Sjømat rett fra havet – havsafari ved Stykkisholmur, Island

av | Matopplevelser

Sjømat rett fra havet – havsafari ved Stykkisholmur, Island

Mange kystsamfunn har funnet en ny og interessant turistnisje i å tilby, nemlig ulike former for havsafari. Turer for å se både hval, fisker og fugler i ulike fartøyer som går både hurtig og sakte kan oppleves flere og flere steder. I Stykkisholmur på Island fikk vi, i tillegg til å se masse flott sjøfugl, noe av den ferskeste sjømaten jeg noensinne har spist, på en Viking Sushi Adventure reise med Seatours.

Kunne du tenkt deg å være med på en Viking Sushi Adventure reise i de islandske fjorder? Jeg deltok på en av disse spennende ekskursjonene, og lærte ikke bare mye nytt om islandske myter og historie, men fikk også smake på den ferskeste og mest delikate sjømaten jeg noensinne har spist!

Vi bordet båten fra den lille fiskerlandsbyen Stykkisholmur på nordvestsiden av Island. Selve tettstedet fremstod både koselig og isolert på samme tid og langs gatene lå billedskjønne små trehus tett i tett. En liten klynge av husene var spesielt fargerike og dekorerte. Det viste seg at de var en del av en filminnspilling som liksom skulle forestille Grønnland. En artig og interessant liten detalj vi fikk med oss under besøket.

Viking Sushi Adventure turen er en ekskursjon som fokuserer både på natur, dyreliv, historie og kulinarisk opplevelse. I tillegg til å lære om hvordan livet er her oppe i de nordvestlige fjordene, får man også fortalt historier og myter om ulike fjellformasjoner og hendelser i området. Prikken over i’en er imidlertid at man får smake på lekker, fersk sjømat. Under turen kastes det nemlig ut et nett med en slags skrape etter båten. Nettet samler med seg delikatesser fra havbunnen som heises ombord i skipet og serveres rett fra benkene til gjestene.

Fangsten kan selvsagt variere, men vi var så heldig å få kamskjell, kråkeboller, en og annen sjøstjerne og litt kreps i garnet. Alt ble helt ut på den store platen og vips, maten var servert!

Rått, nyåpnet kamskjell med soyasaus, syltet ingefær og litt sjøvann! Nyyydelig

Fersk, rå krokebolle. Det smakte ferskt av sjø og salt og smakte veldig, veldig godt! 

Kyndige hender åpnet kamskjell og kråkeboller på rad og rekke. Det ble selvsagt servert med et glass enkel tørr hvitvin, samt soyasaus og syltet ingefær eller frisk presset sitron som topping.

I tillegg til den fantastiske smaksopplevelsen fikk vi sett masse ulike sjøfugler, deriblant både skarv og ørn og hørt en masse historier og myter om alle holmene, øyene og fjellene rundt Stykkisholmur. Utrolig interessant med lokal kunnskap om myter rundt ulike naturfenomener.

Andre tider på året kan man også se et utvalg hvaler og lundefugler som hekker i området. Vi besøkte området i slutten på september og det var da ikke slik aktivitet her. Hadde vært særdeles spennende med en hvalsafari da!

Interessert i å lese mer om Island? Her finner du flere innlegg om min roadtrip på den fantastiske øyen

Blue Lagoon på Island – luksus i lyseblått
Thingvellir – en historisk, kulturell og geologisk viktig lokasjon på Island
Roadtrip Snæfjellsnes: Reisetips Island del 1
Roadtrip Snæfjellsnes: Reisetips Island del 2
Reisetips Island – Sveve over Reykjavik

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)