I ett med naturen – Kajakkpadling på Dalsfjorden

av | Adventure, Naturopplevelser

I ett med naturen – Kajakkpadling på Dalsfjorden

Fjorden lå blikkstille og speilet fjellene rundt seg. De eneste lydene var suset fra fossen og mine egne padletak fra årene på kajakken. Jeg var i ett med naturen, vannet, fjorden, himmelen og tenkte at dette, dette er virkelig naturterapi. Koble totalt av fra hele verden, ikke tenke, bare være. Kajakken gled nesten lydløst gjennom vannet og etterlot seg noen svake bølger som ganske snart var absorbert av fjorden slik at den igjen kunne speile fjellene rundt seg.

Promosamarbeid

Tett på elementene fra kajakken

Før jeg satt meg i kajakken hadde jeg ikke tenkt over hvor tett på elementene man kommer når man padler. Det å praktisk talt sitte i høyde med vannskorpen i en smal farkost og ta seg frem kun ved hjelp av muskelkraft var en helt ny og nesten overveldende opplevelse, spesielt på en så solrik og perfekt dag som denne. Gråværet fra gårsdagen var erstattet med blå himmel, sol og vindstille og jeg skulle ut med GoKajakk på min aller første kajakktur.

Litt instruksjoner må til før padleturen

Siden vi var i mai og Dalsfjorden i Sunnfjord var full av smeltevann fra fjellet var temperaturen i sjøen ikke den høyeste. Jeg ble derfor utstyrt med tørrdrakt og flytevest før turen kunne starte. Under kyndig veiledning av Øyvind J. Korsøen, eier og driver av GoKajakk, fikk jeg de grunnleggende instruksjonene om hvordan man skulle sitte i kajakken, hvordan vinkelen på årene skulle være når den traff vannet, snu-teknikker, hvordan komme inn og ut av kajakken og ellers litt tips og triks for en god kajakkopplevelse. Jeg må innrømme at jeg var litt nervøs i starten, spesielt med tanke på det å velte, men helt uten grunn skulle det vise seg. Kajakken føltes stabil og trygg og Øyvind var hele tiden i nærheten om det var noe jeg lurte på.

Den majestetiske Laukelandsfossen har 135 meters fall

Alle som har vært i en av de norske fjordene vet at kombinasjonen med høye fjell og smal fjord fremstår både som vakkert og majestetisk. I Dalsfjorden har du dessuten noen ekstra elementer som fremhever og forsterker det unike fjordlandskapet. Fra fjellsiden kaster det seg en tvillingfoss, Laukelandsfossen, utfor kanten og nedover mot fjorden. Fallet er på hele 135 meter!

Vi padlet helt inntil stedet hvor Laukelandsfossen møtte fjorden og fikk kjenne på kreftene som utspiller seg når vann treffer grunnen nedenfor. Det var som om det regnet horisontalt samtidig som det blåste kraftig på en lite område like ved fossens treffsted. Regnskyen som oppstod skapte også noen flotte regnbuer som var synlig på litt avstand.
Øyvind forklarte meg at det også var mulig å gå i land og bade i en kulp like under fossefallet, men fortrinnsvis når fossen ikke var så kraftig som den var da jeg besøkte stedet. Fra kulpen kunne man så svømme direkte ned i fjorden.

Tett på sel, fisk og fugler

Etter hvert som vi padlet utover fjorden ble jeg mer trygg på både kajakken og min egen mestringsevne og kunne slappe av og bare nyte opplevelsen. «Så du det lille hodet som stakk opp over vannet?» sa plutselig Øyvind. En liten sel var tydeligvis på tur i fjorden i finværet og tittet nysgjerrig opp de to farkostene som kom glidende gjennom vannet. Det fikk meg til å tenke på hva som fantes ikke bare synlig rundt meg, men også under meg. En tommelfingerregel er at fjordene er like dyp som fjellene rundt er høy og dette stemmer for så vidt også med Dalsfjorden selv om den ikke har det typiske grunne området ved utløpet av fjorden. Fjorden er dessuten full av fisk og krabber og andre delikatesser og området er populært for både klassiske utenlandske fisketurister og lokale hobbyfiskere.

Tilbake til Fosseviken

Tiden fløy og før vi visste ordet av det var min tid i kajakken nesten over og vi satte kursen mot Fosseviken igjen. Vi padlet langs fjellet der vannet lå helt, helt blikkstille og fungerte som et speil for oss der kajakkene gled gjennom fjorden.

Etter en fantastisk padleopplevelse på fjorden gikk vi i land igjen i Fosseviken hvor vi møtte resten av reisefølget og hadde en velfortjent piknik lunsj på kaien bragt med av vår vert Steinar fra Villa Åmot. Ferskt brød, lokale oster og spekemat samt lokal eplemost og øl fra det lokale mikrobryggeriet Kvernfossen samt fersk frukt til dessert utgjorde en helt perfekt avslutning på en flott dag på fjorden. Det var min første kajakktur men det blir definitivt ikke den siste!

Når du du bor som gjest på Villa Åmot er det et knippe av artige kvalitetsopplevelser du kan delta på. Du finner en oversikt over noen av aktivitetene og bookingmuligheter her.

Les også mer om Villa Åmot – en hotellperle i hjertet av fjordnorge her.

Se også gode tips fra Rob Lloyd/Stop Having a Boring Life webside og YouTube-kanal samt Greg Snell/Snell Media YouTube-kanal for mer reiseinspirasjon til Sunnfjord.

 

 

Oppholdet hos Villa Åmot samt aktiviteten med GoKajakk var en del av #FjordSecrets kampanjesamarbeidet mellom NordicTB og en rekke bedrifter i Sunnfjord og Gaular regionen. Alle meninger er som alltid helt og holdent mine egne.

This post is also available in: English

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)