Smalahove – en delikatesse fra Voss

Mange steder og byer har sine helt egne og noen ganger rare mattradisjoner. Voss er intet unntak, og mange finner Smalahove som noe av det mest særegne man kan servere innen Norsk mattradisjon. Vil du vite hvordan du enkelt kan finne alt det deilige kjøttet på et smalahove kan du se videoen som ligger nederst i artikkelen.

For mange, også ikke-vossinger, har det å spise Smalahove iløpet av høsten blitt en fast tradisjon, og praktiseres gjerne gjennom å samle venner og bekjente til et festmåltid. For andre har det å spise smalahove utviklet seg til en manndomsprøve hvor det er om og gjøre å spise det alle meste, også det som nesten ikke er spiselig, på hodet. Uansett hva formålet med måltidet er, er det hyggelig å se at gamle Norske mattradisjoner bare styrker seg år etter år

På Voss feires oppstarten av Smalahovesalget med Smalahoveslepp, og det arrangeres marked med aktiviteter og underholdning i sentrum og selvsagt et storslått festmåltid om kvelden. Årets arrangement (2017) ble arrangert helgen 28. september til 1. oktober med både barne- og familiearrangementer, ølfestival, markedsboder, konserter og selvsagt festmiddag om kvelden med servering av rykende ferske smalahove med tilbehør. Les mer om Smalahovesleppet og Voss Sentrum her

Smalahove er enkelt og greit et sauehode som svies, saltes og røykes før det kokes i ca. 3 timer og serveres som et halv hode pr. person. Tilbehør er gjerne kokte poteter og kålrabistappe eller kokt kålrabi. Mange foretrekker øl og akevitt til et godt Smalahovemåltid, men rødvin eller bobler fungerer også helt greit.

Tidligere var det å tilberede sauehodet som mat en måte å utnytte alle ressursene og spiselige deler av dyret på, og røyking og salting var en metode som gjorde at kjøttet kunne holde seg i flere måneder, selv uten kunstige kjølemuligheter. Tradisjonelt skulle siste smalahove være spist opp før jul, så mange familier har fra gammelt av en førjulstradisjon med å samle famile og venner til et godt smalahovemåltid i desember.

Som nevnt er det mange ulike formål for hvorfor man spiser et Smalahove, og det er også mange ulike måter å spise et Smalahove på. Noen spiser rubbel og bit fra ytterst til innerst utenom bein og tenner, mens andre foretrekker kun deler av hodet. Uansett hva man velger kan det være greit for nybegynnere å vite hvordan man kan finne det beste kjøttet på hodet på en enkel og delikat måte. Vi har derfor laget denne lille veiledningen til hvordan man kan spise et Smalahove. Det skal presiseres at mange spiser både skinnet, mer av fett og talg rundt øret og selve øyet, men jeg nøyer meg med å vise den versjonen som vil gi deg tilgang på masse, deilig, rent kjøtt. Vel bekomme!

Siste innlegg

BUS:STOP Krumbach – funksjonalitet møter arkitektur og kreativitet

...
Les mer

På biltur gjennom Vorarlberg i Østerrike

...
Les mer

5 artige, under frysepunktet, opplevelser i Ruka

...
Les mer

Fredag den trettende og andre ulykkesdager

...
Les mer

Færøyene – perfekt for fotturer i fjellet

...
Les mer

Oppdrag #FjordSecrets oppsummert

...
Les mer

Oppdag Sri Lanka med Silver Tree Norway

...
Les mer

Postkort fra Montafon – Østerrike

...
Les mer

Tradisjonsrik saunaspa i Latvia

...
Les mer

Postkort fra Besalu – Costa Brava

...
Les mer

Hurtiglenker

Medlem av