Love Locks – romantikk eller vandalisme?

Love Locks! Du har helt sikkert sett dem. Alle hengelåsene som er festet til broer, gjerder og andre installasjoner rundt omkring i verden. De skal være et symbol på evig kjærlighet, men i flere og flere byer blir det ikke satt så stor pris på at forelskede par fester hengelåser på verneverdige konstruksjoner. Hva tenker du? Er det å henge opp Love Locks romantikk eller vandalisme?

Love Locks på Butchers Bridge også kalt Love Bridge i Ljubljana

Når oppstod skikken med Love Locks?

Mange tror at skikken med å feste hengelåser til broer og gjerder har lange tradisjoner men det startet faktisk ikke før tidlig på 2000 tallet, så den er forholdsvis ny. Det er om vi ser bort fra det som sies å være opprinnelsen til Love Locks fenomenet som skjedde under 1. verdenskrig i den lille Serbiske byen Vrnjačka Banja. Historien forteller at jenter i byen startet med å feste hengelåser til en bro for å sikre kjærligheten til sin utkårede. Bakgrunnen for dette var en tragisk kjærlighetshistorie hvor jenten ble forlatt av sin kjæreste, som var soldat, og fant en ny jente mens han var på krigsoppdrag i Hellas. Fenomenet førte til at broen fikk navnet Bridge of Love (Most Ljubavi) og historien sier at det var her paret fra legenden pleide å møtes.

Les også: Smarte pakketips

Love Locks på Puente Nuevo i Ronda, Spania

Love Locks skikken spredde seg på tidlig 2000-tallet

Fenomenet med å henge opp Love Locks spredte seg som nevnt ikke utenfor Vrnjačka Banja før på tidlig 2000 tallet men hvorfor det plutselig tok av er usikkert. Iløpet av få år kunne man observere hengelåser i mange byer verden over, og både bøker og filmer som omtaler den romantiske gesten kan være årsaken til noe av spredningen.

Les også: 8 grunner til å reise på ferie utenom høysesongen

Hvorfor henger man opp hengelåser som symbol på kjærlighet?

Ifølge skikken henger man opp en Love Lock, gjerne med navnet eller initialene til de forelskede på, for å sikre evig kjærlighet. Som et symbol på denne ubrytelige kjærligheten skal nøklene kastes slik at låsen ikke kan åpnes. På grunn av populariteten med symbolikken av å sikre evig kjærlighet har det mange steder ført til et stort problem for de lokale myndighetene. Vekten av alle hengelåsene samt rusten som dannes kan skade både konstruksjon og overflate og dette har ført til at myndighetene flere steder har fjernet alle Love Locks og kan har innført bøter for de som henger opp nye hengelåser på broer og konstruksjoner, i Venezia faktisk så høyt som 3000 Euro!

Evig kjærlighet symbolisert gjennom hengelåser på en bro

Fra fysiske til virtuelle Love Locks

På den berømte Pont Des Arts broen i Paris ble det så mange Love Locks at broen truet med å kollapse. I 2015 ble alle hengelåsene fjernet og der ble satt opp en webside hvor man kunne henge opp en virtuell Love Lock istedenfor en fysisk en på broen.

Spesiell tilrettelegging for opphenging av Love Locks

Selv om det har blitt et betydelig problem noen steder har andre byer lagt til rette for det å henge opp Love Locks. Flere steder har det kommet installasjoner spesielt dedikert til Love Locks og på noen broer er det dedikert spesielle områder til hengelåsene. Håpet er at dette vil forhindre par fra å henge dem opp på ulovlige steder. Slike dedikerte områder finnes bl.a. i Edinburgh, Baltimore, Las Vegas, Moskva og Köln.

Les også: 5 nyttige reisetips for en perfekt storbyweekend

Hva du må tenke på før du setter opp en Love Lock

Tenker du på å sette opp en Love Lock med din kjære på Valentines, på weekendturen eller ved en annen passende anledning? Undersøk nøye om det er lov å sette opp Love Locks der du planlegger den, så sørger du for at den romantiske gesten ikke fører til en slunken lommebok eller ødelegger viktige kulturminner!

På Brooklyn Bridge i New York er det forbudt å sette opp Love Locks. Det vanker 100 dollar i bot for dem som blir tatt. Politi patruljerer jevnlig broen og det er i tillegg overvåkningskameraer, så kanskje like greit å la være?.