Strandferie på den tyske riviera

av | Adventure, Reiseguider

Promosamarbeid

Strandferie på den tyske riviera

Strandferie og Tyskland er ikke nødvendigvis umiddelbare synonymer om man ikke har reist langs Østersjøkysten av landet. Langs hele denne kyststrekningen finner du koselige landsbyer, lange hvite sandstrender, historie og kultur. Med andre ord, her finner du alt hva en skikkelig strandferie skal by på.

Reis langs den tyske riviera

Det er enkelt å komme seg mellom de ulike småbyene og feriestedene langs den tyske riviera. Mange steder er det tilrettelagt for sykkel, med tilpassede sykkel- og vandrestier både langs strandpromenadene og mellom de små landsbyene. Utleie av sykler og elsykler finnes det mange av alle steder.

Det er også mulig å reise med tog mellom de største stedene, og skal du mellom Heiligendamm og Kühlungsborn kan du ta et veterantog som også blir en opplevelse i seg selv.

Bil er selvsagt også et naturlig fremkomstmiddel langs denne kyststrekningen. Kommer du fra Norge med bil kan du enkelt ta ferge fra Oslo til Kiel og fortsette oppdagelsesreisen østover langs kysten. Du kan også ta ferge direkte til Warnemunde/Rostock om du kjører til Trelleborg i Sverige, eller til Gedser i Danmark.

Lei deg en Strandkörbe

Når du ferierer langs den tyske riviera kommer du garantert over «strandkörbe», som er den nordtyske varianten av solseng for leie på stranden. Den beskytter ikke bare mot sol og vind, men er også praktisk som en liten sofa når du tilbringer mange timer på stranden.

Strandstoler i Warnemunde

Oppdag 6 spennende plasser langs Tysklands riviera

I denne artikkelen kan du bli vedre kjent med 6 utvalgte små og store byer, landsbyer og badebyer langs den tyske riviera. Vi starter reisen i øst ved grensen til Polen og beveger oss vestover til den historiske byen Lübeck.

Der finnes selvsagt også flere sjarmerende ferieplasser med ypperlige områder for både surfing, badeliv, strandmoro, dykking og annen vannsport, så sjekk gjerne også ut de offisielle tyske reisesidene her  for masse mer informasjon og inspirasjon.

Badebyen Warnemunde

Warnemunde er egentlig en bydel i Rostock, men fremstår ved første øyekast som en koselig kystlandsby langs Østersjøen. Med sin 3 kilometer lange sandstrand er den et yndet sted for badegjester om sommeren og med et koselig havneområde.

Langs strandpromenaden i Warnemunde finnes flere flotte hoteller og der er et stort utvalg restauranter og kafeer både der og i havneområdet. Warnemünde er også anløpshavn for mange cruiseskip året rundt.

Den koselige havnen i Warnemunde fremstår mer som en kanal, og tiltrekker seg masse besøkende hele året. Denne delen kalles Alte Strom og er vel verdt et besøk. Her finner du båter på rekke og rad, små fiskerestauranter, uteserveringer og ulike salgsboder. Den trange kanalen fremstår med en god porsjon sjarme og personlighet, og er en yndet samlingsplass om sommeren. Warnemunde er kjent for sine Fischbrotchen, eller fiskerundstykker, som selges “over alt” langs havnen , så prøv gjerne ut en slik som en lett lunsj.

Les mer om opplevelser i Warnemunde her.

Stranden i Warnemunde
Havnen i Warnemunde
Fyrtårnet i Warnemunde

Heiligendamm, Tysklands eldste badeby

Heiligendamm er en liten landsby langs den tyske riviera, og er regnet som Tysklands eldste badeby. Allerede i 1793 ble stedet utbygget for sjøbad. Stedet var en feriedestinasjon for den europeiske høyadelen frem til 1930-tallet, men etter 2. verdenskrig forfalt mange av byggene, og ettersom området var en del av Øst-Tyskland var det kun landets egne innbyggere som kunne benytte stedet. Etter gjenåpningen har det foregått både restaurering og nybygging av luksushotell i Heilligendamm.

Der går en flott sykkelsti mellom Heiligendam og Kühlungsborn for dem som ønsker å utforske kystlinjen ytterligere. Turen tar ca. 1 time hver vei og går i nydelig kystlandskap med flotte utkikkspunkter, langs marinaer, gjennom et lite skogsholt og langs lange hvite strender med små solhytter eller «strandkörbe» som det heter på tysk, på rad og rekke.

Les mer om Heiligendamm her

Sjarmerende Kühlungsborn

Kühlungsborn ligger ca. 25 km. Nordvest for Rostock, og minner mer om en badeby langs den Italienske riveraen enn en nordtysk kystby. Her finner du koselige restauranter og familiedrevne hoteller langs hele strandpromenaden, og en lang hvit sandstrand perfekt for avslapping eller strandlek.

I 1953 eksproprierte den Øst-tyske regjeringen deler av Kühlungsborn, og over 50 gjestehus og hoteller ble overtatt og dedikert til regulert feriested før østtysklands innbyggere. Siden midten av 1990-tallet har Kühlungsborn igjen blitt et populært feriested for tilreisende, og de fleste av de overtatte bygningene er igjen i privat eie.

På stranden i Kühlungsborn er det en lang pir som strekker seg 240 meter utover i sjøen. Her har du utsikt innover hele stranden og den er et perfekt sted for en ettermiddags eller kveldspromenade.

Les mer om Kühlungsborn her.

Kuhlungsborn strand
Kuhlungsborn havn

Middelalderbyen Wismar

Langs østersjøens bredder ligger også Wismar, en hyggelig liten by med et historisk sentrum som ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2002. Byen var en av de Hanseatiske byene og stod sentral rundt eksport av rødvin, salt og mummel, et mørkt grumsete øl med høyt alkoholinnhold, i Hansatiden.

Wismar fremstår idag som en koselig og oversiktlig by å utforske. Gatestrukturen er beholdt slik den opprinnelig var i middelalderen og det samme gjelder havnebassenget som har beholdt sin opprinnelige form.

Kanalen Frische Grube, som også ble bygget i middelalderen og sørget for byens vannforsyning og drev møllen, er også bevart og går gjennom hele det historiske sentrum fra øst til vest. Det å vandre på brostein gjennom Wismars trange gater, titte på historiske bygg, passere kanalen på små broer og vandre langs de enorme kirkene bygget i røde murstein er som en liten tidsreise. Man kan enkelt forestille seg hvordan det kan ha sett ut i tidligere tider og historien føles nær og opplevelsen autentisk.

Les mer om opplevelser i Wismar her.

Wismar
Gewölbe i Wismar
Marktplatz i Wismar

Strandperlen Boltenhagen

Ca. 30 kilometer øst for Lübeck ligger Boltenhagen. Dette er også en sjarmerende kystby langs den tyske riviera med flotte 5-stjerners resorts og koselige vertshus langsetter og mellom de lange hvite sandstrendene.

I den ene enden av stranden ligger et stort resortområde med en stor marina og hele området var organisert velig koselig som en liten landsby.

I den ene enden av stranden ligger Boltenhagen Pier, en 300 meter lang trebrygge bygget i 1911 og et herlig sted å ta en spasertur på.

Les mer om opplevelser i Boltenhagen her. 

Marina i Boltenhagen

Historiske Lübeck

Lübeck ligger lokalisert nordvest i Tyskland, rundt 65 kilometer nordøst for Hamburg. I over 700 år var byen en selvstendig stat og den var også en av de aller viktigste byene i den Hanseatiske handelsligaen i middelalderen.

I 1937 ble Lübeck fratatt statusen som selvstendig bystat og ble innlemmet i provinsen Schleswig-Holstein, men byens selvstendighet har satt sine klare spor både på historien og utformingen av byen. De mange, unike og sjarmerende bakgårdene byen har er et flott eksempel på middelalderens byutvikling i den engang så sentrale handelsbyen Lübeck.

Den historiske byen Lübeck ligger på en øy omgitt av elven Trave, og hele gamlebyen er oppført på Unesco’s World Heritage listen. Under 2. verdenskrig var Lübeck en av de første byene som ble bombet av de allierte, men de store ødeleggelsene er bortimot usynlig i bybildet i dag etter en autentisk og grundig gjenoppbygging av de ødelagte områdene.

For å få utsikt og oversikt over hvor flott byen har blitt etter gjenoppbyggingen og å se bakgårdene i fugleperspektiv kan du klatre opp i ett av de 7 kirkespirene som preger byens utseende.

En båttur på Trave er en flott måte å få sett Lübeck fra en annen vinkel, og hos Boat Now kan du leie en elektriske båt for opptil 6 personer som du selv kan kjøre for å ta deg rundt øyen som gamlebyen ligger på. Båtene er enkel å manøvrere og går i et behagelig tempo, selv for de som ikke er så båtvant.

Les mer om Lübeck her.

Utsikt til Lübeck fra elven Trave
Holstentor i Lübeck
Bakgård i Lübeck

Artikkelen er skrevet som et samarbeid med NordicTB og Ferielandet Tyskland for å sette fokus på de mange mulighetene Tysklands riviera byr på for ferierende på jakt etter strandopplevelser, historie og kultur. Alle meninger og holdninger er helt og holdent mine egen. #tysklandsriviera

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)