Fleischers Hotel Voss – Norges eldste skihotell

av | Gjenoppdag Norge, Hoteller

Fleischers Hotel Voss – Norges eldste skihotell

Norges eldste skihotell, Fleischers Hotel på Voss, ligger lokalisert på vakre Vossevangen med direkte utsikt til frodig natur, slående fjell og vossabygden med livlige Vangsvatnet sentralt plassert. Hotellets karakteristiske hvite bygg i sveitserstil er noe av det første som møter deg om du kommer fra Bergen med enten bil eller tog, og har vært et landemerke i bygden siden 1889.

Sponsorsamarbeid

Hotelldrift siden 1864

Dagens karakteristiske bygning i sveitserstil stod ferdig oppført i 1889, men det ble etablert hotellvirksomhet på området allerede i 1864. Hotellet har vært eiet og drevet av familien Fleischer helt siden oppstarten, og i de første årene var det jakt, laks og fiske som var det store trekkplasteret. Senere ble det også andre typer utendørs aktiviteter som trakk turister og besøkende, både for bygden og for hotellet, sommer som vinter.

Norges første skiturister ankom Fleischers Hotell i 1884

I 1884 ble det som antas som den aller første påskeskituren gjennomført. Den nyåpnede Bergensbanen åpnet nemlig opp for nye muligheter, og da de tre staute bergenskarene Kaspar Kielland, Fritz Rieber og Henrik Sundt la ut på fjelltur på ski til Hamlagrø, med Fleischers Hotel som utgangspunkt, representerte denne turen også det som regnes for å være de første skituristene i Norge. Siden denne første, og ganske så strabasiøse skituren på enkle ski og med enkelt utstyr, har det vært utallige gjester innom Norges eldste skihotell, Fleischers Hotell på Voss, for å benytte seg av snødekte vidder og bakker på dagtid, og for å nyte hotellets mange fasiliteter på kvelds og nattestid.

Ombygginger og utvidelser

Det karakteristiske hotellbygget fra 1889 er utgangspunktet for hotellet slik det fremstår den dag i dag, men oppigjennom årene har hotellet blitt bygget ut og endret flere ganger. Siste tilskuddet på utvidelsen av hotellet skjedde i 2006 da hotellet overtok en del av den gamle stasjonsbygningen til Voss Jernbanestasjon og utvidet hotellkapasiteten med 25 rom. Total kapasitet kom dermed opp i hele 110 rom og totalt 210 senger. I tillegg har de en egen motellavdeling like i nærheten av hovedbygningen med 30 motellrom.

Les også: Smalahove – en delikatesse fra Voss

5. generasjons drivere fører det ærverdige hotellet videre

Hotellets grunnlegger var Fredrik Fleischer, tipp-oldefar til dagens vertskap, som er 5. generasjons driver Erik Fleischer Tønjum. Han driver i dag det ærverdige hotellet sammen sin samboer Alette Hjelmeland. Selv om nye og yngre krefter har tatt over, er tidligere drivere slettes ikke glemt, og hotellets mange fasiliteter er oppkalt etter dem. Vi finner blant annet Fredriks pianobar og restaurant Magdalene, som refererer til grunnleggeren Fredrik Fleischers samt hotellvertinnen og hans kone Magdalene. Også la carte restauranten Seckman har navn etter en tidligere driver, nemlig Johan Seckman Fleischer.

Det ryktes også om at hotellets aller første vertinne, Magdalene, fremdeles holder et øye med hotellet, selv om det er over 100 år siden hun døde. Hun sies å vokte over både bygningen og gjestene, og flere skal ha opplevd merkelige ting som blafrende gardiner, følelsen av nærvær og til og med opplevelsen av å bli strøket på kinnet om natten, angivelig av Magdalene.

En trygg møteplass

Med alle restriksjoner og begrensninger som 2020 har bydd på, er faktisk hotell et av de sikreste stedene å sosialiseres med venner, familer og kolleger. Møtes vennegjengen på Fleichers Hotel kan du være trygg på at avstandsreglene overholdes, smittevernet er i høysetet og at alt ligger til rette for at dere bare kan nyte, slappe av og ha det moro sammen.

Hotellet tilbyr trygge rammer for sosialt samvær, som for eksempel i restauranten hvor det legges det til rette for sikker avstand både mellom gjester fra ulike husstander og mellom gjester i ulike selskap, noe som kan være mer utfordrende i private hjem. I tillegg oppfordres alle gjesten til å benytte sine private toaletter på rommene, slik at møtepunktene blir minimale under besøket. Selvsagt står renhold og hygienetiltak i høysetet, og håndsprit er tilgjengelig i alle fellesarealene.

Hotellet tilbyr selvsagt også gratis parkering for alle gjester like ved hotellet, noe som gjør det enkelt og greit å ankomme på trygg måte med egen bil.  

Fasiliteter og aktiviteter å nyte under oppholdet

Hotellet har i tillegg til to restauranter og bar, en egen velværeavdeling med svømmebasseng, barnebasseng, boblebad og badstue samt treningsrom og utendørs tennisbane. En perfekt kombinasjon etter en dag med utendørs aktiviteter på ski i en av de nærliggende skianleggene. Voss er også perfekt for lange vandre- og sykkelturer, og er du interessert i ekstremsport finner du et stort miljø med tilbud om både rafting, fallskjermhopping, paragliding og andre adrenalinfremmende aktiviteter.

For familier finnes det også en klatrepark og om du vil føle hvordan det er å være vektløs uten å hoppe ut av et fly, kan du sveve med indoor skydiving hos Voss Vind. Fjellene på Voss er meget tilgjengelig året rundt, og Voss Gondol, taubanen som tar deg til Hangurstoppen, ligger kun noen få meter fra ærverdige Fleischers Hotel, Norges eldste skihotell.

Les også: Reisebloggernes 12 beste tips til en fantastisk norgesferie!

Artikkelen er en del av Let’s get lost sin presentasjon av våre premiesponsorer i
forbindelse med vår Julekalender i desember 2020. Alle foto er fra Fleischers arkiver.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)