Reisetips Island – ta en roadtrip til Snæfellsnes

av | Adventure, Naturopplevelser, Reiseguider

Reisetips Island – ta en roadtrip til Snæfellsnes

Ønsker du å reise på oppdagelsesferd på sagaøyen Island anbefaler jeg deg en ting: lei en bil! Da har du full frihet til å stoppe opp for å fotografere, ta en liten picknick i et krater, bade i en varm kilde, ta små stikkveier og best av alt; bestemme ditt eget tempo for å nyte all den dramatiske og spektakulære naturen. Etter en meget spennende og innholdsrik bilferie på Island satt jeg igjen med utallig inntrykk, vakre bilder og masse ny kunnskap om både historie og myter. Følg i mine fotspor og finn tips til en perfekt islandsk roadtrip med spennende aktiviteter på Snæfellsnes vest på Island.

Isbreen på Snæfellsjökul er omkranset av et dramatisk lavalandskap

På roadtrip til Snæfellsnes nasjonalpark og Snæfellsjökul

Ytterst på Snæfellsnes ligger vulkanen Snæfellsjökul med en krystallhvit isbre på toppen. Området er en av Islands nasjonalparker og ble opprettet for å beskytte det unike landskapet, plantelivet og historien til området. Snæfellsnes nasjonalpark er den eneste nasjonalparken på Island som grenser ned mot sjøen, og er unik i så måte.

Snæfellsjökul er faktisk synlig fra Reykjavik, og kan sees som en hvit isbre som fyller hele toppen av en 1446 meter høy vulkan kalt Snæfell. Den ligger plassert helt ytterst på neset.

Vår plan med roadtrippen var å følge nesets sørside utover mot Snæfellsjökul,  og oppleve naturen og landsbyene langs strekningen. Vi planla deretter å runde vulkanen ytterst på neset og deretter kjøre nordsiden av neset mot Stykkisholmur, en liten og koselig fiskerlandsby. Målet var ikke bare kjøreturen men også å få med oss litt av historiene, mytene og segnene som er knyttet til mange av stedene. Vi hadde også lagt inn flere artige aktiviteter på ruten.

Kjøre bil på Island

Det er ingen problem å kjøre bil på Island da der er god skilting og merking, og veiene er forholdsvis godt vedlikeholdt. Skal du kjøre på de noe mer utilgjengelige veistrekningene kan det være en god ide å leie en firhjulstrekker, og husk at om du legger i vei på en bilferie på Island om vinteren må du følge godt med på vær og føresituasjonen, da vinteren kan være noe uforutsigbar med hensyn til kjøreforhold.

Vi leide bil direkte på flyplassen, noe som var særdeles praktisk. Etter ankomst hentet vi ut bilen, kjørte til Reykjavik for vår første natt på sagaøyen, og la deretter i vei på vår utforsking av Vest-Island om morgenen dagen etter. Vår kjørerute til denne delen av Island passer perfekt om du har planer om en en langweekend Island eller har planlagt et lengre opphold og ønsker noen dager i dette området. Du kan også nå området bare som en dagstur fra Reykjavik, så her ligger alle mulighetene åpen for å oppleve Sagaland, som denne delen av Island også kalles.

Vår kjørerute fra Reykjavik til Stykkisholmur. Vi la inn mange stopp for spennende aktiviteter og foto, og tok oss rolig og sakte gjennom landskapet slik at vi fikk oppleve mest mulig. Vi hadde to overnattinger på denne delen av turen. Første overnatting var på Hotel Budir på sørsiden av Snæfellsnes, og andre overnatting var i Stykkisholmur. 

Vi setter kursen mot Snæfellsnes

Etter en hyggelig kveld i Reykjavik satte vi kursen mot nord og ut av byen, klar for en roadtrip til Snæfellsnes. Da vi forlot det tettbebygde området rundt Reykjavik åpenbarte den spektakulære naturen seg. Den ene fjellsiden bød på mer kontraster enn den andre, og vi måtte bare stoppe opp for å fotografere det flotte landskapet gang på gang. Om du også liker å fotografere anbefaler jeg derfor at dere beregner ekstra god tid på å komme fra ett sted til et annet. Her står nemlig fotomulighetene i kø! Her er bare noen av de vakre fjellformasjonene vi passerte på vår vei ut fra Reykjavik.

Kontrastene i fjellformasjonene forsterkes av en stripe sollys mellom skyene.

Vegetasjonen klamrer seg fast i den bratte fjellsiden

Vakkert vulkansk landskap på Island
.

Flotte blåfarger i det vulkanske landskapet

Lunsj, historie- og mytepåfyll i Borgarnes

Første skikkelige stopp tok vi i den lille landsbyen Borgarnes. Sulten begynte å gnage, og på Landnåmsenteret (Settlement Centre) inntok vi en herlig buffetlunsj.

Foruten en bugnende lunsjbuffet fikk vi også med oss en av de to utstillingene på senteret, om norrøn mytologi og historien om Egils saga, eller Egil Skallagrimssons saga som den også kalles. Denne sagaen er en av de mest betydningsfulle sagaene på Island, og er historiene om en av de første innbyggerne som bosatte seg på Island. Sagaen har livet til skalden Egil Skallagrimsson som hovedtema, og ble trolig skrevet før 1240. Selv om hendelsene som beskrives handler mye om Egil, inkluderer de også rundt 400 andre personer, så her er det et stort persongalleri å bli kjent med.

Egil var en brutal viking med sans for poesi, og historiene om hans liv og virke er både voldelige og dramatiske. Han var blant annet totalt ustyrlig som barn og begynte å drikke med de voksne allerede som 4-5 åring. Historiene om Egil byr på blodige slag, kjærlighetshistorier, glede og sorg og selvsagt spektakulære myter.

Mye av hans historier fortelles gjennom kvad, eller de norrønne diktene Egil skal ha skrevet. Disse beskriver viktige hendelser i livet hans, følelser, seire og nederlag.

Langnåmsenterets utstillinger er vel verdt å sette av en god time for under en roadtrip til Snæfellsnes.

Utsikt til Borgarnes

En nydelig lunsjbuffet ventet oss i Borgarnes. 

En tur på hesteryggen ved Eldborgkrateret

Etter påfyllet i Borgarnes var neste stopp på ruten dedikert for å oppleve naturen fra et litt annet perspektiv enn i bil; nemlig fra hesteryggen. På Snorrastadir gård fikk vi tildelt hver vår islandshest og hjelm, og så la vi ut på tur i terrenget rundt og nedenfor Eldborg krateret. For meg som ikke er så stødig på hesteryggen var det veldig greit med en liten og rolig islandshest, en stødig turleder i front og at tiden var begrenset til en time.

Vår lille time til hest ble tilbrakt med en kort ridetur ned til havet og deretter en rolig og avslappende tur med hestene langs den flotte stranden. For dem som virkelig trives på hesteryggen arrangeres det også 3 dagers turer i området fra gården og utover mot Snæfjellsjøkul.

Hadde vi hatt litt mer tid i området skulle vi absolutt tatt oss en spasertur opp i Eldborg krateret. Og, ja, det går an å klatre oppi det og nyte medbrakt lunsj eller bare ta en pust i bakken. Helt klart noe å prioritere på en roadtrip til Snæfellsnes neste gang jeg er i området!

Ekstra reisetips: Mellom Eldborg krateret og hovedveien ligger det også en liten varm kilde som lokalbefolkningen elsker å bade i. Plass til 2-3 stykker om gangen og holder ca. 40 grader. Se etter varm damp som stiger opp fra lavalandskapet for å lokalisere kilden. NB! Kjenn alltid på vannet først da temperaturen styres av naturen selv. Dette gjelder alle varme kilder i det fri.

Islandshester på Snorrastadir gård.

Eldborg krateret på Island

Små gårder ligger spredt mellom de høye vulkanene og kraterne.

Naturen er utrolig variert og spektakulær under en roadtrip til Snæfellsnes. Her er et variert utvalg av fasonger og farger og det ene fjellet er mer fotogent enn den andre. 

En stopp for nystekte vafler hos Fjoruhusid

En liten biltur og masse flott natur senere, som du kan se av bildene over, følte vi for et lite påfyll av energi. Vi stoppet derfor og kjøpte oss nystekte vafler servert med hjemmelaget rabarbrasyltetøy, krem og varm kaffe på Fjoruhusid nær Hellnar. Akkurat det vi trengte etter en time på hesteryggen og utallige vakre fjellformasjoner og fotostopp.

Fjoruhusid er åpen i sommersesongen og har en liten, men god meny. Vafler, kaffe, smørbrød og hjemmelaget fiskesuppe er blant tingene de serverer. Selve kaffistuen har 6 små bord inne, og noen få bord/benker utenfor på terrassen. Utsikten er det slett ikke noe å si på…

Fjoruhusid ligger litt for seg selv helt ned mot sjøen.

Nypisket krem til de varme og nystekte vaflene

Utsikt over sjøen ved Fjoruhusid

Grottevandring i Vatnshellir lavagrotte i Snæfellsnes nasjonalpark

Siste aktivitet på vår første dag av roadtrippen på Vest-Island var grottevandring. For å få se litt av Island under bakken skulle vi klatre ned i Vatnshellir lavagrotte. Beskrivende nok var nedgangen merket med Undirheimar, som betyr det samme som underverden. Mange av de historiske sagaene og mytene på Island handler om akkurat underverden og de skapningene som bor under jorden, og etter å ha vært i lavagrottene er det ikke vanskelig å forestille seg hvordan disse mytene har oppstått.

Grotten ble ikke åpnet for publikum før i 2011 og er ikke tilrettelagt for turister på egen hånd. Porten som vokter inngangen til grotten er låst men det er satt inn to lange vindeltrapper for å lette fremkommeligheten. For å besøke Vatnshellir må man gå med en guide, da inngangen er låst. Før vi kunne entre ble vi utstyrt med hjelm og lykt, og fikk også instruksjoner om å være veldig forsiktig med hvor vi tråkket.

Slik ble lavagrottene dannet

Lavagrottene som kalles Vatnshellir ble dannet for over 8000 år siden, og har blitt formet av glovarme lavastrømmer som rant over landskapet og sakte men sikkert stivnet på utsiden, men var flytende på innsiden. Det harde skallet ytterst dannet etterhvert tuber med huler og ganger under bakken. Inngangene til disse fantastiske lavahulene har kommet til syne i terrenget ved at deler av tunnelene har kollapset og gjort hulrommene tilgjengelig. De antas at de fleste lavagrotter på Island ennå ikke er oppdaget.

Vatnshellir strekker seg rundt 35 meter under bakken og har en lengde på rundt 200 meter. Når man vandrer i grotten beveger man seg over flere nivåer, og på det nederste planet tilgjengelig for publikum finnes det en liten sprekk i gulvet hvor det pipler opp kildevann. Vi fikk smake på vannet og det var utrolig friskt og godt.

Lavagrotten Vatnshellir ligger like i nærheten av den majestetiske Snæfellsjökul ytterst på Snæfellsnes

Øverst i bildet ligger vulkanen som har forårsaket lavastrømmene og grottegangene i dette landskapet. Blåbærlyngen i høstdrakt sørger for å fargesette hele området i varme, klare farger. 

Lavastrømmene har formet landskapet både på utsiden og innsiden av Island. Det er tydelig å se hvordan lavaen har funnet veien nedover fjellsiden og etterlatt spennende mønster. 

Nedgangen til Vatnshellir lavagrotte

Fargerik blåbærlyng  dekker store deler av lavalandskapet

Tydelige spor etter flere omganger med lavastrømmer sees på veggene i grotten. Etterhvert som nye lavastrømmer kom nedover fjellsidene ble det dannet kryssende grotteganger og ganger i flere nivåer oppå hverandre. Dette har ført til et utrolig spennende og hemmelig landskap under de store lavafeltene på Island. Det sies også at endel forsvinningssaker på Island kan skyldes at folk som går på tur i området faller ned i sprekker som leder til disse uendelige gangene og grottene under bakken.

Hotel Budir og havsafari i Stykkisholmur

Etter en innholdsrik første dag på roadtrip på Island satte vi etter grottevandringen kursen mot Hotel Budir, et lite hotell med lang historie som handelsplass her i dette røffe og råe landskapet. Her hadde vi planlagt å innta en bedre middag, nyte landskapet og tilbringe natten.

Les om Hotel Budir og området rundt i denne artikkelen. 

Vi besøkte også det røffe kystlandskapet som strekker seg rundt Snæfellsnes, med pillarer, klipper og kontraster

Les mer om det dramatiske kystlandskapet på Island her

Dag to på roadtrip var viet et besøk til Stykkisholmur og en spennende tur på havsafari.

Les mer om den innholdsrike havsafarituren fra Stykkisholmur her.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)