev, sant? 

Skogens ro er perfekt for rekreasjon

Rusler du en tur på en av de mange stiene oppdager du hvor stille men likevel så full av lyd skogen er. Fuglekvitter, sildring av vann og sus fra tretoppene skaper en rolig atmosfære som innbyr til å roe ned og klarne tankene. Det er nesten som meditasjon bare det å rusle omkring. De tilrettelagte turstiene gjør også at det er enkelt å komme seg rundt med både barnevogner og rullestoler, noe som gir alle muligheter for en herlig naturopplevelse uansett funksjonsevne. Mange hundeeiere benytter også turstiene og går også lange turer i herlig, grønn natur.

Om du er opptatt av litt mer fart og spenning og vil rekke over et litt større område av skogen på en dag, kan du også leie sykkel og utforske området. Bare husk å ta hensyn til gående på din vei.

Det er fine veier å sykle på, men se opp for gående både to- og firbeinte. Fra en liten trebrygge kan du nyte innsjøen og skogen rundt. Maks 4 personer på bryggen samtidig!

Grotter som ble til synkehull i Umbra Forest

Tidligere hadde skogen mange grotter under bakken. Nå er disse blitt til store krater etter som taket har rast sammen som et synkehull. Det er veldig lenge siden, så de fremstår ikke som hull nå, men mer som runde daler med trær og planter over alt. Hadde det ikke vært for de tette tretoppene ville man enkelt sett alle synkehullene spredd utover området på satelittfoto.

Om du er i Gargano anbefaler jeg en avslappende rusletur i denne fantastiske grønne lungen kalt Umbra Forest. Du får garantert hvilepulsen ned og hodet klarnet underveis!

 

Turen til Umbra Forest var organisert av Gargano OK, en privat organisasjon som fremmer turisme i Gargano-området.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)