Andøya – en vakker perle i nord

av | Adventure, Rundreiser

Andøya – en vakker perle i nord

Norge er et langstrakt og variert land, og en av mine absolutte favorittsteder er Andøya i Nord Norge. Andøya byr på helt utrolige naturopplevelser, både til lands og til vanns. Her kan du gå på skattejakt i fjæra på endeløse hvite strender, gå lange turer i marka eller på høye fjell, plukke bær, fiske eller hva med en tur på hvalsafari eller sel- og fuglesafari? Opplevelsene står i kø, så ikke tenk på å sette av tid til å sove. 

Andøya ligger i nord i Vesterålen og strekker seg utover mot det åpne Norskehavet. Øyen er Norges 10. største og har blant annet landets største myrarealer. Disse arealene er ypperlige for multebær og det utvinnes også myrtorv her. Andøya har også landets eneste forekomst av kull, bortsett fra på Svalbard. Andøya har en av flyvåpenets baser plassert like ved Andenes helt nord på øyen og her finner vi også Andøya Space Center som blant annet forsker på den polare atmosfæren og nordlys og har utskytingsrampe og forskningssenter for meterologiske raketter og værballonger.

Reise til Andøya

Der er både fly-, vei- og fergeforbindelse til Andøya så det skal være mange muligheter å komme seg dit uansett når på året du planlegger en tur. Hurtigruten anløper på øyens sørøstside i Risøyhamn og sommerstid er det fergeforbindelse fra Andenes til Gryllefjord i Senja. Øyen har også broforbindelse til fastlandet og flyforbindelse både til Bodø, Svolvær, Harstad/Narvik. Stokmarknes og Tromsø samt direkteforbindelse til Oslo i sommersesongen.

Les mer: Reisebloggernes 12 beste tips til en fantastisk norgesferie 

Andøya – perfekt plassering for spektakulært nordlys og midnattsol

Hver årstid har sin sjarme og uansett når på året du besøker Andøya er du garantert spektakulære naturopplevelser. Lokalisert 69 grader nord ligger øyen helt perfekt til for fantastiske nordlysopplevelser om vinteren, og om sommeren kan du titte på midnattsolen som ligger og stryker horisonten uti havet hele natten.

Øyen er ypperlig for lange vandreturer på flat mark, sykkelturer og fjellturer og har et stort antall vakre, kritthvite strender spredd utover øyen. Det høyeste fjellet, Kvasstinden, rager 705 meter over havet og også på nordsiden av øyen er det fjellformasjoner perfekt for både toppturer og lange vandreturer. Surfing og kiting har også blitt svært så populære aktiviteter, så Andøya er perfekt om du liker store bølger, vind og flotte naturopplevelser på sjøen.

Les også: Lofoten – et perfekt reisemål for utendørs opplevelser

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, og Andøya har mye vær! Når viden står inn direkte fra Norskehavet fråder bølgene og slår opp langs strender og klipper. Kle deg godt og benytt anledningen til å gå ut og forevige de dramatiske bølgene.

Andenes – Andøyas kommunesenter

Andøya har rundt 5000 innbyggere og Andenes har både kommunesenteret og det største innbyggertallet med ca. 2700 fastboende. Kommer du med fly til øyen (Widerøe og Norwegian flyr hit) lander du på Andenes, og her finner du et koselig sentrum med et greit utvalg butikker, serveringssteder og overnattingsplasser. Andenes var opprinnelig et fiskevær, på 1500 tallet det største i Nordland, og mye av industrien her dreier seg fremdeles om fisk og havet ettersom havstrekket mellom Andenes og Senja er en av de fiskerikeste i hele Europa. Tørrfisk har vært et stort eksportprodukt og det er ikke uvanlig at Andøyværingene selv tørker fisk for eget bruk. Du finner dem gjerne hengende utenfor inngangspartiet klar for å bli banket og spist som snacks.

Andenes Fyr

Andenes er også kjent for sitt røde fyr, bygget i 1859. Fyret er et støpejernsfyr på hele 40 meter høyde og ble benyttet tidligere til å gjøre meterologiske observasjoner i tillegg til å bedre sikkerheten for skip til havs. Fyret ligger helt tett inntil sentrum av fiskeværet og kan besøkes til bestemte tider. Fyret er fredet etter lov om kulturminner.

Andenes Fyr! Det karakteristiske fyrtårnet lokalisert på Andenes er et flott skue og er å finne på mange postkort og foto. Det er som sagt mulig å gå opp i tårnet og se den fantastiske utsikten over øyen og sjøen herfra. Et godt tips er også bare å gå en tur utover moloen og nyte duften av hav, måkeskrik og naturen.

Overnatt i rorbu på Andenes

Noen av de hyggeligste overnattingsplassene på Andenes, og også ellers på Andøya, ligger helt i sjøkanten og er gjerne i klassisk rorbustil. Ingenting er vel som å våkne opp til duften av hav og lyden av måkeskrik? Sjekk ut de mange alternativene for overnatting i maritime omgivelser her.

Dra på hvalsafari

Andøya er den perfekte lokasjonen for å observere hval i sitt naturlige element. Der er også et rikt fugleliv med bl.a. masse lundefugl samt en stor bestand av sel å observere. En av aktivitetene du bør unne deg når du besøker Andøya er derfor å dra på en hvalsafaritur. Turene går ut fra Andenes, og velger du Sea Safari Andenes kommer du tett på hvalene siden deres turer går med ribb-båter. Firmaet tilbyr i tillegg til hvalsafariturer både sel- og fuglesafariturer med ribb.

På med overlevelsesdrakt og flytevest og kom deg på safari!  har to ribb-båter som du kan kjøpe turer med. Ulike turer arrangeres flere ganger for dagen.

Bleik og Bleiksstranda

Rundt 10 kilometer fra Andenes finner du Bleik, også et gammelt fiskevær. Bleik ligger vakkert plassert i den ene enden av Bleikstranda, en 2,5 kilometer lang, kritthvit sandstrand som ligger vestvendt på øyen. De høye fjellene som omkranser området gir et dramatisk og massivt uttrykk, det kan rett og slett ta pusten fra en. Liker du å sole deg kan du finne en lun krok mellom sanddynene, og for mosjonisten er det et ypperlig sted å ta løpetreningen.

Fra nordsiden av Bleiksstranda ser vi her Bleiksfjellet uti havet. Der ute er det et yrende fugleliv med bl.a. en stor koloni Lundefugl og havørn. Det er ikke lov å gå i land på øyen, men med båt er det mulig å oppleve de små pingvinlignende fuglene på nært hold.

På Bleik finner du også en 9 hulls golfbane som kan være verdt en runde om du besøker øyen i sommerhalvåret. Med de dramatiske fjellene, den lange hvite sandstranden og det frådende havet utenfor som ramme blir dette garantert en spektakulær golfopplevelse.

Nasjonal turistvei – Andøya

Veien langs vestkysten av Andenes er merket som en av 18 nasjonale turistveier og har et stort utvalg kultur og naturopplevelser på strekningen. Underveis på ruten kan man stoppe og oppleve masse vakre små plasser, naturfenomener, gallerier og fiskevær.

Selve ruten er 58 kilometer lang og går mellom Andenes og Bjørnskinn. Du passerer både Bleik, Skogvoll, Nordmela, Nøst og Bø på veien, men ett av mine favorittsteder langs ruten på vestkysten av Andøye er Bukkekjerka. Bukkekjerka er et gammelt samisk offersted og her holdes det årlig utendørs gudstjeneste og endog vielser sommerstid. Bildet under er tatt like ved Bukkekjerka. Her må det være kjærlighet og magi tilstede når sjø og vind klarer å skape slike perfekte hjerteformasjoner i stein!

Bukkekjerka har i tillegg til mye historie, fantastisk natur og ett av norges aller spenstigste toaletter. Store vindusflater tillater de besøkende på toalettet å nyte storslagen utsikt, uten at noen kan se inn.

Opplev Andøya fra sykkel

Det å komme seg rundt på Andøya er enkelt også med sykkel, siden fremkomstveiene ligger i forholdsvis flatt terreng langs kysten. Mange benytter også sykkel som fremkomstmiddel på Nasjonal turistveg, men også andre strekninger er perfekte for sykkel. Jeg har syklet endel på Andøya, og det en fantastisk opplevelse å være så i ett med naturen, med Norskehavet frådende like utenfor!

Les også: På sykkelferie med De Historiske og Bike the Fjords i vakkert kystlandskap

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)