Derfor elsker vi å reise med ryggsekk

av | Reisetips

Derfor elsker vi å reise med ryggsekk

Liker du å reise med ryggsekk? Jeg har alltid med meg ryggsekk når jeg reiser og føler at det har blitt en integrert del av min reisestil. Noen ganger benytter jeg en liten sekk som håndbagasje, mens andre ganger har jeg med meg den store tursekken min.  På lengre backpackerturer reiser jeg gjerne med to sekker, en stor til ryggen og en liten til magen, eller jeg putter en liten sekk oppi den store for enklere å ha med nødvendige ting under utforsking av destinasjonen. Ulike typer reiser og turer krever ulike typer ryggsekk, men en ting er sikkert, sekken er alltid med!

Jeg har mine begrunnelser for hvorfor jeg velger ryggsekk på reiser, og ville derfor finne ut om dere lesere også hadde samme begrunnelser eller kanskje noen helt andre, for å velge ryggsekk på tur. Via vår Facebook side spurte vi dere om hvorfor dere velger ryggsekk på reisefot, og vi fikk inn mange spennende, nyttige og ulike svar. Flere av dem er ganske sammenfallende med mine egne, og jeg kjenner meg godt igjen i de ulike situasjonene som beskrives og begrunnelsene som gis. Noen har jeg ikke engang reflektert over, men ser at jeg ubevisst velger ryggsekk av samme grunner. Svarene viser også at ryggsekk benyttes til alle typer reiser, både korte og lange, fra naturvandringer til storbyferier og benyttes også hyppig til mikro adventures og som et praktisk hjelpemiddel i hverdagen.

Her er en sammenfatning av 8 gode grunner for å reise med ryggsekk. La deg inspirere!

Å reise med ryggsekk gjør det enklere å navigere

Med ryggsekk har man armene fri og man kan enklere finne frem til plasser på nye steder med et kart eller kartfunksjonen på mobil. I byene kan man holde papirkart i hånden mens man beveger seg rundt, eller følge mobilkartet og samtidig både gå og se hvordan man beveger seg i forhold til omgivelsene. På turer i naturen sier det seg selv at ryggsekk er nødvendig for å enkelt kunne orientere seg ved hjelp av kart og kompass uten unødige stopp.

Les også: Leserne har talt – hit vil vi gå på tur med ryggsekk

Å reise med ryggsekk er bedre for kroppen

I forhold til å bære på en tung bag eller skulderveske er det mye bedre for ryggen og skuldrene å bære en ryggsekk. Man slipper unødvendig belastning på en enkelt skulder eller hånd når man beveger seg rundt på en destinasjon, og også mellom ulike steder for eksempel på en flyplass. Reiser man med tung sekk er det selvsagt viktig å ha riktig sekk rent ergonomisk og også at sekken er riktig tilpasset ryggen den sitter på.

Å reise med ryggsekk gir økt bevegelsesfrihet.

Med en sekk på ryggen får man større frihet til å bevege seg hvor man vil. Bare noe så enkelt som å åpne dører, gå i trapper eller ta seg frem på ujevne overflater er mye lettere med en ryggsekk kontra kofferter eller bagger. Også det å reise kollektivt er enklere med sekk, og spesielt på båter med bratte trapper, trange korridorer og begrenset med plass er det enklere å komme seg frem med sekken godt festet på ryggen.

Å reise med ryggsekk gir økt trygghet

Å reise med sekk på ryggen gir økt trygghet mot tyveri i flere situasjoner. Det er for eksempel ikke så enkelt å stjele en sekk fra ryggen som det er å nappe en skulderveske i forbifarten. Man kan også gjøre andre ting uten å måtte sette fra seg bagasjen, som for eksempel å finne litt drikke, betale for småvarer på gaten eller ta et bilde. Med en bag eller koffert kan man bli sårbar i slike situasjoner om man må sette dem fra seg. Reiser man med barn kan man enklere holde barna i hånden når man har bagasjen festet til ryggen enn når man må bære eller trille bagasjen med seg med hendene. Å holde hånden til kjæresten kan også føles trygt og godt på reise.

Oppholder du deg i områder med store folkemengder eller på en trang undergrunn bør du derimot vurdere å flytte ryggsekken over på magen for å hindre tyveri fra sekken om du ikke har skulte eller låste glidelåser. Dette er spesielt om du oppbevarer verdisaker, penger, mobil etc. i sekken.

Å reise med ryggsekk er mer praktisk og miljøvennlig

Mange syns at det er mye mer praktisk å reise med ryggsekk rett og slett fordi det er enklere å ha med alt man trenger for en god reiseopplevelse enten man er på storbytur eller vandring i fjellet. Med sekk har man god plass til ekstra klær, eller til å legge fra seg for mye klær, om været skulle skifte. Man har også plass til vannflaske, mat eller noe snacks på turen. I tillegg har man plass til innkjøp om man er på en liten handlerunde, enten det er dagligvarer eller andre ting, og man kan være miljøvennlig og droppe plastposene. Er det ikke plass til selve matvarene i sekken kan man ha med seg tøyposer til innkjøpene.

Det å pakke i ryggsekk for en lengre reise gjør også at man er mer kritisk til hva man bringer med seg. Mindre klær betyr lavere vekt, og lavere vekt på bagasjen betyr mindre belastning for miljøet, spesielt om du reiser med fly.

Les også: Ryggsekker designet for kvinner – test av Osprey Skimmer 20l

Å reise med ryggsekk gjør det enklere å dokumentere reisen

Det å dokumentere og rapportere fra reisene våre har blitt mer og mer vanlig, enten man benytter mobilen eller et kamera til å ta bilder og video med. Reiser man med ryggsekk er det enklere å kunne fotografere og dokumentere mens man beveger seg rundt på destinasjonen eller i naturen, og man har også plass til ekstra fotoutstyr som linser, tripod, pussekluter, ekstra batteri og annet utstyr man kan få bruk for.

Les også: Slik pakker du tursekken riktig

Å reise med ryggsekk er mer hygienisk

Med sekk på ryggen berører ikke bagasjen bakken hele tiden, og mange opplever det derfor som mer hygienisk å reise med ryggsekk. Med en trillekoffert plukker man opp mye skitt og bakterier langs etter bakken ettersom man triller den både utendørs og innendørs, og en bag setter man gjerne ned utendørs flere ganger underveis. Med ryggsekk er det enklere å tilpasse hvor og når man vil sette bagasjen ned og dermed hindre at den blir tilgrist av bakterier og smuss fra bakken.

 

Å reise med ryggsekk gir deg bedre kontroll og oversikt

For mange som sverger på å reise med koffert fremstår det kanskje noe merkelig, men det å reise med ryggsekk gir deg faktisk mer oversikt og kontroll over tingene du har med deg. For det første er man ofte mer kritisk når man pakker til en reise så lenge man vet at man skal bære alt med seg. Alt som kun er «kjekt å ha» legges igjen hjemme mens man tenker mer flerbruk og gjenbruk på klær man velger å pakke med seg. Det gir altså bedre oversikt med færre ting å holde styr på.

Har man riktig pakkemetode i sekken vil man automatisk også ha mer oversikt over hvor de ulike tingene befinner seg. Jeg pakker de ulike elementene i tøyposer slik at det er oversiktlig og enkelt å finne en ren t-skjorte eller den ekstra jakken om det skulle være behov for det underveis.

Har man med seg en sekk på storbytur gir det deg også bedre kontroll å ha alle tingene samlet på ett sted. Man slipper å ha vesker, kamera, løse poser og gjenstander å holde styr på, som gjerne er lette å glemme igjen om man setter seg ned et sted for en rast eller reiser med kollektivtransport eller i taxi.

Les også: Kan du de nye fjellvettreglene?

Vinneren av vår konkurranse

I forbindelsen med innsamlingen av tips og råd til hvorfor vi elsker å reise med ryggsekk lanserte vi en konkurranse. En heldig vinner kunne vinne en Osprey Skimmer 20l ryggsekk til en verdi av 800,-!

Den heldige vinneren er Wilma Zwaagstra og vil bli kontaktet direkte av oss for tilsending av premien.

Annonse

Relaterte innlegg

Reisetrender for 2021

Reisetrender for 2021

Bilferie og bobilferie er en av de sterke reisetrender for 2021. Foto Janicke Hansen / Let's get lostDet virker...

les mer
Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)